Blog over hamsters

Donkere Merles en warme tijden 
zondag, juni 10, 2018, 08:35 PM - Russische
door Martin Braak
Afgelopen maand mei en de eerste week van juni hebben we prachtig weer gehad. Het is echt zomers weer. Mei was waarschijnlijk de warmste maand mei in 300 jaar. Ik weet niet waarop ze dit baseren. Maar wat valt me weer op? Donkere Merles!

Ik heb vandaag drie jonge Merle op de foto gezet.Of ben ik nauw gek? Ik vind zelf ook dat de Mandarijnen nu meer bruine ticking hebben. We houden dit in de gaten :)


Lichter variant golvend haar lijn kleurt bij net als Dove en verschil is minimaal 
zondag, juni 3, 2018, 08:09 PM - Russische
door Martin Braak
Ik schreef eerder al dat de lichter variant bij kleurt naarmate ze ouder worden. En ook dit keer is dat het geval. Het hoort ook bij de kleur Dove. Misschien is het een idee om de pink eyed dilution mutatie eruit te fokken zodat ik kan zien of deze nieuwe mutatie effect heeft op zwart of wildkleur.

Ouder foto:


Foto's van vandaag:


Links Dove en rechts lichter variant. Op foto nauwelijks verschil te zien, in het echt bij daglicht is er een kleurnuance te constateren.De lichter variant maar het ziet er nu uit als Dove.Russische dwerghamster Merle worden gemiddeld ouder? Het lijkt erop! 
zaterdag, mei 26, 2018, 09:13 AM - Russische
door Martin Braak
We maakten laatst een opmerking op Facebook dat theorieŽn en ervaringen later in de wetenschap soms verklaard worden. En ik heb er weer eentje. Een ervaring die ik niet kan verklaren. Statistisch zien wij, mijn broer Peter en ik, dat Russische dwerghamsters met de mutatie Merle ouder worden dan anderen. Het valt ons op als we het over een heel oud exemplaar hebben, dat het vaak een Merle is. Zo laatst liep mijn broer binnen en zei dat hij echt geen fout in zijn stamboom had gemaakt, maar dat een mannetje ruim drie jaar oud is. En wederom een Merle. Vandaag zag ik een Merle lopen die ook al 2,5 jaar oud is. En nog gezond uit ziet.Misschien is het gewoon toeval, maar misschien ook wel niet.

Merle is de benaming van de patroon en de mutatie heeft niets te maken met de Merle variant die bij honden voorkomt.
Vastlegging drie kleuren in mijn golvend haar lijn 
maandag, mei 21, 2018, 09:31 PM - Russische
door Martin Braak
Al wat jaren zie ik kleurnuances in mijn golvend haar lijn. Eerder heb ik verschillen gehad in mijn blauw-wildkleur, maar die veranderden toen van kleur en werden weer normaal. Ik heb hier jaren geleden over geblogd. Met als titel ze hebben me voor de gek gehouden. Ik ga er vanuit dat het los van elkaar staat. Maar met zekerheid weet ik het niet.

Ook heb ik verschillende Russisch blauw nuances gezien. Ook daarvan weet ik niet of het hier mee te maken heeft. Maar in mijn golvend haar lijn zit drie verschillende kleuren met roodogen en er is geen moscow-gen aanwezig. Normaal zou je zeggen: dove, lilac en champagne. Maar hier is sprake van een dove variant die lichter van kleur is. Ingeval wanneer ze jong zijn. Dove kleur verandert naarmate ze ouder worden. En deze kleur lijkt ook te veranderen. Daardoor is het niet goed zichtbaar. Maar dit allemaal nog onder voorbehoud, omdat ik er nog maar enkele gezien heb.

Dit keer zit wederom in het nest een lichter variant. Vorig keer ook al. Ik heb foto's gemaakt ter vastlegging:Links de lichtere variant, midden lilac aaddpp en rechts is dove aapp.Ook ben ik aan het experimenteren met Pearl in combinatie met golvend haar. De eerste nesten zijn mislukt. Omdat beide moederhamsters geen moedermelk aanmaken. Het kan toeval zijn, hoeft niet. Maar voor de voorzichtigheid beide uit de fok gezet. En heb met veel moeite ťťntje in leven weten te houden. En die heeft een vreemd haar structuur.Wordt vervolgd!
Ringetjes om het oog 
vrijdag, mei 18, 2018, 07:58 PM - Russische
door Martin Braak
Ik zat wat oude foto's terug te kijken en zag deze foto's.

In mijn lijn zat een mutatie dat ervoor zorgde dat rondom de oogjes een verdunning aanwezig was en er ontstond zo ringetjes rondom de ogen. Ook bij wildkleur!

Helaas is de mutatie verloren gegaan. Ik heb enerzijds toen niet de focus gehad om er voor te gaan en de exemplaren die ik had, fokten niet goed. Maar het was prachtig!\

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> >>