Ouderdom

🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links
Ieder organisme en alles in de natuur wordt met de dag ouder. Alles om ons heen, iedereen die jij kent, verandert elke dag een beetje. Mensen kunnen heel oud worden. Gemiddeld wordt een mens van het mannelijk geslacht 80 jaar oud en van het vrouwelijk geslacht 83 jaar oud. Elk diersoort kent een ander gemiddelde leeftijd. Een olifant wordt gemiddeld 60 jaar oud en een mier slechts 40 tot 60 dagen oud. Hamsters worden gemiddeld 2 jaar oud. Dat is wat vaak gezegd wordt. Het gaat hier om een afgerond getal en niet wetenschappelijk onderbouwt getal. Per hamstersoort verschilt het hoe oud ze worden. Chinese dwerghamsters en Roborovski dwerghamsters worden gemiddeld ouder dan de Russische dwerghamster. En gemiddeld gezien wordt een Syrische hamster ook ouder dan de Russische dwerghamster.

Hoe oud een hamster wordt, is afhankelijk van veel factoren. Bij de bevruchting van een eicel ontstaat een combinatie van DNA en dit bepaald hoe een hamster verder ontwikkeld. Dit DNA bevat her en der defecten, ontstaan door kopieerfouten in het verleden. Grote stukken DNA lijkt niets te doen. De wetenschappers hebben de functie nog niet ontdekt. Een foutje in een deel dat wel wat doet, kan later leiden tot een probleem. Bijvoorbeeld een minder goed functionerend hart. Wanneer het hart stopt, overlijdt de hamster. En wordt hij vergeleken met de gemiddelde minder oud.

Tussen elk foto zit èèn week
Maar ook omgevingsfactoren bepalen mede hoe oud een hamster kan worden. De kwaliteit en de hoeveelheid voeding speelt een belangrijke rol. Maar ook de omgeving waar de hamster vrij kan bewegen speelt een rol. Een molentje waarin de hamster vele kilometers kan lopen zorgt ervoor dat hij in goede conditie blijft. Maar niet elk hamster houdt ervan om in een molen te lopen. Vooral bij de Syrische hamsters zie je exemplaren die een molen links laten liggen. Het is niet zo anders dan bij mensen. Ook bij mensen zie je grote verschillen. De één vindt het heerlijk om twee tot drie keer per week hard te lopen terwijl de ander helemaal niets aan sport doet. En ieder persoon reageert anders op voeding. Zo wordt de één heel dik en de ander blijft brood mager. Bij een onderzoek met apen bleek dat wanneer apen over overmatig eten beschikten, zij gemiddeld minder oud werden dan apen die beperkt eten kregen.

Eén van de veel gestelde vragen is 'hoe oud is mijn hamster?'. Deze vraag wordt vaak gesteld omdat de hamster uit een dierenwinkel gekocht is. En de verkoper heeft geen informatie over de hamster met betrekking tot wanneer hij geboren is. De meeste hamsters komen in de dierenwinkel als ze vier tot vijf weken oud zijn. De leeftijd van de aangeschafte hamster is ongeveer vier weken + aantal weken dat hij in de winkel aanwezig was. Maar heel veel mensen die een hamster aanschaffen vergeten te vragen wanneer de hamster door de dierenwinkel aangeschaft is. En kunnen daarom niet terug rekenen. Andere mensen die deze vraag stellen hebben de hamster uit het asiel of uit de opvang. Deze hamsters zijn vaak veel ouder. Maar hoe oud weet je niet precies en dit is ook heel moeilijk te bepalen.

Om ons heen wordt alles ouder
Bij de hamsters kan je de leeftijd inschatten als ze nog niet volwassen zijn. De hamster is volwassen op een leeftijd tussen de 13-16 weken. Daarna is een periode van vrij stabiel qua veranderingen, vergelijkbaar met mensen in de leeftijd tussen de 30 en de 45 jaar. Wanneer een hamster een jaar oud is begint vaak de eerste veranderingen zichtbaar te worden. Ze verliezen hun conditie in de zin dat ze wat doffer vacht hebben en lichter zijn geworden. Het verouderingsproces gaat langzaam verder en bij ongeveer 18 maand oud kunnen de eerste ouderdomskwalen zichtbaar worden. En afhankelijk van ernst van deze kwalen bepaald eveneens hoe oud de hamster gaat worden. Maar dit zijn ook gemiddelden en bij elk individuele hamster verloopt het ouderdomsproces anders.

Helaas komt een moment dat de hamster heel oud is. Het kan zijn dat de hamster vredig inslaapt. Of dat een hamster ineens ziek wordt en overlijdt. Maar het kan ook zijn dat de hamster heel sterk is en volhoudt. Maar dat de kwaliteit van het leven zodanig is dat je in moet grijpen. Voor een hamstereigenaar is de beslissing vaak moeilijk te maken. Een dierenarts is onafhankelijk en objectief. Hij kan je adviseren. Als de kwaliteit van leven zodanig is of dat een ouderdomskwaal zodanig het leven beïnvloed, kan de dierenarts over gaan tot euthanasie. Euthanasie betekent dat een hamster in laat slapen en in zijn slaap zonder te lijden overlijdt.

Hieronder kan je een filmpje bekijken van een langharige Syrische hamster vrouwtje die elke dag gefotografeerd is. Elke foto is één dag. De hamster heette Oompa Loompa en helaas is zij maar acht maanden oud geworden. In de zomer werd zij ineens ziek en was ze niet meer te redden. Op de eerste foto's herken je haar aan de bijzondere vlek op de kop.🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links