De magische mutaties bij de Syrische hamster

Het is alweer 85 jaar geleden dat een nestje Syrische hamsters werd uitgegraven en daarvan vier het overleefd hebben. Drie vrouwtjes en een mannetje. Alle Syrische hamsters die wij als huisdier houden stammen waarschijnlijk van deze vier af. In de loop van de tijd zijn er kleurmutaties opgetreden zoals zwart, blauw, oranje, wit, gevlekt, crème, umbrous. Niet alleen kleuren, ook zijn er mutaties opgetreden die hun vachtstructuur aanpassen. Zo hebben wij langhaar, rex en satijn. Een zeer bijzondere mutatie betreft de schildpad mutatie. Dit betreft één van de magische mutaties die bij de Syrische hamster voorkomt.

De combinatie van kleurmutaties leidt tot vele variaties bij de Syrische hamster. Wanneer je bijvoorbeeld zwart combineert met oranje krijg je dove. Als je oranje met crème combineert, dan krijg je een lichtere crème met rode ogen. En ga je zilvergrijs combineert met zwart krijg je dingy black. Dit zijn kleuren die vroeger als bijzonder gezien werden, maar nu als vrij standaard en normaal. Dat komt door de komst van een paar bijzondere mutaties. Zoals genoemd het schildpad gen, maar ook umbrous kun je rekenen tot de magische mutaties. Een ander magische mutatie is polywhite. Een bijzondere mutatie die in combinatie met andere mutaties leidt tot prachtige tekeningen.


Ik zal uitleggen waarom ik deze drie mutaties als magisch bestempel. Het schildpad gen zorgt namelijk voor een gele vlekken. De gele kleur wordt leuk en schattig gevonden. Het bijzonder is, is dat elk hamster met een schildpad tekening anders uitziet. Dat maakt het fokken dan ook lastig. Eén van de tekeningen die prachtig zijn, is dat wanneer een deel van het vlek op de kop ligt. Het is iets wat niet selecteer baar is op korte termijn, maar wel op lange termijn. Naarmate je als fokker hierop selecteert, zie je dat het vaker voorkomt. Een bijzonder iets van selecteren, vind ik zelf. De combinatie van een bontfactor met het schildpad gen leidt tot een driekleur. En drie kleuren samengevoegd is en blijft bijzonder mooi!

De umbrous factor is eveneens bijzonder. Dankzij deze mutatie zijn er vele nieuwe kleuren mogelijk. Het zorgt namelijk voor dat een deel van de haren donkerder wordt. Het eerste stuk van de haren blijft vrij normaal van kleur. Veel kleurmutaties verlichten namelijk de kleur en het combineren van deze mutaties zorgt ervoor dat de kleur alleen mar lichter wordt. Vooral in combinatie met crème doet umbrous wonderen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de hamster oogringetjes heeft. Daar zie je het beginstuk van de haren. Terwijl rest van de vacht je veelal het middelstuk en de haartoppen ziet. Blaas je in de vacht, dan pas zie je het kleurverschil.

Een ander prachtige variant is polywhite. Polywhite zorgt in combinatie met dominant spot voor kleine vlekjes. Deze combinatie wordt ook wel dalmatiër genoemd. Maar combineer je polywhite met crème en umbrous, dan krijg je een prachtige vlektekening. De vlektekening wordt in Nederland ook wel schimmel genoemd. Polywhite bestond al in de jaren '80, maar het duurde ruim 20 jaar voordat gerealiseerd werd dat deze combinatie zorgt voor een schimmelpatroon.

Bij de haarmutaties is satijn magisch iets. Het zorgt ervoor dat de kleur anders oogt. Dit komt doordat de haren van binnen holler zijn. En het licht anders reflecteert. De kleur komt dan anders over. Tevens zorgt het ervoor dat de vacht zachter aanvoelt. En een combinatie van langhaar met satijn leidt tot een prachtig zachte krulvacht.

Het magische van alles is de fokker die de verschillende mutaties combineert wat leidt tot deze prachtige variaties!

Martin Braak (c) november 2015