Veel gestelde vragen (faq)

🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq
Zijn Syrische hamsters lieve hamsters?
Jazekers!, Syrische hamsters zijn heel goed tam te maken en hebben een lief karakter. In het begin kunnen ze bang zijn en kunnen ze krijsen. Maar ze zullen niet snel bijten. Met geduld kan je de bangste Syrische hamster heel tam maken.
Hoe oud worden Syrische hamsters?
Niet zo heel oud. Ze worden gemiddeld twee jaar oud. Maar dat is een gemiddelde en dat betekent niet dat alle hamsters twee jaar oud worden. Meestal overlijden ze ongeveer tussen de 1,8 jaar en de 2,4 jaar. Maar helaas eerder is ook mogelijk, maar er zijn ook exemplaren die ruim drie jaar oud zijn geworden.
Kan ik meerdere Syrische hamsters in één kooi houden?
NEE!, de Syrische hamster is solitair en dat houdt in dat hij het liefst alleen woont. Zet je twee of meer Syrische hamsters in één kooi, ongeacht of het twee broertjes of zusjes zijn, dan gaat dit uiteindelijk mis met alle gevolgen van dien. Op jonge leeftijd gaat het enkele weken goed en vinden ze elkaar nog leuk. Dat is de reden dat in de dierenwinkel wel goed gaat.
Moet de Syrische hamster echt in zo'n grote kooi zitten? Want een kleinere kooi ...
Ja, de Syrische hamster heeft van alle hamstersoorten die in Nederland als huisdier gehouden wordt, de grootste kooi nodig. De kooi wordt normaliter ingedeeld in slaapdeel, eetdeel en voeropslag, een speeldeel inclusief molen en loopdeel. Hoe meer voorwerpen in de kooi staan, hoe groter de kooi moet zijn.
Mijn Syrische hamster heeft aan beide zijden een kaal plekje. Wat is dit?
Dat zijn de geurklieren. Deze moet je dus niet schoon gaan maken.
Wat is natstaart?
Natstaart is een bekende ziekte die naar alleen bij de Syrische hamster voorkomt en is zeer besmettelijk. Natstaart is een stinkende, waterige diarree waarbij de achterhand van de zieke hamster helemaal nat is. Bij vermoeden van natstaart moet je met de hamster direct naar de dierenarts. En moet hij apart gezet worden van de andere hamsters als je die hebt. Dwerghamsters krijgen het niet en als je ook dwerghamsters hebt, lopen die geen risico.
Heeft een Syrische hamster een loopwiel nodig?
In het wild leggen Syrische hamsters best wel grote afstanden af. Een molen of ook wel loopwiel genoemd is een goed alternatief. Ze kunnen door het lopen hun energie kwijt. Maar in de praktijk zie je verschillen. Zo loopt de ene Syrische hamsters hele avond in een molen en de ander slechts af en toe. Beste is wel dat een molen in de kooi staat zodat de hamster wel de mogelijkheid heeft om even te lopen.

Kleine knaagdieren zoals hamsters en muizen vinden lopen leuk. Zo bleek dat wanneer je een molen in de natuur plaatst wilde muizen hierin gaan lopen.
Stinken Syrische hamsters?
In het algemeen als je de kooi regelmatig schoonmaakt, stinkt een Syrische hamster niet. Het zijn eenmaal steppendieren. Ze leven in de natuur in gebieden waar weinig water aanwezig is en daarom drinken ze weinig. Dit betekent dat ze ook weinig urineren en hun poepjes heel droog zijn. En daarom stinken ze niet zoveel. Wel is het zo dat een vrouwtje om de vier dagen willig is en zij een bepaalde geur kan afgeven. En soms kan dit een vreemde geur zijn.
Kan je hamsters op kattenbakkorrels houden?
Waarom zou je dat willen doen? Ze drinken erg weinig en daarom urineren ze ook weinig. Kattenbakkorrels zijn erg stoffig en daarom ongeschikt. Beste is om een bodembedekking te kiezen die veel vocht opneemt, zoals bijvoorbeeld Aubiouse of Carefresh.
Welk bodembedekking moet ik kiezen?
Wetenschappers vroegen zich af welk bodembedekking de Syrische hamster de voorkeur geeft. Ze hebben als test verschillende kooien met buizen met elkaar verbonden en in elk kooi hebben ze verschillend soort bodembedekking gelegd. De conclusie was dat de Syrische hamster voor de zachtste bodembedekking kiest. Kies daarom altijd zo zacht mogelijk bodembedekking dat het meeste vocht absorbeert.
Hoe moet je beste de langharige hamsters verzorgen en zorgen dat er geen klitten in de haren komen?
Je kunt de haren kammen met een babytandenborstel. Tevens kan je ze beste een zachte bodembedekking geven zoals Carefresh.
Kan ik een Syrische hamster samen met een dwerghamster zetten, bijvoorbeeld in een loopren?
NEE!, de Syrische hamster en andere soorten (dwerg)hamsters zijn vijanden van elkaar en de Syrische hamster kan in één klap een dwerghamster hard pakken. Houd ze daarom altijd gescheiden.
Mag ik een honden- of een kattenbrokje aan mijn hamster geven?
Vroeger was het advies om alleen hondenbrokjes aan hamsters te geven omdat hondenbrokjes minder zout bevat als kattenbrokjes. Tegenwoordig is dit achterhaald en bevatten katten- en hondenbrokjes ongeveer evenveel zout. Je kunt gerust een paar brokjes geven, maar geef het in beperkte mate en niet elke dag. In hamstervoer zit namelijk voldoende (plantaardige) eiwitten. Het geven katten- of hondenbrokjes is het geven van extra eiwitten. Je moet het eigenlijk vergelijken met de voedingsvoorschriften van de mens en vis. Is het voor ons gezond om elke dag als extratje een visje te eten? Of een extra stuk vlees? Af en toe in beperkte mate is het goed.
Wanneer gaat een Syrische hamster in winterslaap?
Een Syrische hamster kan bij een temperatuur van 10 graden of lager in winterslaap gaan. Maar of een Syrische hamster in winterslaap gaat is van meerdere factoren afhankelijk. Zo gaan ze sneller in winterslaap indien de temperatuur snel daalt en minder snel als de daling geleidelijk gaat. Tevens is het afhankelijk van de daglengte qua licht. Lichthoeveelheid is mede bepalend of een Syrische hamster wel of niet in winterslaap gaat.
Wat is het verschil tussen een hamster in winterslaap en een overleden hamster?
Een overleden hamster wordt na paar uur stijf. Hij voelt dan hard aan. Ze liggen helemaal beweegloos bij. Een hamster in wintervacht wordt niet stijf en je ziet, als je goed kijkt, hele kleine bewegingen. Wanneer je hem warm houdt, komt hij uit de winterslaap.
Zit er karakterverschillen tussen mannetjes en vrouwtjes?
Qua karakter verschilt het niet veel van elkaar. Vrouwtjes zijn gemiddeld gezien wat nieuwsgieriger en gaan er meer op uit op ontdekking. Mannetjes zijn vaak wat minder nieuwsgierig en kunnen wat rustiger zijn. Wat je wel gemiddeld ziet is dat vrouwtjes wat aanhankelijker zijn en vaker voor de tralies staan indien er wat gebeurd. En de mannetjes minder nieuwsgierig zijn en daarom vaak gewoon verder slapen. Maar per individueel verschilt het.
Zijn Syrische hamsters echte nachtdieren?
Nee, het zijn schemerdieren. Vaak wordt er onderscheid gemaakt in dieren die overdag wakker zijn en nachtdieren, de dieren die 's nachts wakker zijn. De Syrische hamster wordt in de avond wakker en begint dan actief te worden. Maar in de nacht zelf gaat hij weer slapen. En in de ochtend zijn ze meestal weer even actief. Daarnaast worden Syrische hamsters overdag ook wakker en gaan ze wat eten en drinken. Maar vaak is het wel zo dat naarmate ze ouder worden, ze langer en vaster gaan slapen.
Mijn hamster slaapt de hele dag en komt pas 's avonds uit zijn huisje. Wat kan ik doen?
Advies is om vaste momenten de hamster te voeren en wat extra's te geven. Zo kan je bijvoorbeeld 's ochtends voeren en 's avonds wat uit de keuken geven zoals beetje sla, komkommer plakje, stukje appel, etc. De hamster wordt dan op deze tijden wakker en krijgt hierin een ritme. Tevens wordt hij nieuwsgierig wat hij gaat krijgen en zal hij op den duur ook gaan bedelen.
Is de hamster direct gewend aan een drinkfles? Waar moet ik bij een drinkfles op letten?
De hamster vindt de drinkfles vaak heel snel en weet dan waar hij water kan drinken. Als de hamster geen drinkfles gewend is, moet je in begin altijd op letten dat hij wel drinkt. Advies is daarom in begin de drinkfles geheel te vullen en aantal dagen niet opnieuw te vullen. Zodat je ziet dat er water gedronken wordt. Bij het vullen van een drinkfles altijd eerst aan het balletje voelen of er water uitkomt en dan pas in de kooi ophangen. Het komt voor dat een drinkfles niet doet en de Syrische hamster heeft dagelijks water nodig. En kan hooguit een paar dagen zonder water. Mocht de drinkfles niet werken, dan gaat de hamster constant aan het bolletje likken. Overmatig likken aan de drinkfles is een signaal dat deze niet goed functioneert.
Vanaf welk leeftijd is de Syrische hamster vruchtbaar?
In het algemeen zeggen ze "met vijf weken oud". Aangetoond is dat vrouwtjes vanaf 100 gram vruchtbaar zijn. Doordat fokkers steeds groter en zwaarder Syrische hamsters fokken, zijn de vrouwtjes sneller vruchtbaarder. En daarom moet je Syrische hamsters al met vijf weken op geslacht scheiden.
🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq