Blog

Pearl Mandarijn kan wel degelijk verkleuren 
zondag, juni 18, 2017, 10:16 AM - Russische
door Martin Braak
Ik heb lang gedacht dat een verschil met Merle en Pearl in combinatie met Mandarijn zou zitten. In 2005-2007 heb ik diverse Pearl Mandarijn combinaties gefokt en deze exemplaren hadden hele mooie oranje aalstrepen. En ik heb zo ook informatie geschreven dat de aalstreep kleur altijd oranje is indien het met Pearl gecombineerd wordt. Dat is niet altijd het geval.

Zo heb ik een exemplaar dit jaar gefokt die wel verkleurd. Ik heb het wel eens eerder gezien, maar daar zat altijd zwart achter en als de Mandarijn draagt voor zwart, dan komt dit tot uiting door een donkere ticking waardoor de kleur geheel anders wordt.

Dit exemplaar stamt af van 2016282 Mandarijn Engels achtergrond en 2016278 zuiver Pearl. Daar zit geen zwart in achtergrond en de vader Mandarijn is prachtig geel oranje.

Je kunt op de 2e foto nog iets dat gele zien qua Mandarijn kleur. Maar de aalstreep is heel bruin grijs geworden.
Blijft het vreemd vinden dat de ondervacht van een wintervacht donker van kleur is 
vrijdag, maart 31, 2017, 08:49 PM - Russische
door Martin Braak
Wintervacht is en blijft iets bijzonders. Het is een bijzonder gedaante wisseling van kleur en elk Russische dwerghamster ziet er in wintervacht anders uit. Ik heb er nog steeds een aantal vragen die ik niet beantwoord heb. Hoe en waarom ze in wintervacht gaan, dat is me allang duidelijk. Maar waarom de ondervacht donker is terwijl rest van de haren grijswit zijn, dat snap ik eigenlijk niet. Wie weet komen we daar nog een keer achter.

Dit jaar had ik meer wintervacht dan anders. Her en der waren wat hamsters die in wintervacht gingen. En dat is mijn eigen stomme schuld geweest. Want waar het gebeurde, die kooien stonden in schaduw. Op twee kooien na!, en dat kan ik niet verklaren. Eén daarvan is uniek, want daar ging het om jonge Rusjes van drie weken oud die in wintervacht zijn gegaan (of er moet een mutatie zijn, maar daar komen we in de toekomst wel achter).Wat ik nog ooit een keer wil testen is dat ik een hamster een pigment vlek geef net als schapen. En dan kijken wat daarmee gebeurd als een hamster in wintervacht gaat. Ik ben namelijk benieuwd welk tempo de haren verwisseld worden. De verkleuring gaat namelijk heel snel.

De twee kleine Rusjes zijn nu alweer bijna drie maand oud en zitten nog in wintervacht. Heel iets ander patroon zou ik zeggen. Ook is het afwachten of ze een normale zomervacht gaan krijgen.

Het gaat goed met Kuifje!, maar niet goed qua fokresultaten: geen kindjes :( #hamsters 
zondag, februari 5, 2017, 05:03 PM - Russische
door Martin Braak
De bloglezers en social media volgers weten dat zowel bij mijn broer Peter als bij mij soms rare mutaties ontstaan of dat er iets geboren wordt waarvan wij zeggen "hé, dit is apart!'. En zo schreef ik vorig jaar over een kuif hamster die bij mijn broer Peter geboren was.

Zo heel af en toe worden bij ons hamsters met kuifjes geboren. De eerste exemplaar is eentje geweest met slechts een sprietje witte haren. Maar deze haren waren wel heel lang. Het ging om een vrouwtje en zij heeft nooit gefokt. Direct om in huis te vallen met het slechte nieuws: elk kuifje heeft daarna nooit gefokt. En ook dit exemplaar heeft geen jongen voortgebracht. Terwijl het een mannetje is.

Maar wie weet wat de lengte ons brengt!

Paar foto's:Wat een bizar gezicht! Het gaat hier dit keer niet om een witte kuif maar om een blek waarbij de haren langer zijn en meer haren op een gebied zitten.

Een Rusje van 3,5 weken oud met een witte stip op de neus... en wordt steeds witter, toch wintervacht? 
zaterdag, februari 4, 2017, 05:09 PM - Russische
door Martin Braak
In 2005 (als ik mij goed herinner!) heeft Dr. Marcel A.G. van der Heyden een artikel over wintervacht geschreven. Alles onderbouwt heeft hij een stuk geschreven dat jonge Russische dwerghamsters geen wintervacht kunnen krijgen. In de praktijk zie ik af en toe jonge Russische dwerghamsters met spierwitte buikjes en een wat lichter kleur. Dat noem ik kinderwintervacht.

Ik ben altijd attent op verschillen. Op zoek naar nieuwe dingen. Want iets nieuws is tevens iets unieks. En iets om verder uitgezocht te worden en of gefokt te worden. Zo zag ik 1,5 week geleden een Blauw-wildkleur Rusje met een witte stip op de neus. He!, dacht ik, dat is geinig! De vader was helaas overleden en de moeder (een Pearl) al heel oud. Haar laatste nestje.

Maar binnen paar dagen zag je een gedaante verandering. En hij niet alleen, ook één van zijn nestgenootjes. De rest niet!, de anderen bleven gewoon hun kleur behouden. Op de onderstaande foto's zie je hem en het lijkt echt op wintervacht. Dit moet wintervacht zijn! Maar hij is nog maar vijf weken oud! Zie de tweede foto waar ik een euro munt erbij heb gelegd. Daarnaast staan ze net zoals de rest met kunstmatig licht om wintervacht te voorkomen.En nu maar hopen dat het om een mutatie gaat. En dat het of schimmel is of dat wintervacht vroeg getriggerd wordt. Maar hopen dat beide niet onvruchtbaar zijn. De kuifjes bijvoorbeeld brengen geen kindjes voort. En wij komen daar niet mee verder.
Een Rusje zat heel stil en dit voor uren lang, ander vorm van torpor? 
zaterdag, november 5, 2016, 10:33 PM - Russische
door Martin Braak
Bij de verzorging van de hamsters kom je altijd wel iets tegen. Vandaag was het direct raak. In de woonkamer staan paar grote kooien en eentje daarvan zit een Russische dwerghamster in. Ik zag de Russische dwerghamster helemaal stil liggen met ogen wijd open. Er was geen beweging te zien. Eerste instantie dacht ik dat hij net overleden was. Toen ik hem uithaalde, bewoog hij. En ging hij van mijn ene hand naar de ander. Hij voelde iets kouder aan dan normaal, maar was wel gewoon warm. En na paar minuten leek hij weer helemaal de oude te zijn. Tot dat ik in zijn kooi weer neerzette. Ik zag hem na een kwartier nog steeds zitten in dezelfde houding dan op het moment dat ik hem terug zette.

Ik heb hem terug in zijn nest gelegd en na paar uur zag ik hem nog steeds zo zitten. Geen enkel beweging te zien. Zelfs niet met zijn oogjes. Vanavond was hij weer helemaal de oude en liep hij weer door de kooi. Misschien is dit een vorm van torpor. Of toch een instinkt gedrag en dat hij geschrokken is. Dit heb ik nog nooit mee gemaakt!

Wat torpor is? De Russische dwerghamster gaat niet in winterslaap. Maar er kan een situatie voorkomen dat hij te veel energie verbruikt ten opzichte van het voer wat hij heeft. Als dit in de natuur gebeurd, dan brengen ze hun lichaamstemperatuur omlaag. Ze gaan dan helemaal stil zitten of liggen. Daarna komen ze weer eruit en wordt hun lichaamstemperatuur weer normaal. Als daarna niets gewijzigd is, gaan ze de volgende dag weer in torpor. Totdat de dag meer warmte kent en hij op zoek kan gaan naar eten. Dit gebeurd heel soms met onze huisdier. We schrikken dan ons rot. Want we denken dat hij dood aan het gaan is. Door even goed in de hand te houden en warm te maken, zul je zien dat na een kwartier weer actief is.| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> >>