Blog over hamsters

NKV Bokaal, Exoknaag gehouden op 26 november 2017 
zondag, november 26, 2017, 07:21 PM - Evenementen
door Martin Braak
Zonder er echt naar uit te kijken, was het vandaag alweer zover: NKV Bokaal. Beetje vreemd, want dat is normaal altijd in december en altijd rond de feestdagen. Vanochtend was het erg koud en sommige mensen hebben sneeuw gezien. Ik niet :( Onderweg hadden we helaas regen en het was in de auto op de heen weg erg stil en rustig. Maar eenmaal aangekomen: dit pakken, dat pakken, handen vol met tassen en op naar binnen.

Ik had aangegeven als er te weinig schrijvers zijn, dat ik wel wil schrijven. En zo gebeurde het vandaag. Vandaag heeft Martin niet de foto's gemaakt, maar geassisteerd bij het keuren van Campbelli dwerghamsters en de kleurmuizen. Wat heel interessant is en heel leerzaam. Ik begrijp wel dat fokkers veelal een verkooptafel hebben, maar als lid moet je ook stil staan dat de vereniging hulp nodig heeft. Als er te weinig hulp is, kan de NKV dit soort activiteiten niet meer organiseren. Helpen met schrijven en aandragen van de dieren betekent dat je met de neus bovenop zit en alles van de keurmeester en de dieren mee krijgt. En niet alleen luisteren, je mag ook vragen stellen. En de keurmeester vertelt je extra informatie. Als je wilt beginnen met fokken is dit zeer leerzaam. Als je dit leest en je bent niet lid, ook zonder lid te zijn mag je NKV gerust helpen.

De Campbelli dwerghamsters waren heel verschillend ten opzichte van elkaar. De eerste had een vrij donker onderkleur op buik. En wat zegt de standaard? Ik begrijp precies hoe dit is gekomen. Vroeger hadden wij de hele mooie warmbruine kleur Campbelli dwerghamsters met een gele gloed rondom de drieboog. En die hadden een veel lichter buikkleur. De gekeurde Campbelli dwerghamster betrof een wat groffe type Altai variant. Eigenlijk heel mooi, maar er zit zoveel verschil in de Campbelli's tegenwoordig. De Campbelli daarop had een te egale vacht. En Bertus de keurmeester viel dat direct op. En ook dit keer Mandarijn hybride Campbelli's en daar zaten ook grote verschillen in. De één was grauwig van kleur en de ander juist prachtig van kleur, maar die had geen goede onderkleur.Ook de kleurmuizen was heel interessant. Ik wist niet dat de wit roodoog muizen veel groter zijn dan de anderen. En Bertus vertelde me over de oren waarvan hij vaak vindt dat deze te laag zitten in combinatie met een te kleine kop. En tussen de gekeurde muizen zaten inderdaad goede en minder goede exemplaren. En hij wees mij wat hij bedoelde: het neigt naar dumbo oren. Wat ik leuk vond is hoe Bertus de uitmonstering noemt. De extremiteiten zijn fraai, waarmee bedoeld wordt dat de uitmonstering mooi is. De Hollanders waren juist heel klein van type en bouw. En het is mooi om te zien wat een goede staartlengte en dikte is. Ik heb nooit bij stil gestaan dat zowel de lengte als dikte beoordeeld wordt. Want tja, hamsters en staarten...

Er waren twaalf witte muizen ingeschreven en Bertus vertelde dat hij daarvan de lat wat hoger legt op ander eigenschappen dan de kleur. Want de kleur is sneller goed te fokken. De wit donkeroog is mooier wit dan de wit roodoog. Waar we even bij stil hebben gestaan, is of de roodoog evenveel ziet. Eén exemplaar was overduidelijk gestrest en zat ook met de kop heen en weer te schudden. Het is heel lastig om iets over zicht te beoordelen. Anneke kwam een Mongoolse gerbil tegen die doof is en liet alle keurmeesters dit zien. Doof is niet gewenst namelijk.

Bij zwarte muizen heb ik wat vragen gesteld over de pootjes en de nagels. Waren de pootjes vroeger wit? Ja. En zou het nu om extreme black gaan? Ja, waarschijnlijk wel. Maar als keurmeester kan je niet in de dieren zelf kijken en weet je qua erfelijk achtergrond niets. En dat was ook duidelijk bij de blauwe kleurmuizen. Een aantal hadden een bruine ticking. En dan is het de vraag of het een zwart verdund met blauw is conform de standaard of dat het om een zeer donker agouti gaat die verdund is met blauw. Trouwens, er was ook een goud-agouti die zo donker van kleur was, dat het niet meer warm te noemen valt. De kleur had veel weg van een echte wildkleur muis. De bruine warme kleur ontbrak geheel.

Bij een muis moest ik het volgende noteren: het vertoont iets grannen. Hiermee wordt bedoeld dat er oude haren tussen de vacht zitten. Of ik het fout!, maar Google helpt me niet met het vinden van de juiste definitie.

Na het schrijven kon ik nog even wat foto's maken en bij de Russische dwerghamsters aanschuiven terwijl een aantal Merle's, wildkleuren en blauw-wildkleuren gekeurd werden. Anneke vertelde aan een aantal fokkers waarop zij precies let en wat zij van Merle vindt. Ze vindt dat de band rondom de nek goed zichtbaar moet zijn en op de achterhand meerdere vlekken aanwezig moet zijn. Dit keer zagen we weer een aantal verkeerde staartdracht. De staart draait onder het kontje. Terwijl de staart niet moet draaien. Ook was er een exemplaar waarvan de buitenbenen wat te ver uit elkaar stonden. Anneke vertelde over hybride en dat dit door hybride komt. Maar terug rijdend naar huis dacht ik hier nog even over. Cees de Best, een topfokker die in ouder jaren veel prijzen heeft gewonnen en prachtige Russische dwerghamsters had, had hetzelfde probleem. Hij wilde zijn showlijn verbeteren met wildvang Russen. Eenmaal ingekruist en een paar generaties later zag een keurmeester dat de staartdracht niet goed was en dat de hamsters niet goed zaten qua houding. Hij heeft dit geprobeerd uit te fokken, maar helaas bleef dit generaties aan. Hij is daarom gestopt met fokken. Dit probleem lijkt heel erg op wat wat we nu zien en toen kwam dit absoluut niet door hybriden. Maar juist door het kruisen van verschillende types Russen. We kennen verschillende typen, afkomstig uit andere regio's en bouw en type verschillen. Het is ingeval heel goed om als fokker de staartdracht, de zithouding en de stand van de achterbenen te beoordelen. Evenals de ogen. Maar dat zag ik op de show niet.Ik moet eerlijk zijn de dag ging heel snel voorbij. Vandaag niet heel veel mensen gesproken. Maar dat maak ik de volgende keer goed! Dan gaat Martin als vanouds foto's maken! Een geslaagde dag!

Aankomend zondag zijn Peter en Martin op #Exoknaag #hamsters 
woensdag, november 22, 2017, 08:14 AM - Evenementen
door Martin Braak
Ik krijg her en der de vraag of wij, Peter en ik, aankomend zondag op Exoknaag aanwezig zijn. Natuurlijk, als vanouds. Mijn broer Peter staat weer achter de verkooptafel en neemt diverse Syrische hamsters en Russische dwerghamsters mee. Wil je zekerheid, reserveer dan bij mijn broer Peter. Dan kan je ook van te voren naar bepaalde kleuren vragen. Weet je zijn emailadres niet, neem dan via het contactformulier contact met mij op.

Afgelopen weekend heb ik een paar foto's van een aantal beschikbare hamsters gemaakt. Een paar hiervan zijn al verkocht.


NKV Bokaal, Exoknaag, dit op Pasen dat kouder was dan de Kerstdagen #hamsters #exoknaag 
maandag, april 17, 2017, 11:10 AM - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren, 1e Paasdag, was het weer zover. Volgens mij de negende editie van NKV Bokaal. De weerberichten hadden gelijk!, het was kouder dan de Kerstdagen. En het gaat 's nachts ook weer vriezen. In de aanloop naar Exoknaag dacht ik "dat gaat niets worden". Als webbeheerder kan ik de inschrijvingen volgen en net voor de deadline waren slechts ongeveer 40 dieren ingeschreven. Dat is 10% van normale hoeveelheid. Maar op de laatste dag kwamen de inschrijvingen massaal binnen en bereikt de NKV bijna 200 dieren. Dat is een mooi aantal rekening houdend met de feestdagen.Voor de NKV was het lastig vrijwilligers te vinden en ik heb aangegeven als er te weinig schrijvers zijn, dan wil ik best een dagdeel schrijven. Gisteren heb ik dan voor het eerst geschreven. En dat was een leuke ervaring! Je krijgt alles mee van de keurmeester en er is zelfs tijd om vragen te stellen. En eenmaal aan het schrijven dacht ik, het is eigenlijk best een eer om keurmeester te zijn en de dieren mogen keuren. Je krijgt zoveel dieren te zien en elk individueel is anders. Er zijn zoveel verschillen wat het keuren niet alleen leuk maakt, maar ook leerzaam. Zo zagen we dat de meeste Goudkleurige Syrische hamsters een buikvlek hebben, op twee na en eentje had slechts een mini vlekje. We zagen een Mahonie zonder onderkleur. En dan sta je stil bij of dit hoort. De Oranje Syrische hamsters zijn minder warm als vroeger en we hebben het over kleurbenamingen gehad. Het is ook een hele eer dat je mag schrijven en iedereen die het leuk vindt om te schrijven, mag zich aanmelden. Ongeacht of je lid van de NKV bent. Het is een leerzame ervaring!

In de ochtend heb ik deze witte Chinese dwerghamster met streep op de foto mogen zetten. Het zou niet gaan om dezelfde mutatie die we in Nederland kwijt zijn geraakt. Dit zou geen dominant spot zijn. Gekruist met wildkleur levert het weer witten met een streep op.In de middag heb ik foto's gemaakt. Daarom dit keer minder foto's. Toen ik bij Katja stond zag zij direct dat er iets mis was aan een keuteltje van een kleurmuis. Jawel, wormen. Ik weet dat muizen maar ook hamsters wormen kunnen hebben. Maar heb dit nog nooit met de blote oog zelf gezien. Dit keer gaat het waarschijnlijk om lintwormen. Op de foto is het heel duidelijk te zien. En dit is een closeup foto!Ook was een Syrische hamster mannetje van maar liefst 312 gram aanwezig. Ergens moeten de keurmeesters een grens leggen en dit keer ging het over de grens en werd dit afgekeurd. Maar wat een prachtig beest!, het heeft zeker wat!

Er waren ongeveer 40 tamme ratten ingeschreven. Nog steeds meer dan vroeger. Ratten zijn leuk om te zien en ze zijn prachtig. Mariska liet mij een bijzonder rat zien, die een hartje op de buik heeft. Prachtig foutje van de natuur.De Syrische hamster Geel waren niet helemaal de kleur zoals de keurmeester graag zou zien. In mijn beleving zaten een paar tussen die Geel Umbrous zijn en dan gaat de kleur meer richting een oranje tint.Ook waren er Campbelli dwerghamsters ingeschreven. De Mandarijn hybride Campbelli variant heeft wel wat, het is een prachtige kleur. Maar de staartdracht was fout en overduidelijk hybride. En dat zag we ook bij de Albino's. Zowel de haren waren niet correct als de staartdracht. Als de populatie meer en meer hybride wordt, zullen we zien dat de stabiliteit hoe ze eruit zien steeds meer varieert en dat de fokkers consequent moeten selecteren op de Campbelli eigenschappen.Er waren volgens mij dit keer wat minder standjes. Maar dat viel niet op. Ze hadden de tafels iets meer uit elkaar gezet en een rij minder als ik het goed heb. Direct na 10 uur liep het vol en het was mega druk. Zo druk had ik het voor Pasen niet verwacht!

Een prachtige dag op een wel vreemde dag om een keuring te organiseren. Super gezellig!

Exoknaag 4 december 2016, NKV Bokaal, verslag 
maandag, december 5, 2016, 09:10 PM - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag 4 december was het weer zover: Exoknaag, NKV Bokaal. Dit keer keek ik er niet zo naar uit ... veel emoties. Het was namelijk vorig jaar Exoknaag dat mijn vader ziek werd. En in april dat ik niet naar Exoknaag kon omdat ik zo ziek was (longontsteking). Maar eenmaal aangekomen was dit al snel vergeten.

Dit jaar waren er wat minder dieren ingeschreven. Pak weg 100 minder dan vorig jaar: ongeveer 250 stuks. De keuring begon om 10 uur en wat opviel was dat er veel Campbelli dwerghamsters ingeschreven waren. En wat nog meer opviel: deze waren van zeer goede kwaliteit. Je zag de warme wildkleur en ook prachtige Platinum exemplaren. Deze exemplaren zijn anders dan de standaard exemplaren waarmee ik vroeger gefokt heb en ik bij Rebas veel gezien heb. Deze exemplaren verschimmelen echt. Door de verharing raken ze pigment kwijt, vertelde de keurmeester. Soms hadden we het idee dat er een bontfator te zien was, maar of dit ook zo is... Waarschijnlijk niet. Ook waren er bonte exemplaren ingeschreven en daarbij zou het om Mo-factor gaan. Echter, ze hadden wel een rode gloed in de ogen en veelal een halsband vlek. De rode gloed in de ogen kan ook komen door de vele witte vlekken rondom de kop. Helaas zou alleen via fokken aangetoond kunnen worden dat het om Mo-factor gaat. Mark Hissink vertelde dat Mo-factor steeds vaker in Nederland voorkomt en dat hij ze ook heeft.Ook de muizen waren prachtig! Ik heb een prachtige lakenvelder op de foto gezet, maar de keurmeester vertelde dat ze eigenlijk gekleurde pootjes moeten hebben. En dat misschien tijdelijk los gelaten wordt. Als ik de Facebook berichtjes moet geloven kan je deze variant nauwelijks fokken zonder witte voetjes. Ook waren er prachtige schildpadden ingeschreven en wit satijn. Dat is zo lastig op foto te zetten!

Dit keer wederom weinig ratten op foto gezet. Anneke vroeg of ik een oogafwijking op foto wilde zetten. Heel apart, de oogspier is daarvan niet goed. Ook was er een prachtige Japanner ingeschreven. Evenals een Merle tamme rat.

Bij de gerbils was het duidelijk dat Alice niet had ingeschreven. Zij heeft hele goede type gerbils. Er zaten grote verschillen tussen in type en bouw.

Een muis was zo groot dat dit door de keurmeester te groot gevonden werd. Maar ik zag ook een Syrische hamster die veel te groot was. Wat een beer!Ik was heel nieuwsgierig naar de keuring van de Rusjes. Dit keer hebben wij geen plopogen en/of andere oogproblemen gezien. Aantal waren wel erg klein en mager. En waren nog niet keur rijp.

De vele kraampjes waren geweldig. Dit keer was ook een kraampje waar warme stroopwafels te koop waren. Zeer lekker en een geweldige uitbreiding zeg!

Een geweldige dag, het was bijzonder gezellig!
NKV Bokaal / Exoknaag 
vrijdag, december 11, 2015, 11:29 AM - Evenementen
door Martin Braak
Afgelopen zondag, 6 december 2015, was het weer zover!, Exoknaag!, NKV Bokaal! Een moment om naar uit te kijken en als het eenmaal de dag aangebroken is, dan is hij ook weer zo voorbij. En dit keer een bijzonder mooi aantal ingeschreven dieren: ruim 340 stuks!

Zondag begon de dag vreemd. Ik stond maar net bij de NKV stand of een bekende onderons komt op mij af en gaf aan dat hij niet wenste dat zijn ratten op de foto zouden komen. En als ik dat wel deed, zou hij mij voor de bek slaan. Dit soort bedreigingen vind ik absoluut niet kunnen en NKV hoort op zulke momenten in te grijpen en de desbetreffende lid van de keuring te weren. Echter, dat gebeurde vandaag niet. Ik begrijp niet dat zulke mensen dieren inschrijven. Als je vindt dat je dieren niet fotowaardig zijn of moeite hebt dat iemand foto's van je dieren maakt, ga dan niet meedoen! Exoknaag is een open plaats waar iedereen foto's mag maken.

Maar goed, laten we zo'n dag maar niet verpesten door zulke idioten. Op de keuring waren vijf keurmeesters aanwezig en Anneke Vermeulen keurde samen met de persoon in kwestie de ratten en zaten afgezonderd aan de uiteinde van de tafel. Helaas voor andere NKV leden heb ik geen foto's gemaakt van hun raten. Zij zijn eveneens de dupe hiervan!Katja keurde de muizen, Fons de hamsters en deel muizen, Aly de hamsters en dwerghamsters en Bertus de gerbils. Bertus had zijn dag niet en hij kon er zelf niets aan doen! In het begin van de keuring sprong een agouti gerbil ineens weg. Met zijn allen achter hem aan, ik ook! Bij de witte paal had ik even oogcontact met de gerbil, want hij bleef even zitten. Maar toen ik hem wilde grijpen sprong hij wederom weg. Ik had zijn staartpuntje vast!, maar dat was niet voldoende. Helaas hebben wij tijdens de show de gerbil niet te pakken kunnen krijgen. En je kon aan Bertus merken dat hij dit ontzettend naar vond. Zulke dingen gebeuren eenmaal, het blijven eenmaal dieren die gekeurd worden. Maar het goede nieuws is dat eind van de show in de ander hal de gerbil gevangen is!

Katja had dit keer veel vreemde muizen. Namelijk muizen zonder snorharen. Niet 1, niet 2, nee niet 3, maar zeker 7! Zij kregen allemaal ene O-predicaat. Op een gegeven moment keurde Katja een prachtige driekleur muis. Maar zo kritisch als Katja is, toch was de muis niet goed. Want de vlekken mochten niet tegen elkaar zitten. Er moest witte ruimte tussen blijven. De perfectie fokken is een uitdaging zeg ik maar.

Het was fijn dat Fons weer erbij was. Je kunt in alles merken dat hij ervaring heeft. Dit keer lette hij extra op de onderkleur en dit lied hij aan fokkers zien. Ik heb verschillende ondervachten op de foto gezet. De ene te zacht van kleur of niet scherp genoeg, de ander perfect. Erg mooi om dit te zien! Er was bij Aly ook een bijzonder Blauw-wildkleur Russische dwerghamster ingeschreven. Eveneens zonder goede ondervacht kleur. Zeer lichtblauw. Rianne, fokker van Syrische hamsters en dwerghamsters, liet mij een aantal andere exemplaren zien. Bijzonder, want ik heb zelf al 3 verschillende ondervacht kleuren. Dit is nummer vier volgens mij!Vandaag heb ik verschillende mensen gesproken. Joep was enthousiast over zijn wildvang Campbelli en één exemplaar heb ik op de foto gezet. Ze zijn wat donkerder dan de Altai variant, iets warmer van kleur, minder grijs zeg maar. Tevens de kop lijkt net op een degoe. De oren staan wijd naar boven en de kop is erg smal. Joep vertelde dat de laboratorium ze hield in grote kooien met zand erin. Om zo de natuur na te bootsen. En af en toe werd een exemplaar eruit gehaald om daar testen mee te doen. Ook had Joep een Syrische hamster van de lab bij zich en die was zeer warm van kleur. Maar wat ook opviel was de witte buikvlek. Iets wat in de wildlijn ook zit. Ook had Joep hybriden bij zich o.a. een Mandarijn Campbelli. Die heb ik nog even snel op de foto gezet. Angela lied mij haar Merle ratten zien en ik heb twee exemplaren op de foto gezet. Rianne wilde graag dat ik haar rex Syren op de foto zette. Zijn dat nog hamsters?, zo groot als beren! Prachtig om dat te zien zeg. Met Gabriëlle en Sylvia leuk gepraat. En niet te vergeten met Juliet, Luc en nog veel meer bekenden.

Wat dit keer op de keuring opviel waren de oogspieren van de Russische dwerghamsters. Een paar jaar geleden heb ik een blog over geschreven. Vroeger hield de NKV een clubkeuring in Barneveld en daar zagen we dit ook elke keer. Dit keer werden ze afgekeurd en kregen ze een O-predicaat. De vraag is of dit alleen maar door stress en door de licht komt of dat het ook komt doordat ze een ander vorm van kop en ogen hebben. Aly vertelde dat haar lijnen dit nooit hebben en dat op moment dat ze Zweedse Russen erbij kregen, ze dit wel hadden. Ik moet later nog eens kijken of een mogelijke verklaring is dat de oogvorm van de verschillende exemplaren anders is. Zo heeft de één ronde ogen en rondom is het ook rond. En de ander meer een ovale oogvorm. Een ander probleem wat geconstateerd werd, was een staart die naar binnen gedragen werd. Ook iets om op te letten.

Eenmaal thuis was ik uitgeput zeg! Mijn neefje Vincent en nichtje Susan waren vandaag ook mee en die hebben zich goed vermaakt. Mijn broer had zoals altijd een eigen tafel. Alleen qua verkoop viel het toch tegen. Aantal kijkers was dit keer minder.

Link foto's: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... NKVBokaal6

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> >>