Kleuren en andere mutaties

🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Foto's van een nestje   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq

Wildkleur / NaturelDe wildkleur Chinese dwerghamster is de kleur zoals hij in het wild voorkomt. Eigenlijk kan je deze kleur niet met een genetische code aanduiden.

Gevlekt, genetische code DsBegin jaren tachtig is deze mutatie in Engeland opgetreden. In 1987 heeft Judith Lissenberg de eerste gevlekte Chinese dwerghamsters naar Nederland gehaald. De mutatie is ontstaan op de Birmingham Universiteit in Engeland. Daar is een witte Chinese dwerghamster mannetje geboren en deze werd op een wildkleur terug gekruist. Hierbij kwamen allemaal gevlekte Chinese dwerghamsters uit. Er zijn een aantal exemplaren naar Roy Robsinson gegaan, maar omdat hij weinig ervaring met Chinese dwerghamsters had, zijn er 30 koppels naar Chris Henwood gegaan. De gevlekte Chinese dwerghamster was gemakkelijk te fokken, echter de witte variant werd maar zelden geboren en waren erg klein.

Deze mutatie is eigenlijk lethaal. Wanneer twee gevlekte Chinese dwerghamsters onderling gekruist worden, zijn de nesten wat kleiner. Tegenwoordig zijn er lijnen waarvan het gen niet meer lethaal is. Uit deze exemplaren komen de Witte Chinese dwerghamsters.

Chinese dwerghamster kleur Wildkleur
Wildkleur
Chinese dwerghamster kleur Gevlekt
Gevlekt

Wit, genetische code DsDsChinese dwerghamster kleur wit Alle gevlekte Chinese dwerghamsters stammen af van een witte mannelijke Chinese dwerghamsters, geboren op de Birmingham Universiteit in Engeland (1981/1982). Echter, de witte exemplaren werden in eerste jaren zelden geboren. Het gaat namelijk om een lethale factor die soms toch niet lethaal is. Begin jaren negentig is In Nederland de eerste Witte Chinse dwerghamster bij Richard Mastenbroek uit een koppeltje gevlekte Chinezen geboren. Later zijn bij Peter de Vries meer Witten geboren. Peter heeft jarenlang lijnen geselecteerd waar Witte Chinese dwerghamsters uitrollen en heeft nu lijnen waar 25% Witte Chinese dwerghamster uit geboren worden. Wanneer je een Witte Chinees met een Wildkleur kruist, krijg je 100% gevlekte Chinese dwerghamsters uit. Witten onderling fokken lukt op heden niet. Dit levert geen jongen op. In het begin waren de Witte Chinese dwerghamsters kleiner en zwakker. Ook hierop is geselecteerd en de exemplaren van tegenwoordig zijn normaal van postuur.

Wit 2, genetische code WswsIn het boekje De Dwerghamster als gezelschapsdier van Rob Dekker en drs. Fred Petrij staat een ander witte mutatie beschreven. In 1971 zou in de universiteit van Zürich in Zwitserland een witte Chinese dwerghamster zijn ontstaan welke dominant vererfde. De mannetjes waren allemaal onvruchtbaar.

Blijkbaar is deze mutatie niet vrijgegeven. Er bestaan naar mijn weten onder de hobby fokkers geen witte Chinese dwerghamsters die van deze lijn afkomstig zijn.

Piebald / grote bontvlekken, genetische code onbekendHet gaat om een variant met grote witte vlekken. De mutatie is op 30 september 2007 bij de fokkerij van René Bastiaans ontdekt. In een nest zaten exemplaren met grote witte vlekken en exemplaren die wit waren maar toch een deel van de aalstreep hadden. Op 6 september 2008 werd tijdens Knagerfestijn de eerste exemplaren gekeurd. Anno heden is de mutatie naar alle waarschijnlijkheid uitgestorven.

Chinese dwerghamster kleur Piebald
Piebald
Chinese dwerhgamster wit met deel aalstreep
Wit met deel aalstreep

Wit met een (deel van de) aalstreep, genetische code onbekendOp 30 september 2007 is bij de fokkerij René Bastiaans een nieuwe gevlekte Chinese dwerghamster en een witte Chinese dwerghamster met een deel van de aalstreep ontdekt. Later bleek dat de witte Chinese dwerghamster met deel van de aalstreep een combinatie is tussen de bestaande gevlekte variant en de nieuwe gevlekte variant. Anno heden lijkt het erop dat deze mutatie uitgestorven is.

Wit met aalstreep, genetische code onbekend

Chinese dwerghamster wit met aalstreep (geen bontfactor) Mia Kokholm Ulvmose, partner van Kenneth Worm te Denemarken, vonden per ongeluk een bericht op de UK groep over hamsters en zagen deze variant van de Chinese dwerghamster. Ze zagen meteen dat het om een ander variant ging dan de dominante spot variant. De foto was door een meisje in de dierenwinkel gemaakt, maar dat was al een jaar geleden. Direct hebben zij de dierenwinkel gebeld met de vraag of deze Chinese dwerghamster nog toevallig niet verkocht was. En dat bleek te zijn. Ze zijn direct naar Engeland gegaan en hebben deze Chinese dwerghamster gekocht.

De fokresultaten zijn inderdaad naar verwachting. Uit de wit met aalstreep worden alleen wit met aalstreep en wildkleuren geboren. En geen bonten.

Blauwe Chinese dwerghamster, genetische code dd

Op 5 september 2021 werd in Nederland de eerste blauwe Chinese dwerghamster via Facebook aangeboden. De mutatie is begin 2019 ontdekt in een Canadees dierenwinkel (eerder verhaal ging dat het om een Amerikaanse dierenwinkel ging). Sinds 2020 zijn er hobbyfokker in Tsjechië die blauwe Chinese dwerghamsters hebben en fokken. Zij hebben het vanuit Canada naar hun land gehaald. Daarna zijn ze naar Nederland gekomen.

Vermoedelijk gaat het hier om de dilute factor (dd). De mutatie vererft recessief.

Hieronder een foto gemaakt in 2023 van een Chinese dwerghamster die ik van Peter de Vries overgenomen heb.

Chinese dwerghamster, blauw, genetische code dd

🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Foto's van een nestje   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq