Roborovski dwerghamster

Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster wordt in Nederland ook wel Robbie of Robo genoemd. Heel soms worden ze woestijn-dwerghamster genoemd, maar deze benaming is toch zeldzaam. Dit komt omdat internationaal ze wel eens dwarf desert hamster genoemd worden. De latijnse naam is Phodopus roborovskii. De eerste Roborovski's zijn in juli 1894 door Lt Roborosky in Nan Shan ontdekt. Ze zijn in 1903 voor het eerst beschreven (Satunin, 1903). Pas in de jaren '70 werden door een dierentuin in Moskou de eerste exemplaren in gevangenschap gehouden. In 1982 zijn de eerste Roborovski's vanuit Duitsland naar Nederland geïmporteerd.

De Roborovski dwerghamster is geen hamster om mee te knuffelen. Ze zijn namelijk vliegensvlug en vooral wanneer ze jong zijn niet goed hanteerbaar. Wanneer je hem wilt pakken, rent hij meestal snel voor je weg. Wanneer je de kooi schoon wilt maken, heb je een hele taak om ze te vangen. Ze zijn 's avonds en in de nacht altijd erg actief. Daarom zijn ze bij uitstek hele leuke hamsters om naar te kijken. Ze worden meestal wat ouder dan de Syrische hamster of de Russische / Campbelli dwerghamster. Gemiddeld worden ze namelijk drie jaar oud.

In de natuur leven Roborovki's koppelgewijs of in kleine groepjes van acht tot tien dieren. Roborovski's doen heel veel dingen graag samen. Het zijn echte groepsdieren. In gevangenschap gaat het houden van een groep Roborovski's niet altijd goed. Vooral in de herfstmaanden (oktober en november) en begin winter kan het mis gaan. Bij het bepalen van rangordes, bij hun paringsrituelen en/of bij het vormen van een alfa koppel kunnen heftige gevechten plaatsvinden. Een alfa koppel is een koppeltje dat de jongen voortbrengt. De rest van de groep fokt dan niet. Maar dit is niet altijd het geval. Zo kunnen ook meerdere vrouwtjes binnen de groep gaan fokken. Na het bepalen van de rangorde of alfa koppel ontstaat er een natuurlijk evenwicht binnen de groep. Wanneer er nieuwe jongen geboren worden, dan worden ze in de groep opgenomen. Maar soms passen ze niet in de groep, worden de dominante exemplaren oud of wordt een groep te groot. De groep is dan niet meer in evenwicht. Deze exemplaren worden uit de groep verstoten of er wordt een nieuwe rangorde bepaald. Dit kan betekenen dat de zwakkere exemplaren overlijden.

Wanneer je niet wenst dat er gevechten binnen de groep plaatsvinden, kan je het beste kiezen om een Roborovksi dwerghamster alleen te houden. Ook is het mogelijk om een groepje van hetzelfde geslacht te houden. Maar dit geeft geen zekerheid dat het wel goed gaat. Gaat het mis, haal dan het exemplaar die aangevallen wordt, eruit. En houdt dit exemplaar voor tijdje apart. Later kan je proberen om hem of haar weer in de groep te introduceren. Wanneer de groep groot genoeg is en het gaat mis, kan je ook voor kiezen om kleinere groepjes te maken.

Roborovski's kan je ook heel goed koppelgewijs houden. Ze trekken met elkaar op en het lijkt dan ook of ze echt "verliefd" zijn. Wanneer één van de twee Roborovski's overlijdt, zie je vaak dat de activiteiten van de partner minder wordt en dat hij of zij veel meer in een hoekje blijft zitten.

Een Roborovski heeft boven de ogen witte wenkbrauwen


De Roborovski dwerghamster is de kleinste hamstersoort en komt voor in de halfwoestijnen van West- en Zuid-Mongolië, Mantsjoerije en de aangrenzende gebieden Kazachstan, Rusland en Noord-China. In het wild leven ze in hollen met steile tunnels, soms wel zes meter onder de grond. In het wild eten ze voornamelijk graan, graszaden, stukjes planten, groente en fruit. Ze eten ook insecten in kleine hoeveelheden. In gevangenschap kan je ze soms in de zomermaanden zien jagen op vliegjes.

Een Roborovski dwerghamster heeft 34 choromsomen. Dit is meer dan de Russische of Campbelli dwerghamster heeft. Het is dan ook onmogelijk om deze verschillende soorten dwerghamsters onderling te kruisen. Roborovski's kunnen al met vijf weken oud geslachtsrijp zijn, maar meestal fokken ze niet voordat ze vijf maanden oud zijn. Afhankelijk waar ze vanaf stammen, fokken ze pas in of na een koude seizoen. Hobbyfokkers zetten ze daarom in de winter de Roborovski's daarom expres boven op de slaapkamer of zolder. Zodat ze dit gevoel beleven en gaan fokken. Tegenwoordig heb je ook exemplaren die dit gevoel niet meer nodig hebben en gewoon gaan fokken. Dit komt voornamelijk omdat grote fokkerijen hierop geselecteerd hebben.

Wetenschappelijk is aangetoond dat de Roborovski dwerghamster geen winterslaap kent en ook hun lichaamstemperatuur niet omlaag brengen (torpor) indien het erg koud is en ze energie moeten besparen.

Foto in het groot

( van )
Foto in het groot

( van )
Roborovski's kan je niet zomaar in elke dierenwinkel kopen. In Nederland zijn maar weinig Roborovski dwerghamsterfokkers actief en de vraag erna is klein. Op dierenevenementen zoals Exoknaag en Knagerfestijn zijn ze meestal wel te koop. Op Marktplaats worden ze ook geregeld aangeboden. Ook zijn er goede fokkers op het hamsterforum van DeHamster.nl actief. Zoek je Roborovski's van een goede fokker, dan kan je het beste een vraagtopic op het hamsterforum openen.