Veel gestelde vragen

🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Foto's van een nestje   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq
Zijn Chinese dwerghamsters leuke huisdieren?
Ja, Chinese dwerghamsters zijn heel geschikt om als huisdier te houden. Ze zullen niet snel bijten en ze zijn goed tam te maken. Wel zijn ze in de kooi wat schuwer en je zult zien dat wanneer je een huisje in de kooi hebt staan of wanneer je hooi als nest materieel geeft, ze bij zien van mensen snel verschuilen. Maar wanneer ze gewend zijn aan de omgeving, kan dit gedrag geleidelijk wegtrekken.

Ze zijn gemakkelijk in de hand vast te houden. Ze houden met hun voor- en achterpoten je vingers vast zodat ze niet snel zullen vallen. Het zijn namelijk echte klauteraars. Houdt met de aanschaf van de kooi rekening mee dat ze wat meer klauteren dan andere soorten.
Wat eten Chinese dwerghamsters?
Je kunt ze hetzelfde voer geven als de andere soort hamsters.
Mijn mannetje heeft hele grote ballen, moet ik hiermee naar de dokter gaan?
Nee! Dat is bij de Chinese dwerghamster vrij normaal. De mannetjes hebben gigantische balzakken.
Kan ik een Chinese dwerghamster met een ander soort dwerghamster kruisen?
Nee!, de Chinese dwerghamster is een totaal ander soort dan de andere dwerghamsters en het is niet mogelijk om ze te kruisen.
Kan ik twee Chinese dwerghamsters van hetzelfde geslacht samen houden?
In principe niet. Het zijn solitaire dieren en dat houdt in dat ze het liefst alleen wonen. Toch zijn er ervaringen dat twee mannetjes wel goed kan gaan. Maar het is niet aan te raden indien je geen risico's wilt lopen en om exemplaren gaat waarvan je geen achtergrond kent.
Ik wil een Chinese dwerghamster aanschaffen. Waar kan ik terecht?
Veel dierenwinkels verkopen geen Chinese dwerghamsters. Beste is om een goede fokker te vinden. Op Facebook in de groep Dwerghamsters zijn fokkers aanwezig. Je kunt ook kijken op Marktplaats of er advertenties zijn. Op het evenement Exoknaag te Houten zijn meestal ook Chinese dwerghamsters te koop.
Hoe oud wordt een Chinese dwerghamster?
Chinese dwerghamsters kunnen heel oud worden. Gemiddeld worden ze drie tot vier jaar oud. Maar ouder is eveneens mogelijk, maar dit komt niet vaak voor.
Kan ik een aquarium als kooi gebruik?
Dat kan, mits het groot genoeg is en je ervoor zorgt dat er wat klim materiaal aanwezig is.
Kan een Chinese dwerghamster wel in een molentje lopen?
Jazekers, maar je moet wel een molentje aanschaffen die dicht is. Ze hebben namelijk een wat langer staart en bij een open molentje kan deze staart tussen de openingen komen en dat kan pijnlijk zijn. Maar ook hun kleine voetjes kan in zo'n kleine opening komen en dat kan gevaarlijk zijn.
Wat is de reden dat Chinese dwerghamsters zo weinig gefokt worden?
De redenen zijn eigenlijk heel eenvoudig. Het zijn dieren die toch wat lastiger zijn om te fokken. Omdat ze enerzijds heel oud worden en anderzijds je ze beste als jonge koppel bij vier weken oud bij elkaar houdt. En later vaak uit elkaar moet halen. Daarnaast hebben de mannetjes enorme balzakken. Het is zo overduidelijk dat de meesten niet leuk vinden om dit zo te zien. Daarom worden de vrouwtjes gemakkelijker verkocht dan de mannetjes. Hobbyfokkers willen graag al hun dieren verkopen en niet met één geslacht blijven zitten.
Witte Chinese dwerghamster
🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Foto's van een nestje   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq