Chinese dwerghamster

🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Foto's van een nestje   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq
Chinese dwerghamster De Chinese dwerghamster is een langstaart dwerghamster en is geen familie van de andere kortstaart dwerghamsters. De Latijnse naam is Cricetulus griseus. Van oorsprong komen de Chinese dwerghamsters uit het noordelijke gedeelte van China en Mongolië. De Chinese dwerghamster wordt al heel lang in Nederland gehouden: al rond de jaren 1970. Dit betekent dat de Chinese dwerghamster de eerste dwerghamstersoort is die in Nederland als huisdier gehouden worden. Toch is de Chinese dwerghamster niet zo bekend als de andere soorten. Dit heeft verschillende oorzaken. De eerste jaren waren ze heel lastig te fokken. Dit omdat ze heel slecht te koppelen zijn. Nu zijn er exemplaren die je vanaf jongs af aan bij elkaar kunt laten en later koppelgewijs fokken. Ook vinden mensen de uiterlijk minder mooi. De mannetjes hebben namelijk hele grote balzakken. Ook zijn ze wat schuwer dan de andere soorten. In de kooi willen ze nog wel eens verschuilen op het moment dat je ze wilt pakken.

De Chinese dwerghamster is langwerpig en slank. Zijn lichaamslengte kan variëren tussen 9 en 12,5 cm. Hij heeft een staart van 2 tot 3 cm. Dit is niet voor niets. De Chinese dwerghamster komt zowel in steppen gebieden als in bosrijke gebieden voor. Omdat hij slank is, goed zijn evenwicht kan bewaren en met zijn voetjes goed ergens aan vast kan houden, is hij erg goed in klimmen en klauteren. De Chinese dwerghamster wordt gemiddeld wat ouder dan de kortstaart dwerghamsters. Gemiddeld leven ze namelijk 3 tot 4 jaar.

Chinese dwerghamster
Een Chinese dwerghamster is een echte klimmer

De Daurische dwerghamster, Latijnse naam Cricetulus barabensis, ziet er ongeveer hetzelfde uit als de Chinese dwerghamster. Een groot verschil zit in het aantal chromosomen. De Chinese dwerghamster heeft namelijk 22 chromosomen en de Daurische dwerghamster heeft er maar 20. Daarnaast komt de Daurische dwerghamster in een ander leefgebied voor namelijk in het zuidoostelijk gedeelte van Siberië. Vroeger dacht men dat het om ondersoorten gingen, maar toen het bekend werd dat het aantal chromosomen anders is, werd het duidelijk dat het hier om aparte soorten ging. De in gevangen gehouden langstaart dwerghamster is naar alle waarschijnlijkheid de Chinese dwerghamster maar helemaal zeker is dit niet! Al sinds 1919 wordt in laboratoriums geëxperimenteerd met de Chinese dwerghamster en niet de Daurische dwerghamster.

Ongeacht dat ze nu gemakkelijk te fokken zijn, worden Chinese dwerghamsters slechts door enkele fokkers gefokt. Dankzij Peter de Vries, de grootste particuliere Chinese dwerghamsterfokker in Nederland, hebben wij een goede en gezonde populatie. Peter de Vries richt zicht op het in stand houden van de Chinese dwerghamster en laat zijn Chinezen geregeld op diverse shows keuren. In 2009 heeft hij getracht om de Witte Chinese dwerghamster erkend te krijgen. Helaas is dit mislukt omdat uniformiteit misde. Er zaten zowel grote als kleine exemplaren bij.

Chinese dwerghamster, wit
Witte Chinese dwerghamster, gefokt door Peter de Vries
🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Foto's van een nestje   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq