Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
7 december 2023

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 427.326
    Vandaag: 28
    Gisteren: 59
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

Mandarijn roodoog 
vrijdag, 25 augustus, 2023, 9:04 pm - Russische
door Martin Braak
De kleur Mandarijn Roodoog is een mooie helder kleur. Maar ik fok deze niet heel vaak. Enerzijds omdat het hybride is, maar anderzijds omdat mijn broer Peter liever heeft dat ik ze niet fok omdat ze niet goed verkoopbaar zijn. Immers wij fokken huisdieren en moeten ze wel als huisdier kwijt. Ik heb daarom een klein groepje roodogen en fok daar geregeld mee. Wat aan roodoog geboren wordt, houd ik zelf.

Zo ook deze twee prachtige Mandarijn roodogen. Een mannetje en een vrouwtje.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Schattige foto's 
zondag, 30 juli, 2023, 8:09 pm - Russische
door Martin Braak
Deze foto's zijn in 2016 gemaakt. Alweer 7 jaar geleden. Schattig in een voerbakje.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Tegenwoordig heb ik in mijn kooien geen voerbakjes. Ik heb ze doelbewust eruit gehaald omdat ik merk dat wanneer ik voer strooi ze lekker bezig zijn. En dat vind ik zelf voor hun leuker dan dat alle voer in een bakje zit waar ze zelf lastig in kunnen spitten. In de natuur zit het ook niet in een bakje!

Russische dwerghamster vs Campbelli dwerghamster 
donderdag, 15 juni, 2023, 7:57 pm - Russische
door Martin Braak
Ik vind het mooi om de verschillen tussen de twee soorten te zien. Helaas door hybrisering zijn veel Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters niet zuiver en missen ze geregeld de echte soort kenmerken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zoals je boven kunt zien heeft de Russische dwerghamster een heel ander oor. Het oortje kent namelijk een ander soort vouw waardoor ze de oren gevouwen kunnen dragen. Bij de Campbelli dwerghamster komt soms ook in originele lijnen een vouw voor, maar dat ziet er anders uit. En heeft niet het doel om hun oor gevouwen te dragen. De Campbelli dwerghamster kent een wat groter oor, maar wanneer de Russische dwerghamster nieuwsgierig en wakker is, staan de oren spits recht op en is dit niet altijd te zien. Maar bij de hybride Russische dwerghamsters zie je vaak een te lange oorschelp en te rond.

De oogstand van de Russische dwerghamster is wijder en de Campbelli dwerghamster kijkt meer naar voren. De aalstreep van de Campbelli dwerghamster is veel dunner, wordt niet extreem dikker op de kop en helemaal niet in de nek. De neus is hier mooi te zien. Oude forum topics met beschrijving van verschillen vertellen over de 8-vormige neus, een neus met bolletjes. Anno nu wordt het niet zoveel hier over geschreven omdat de verschillen tussen de twee soorten minder is geworden. Maar hier zie je het verschil heel goed. De Campbelli dwerghamster heeft zeg maar een elastiekje om de neus en je ziet twee bolletjes.
Parkinson update 
donderdag, 1 juni, 2023, 5:37 am - Russische
door Martin Braak
Zoals eerder op mijn blog geschreven is er een Parkinson defect bij de Russische dwerghamster bekend. Het is een defect dat we nu met bijna zekerheid kunnen zeggen dat dit op het X-chromosoom ligt. Het uit zich bij zwart en zwart gerelateerde kleuren en niet bij wildkleur en blauw-wildkleur bijvoorbeeld. De reden is dat de mutatie die ervoor zorgt dat de dwerghamster zwart van kleur is, eveneens een soort van defect is. De mutatie zorgt voor een versnelling van transport en blijkbaar zorgt dit in combinatie met het Parkinson defect ervoor dat het defect sneller uit.

Wetenschappers doen onderzoek naar een Parkinson defect bij mensen die eveneens op het X-chromosoom zit. En deze vorm ontwikkeld zich op jonge leeftijd. Daarbij wordt geschreven dat dit defect zich vaker bij mannen uit dan bij vrouwen. En dat vond ik raar, want vrouwen hebben twee X-chromosomen toch? Het blijkt dat bij vrouwen elk cel van het lichaam door één van de twee X-chromosomen willekeurig geïnactiveerd wordt, om ervoor te zorgen dat de genexpressie in balans blijft tussen mannen en vrouwen. Dit betekent dat in sommige cellen het ene X-chromosoom actief is en andere X-chromosoom inactief. Terwijl in andere cellen het omgekeerde het geval kan zijn.

Een vrouw moet dus twee X-chromosomen erven met het defect om een gelijke kans te hebben als een man met het defect. Mannen hebben maar één X-chromosoom. En deze X-chromosoom zorgt voor het vormen van alle cellen.

Dit verklaart waarom X-gebonden erfelijke Parkinson bij mannen vaker voorkomt ondanks het feit dat vrouwen twee X-chromosomen heeft. Ten minste bij mensen.

Maar dat zal bij de Russische dwerghamster niet anders zijn. En als dat niet anders is, geeft dit een ontzettend nieuw inzicht. Namelijk een vrouwtje die Parkinson heeft, heeft waarschijnlijk twee X-chromosomen met het defect. En geeft dat 100% door.

Om het eruit te selecteren moet je bewust zijn hoe het vererft. Kies daarom altijd voor een zwart of zwart gerelateerde kleur mannetje en kruis die terug op een niet verwant vrouwtje zonder de zwart of zwart gerelateerde kleuren in haar stamboom. Dan heb je dragers zwart. Kies daarvan mannetjes, die hebben een X-chromosoom van de moeder. Kruis die terug op een ander niet verwant vrouwtje zonder zwart en zwart gerelateerde kleuren in het stamboom. En dan heb je Russische dwerghamster die een kans hebben om voor zwart te dragen. Bij wildkleur kan je dat redelijk zien: die zijn donkerder. Bij Mandarijnen heel vaak zien: die verkleuren mega en blijven niet mooi geel. Door uit deze kans dragers zwart nieuwe zwart / zwart gerelateerde kleur te fokken, heb je de kleur zonder Parkinson.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>