Een nieuwe mutatie: golvend haar

Begin 2007 zag ik in een nestje Russische dwerghamster een Zwarte exemplaar die wat golvend haar had. Om eerlijk te zijn, was mijn reactie niet direct enthausiast. Het had te maken dat ik het druk had. Toen ik weer keek, viel mij niets meer op. Ik dacht dat ik het fout gezien had en dat het om een incident ging in plaats van iets anders. Maar een paar maand later komt mijn broer Peter binnen lopen met een Lilac die ook golvend haar had. Peter vroeg zich af of dit een langhaar kon zijn. En toen herinner ik me eens mijn eerste exemplaar. En ook bij deze exemplaar ging het weg. Niets bijzonders dus?

Maar daarna kreeg ik een mail van René Bastiaans. Hij had iets bijzonders, een dwerghamster met raar haar. Na een paar emails bleek het om hetzelfde te gaan. René en ik hebben samen de Zwarte Russen gefokt en eerst alleen onderling uitgewisseld. Het gaat om dezelfde lijnen.

Nu heb ik weer een koppeltje waar de jongen golvend haar hebben. Ja dus, het gaat hier om een nieuwe mutatie! Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een recessieve mutatie die ervoor zorgt dat jonge exemplaren golvend haar hebben. Het lijkt net op dat ze wat meer haar hebben en veel dichter op elkaar zit. Of het is ietsie langer. Wanneer ze pak weg 3-4 weken oud zijn, dan trekt dit volledig weg. Typisch is dat het nu alleen nog maar voor gekomen is bij Zwarte en Zwart gerelateerde kleuren.

Komt deze soort mutaties vaker voor? Ja. Bij de Campbelli dwerghamster komt Wavy Coat voor. Wavy Coat betekent dat de haren net als een Rex uitzien, gekruld. De snorharen zijn tevens gekruld. Dit trekt langzaam weg en bij volwassen exemplaren is er niets meer te zien. Maar dit is iets anders dan golvend haar. De snorharen zijn namelijk ook niet gekruld.

Misschien moet ik eens twee exemplaren onderling fokken. Maar eigenlijk vind ik het niet zo'n bijzondere mutatie. Wat heb je eigenlijk eraan? De toekomst zal het leren of dit vaker voorkomt en of er ook doelbewust mee gefokt gaat worden. Persoonlijk denk ik van niet.

Update

Zoals je hierboven kunt lezen dacht ik dat het bij deze exemplaren ook weg zou trekken. Tot mijn grote verbazing is dit niet gebeurd. De haren zijn nog steeds anders, het is langer en gekruld. Geconcludeerd kan worden dat hier om een spontane mutatie gaat en dat het om een ander soort haarstructuur gaat. Ik heb besloten om de jongen onderling te fokken om te kijken of het direct terug vererfd.

Update 2009

Onderling gekruist krijg je 100% golvend haar terug. Alleen is bij de ene exemplaar het veel minder zichtbaar dan bij de ander exemplaar. Soms zie je het niet en lijkt het net of dat de hamster heel snel oud wordt. De haren worden dan erg plukkerig.

Foto's van 14 juli 2008:

golvend haar

golvend haar

golvend haar

Foto's van 19 juli 2008:

golvend haar

golvend haar

Foto's van 25 juli 2008:

golvend haar

Lilac donkeroog met golvend haar, foto op 27 april 2007 gemaakt: golvend haar

Klik hier om een filmpje te zien.

Foto's van 17 augsutus 2008:

golvend haar

golvend haar

golvend haar

golvend haar

Foto's gemaakt in 2009:

golvend haar

golvend haar

golvend haar

Martin Braak, 14 juli 2008, later aangevuld met nieuwe foto's en update dat het niet wegtrekt.

Dit artikel stamt uit 2007 en is in 2008 aangevuld. Tegenwoordig anno 2021 fok ik nog steeds met deze mutatie. Het is nog steeds een lastige mutatie om goed te fokken. Het gaat om een incompleet dominante mutatie. In combinatie met de genen aa (zwart) en dit gen zorgt het voor dat ze in begin golvend haar hebben en later normaal uitzien. Maanden later krijgen ze punkerig haar. Wat vaak door onwetendheid gezien wordt als "er kan wel iets mis zijn zoals ongedierte". Bij twee genen dan blijft het vanaf begin golvend haar. Het gaat om een wat langer vacht en daarom golf het. Ervaring is dat wanneer het met Geel-roodoog gen erbij gefokt wordt, het extremer is. Bij Geel-roodoog zonder aa, Zwart, zie je soms dat ze krullend buikhaar hebben.

Hierboven staan de foto's van de eerste exemplaren.