Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Foto's van Mandarijn drager Zwart 
maandag, 27 maart, 2023, 7:29 pm - Russische
door Martin Braak
Een Mandarijn kleur dat voor Zwart draagt, dat zie je meestal. Niet altijd heb ik ervaren, soms zie je het niet. Genetisch is er iets waardoor de combinatie zo bijzonder maakt. Zelf vermoed ik dat het gen op de chromosoom ligt waar het zwarte gen ook ligt. Waardoor deze rare combinatie leidt tot twee variaties. Eentje waarvan egaal geel blijft en ander dat duidelijk te zien is. De versie dat je nauwelijks ziet, is zeldzaam.

Dat kan mijn inziens dan alleen betekenen dat het soms door recombinatie de zwarte mutatie precies op hetzelfde chromosoom ligt. En meestal dit niet het geval is. Of wel elk dier heeft van elk chromosoom twee exemplaren (behalve het geslachtschromosoom bij mannetjes). En dat op het ene exemplaar het Mandarijn gen ligt en ander Zwart gen.

Foto behorend bij blog

Bovenstaand een foto van een normale variant waarbij de haren donkerder wordt. Ze verkleuren naarmate ze ouder worden. Als kind zien ze heel normaal mooi oranje geel uit. En dan verharen ze bij leeftijd van 5-7 weken oud naar een bruinig exemplaar. Maar blaas je in de vacht, dan zie je de gele pigmenten nog. Dat komt omdat de haarpunten donker van kleur worden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto's zijn best wel gelukt, al zeg ik het zelf!
Paar leuke foto's gemaakt 
zondag, 26 maart, 2023, 8:06 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag realiseerde ik dat het alweer 19 jaar geleden is dat ik de voorgrond opzocht met betrekking tot de hamsters en niet meer alleen vanuit huis bezig ben. 2004 zo rond deze tijd zocht ik weer contact met aantal fokkers via het internet. En toen ging ik naar een evenement van NMC / NKV en toen begon Rodent Nieuwsbrief, NMC NKV website en was ik pro actief op het hamsterforum. En ook deze website. Iemand zei een tijd geleden tegen mij, Martin je hebt zo'n impact op het hamsterwereld in Nederland gehad. En nog steeds!

En vandaag heb ik mijn camera maar eens weer gepakt. In de drukte vergeet ik om wat foto's te maken van mijn prachtige dieren.

Wildkleur is en blijft mijn favoriete kleur. Hier een paar foto's!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Petitie Russische dwerghamster behouden 
zondag, 12 februari, 2023, 5:18 pm - Russische
door Martin Braak
Zoals je gemerkt heb, zijn er weinig blogs geplaatst en is de voorpagina van deze website aangepast. We voeren actie! Samen met Marika hebben we een brief aan de 2e kamer geschreven m.b.t. de huisdierenlijst, de nieuwe positief lijst. En dat het geen goed idee is om de Russische dwerghamster te gaan verbieden. Je houdt dan een paar huisdieren over. Naast kamelen mag je cavia, konijn of de Syrische hamsters als huisdier houden en aan je kinderen geven.

Kameel klinkt raar. Maar dat is natuurlijk ook raar. Er staan maar 30 dieren op de lijst waarvan heel veel niet geschikt is voor onze kinderen. Gerbils niet, schapen niet, rund niet, of moet iedereen maar aan de hond en kat? Cavia's zijn geen echte knuffeldieren om in je handen te houden en iedereen aan de konijn dat is ook niet wat. Dat zijn toch wel dieren die je niet simpel in een kooitje binnen huis gaat houden. De minister zou zeggen: wetenschappers vinden de Chinese dwerghamster geschikt. Maar dat is een heel ander type dwerghamster en schuw van karakter. Niet eenvoudig te fokken en bijna niet te verkrijgen. De Syrische hamster blijft dan over. Maar in de toekomst is dan geen keuze voor een klein knuffeldier. Daarom wij willen de Russische dwerghamster behouden!

Als je petitie nog niet getekend hebt, doe dit! Op de voorpagina kan je lezen waarom de wetenschappers het fout hebben qua afkeuring. Het is raar dat je eenzelfde toets doet op dwerghamsters die binnen in een kooi gehouden worden ten opzichte van dieren die buiten leven. Nu maar hopen dat ze de juiste beslissing nemen en een lijst ontwikkelen die wel huisdieren weerspiegelen.

Foto behorend bij blog
Is Zwart bij de Russische dwerghamster zwak en ziekelijk? 
donderdag, 19 januari, 2023, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
Op Facebook waren er weer discussies en ik bemoei me er niet vaak mee. Maar dit keer zei ik wederom: tandproblemen is geen probleem van Zwart. Daarom deze blog.

Foto behorend bij blog

Zwart is een mutatie bij de Russische dwerghamster dat is ontstaan in een hybride lijn. Het is niet de zwarte mutatie dat van de Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster overgehaald is. Want beide zwarte mutaties zijn anders en genetisch gezien niet hetzelfde. Het is toevallig ontstaan in een lijn die niet zuiver was.

Zwart is een kleur dat je alleen terug fokt als beide voorouders ook dragen voor Zwart. En feitelijk terug kijkend naar de eerste ouder, familie zijn. Maar er zit al vele generaties tussen. Maar toch is de populatie Zwarte Russische dwerghamsters niet groot. Want ze worden niet zoveel van gefokt. En daarom zijn veel Zwarte Russische dwerghamster verwant aan elkaar.

Tandproblemen c.q. gebitsproblemen komen voor bij de Russische dwerghamster. En ze komen ook bij Zwart voor. Er zijn genetische problemen bekend, maar er zijn ook externe factoren waardoor tandproblemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vallen. Maar denk ook bijvoorbeeld aan scherp voer waardoor een snee in tandvlees ontstaat en daarna een abces / ontsteking ontstaat. Als er druk tussen de snijtanden ontstaat en de tanden gaan iets van elkaar af, dan slijten de tanden niet meer goed af. Want de boven tanden en onder tanden moeten goed op elkaar blijven staan om de slijtage te weeg brengen. Maar genetisch defect is ook aanwezig, alleen weten we niet hoeveel en hoevaak. Daarom moet gebitsproblemen ook altijd door fokker serieus genomen worden en aantekeningen in de stamboom gemaakt worden als het voorkomt. En komt het vaker dan 1 keer voor, dan vanuit gaan dat het een genetisch defect is.

Vermoed je dat het om een genetisch defect gaat. Dan moet je met de ouderdieren en broers/zussen stoppen. En niet inzetten bij de fok. Waar het probleem heel vaak is, is dat kleine fokkers hun ouderdieren wegdoen. En dat ze niet zien of gebitsproblemen voorkomen. Ze zien niet hou de ouderdieren verder ontwikkelen. En dat is natuurlijk niet goed. Dat is denk ik ook waardoor genetisch probleem tandproblemen ontstaan zijn. Een ander optie is dat er te veel qua kopvorm is geselecteerd en dat de kop te plat is. Maar bewijs is hier niet voor. Bij de 2014 onderzoek leek het dat het vrij dominant te zijn en zag je generaties lang deze gebitsproblemen. Daar zagen we dat een voorouder van ruim 300 Rusjes Zwart Merle was. Maar we zagen ook terug dat elk kleur tandproblemen kon krijgen. En dan begrijp je, dat Zwart een kleine populatie is waardoor tandproblemen geregeld bij Zwart terug gezien wordt. Daarom moet je Zwart geregeld met andere bloedlijnen fokken zodat bij Zwart meer diversiteit ontstaat qua DNA materiaal.

Parkinson is een defect dat bij Zwart voorkomt. Er wordt ook wel eens gezegd dat het een probleem van Zwart is. Dat is in mijn ogen en mijn ervaring niet het geval. Ik ben overtuigd geraakt dat het defect op de X-chromosoom ligt waardoor het zo dominant is. Het is aanwezig in de Zwarte lijn en juist door de kleine populatie blijft het aanwezig. En elk dier heeft minimaal 1 x-chromosoom. Eruit fokken is lastig, maar zeker te doen. Ik vermoed dat Wildkleur en andere kleuren eveneens Parkinson kunnen krijgen c.q. defect aanwezig is. Alleen uit het niet omdat het trager verloopt qua ziekte proces. In de laboratorium waar ze Parkinson testen doen, doen ze dit met zwart gekleurde muizen. De reden is dat bij zwarte kleur de processen sneller verlopen.

En daar ligt het probleem van Zwart qua kleur. Ik vind zelf dat de Russische dwerghamsters met de zwarte mutatie wat sneller verouderen. Bij 18 maanden oud zien ze vaker ouder uit dan hun soortgenoten met een ander kleur. Of dat ook door de kleine populatie komt, weet ik niet. Maar het valt mij wel op. Ik fok weinig met Zwart. Belangrijk is dat we de basiskleuren fokken zoals Wildkleur. En als ik Zwart fok, dan fok ik ze veelal uit dragers voor Zwart. En dan krijg je 1 tot 2 per nest die Zwart zijn.
Dit jaar geen enkel Russische dwerghamster in wintervacht! 
donderdag, 29 december, 2022, 10:00 pm - Russische
door Martin Braak
Wat mij vandaag ineens opvalt is dat ik geen enkel Russische dwerghamster in wintervacht heb zitten. Dat is bijzonder. Normaal heb ik altijd wel een paar Rusjes die gevlekt en wit zijn.

Foto behorend bij blog

Terwijl ik dit type wordt buiten beetje siervuurwerk afgestoken. Het jaar loopt ten einde en afgelopen jaren mocht er geen vuurwerk i.v.m. het corona virus verkocht worden. Ik moet zeggen dat dit jaar weinig knal vuurwerk is afgestoken. Normaal hoor ik dat wel elke dag in december. De winterhoorn is er nog steeds en kan ik 's avonds horen. En doet me denken aan de jaren 2009 en 2010 dat ik elke dag naar mijn ouders liep omdat er sneeuw lag en ik liefst de auto direct bij mijn huis in de garage zette. En door de sneeuw liep terwijl ik die hoorn hoorde.

Maar terugkomend op wintervacht. Wat dit jaar gewijzigd is, is dat mijn Tornado spaarlamp vervangen is. Mijn broer Peter had nog een lamp over die veel minder energie verbruikt. En i.v.m. de energiekosten is elke besparen goed. Deze lamp doe ik 's ochtend direct aan en gaat pas om 22:00 weer uit. Misschien is dit de reden? Vaak zag ik wintervacht in een bepaalde hoek waar wat meer schaduw aanwezig was.

In de schuur gaat de lamp 365 dagen per jaar 's ochtend aan op moment dat ik opsta. Ik zeg dan "Google doe de lampen aan" en walla ze zijn aan. En als ik naar bed ga via versa: Google doe de lampen uit! Mijn luidspreker op mijn slaapkamer is hieraan gekoppeld en dat werkt perfect.

Ook op Facebook zie ik geen enkel wintervacht. En per email ook geen vragen hierover. Ook niet iets over Torpor. We hebben denk ik veel meer licht aan en de hamsters staan minder op de slaapkamers in de donker. Maar ... aantal vragen per week is echt wel dalende. Mensen durven niet meer te vrachten lijkt het. Het contactformulier wordt er niet meer zoveel voor gebruikt. Facebook heeft die rol overgenomen. En de beantwoording daarvan wordt veelal gedaan door actieve Facebook-groep-gebruikers. Niet dat dit zegt dat het altijd goede antwoorden zijn. Heel soms geef ik antwoord op een vraag. Maar, door de drukte heb ik weinig tijd om naar al die vragen op Facebook te kijken.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>