Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.045
    Vandaag: 11
    Gisteren: 59
Exoknaag december 2019 
zondag, 1 december, 2019, 7:14 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was wederom Exoknaag. Een evenement dat ik normaal altijd heel vroeg aanwezig ben en met een grote fotocamera. Maar dit jaar had ik besloten om wat later naar toe te gaan. En mijn camera thuis te laten. Al vanaf de zomervakantie kwakkel ik wat met mijn gezondheid en ik dacht laat ik niet de hele dag foto's maken. En eens rustig aan te doen en met mensen te praten. Ik dacht ook, ach laat ik maar een paar uurtjes gaan. Maar zoals altijd, het is er ontzettend gezellig. Veel leuke mede fokkers die daar aanwezig zijn.

Wat opviel is dat de keuring niet zo druk was. Via de website NKV waren maar circa 150 dieren ingeschreven en via email waren nog een aantal ingeschreven. En zouden iets meer dan 200 dieren ingeschreven zijn. Maar dat oogde niet zo. Een aantal prachtige dieren werden gekeurd, maar ik heb niet zo lang bij de keuring gestaan. Lekker gepraat met Peter Jansen die aangaf dat Russische dwerghamster langwerpiger zijn geworden en niet meer zo kogelrond. En dat horen ze wel te zijn. Zie ook de standaard. Peter is wat jaartjes minder actief geweest en was sinds aantal jaren weer voor het eerst op dit evenement aanwezig. Het is goed om kritisch te zijn.

Dit keer geen dierenpolitie die fokkers aanspreken. Wat wel opvalt is dat overvolle tafels met knaagdieren reuze meeviel. Dat oogt prettiger. Echter bij de reptielendeel dacht ik man o man. Veel buitenlandse verkopers met dieren tegen hoge prijzen. Wil je een slang? Wil je kikkers? Wil je nog andere bijzondere dieren? Dat was daar allemaal te koop. Hobbyfokkers die vorig keer aangesproken waren, die hadden slechts een mailtje gehad met richtlijnen wanneer je bedrijfsmatig bezig zou zijn. Geen bezoek zoals ze op het evenement zeiden.

NKV jaarboek ook in ontvangst genomen. Altijd leuk om door te nemen en te lezen. En in no time was het alweer half vier. En was de dag weer voorbij.

Thuis aangekomen heb ik de laatste Formule 1 race van dit jaar gekeken. Aankomende maanden is het wel afkicken. Elke race kijk ik en tevens houd ik alle vrije trainingen in de gaten en houd ik alle nieuws in de gaten. In de Formule 1 zijn ze consequent bezig met verbeteren en de grenzen aan het zoeken. En dat is juist wat ik zo leuk vind.
Exoknaag, de 13e NKV Bokaal, wederom op 1e Paasdag 
dinsdag, 23 april, 2019, 9:35 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op 1e Paasdag werd wederom het grote evenement Exoknaag gehouden. Ik heb lange tijd getwijfeld of ik wel heen zou gaan. Het is de eerste lange weekend dat ik vrij ben en wilde eigenlijk gewoon ff uitslapen, rustig aan doen, dingetjes wat is blijven liggen doen. Maar mijn broer Peter wilde graag dat ik toch mee ging. Op het laatste moment heb ik de knoop doorgehakt en gelukkig had ik alle batterijen van de camera opgeladen en was ik wel voorbereid.

Foto behorend bij blog

Aangekomen was het direct van ouds gezellig druk. Mensen staan in de rij, de dieren werden beoordeeld, entree kaartjes halen en de tafel vinden. Maar ik had één ding voorspelt: er wordt stevig door externe partijen gecontroleerd. Exoknaag is namelijk heel negatief in het nieuws geweest. Ramdam had met een verborgen camera op Exoknaag gefilmd en op TV laten zien dat je de gekste dieren op Exoknaag kon kopen. Zonder dat jezelf inleeft. In de politiek werd hier tijd aan besteed en daarom was het D-Day voor de boa's. Boa staat voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar en zij zijn bevoegd om te controleren. Zij beoordelen namelijk of de regelgeving rondom dieren wordt nagekomen. Op het evenement gingen hebben ze een aantal hobbyfokkers en ingeval één ondernemer aangesproken en geïnterviewd. Hun naam en adres is genoteerd en er is gevraagd naar de situatie. Zij gaan waarschijnlijk thuis ook bezocht worden om zo te beoordelen of zij bedrijfsmatig met dieren bezig zijn en of ze gecertificeerd zijn.

Begrijp mij goed, ik vind controle een goede zaak. Maar wat wordt nu gedaan? Ze pakken de hobbyfokkers aan. De ondernemers die daar stonden hebben het prima voor elkaar en zijn gecertificeerd. Zij verkopen deels dieren die zij niet zelf fokken. Maar importeren uit het buitenland. Vaak niet direct zelf en de dieren kennen dus veel reistijd, van handelaar naar handelaar. Zij worden gefokt in omgevingen waar geen toezicht is. De hobbyfokker die in Nederland gevestigd is, die is niet gecertificeerd. En daar beginnen zij discussies mee te voeren voordat men bij ministerie zelf bepaald hebben wat nu bij kleine onschuldige knaagdieren bedrijfsmatig is. Een hobbyfokker kan veel dieren hebben omdat er een noodzaak hiervoor is, maar dat betekent niet automatisch dat hij bedrijfsmatig bezig is. Zijn doel van fokken is totaal anders dan beroepsfokkers. En dat laatste vind ik een woord dat in de wet moet komen staan.

De schildpad die een vinger af kan bijten en zo zonder papieren verkocht wordt. Een muis met een mooie tekening die zonder papieren verkocht wordt. Die muis wordt verkocht aan een persoon die de muis als huisdier gaat houden of er mee wil fokken. Anders gaat de muis als slangenvoer weg. Misschien begin je nu te begrijpen waarom ik de controle goed vind, maar de manier waarop dit gaat totaal fout vind! Het gaat om de wantoestanden, het moet gaan om de beroepsfokkers die fokken om te verkopen. De wet kent een element van welzijn voor dieren, verantwoordelijk fokken en bedrijfsmatig bezig zijn. De boa's waren op zoek naar bedrijfsmatig bezig zijn. En dan moet je de hobbyfokker direct gerust stellen dat wanneer zij met een hobbydoel fokken en kunnen aantonen dat ze niet bedrijfsmatig bezig zijn, geen probleem is. En dat ze tevens willen weten of er verantwoordelijk gefokt wordt en dat dierwelzijn niet in gedrang komt.

Foto behorend bij blog

Wat mij opviel was dat om 10 uur ze weg waren. Ze hebben een aantal aangesproken en toen eenmaal de deur voor de toeschouwers open was, waren ze verdwenen.

Op de keuring waren er een kleine 200 dieren ingeschreven. Om precies te zijn 186 of 187, ik ben het aantal vergeten. Katja keurde de Campbelli dwerghamsters, Aly de Syrische hamsters, Bertus de muizen en de ratten en Jan de gerbils. Wat had Jan een prachtige manier van keuren. Complimenten zeg! Hij laat de gerbil vrij op een plankje bewegen en de gerbils waren allemaal heel rustig. Bertus keurt altijd naar zich zelf toe en omarmt. Katja keurt altijd met een tapijtje die ze draait.

Bij de Campbelli dwerghamsters waren er veel verschillen in type en bouw. En werd geregeld genoteerd dat het te Russisch uitzag. Dit komt deels door verkeerde selectie. Een persoon gaf aan de kleine staartjes mooier te vinden waardoor de selectie verkeerd is. En doordat het om hybride dieren gaat. De Mandarijn hybride Campbelli's zagen veelal nog meer Campbelli uit dan de anderen. En dat is een compliment voor Joep en kritiek wat er nu met de Campbelli's langzaam gebeurd. Ik heb jaren geleden al geschreven en laatste paar keer herhaalt, de Campbelli's groeien langzamerhand naar de Russische dwerghamster toe en verschil wordt steeds kleiner. Joep is van mening dat de hybride Mandarijnen nauwelijks hybride eigenschappen kent, ook niet als je inteelt met elkaar doet. Ik ben iemand die de kleinste details ziet en zie per jaar verbetering. Dat wordt door manier van fokken en selecteren geregeld. Wat we bij de Russen zien is dat 15 jaar later we nog hybride eigenschappen zien, ook al hadden de voorouders een perfecte uiterlijk. Ik ben daarom een project opgestart met de Beige hybride Rus. Om te laten zien dat ze nog steeds draaikoppen hebben, een hybride eigenschap van deze kleur. Dit na 15 jaar. Ik heb eentje bemachtigd die compleet onverwachts uit een goede lijn is gerold en in stamboom voorgaande generaties nergens beige/vies bruin te zien is. Maar nu weer verder over de Exoknaag.

Voorbeeld van een "Rus" type bij de Campbelli dwerghamster
Foto behorend bij blog

De Syrische hamsters waren ook weer prachtig! Alhoewel een Goudkleurig exemplaar te donker was en een verkeerde onderkleur had. Maar prachtig exemplaar hoor! De gerbils waren echt heel mooi. En ik heb prachtige foto's van gemaakt. Aantal Russische dwerghamsters, gekeurd door Aly, waren beperkt. Terwijl ze aan het keuren was, was ik aan het praten en Anneke aan het helpen. Dus ik heb weinig Rusjes op de foto gezet.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De foto's die ik op Exoknaag heb gemaakt, heb ik niet met mijn Macro lens gemaakt. Ik wilde mijn nieuwe Canon lens 17-70 testen. Vorig Exoknaag had ik de lens vergeten mee te nemen. Ik wist niet precies hoe de foto's lukten. Maar dacht laat ik gewoon alle foto's hiermee maken en kan ik er wat van leren. De eerste deel van de foto's heb ik met F4.5/F5.6 gemaakt en later iets gaan verhogen naar 7.1.

Ik wil alle helpers van de NKV Bokaal enorm bedanken voor hun inzet. Zonder hun is dit evenement niet mogelijk en mensen zien van buiten af niet hoeveel inspanning zij verrichten om dit te organiseren.
Exoknaag / NKV Bokaal 
zondag, 2 december, 2018, 6:42 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het zover: Exoknaag. Meestal kijk ik ruim van te voren naar uit. Dit keer om eerlijk te zijn niet. Ik heb wat last van mijn boven been en wilde eigenlijk rustig aan doen in plaats van paar uur in de auto zitten en de hele dag staan. Maar mijn broer Peter wilde graag dat ik mee ging.

In de auto realiseerde ik me dat ik mijn nieuwe lens niet bij me had. Ik had voorgenomen om foto's te maken met deze nieuwe lens. Maar tja. 's Ochtends begon de normale routine werkzaamheden qua verzorging van mijn dieren. En in verband met mijn been was ik niet zo snel en kwam ik tijd te kort. Onderweg ging de tijd erg snel. We praten zo uren over diverse onderwerpen. Tijdens het rijden regende het en later op de dag bleek het de warmste 2 december te zijn. Ach beter dan sneeuw. Eenmaal aangekomen was het niet eens zo druk... dat leek zo. De ingang was naar voren gehaald. De ruimtes waren anders ingericht en dichter op elkaar gezet.

Op de NKV Bokaal waren pak weg 200 dieren ingeschreven. Dit lijkt een vrij stabiel aantal voor de december show te zijn. Vroeger had de NKV wat meer dieren, maar dat kwam voornamelijk door een aantal buitenlandse inschrijvers die nu niet meer inschrijven. Voordat de keuring begon ben ik met Gabriëlle een rondje gaan lopen. Goed voor mijn benen en het was nog niet zo druk. Leuk om alle standjes te zien. En rond te kijken. En ff bij praten.

Foto behorend bij blog

Mark keurde vandaag de Campbelli dwerghamsters, Aly de gerbils en tamme ratten en Katja de Russische dwerghamsters, Chinese dwerghamsters en kleurmuizen. Dit keer waren er veel meer Campbelli's ingeschreven dan Russen. Dat waren er niet zoveel en Katja was snel klaar met de Rusjes en Chinezen. Ook dit keer waren er weer prachtige witte Chinezen ingeschreven. Ook de tamme ratten waren erg mooi. Tussen de gerbils zaten een paar onrustige types waardoor Aly elk gerbil aan de staart vast hield. Ze durfde ze niet meer los te laten! Logisch, ik zou dat ook niet durven! Tussen de kleurmuizen zaten bijzondere exemplaren. Prachtige maar ook rare vreemde exemplaren. Zo had er eentje een te lage oorstand. Beide oren stonden niet op gelijke hoogte. En eentje met een rare neus. Wat je precies aan zag ... Ingeval vreemd. Bij de Syrische hamsters zaten ook prachtige exemplaren. Eentje die mooi van type was en een bijzondere driekleur die geen echte gele vlekken had. Maar in mijn ogen komt dat door de umbrous factor. Satijn, gevlekten, driekleuren, langhaar, ze waren er allemaal.

Tussen de vele Campbelli's zaten exemplaren waarbij de verhouding oogbol en oogkast niet helemaal klopte. Wanneer de Campbelli draaide en de ogen daarbij bewoog, zag je in de ooghoek iets wat daar niet thuis hoorde. Het zijn net snoepjes, zo veel verschillende variaties.

Foto behorend bij blog

In de middag ben ik bij de presentatie "bedrijfsmatig houden van dieren" geweest wat erg interessant was (van www.Capseurope.nl) . Wanneer ben je bedrijfsmatig bezig? Het was niet zo zwart wit als men doet denken. Bij opvang van dieren is het wel zwart wit. Dan moet je gecertificeerd zijn. Wanneer je enkele dieren opvangt, dan kan je dit beter uitbesteden aan een bestaand opvangcentrum dat wel gecertificeerd is. In samenwerking met een dergelijk gecertificeerd opvangcentrum is het wel mogelijk om je in te zetten als gastouder. Bij katten en honden is een aantal gefokte exemplaren doorslag gevend. Dat komt vanuit de oude honden- en kattenwet. Maar voor andere dieren zijn geen aantallen beschreven. Het gaat om dat je fokt met als doel om dit te willen verkopen. Dan ben je bedrijfsmatig bezig. Een fokker die dieren fokt om de beste er uit te selecteren, die heeft niet als doel om het te verkopen. Dan ben je niet bedrijfsmatig bezig. In de wet staat niet dat je bedrijfsmatig bent indien je aan anderen dan familie en vrienden verkoopt. RVO wil op haar manier meer duidelijkheid geven, maar het tegenovergestelde bereiken ze hiermee. Nee, het gaat niet alleen om dat je adverteert, een website hebt en aan niet vrienden verkoopt. Het gaat erom dat je fokt met als doel deze dieren te verkopen en daarbij op lange duur winst maakt. Een bijzonder papegaaien soort dat 12.000 euro per stuk kost, en je fokt er vier stuks van. Dan heb je met gemak een jaarinkomen verdient. Maar het gaat om lange termijn met weinig risico. Als je slechts één koppel van deze papegaaien hebt, dan bestaat de kans dat er eentje overlijdt aanwezig. De rechter vindt dit zo'n risico dat dit niet als bedrijfsmatig beschouwd wordt. Het gaat om grote aantallen waarmee gefokt wordt met als doel om nakweek te verkopen en daarbij voor lange termijn winstgevend te zijn.

Dieren fokken is veelal niet winstgevend. En daarnaast heeft een fokker veelal het doel om te fokken om goede dieren te selecteren. Om niet bedrijfsmatig gekwalificeerd te worden, moet je tegenbewijs kunnen leveren en geven. Wanneer een ambtenaar aan de deur staat, dan heeft hij recht om je huis te bezoeken en door heen te lopen. Dit is niet de dierenbescherming. Maar iemand van dierenpolitie c.q. iemand van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij onaangekondigd bezoek moet je ze binnen laten. Als ze dan veel kooien zien, dan zeggen zij heel snel dat het bedrijfsmatig is. Maar wanneer je voor shows fokt, dan kan je dit aantonen door middel van een lidmaatschap van een vereniging, door te laten zien van showuitslagen. En door je verhaal waarom je fokt. Daarnaast is het advies om een kasboek bij te houden om te laten zien wat je verkoopt en welke kosten je daarvoor maakt. Dan kan je direct verdedigen dat je niet winstgevend bent. En daarom niet bedrijfsmatig bezig bent. Bij opvang wordt niet naar winstgevendheid gekeken evenals als je meer dan 20 katten of honden fokt. Na de presentatie heb ik nogmaals het criteria winstgevendheid nagevraagd en daar was de persoon heel duidelijk in: het staat in de wet en er is jurisprudentie over. Samengevat, de gemiddelde fokker die hobbymatig fokt, hoeft niet bang te zijn. Vertel waarom je fokt en onderbouw dat je geen winst maakt door middel van overzicht van ontvangsten en uitgaven.

Foto behorend bij blog

Het was weer een zeer geslaagde dag! En ik had na afloop best veel last van mijn been. Naar huis rijdend hebben we ff bij de McDonalds gepauzeerd. En onderweg heb ik naar kerstbomen gezocht. Ik kom tot de conclusie dat er nog niet heel veel staan. Ik moet eerlijk zeggen: gister op 1 december heb ik de kerstboom opgetuigd. Normaal zet ik die op na Sinterklaas, maar ik had nu al zin om hem op te zetten en heb volgende week niet zoveel tijd. Eén iemand was ingeval heel blij dat ik weer thuis kwam, namelijk Tommy de Huiskat.
Exoknaag en NKV Bokaal, geen 1 april grap! 
zondag, 1 april, 2018, 6:48 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het weer zover en dan bedoel ik niet Pasen. Maar het evenement Exoknaag. Mijn broer Peter en ik hadden afgesproken om half 7 's ochtends te vertrekken. Want mijn neefje Vincent is 's ochtends niet zo snel en dan zou het niet zo erg zijn dat we een kwartiertje later vertrekken. Maar het was vanochtend de eerste keer dat wij niet op hem hoefden te wachten.

Rijdend naar Houten zagen wij geen kip. Het was overduidelijk dat het een bijzonder dag was. We reden dan ook in een recordtijd naar Exoknaag. Het was nog geen acht uur dat we naar binnen gingen en daar had ik een bijzonder ontmoeting. Herinner je mij nog Martin?, ik kon eerst even niet plaatsen. Maar al snel viel het eitje: zij sliep op dezelfde zaal als mijn vader in juni 2016. Ze vertelde me dat ze met mijn vader een heel open hartig gesprek had gehad, een bijzonder moment waaraan zij heel fijn terug dacht. Zij wist niet dat mijn vader toen eigenlijk al wist dat hij ongeneselijk ziek was. Ook stonden we stil bij mijn moeder en wat haar was overkomen. Een bijzonder moment en dat op Pasen.

In de zaal aankomen dacht ik: er zijn minder tafels. Het zou vast niet druk worden!. Er waren dit jaar ook maar 189 dieren bij de N.K.V. ingeschreven. Niet zo veel en pak weg 10 minder dan vorig jaar. Maar wat ik niet wist was dat buiten een enorm wachtrij stond om naar binnen te gaan. De eerste tekenen dat het enorm druk zou worden.

Eerst heb ik kennis gemaakt met Omar uit Zweden. Wat leuk om andere fokkers te spreken en te horen dat ze met de vertaalmachine van Google alles van mijn site lezen. Daarna heb ik wat heen en weer gelopen en zag ik bij Tebbe blauwe Roborovski's zitten. Paar weken geleden had ik nog gezegd: ik koop Roborovski's voor Tommy de huiskat. Want Tommy vindt het zo leuk om naar hamsters te kijken. En dat is werkelijk zo. 's Avonds kijkt hij heel graag naar hamsters zonder maar iets te doen. En Roborovski's zijn bewegelijk. En ik wil graag nieuwe foto's met Roborovski's maken en wil ook graag weten wat blauw precies is. Een mooie samenhang om een idee om te zetten in daden: ik heb twee Roborovski's gekocht! Een blauw gevlekt en een wildkleur.

Daarna heb ik met diverse mensen gesproken en bijgepraat. En voor ik erg had was het al elf uur! Ik ben toen naar de N.K.V. stand gegaan waar de keuring al begonnen was. Het was erg leuk om de keurmeesters Fons en Mark weer te zien. Het was al wat jaartjes geleden dat ik hun zag keuren. Fons was bezig met het keuren van de gerbils, Mark had de tamme ratten al gekeurd en was bezig met de dwerghamsters. Aly keurde de kleurmuizen en Bertus de Syrische hamsters. Gelukkig waren er genoeg aandragers en schrijvers. Maar ik begreep dat het dit jaar toch weer zoeken was naar helpers. Als je dit leest en het lijk je leuk om te helpen, meld je aan bij de N.K.V. Facebook groep. Het is zo leerzaam om te schrijven en erbij te staan terwijl je de dieren aandraagt. Ook al fok je niet, maar ben je een dierenliefhebber. Vraag gerust of je mag helpen!

Bij de kleurmuizen was er weer een mooie mini muis met de tekening Hollander. Het zal wel door inteelt komen dat de muis zo klein is, maar navraag aan Katja kreeg ik te horen dat inteelt helemaal hier geen rol speelt. Ook Katja had geprobeerd ze groter te fokken, maar dan verlies je de tekening. En op moment dat je de tekening weer goed hebt, zijn het weer hele kleine muizen. Misschien komt het dat op hetzelfde chromosoom genen zitten die ervoor zorgen dat de muis klein blijft. Of dat de tekening zelf de boosdoener is. Maar nee, niet altijd is inteelt hiervan de oorzaak.

Bij de Syrische hamsters zag ik prachtige exemplaren. We hadden nog over het verleden toen er nog warme Oranje hamsters waren. Huidige Oranje hamsters missen de warme kleur. Een grote uitdaging om dit weer terug te krijgen. Maar qua type en bouw zaten er prachtige exemplaren tussen. Echte beren!, en een echte beer won het evenement vandaag! De mooiste van de show!

Foto behorend bij blog

Qua Russische dwerghamsters zag ik veel donkere type tussen. Ook Blauw-wildkleur die erg donker van kleur waren. De Campbelli's waren beperkt qua aantal en dit ik ook weer de Mandarijn hybride Campbelli dwerghamsters. Gelukkig blijven de Chinese dwerghamsters ingeschreven worden en ik zag een mooie witte en een prachtig grote bonte. De gerbils waren ook prachtig. Toen Fons de blauwe gerbils zag, wist hij direct dat dit niet blauw was. Maar vond het wel heel bijzonder. Er zaten vele mooie gerbils tussen.

De tijd vloog voorbij en zonder te realiseren was het zo drie uur. De keurmeesters waren heel snel klaar en Anneke heeft foto's van alle prijswinnaars gemaakt. De foto's maakt ze veelal zonder flits om de kleur goed op foto te krijgen. Maar dat is heel moeilijk en lastig.

Op de terug reis dacht ik: vandaag heb ik geen grap gehoord! En dat is geen 1 april grap!

Foto behorend bij blog
NKV Bokaal, Exoknaag gehouden op 26 november 2017 
zondag, 26 november, 2017, 6:21 pm - Evenementen
door Martin Braak
Zonder er echt naar uit te kijken, was het vandaag alweer zover: NKV Bokaal. Beetje vreemd, want dat is normaal altijd in december en altijd rond de feestdagen. Vanochtend was het erg koud en sommige mensen hebben sneeuw gezien. Ik niet :( Onderweg hadden we helaas regen en het was in de auto op de heen weg erg stil en rustig. Maar eenmaal aangekomen: dit pakken, dat pakken, handen vol met tassen en op naar binnen.

Ik had aangegeven als er te weinig schrijvers zijn, dat ik wel wil schrijven. En zo gebeurde het vandaag. Vandaag heeft Martin niet de foto's gemaakt, maar geassisteerd bij het keuren van Campbelli dwerghamsters en de kleurmuizen. Wat heel interessant is en heel leerzaam. Ik begrijp wel dat fokkers veelal een verkooptafel hebben, maar als lid moet je ook stil staan dat de vereniging hulp nodig heeft. Als er te weinig hulp is, kan de NKV dit soort activiteiten niet meer organiseren. Helpen met schrijven en aandragen van de dieren betekent dat je met de neus bovenop zit en alles van de keurmeester en de dieren mee krijgt. En niet alleen luisteren, je mag ook vragen stellen. En de keurmeester vertelt je extra informatie. Als je wilt beginnen met fokken is dit zeer leerzaam. Als je dit leest en je bent niet lid, ook zonder lid te zijn mag je NKV gerust helpen.

De Campbelli dwerghamsters waren heel verschillend ten opzichte van elkaar. De eerste had een vrij donker onderkleur op buik. En wat zegt de standaard? Ik begrijp precies hoe dit is gekomen. Vroeger hadden wij de hele mooie warmbruine kleur Campbelli dwerghamsters met een gele gloed rondom de drieboog. En die hadden een veel lichter buikkleur. De gekeurde Campbelli dwerghamster betrof een wat groffe type Altai variant. Eigenlijk heel mooi, maar er zit zoveel verschil in de Campbelli's tegenwoordig. De Campbelli daarop had een te egale vacht. En Bertus de keurmeester viel dat direct op. En ook dit keer Mandarijn hybride Campbelli's en daar zaten ook grote verschillen in. De één was grauwig van kleur en de ander juist prachtig van kleur, maar die had geen goede onderkleur.

Foto behorend bij blog

Ook de kleurmuizen was heel interessant. Ik wist niet dat de wit roodoog muizen veel groter zijn dan de anderen. En Bertus vertelde me over de oren waarvan hij vaak vindt dat deze te laag zitten in combinatie met een te kleine kop. En tussen de gekeurde muizen zaten inderdaad goede en minder goede exemplaren. En hij wees mij wat hij bedoelde: het neigt naar dumbo oren. Wat ik leuk vond is hoe Bertus de uitmonstering noemt. De extremiteiten zijn fraai, waarmee bedoeld wordt dat de uitmonstering mooi is. De Hollanders waren juist heel klein van type en bouw. En het is mooi om te zien wat een goede staartlengte en dikte is. Ik heb nooit bij stil gestaan dat zowel de lengte als dikte beoordeeld wordt. Want tja, hamsters en staarten...

Er waren twaalf witte muizen ingeschreven en Bertus vertelde dat hij daarvan de lat wat hoger legt op ander eigenschappen dan de kleur. Want de kleur is sneller goed te fokken. De wit donkeroog is mooier wit dan de wit roodoog. Waar we even bij stil hebben gestaan, is of de roodoog evenveel ziet. Eén exemplaar was overduidelijk gestrest en zat ook met de kop heen en weer te schudden. Het is heel lastig om iets over zicht te beoordelen. Anneke kwam een Mongoolse gerbil tegen die doof is en liet alle keurmeesters dit zien. Doof is niet gewenst namelijk.

Bij zwarte muizen heb ik wat vragen gesteld over de pootjes en de nagels. Waren de pootjes vroeger wit? Ja. En zou het nu om extreme black gaan? Ja, waarschijnlijk wel. Maar als keurmeester kan je niet in de dieren zelf kijken en weet je qua erfelijk achtergrond niets. En dat was ook duidelijk bij de blauwe kleurmuizen. Een aantal hadden een bruine ticking. En dan is het de vraag of het een zwart verdund met blauw is conform de standaard of dat het om een zeer donker agouti gaat die verdund is met blauw. Trouwens, er was ook een goud-agouti die zo donker van kleur was, dat het niet meer warm te noemen valt. De kleur had veel weg van een echte wildkleur muis. De bruine warme kleur ontbrak geheel.

Bij een muis moest ik het volgende noteren: het vertoont iets grannen. Hiermee wordt bedoeld dat er oude haren tussen de vacht zitten. Of ik het fout!, maar Google helpt me niet met het vinden van de juiste definitie.

Na het schrijven kon ik nog even wat foto's maken en bij de Russische dwerghamsters aanschuiven terwijl een aantal Merle's, wildkleuren en blauw-wildkleuren gekeurd werden. Anneke vertelde aan een aantal fokkers waarop zij precies let en wat zij van Merle vindt. Ze vindt dat de band rondom de nek goed zichtbaar moet zijn en op de achterhand meerdere vlekken aanwezig moet zijn. Dit keer zagen we weer een aantal verkeerde staartdracht. De staart draait onder het kontje. Terwijl de staart niet moet draaien. Ook was er een exemplaar waarvan de buitenbenen wat te ver uit elkaar stonden. Anneke vertelde over hybride en dat dit door hybride komt. Maar terug rijdend naar huis dacht ik hier nog even over. Cees de Best, een topfokker die in ouder jaren veel prijzen heeft gewonnen en prachtige Russische dwerghamsters had, had hetzelfde probleem. Hij wilde zijn showlijn verbeteren met wildvang Russen. Eenmaal ingekruist en een paar generaties later zag een keurmeester dat de staartdracht niet goed was en dat de hamsters niet goed zaten qua houding. Hij heeft dit geprobeerd uit te fokken, maar helaas bleef dit generaties aan. Hij is daarom gestopt met fokken. Dit probleem lijkt heel erg op wat wat we nu zien en toen kwam dit absoluut niet door hybriden. Maar juist door het kruisen van verschillende types Russen. We kennen verschillende typen, afkomstig uit andere regio's en bouw en type verschillen. Het is ingeval heel goed om als fokker de staartdracht, de zithouding en de stand van de achterbenen te beoordelen. Evenals de ogen. Maar dat zag ik op de show niet.

Foto behorend bij blog

Ik moet eerlijk zijn de dag ging heel snel voorbij. Vandaag niet heel veel mensen gesproken. Maar dat maak ik de volgende keer goed! Dan gaat Martin als vanouds foto's maken! Een geslaagde dag!

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>