🔗 Algemeen   🔗 Wintervacht   🔗 Kleuren   🔗 Uiterlijk   🔗 Voortplanting   🔗 Combinaties   🔗 Nestjes   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Rus vs Campbelli   🔗 Foto's   🔗 Faq   🔗 Uiterlijk   🔗 Kop   🔗 Snorharen   🔗 Bek   🔗 Ogen   🔗 Oren   🔗 Neus   🔗 Buik   🔗 Geslachtsdelen   🔗 Poten   🔗 Staart   🔗 Vacht
Druk hier om extra menu opties te zien
Russische dwerghamsters hebben een wat kortere kop dan grote hamsters zoals de Syrische hamster. De snuit is niet zo spits zoals die van de huismuis, maar heeft meer een ronde vorm. Maar door verkeerde selectie komen er wel Russische dwerghamsters voor met een te spitse snuit. De kop is breed van postuur met twee grote ronde kraalogen, een neus met twee neusgaten, een bek, snorharen en voelsprieten. Dit zijn de zintuigen waarmee de hamster waarneemt: horen, zien, ruiken, proeven en voelen.

De stevigheid van de kop wordt verkregen door de schedel. De kop kan hierdoor tegen een stootje. De voornaamste functie van de schedel is het beschermen van de hersenen. De schedel bestaat uit verschillende botgedeeltes zoals jukbeenderen, neusbeenderen, oogkast, onder- en bovenkaak. Samen met spiermassa bepalen zij de vorm van de kop. De schedel van de hamster bestaat uit twee losse gedeeltes, namelijk de onderkaak en het bovengedeelte van de schedel, ook wel het cranium genoemd. Het bovenkant, het gedeelte dat de hersenen beschermt, heet de schedeldak.

De kop van de Russische dwerghamster

De kop en rug zijn gestroomlijnd zodat ze door gangetjes en gaatjes kunnen kruipen. Als je van de zijkant kijkt, lijkt het net of dat de kop aan de romp vast zit. Dit is niet het geval. Hamsters hebben een korte nek en hals. De kop kan daardoor vrij van de romp bewegen zodat een hamster om zich heen kan kijken en voelen. De snorharen gaan ongeveer vier tot twaalf keer per seconde heen en weer. En door de kop te bewegen kan hij de omgeving voelen zonder te zien. Boven de ogen zitten voelsprieten zodat hij ook het bovengedeelte kan voelen. Zowel de oren als ogen zitten aan de zijkant. Daardoor heeft de hamster een brede kijkhoek en kan hij horen waar het geluid vandaan komt. Het geluid komt namelijk niet tegelijk bij de beide oren aan. De kop is bedekt met vacht, behalve net voor de neusingang en de ooringang. Afhankelijk van de soort is de ooringang wel of niet bedekt met haren, maar een deel van de oor ingang is vrij zodat geluid niet gehinderd wordt. De oorschelpen zelf zijn eveneens behaard.

WangzakkenWat een hamster een hamster maakt, is het hamsteren en dat kunnen zij goed omdat ze wangzakken hebben. Een wangzak is een flexibel deel van de huid aan de zijkanten van de kop. Met hun wangzakken kunnen ze voer verplaatsen. Maar daarnaast gebruiken zij de wangzakken om voer te bewaren voor later. Veel Russische dwerghamsters hebben bijna altijd wat voer in hun wangzak zitten.

Ter illustratie hoe wangzakken werken staat op Youtube een prachtig filmpje over de Syrische hamster. Dit filmpje is gemaakt door de BBC.Bron:
- http://www.brain.hku.hk/f/page/1050/nprot.2006.240.pdf

🔗 Algemeen   🔗 Wintervacht   🔗 Kleuren   🔗 Uiterlijk   🔗 Voortplanting   🔗 Combinaties   🔗 Nestjes   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Rus vs Campbelli   🔗 Foto's   🔗 Faq   🔗 Uiterlijk   🔗 Kop   🔗 Snorharen   🔗 Bek   🔗 Ogen   🔗 Oren   🔗 Neus   🔗 Buik   🔗 Geslachtsdelen   🔗 Poten   🔗 Staart   🔗 Vacht