Ik zal mij even voorstellen: Martin Braak

Ik zal mij introduceren: mijn naam is Martin Braak, ben 49 jaar oud en woon samen met mijn kat Tommy. Ik ben geboren en getogen in Vroomshoop, waar ik tot heden nog steeds woon. Van beroep ben ik financieel analyst bij Eshuis, Accountants en Adviseurs, waar ik alweer meer dan 27 jaar werk. Als iemand vraagt wat ik nu precies doe, dan zeg ik: ik ben een duizendpoot in de accountancy met een IT pet op. En eenmaal als ik het woord krijg, merk je mijn enthousiasme en zie je snel de bijzondere combinatie van vakmanschap: het combineren van data-analyse met financiële cijfers, prognoses, advisering in ondernemerschap, proces optimalisatie, etc. Binnen Eshuis draag ik mijn stokje bij met betrekking tot eigen ontwikkelde programmatuur voor het samenstellen van cijfers en adviestools.

Martin Braak uit Vroomshoop Eén van mijn hobby's is het houden van en fokken met (dwerg)hamsters. Op mijn vijfde kreeg ik mijn eerste hamster en het duurde niet lang of de eerste nestjes waren geboren. Ik was 12 jaar oud toen ik de eerste Russische dwerghamsters kreeg. Deze hobby doe ik veelal samen met mijn broer Peter waarbij wij een aantal taken hebben verdeeld. Ik houd me niet bezig met de verkoop van de door ons gefokte hamsters. En mijn broer heeft niet veel met websites en schrijven van artikelen. En dat is de reden dat deze website alleen door mij gemaakt en geschreven is.

Op dit moment heb ik twee populaties Russische dwerghamsters, twee populaties Campbelli dwerghamsters (afstammelingen van laboratorium en kleurtjes) welke zeer tam zjn en een paar Chinese dwerghamsters ten behoeve van de foto's. Mijn broer Peter fokt juist veel Syrische hamsters en de meeste Syrische hamsters die hier op foto staan, zijn door hem gefokt. In het verleden heb ik ook met Syrische hamsters, Chinese en Roborovski dwerghamsters gefokt waardoor ik veel kennis van alle soorten heb. Ik heb niet alleen gefokt met de lijnen die in Nederland als huisdier gehouden worden, maar ook met exemplaren uit het wild en afstammelingen van wildvang afkomstig uit het laboratorium.

Natuurlijk heb ik ook andere hobby's zoals fotograferen. Ik mag graag een boswandeling maken of wanneer het lekker warm is een stuk fietsen. Ik neem geregeld mijn camera mee als ik uitga en maak ik leuke foto's. Maar natuurlijk maak ik ook heel veel foto's van mijn hamsters. Daarnaast ga ik met mijn fototoestel naar evenementen waar kleine knaagdieren worden gekeurd en maak ik foto's van kleurmuizen, tamme ratten, Syrische hamsters, gerbils en andere dieren. Ook programmeer ik en bouw ik websites. En het schrijven van artikelen over deze dieren. Mijn hobby's komen tot uiting op mijn website.

De combinatie van mijn hobby's hebben ook tot andere websites geleid. Ik heb namelijk een website over de tamme rat en de kleurmuis gemaakt. Deze kan je vinden op www.AllesOverRatten.nl en www.Kleurmuis.nl.

Ik was vroeger actief lid van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging (N.K.V., voorheen Landelijke Vereniging van Kleine Knaagdieren Liefhebbers). Van 2005 tot en met 2023 was ik hun webbeheerder en was ik toendertijd verantwoordelijk voor de website. Ik heb tevens een aantal jaren in het bestuur gezeten. In deze jaren heb ik diverse artikelen geschreven die op mijn eigen website als archief staan. Op dit moment ben ik passief lid.

De wereld is door social media steeds kleiner geworden en het is veel gemakkelijker geworden om met elkaar in contact te komen. Via mijn Facebook account deel ik geregeld de mooie gemaakte foto's. Mijn Facebook account is: http://www.facebook.com/mgbbraak. Wil je met mij in contact komen, gebruik gerust het contactformulier van deze webzite. Of stuur een berichtje via Facebook of Twitter. Ik krijg veel mailtjes en het kan voorkomen dat je mail niet direct beantwoord. Vreemde mails of mails met onzin erin, beantwoord ik niet. Maar meestal krijg je een reactie.

Russische dwerghamster kleur natuur (wildkleur)
Een Russische dwerghamster, in de kleur zoals ze in het wild voorkomen

Mijn Russische dwerghamsters zijn werelwijd bekend. Zo zijn er dwerghamsters naar België, Italië, Rusland, Zweden, Spanje, Singapore, Amerika, Engeland en zelfs naar Japan gegaan. Ook onderhoud ik contacten met diverse fokkers overal op deze wereld.

Ook heb ik diverse kleurslagen voor het eerst gefokt en ben ik de bedenker van een aantal kleurnamen. Zo is de Zwarte Russische dwerghamster door mij op Marktplaats ontdekt, ben ik samen met mijn broer Peter de oorspronkelijke fokkers van de Geel-wildkleur roodoog, is Golvend haar bij mij in 2008 ontstaan en ben ik bijvoorbeeld de bedenker van de namen van de kleurslag Russisch Blauw en Vies-bruin bij de Russische dwerghamster. Ook de naam Camel, de combinatie van de kleuren Mandarijn en Blauw-wildkleur, komt mede door mij omdat ik één van de eerste was die dit gefokt heeft en voorgelegd heb aan twee keurmeesters.

Russische dwerghamster in de kleur Zwart Merle
Zwarte Merle, een kleurslag die door mij als eerste gefokt is

Deze website is niet zomaar tot stand gekomen. In 2004 heb ik de eerste versie gemaakt toen ik de griep had. En langzaam is het uitgebouwd tot deze website. Eind 2007 heb ik mijn blog geïntroduceerd en in de jaren heb ik meer dan 1.000 blogs geschreven. En rond deze tijd heb ik ook mijn fotoalbum als onderdeel gemaakt waar nu meer dan 18.000 foto's staan. In 2010 heb ik de kleurengenerator afgerond en online gezet. Dit is een tool waarmee je kleuren combinaties kunt testen qua kruisingen. Dit in plaats van zelf tabellen opstellen met kleurgenen om te voorspellen welke kleuren het nageslacht gaat krijgen. Dit is een bijzonder script waar ik later diverse vragen van anderen heb gekregen omdat zij het software technisch niet lukken om dit te schrijven. De magie erachter is dat mijn script zo gebouwd is zoals een mens denkt en niet alle mogelijke variaties berekend. Dat doen wij namelijk ook niet als wij kleur X met kleur Y kruisen en redeneren welke kleuren eruit gaan komen. Anno nu noemen ze dit IA. Eind 2017 heb ik deze website mobiel vriendelijk gemaakt. Vroeger nooit gedacht dat de schermen kleiner en kleiner zouden worden. Toen de eerste 24 inch monitor uitgebracht werd, was ik één van de eerste die deze monitor gebruikte. Juist omdat ik vond dat de websites op een groter scherm moesten passen. In 2020 heb ik de scripts herschreven zodat het PHP8 compatible is en een nieuwe template gelanceerd die voor mobiele gebruikers nog beter werkt. In 2021 heb ik gefocust op de performance van de website zodat het sneller laad. Want de meeste bezoekers gebruiken een mobiele telefoon en hebben niet allemaal snel internet. In 2024 heb ik de software deels herschreven zodat het PHP8.3 proof is en onbezorgd jaren verder kan. Samengevat er zit ontzettend veel uren in deze website. En is de website bedoeld voor vrije informatie over hamsters, registratie van mijn persoonlijke ervaringen en gevonden en gelezen wetenschappelijke weetjes.