Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
7 december 2023

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 427.328
    Vandaag: 30
    Gisteren: 59
Houten brugjes wel zo veilig? 
zondag, 15 oktober, 2023, 5:21 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Alles wat in de kooi gezet wordt, moet je afwegen of het hamstervriendelijk is. Ook al is het speciaal gemaakt voor de hamster. Zelf nadenken en goed kijken, want niet alles is veilig. Net zoals hamsterwatjes wat heel onveilig is.

De reden dat hamsterwatten onveilig zijn, is dat wanneer het als nestmateriaal gebruikt wordt en om de poten gaat zitten, de hamster eraan vast kan komen te zitten. Een hamster in nood kan dan niet anders dan knagen aan zijn eigen been. Met alle gevolgen van dien.

Brugjes van hout kan ook gevaarlijk zijn. Als er kleine ruimtes tussen de treden zitten en de hamster kan van zijkant eraf springen of lopen, dan kan het zomaar zijn dat de hamster zich af laat vallen. Want vooral de Russische dwerghamster kan niet zo goed zien en springt niet naar beneden. Hij laat zich vallen. En als een pootje tussen de twee treden blijft hangen, dan is de hamster ook in nood. En kan hij alleen zich bevrijden door... Dat is niet wat je wilt.

Daarom kijk goed wat je aanschaft en in de kooi zet. En of ergens een pootje tussen kan komen.

By the way, wildvang Campbelli dwerghamsters kunnen veel beter zien! Wordt vervolgd, dat moet ik met filmpjes laten zien.
Bye warme nazomer!, op naar de herfst? 
maandag, 11 september, 2023, 7:43 pm - Campbelli
door Martin Braak
Vandaag was het erg warm en trok de warmte ook nog eens aan einde van de dag naar binnen. Luchtvochtigheid is erg hoog en wederom 30 graden geweest. Vanaf moment van eerste werkdag hebben wij nu 8 dagen 30 graden per dag. Niet zo leuk voor de diertjes. Voor het weekend was het leuk: kermis, vuurwerk, lekker eten. Toch zie ik dat de weervoorspellingen zeggen dat over een week wederom 25 graden wordt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Afgelopen weekend deze Satijn Campbelli dwerghamster op de foto gezet. Erg bijzonder om te zien vind ik. Op Facebook schreef ik dat het komt door holler zijnde haren. En daar kwam een reactie op waarom ik denk dat de haren holler zijn.

Ik denk dat omdat als ik naar closeup foto's kijk, dan zie ik haren die doorschijnend lijken te zijn. Daarnaast zie je de snorharen ook breken en holler eruit zien. Ook als je naar het kleven van haar kijkt. De reden lijkt mij dat het statisch is waardoor het gaat plakken. Als je ze chinchilla zand geeft, gaat dat tijdelijk ook over.

Stephan gaf aan dat het mogelijk door het ontbreken van weerhaakjes op de haren mogelijk de factor is. Waardoor de haren meer glans geven en vetter zijn. En door vet de haren aan elkaar plakken. Als ik informatie op internet weer lees dan staat bij het aanwezig zijn van weekhaakjes er meer glans is. Jan gaf aan dat bij cavia's het onderzocht is en dat de platte vierkante vorm juist oorzaak was dat de weerkaatsing anders is. En dat het niet komt door holle haarschacht. Echter er is een groot verschil met satijn muizen en cavia's namelijk manier van weerkaatsing en vette haren c.q. plakkerige haren. Want dat laatste heb je bij cavia's niet.

Onderzoek waardig! En mooi dat deze discussie leiden tot denken over een mutatie dat al jaren bestaat. Wordt vast vervolgd!
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

Warme dagen in september, hittegolf! 
woensdag, 6 september, 2023, 7:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kan mij herinneren dat we een keer een hittegolf in september hebben gehad. Toch wordt op het nieuws nu geschreven dat het de eerste keer is sinds de meting dat in het oosten van Nederland een hittegolf in september is. Maar gelukkig op weeronline.nl lees is het volgende: "De warmste regio's van Nederland, het zuiden en oosten, zijn september hittegolven wel voorgekomen. Toch zijn hittegolven ook daar erg zeldzaam. Nederland telt in totaal slechts zes jaren waarin het in september tot een regionale hittegolf kwam. Dat was het geval in 1906, 1916, 1947, 1991, 1999 en 2016."

Link en bron: https://www.weeronline.nl/nieuws/zo-bijzonder-is-een-hittegolf-in-september

1991 was ik maar 17 en scholier. Dan heb ik denk ik 1999 in gedachten dat ik 25 jaar oud was en bij Eshuis op kantoor Enschede werkte. Want 2016 bedoel ik niet, dat is het jaar dat mijn vader overleed en dat weet ik nog heel goed. Dat ik met mijn moeder met mooi weer nog weg ging op pad.

1999 is alweer 24 jaar geleden en bijzonder aan ons is dat wij dit zo kunnen herinneren. Natuurlijk niet wat er precies gebeurde. En dat het nieuws onjuist is qua berichtgeving dat het de eerste keer is.

Vandaag kwam ik iets eerder van huis en Tommy sprong direct op mij af. Meelopend en met woordjes aan het spelen zei ik ineens "mama is trots op jou". En Tommy reageerde heel opgewekt hierop met een dikke miaauw. Toen pas realiseerde ik dat mijn moeder dit heel vaak tegen hem zei. Dat Tommy dat na zes jaar nog weet. En dat zelfde was laatst met mijn broer die een toetje mee had genomen en in mijn koelkast had gelegd. Toen mijn broer dat toetje opende in de keuken sprong Tommy op en sprong naar de keuken toe. Maar dat was ook 5-6 jaar geleden voor het laatst. Want mijn moeder in haar laatste levensfase gaf Tommy beetje toetje mee. Ze kon eten slecht verdragen en at 's ochtends al een toetje. En begin heb ik dat ook gedaan, alleen ben ik zelf gestopt met het eten van toetjes i.v.m. de calorieën. Ook Tommy kent best een lang geheugen voor geluiden en momenten.

Dat hebben knaagdieren ook. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ratten kunnen gebeurtenissen lang herinneren. Zowel in geluid, maar ook in geur. Dat is waarom rattengif niet direct moet werken. Zij herinneren de gebeurtenis en daarbij geur. Ze laten daarna het gif liggen. En dat is waarom rattengif pas na 3 dagen moet werken.
BEA en Argente in combinatie met Zwart vergelijk 
zondag, 27 augustus, 2023, 8:23 pm - Campbelli
door Martin Braak
Vandaag heb ik een paar foto's gemaakt van Chocolade bij de Campbelli dwerghamster en Dove. Chocolade is genetisch gezien aabb en Dove aapp. De mutaties bb en pp lijken heel erg op elkaar, behalve de oogkleur natuurlijk. Maar beide mutaties werken toch net iets anders.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>