Medische middelen voor hamsters

🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links

IntroductieWanneer jouw hamster iets heeft waar jij zorgen over maakt en niet precies weet wat het is. Of heb je antibiotica nodig voor een ontsteking. Of je wil je hamster met Stronghold behandelen omdat jouw hamster mijt heeft. Maak dan een afspraak met een dierenarts en laat je hamster onderzoeken en verkrijg advies van een dierenarts.

Ivermectine

Ivermectine is een anti-parasitair geneesmiddelen dat al zolang bestaat dat er geen pattent meer opzit. Het wordt bij hamsters en kleine knaagdieren gebruikt om mijten en luizen te behandelen. Maar ook voor darmwormen.

Het is vrij en zonder recept van een dierenarts verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld in de dierenwinkel of webshop Beaphar Anti-parasiet 10 voor dwerghamsters kopen of Beaphar Anti-Parasiet 25 voor Syrische hamsters. Voor de grote knaagdieren is ook Anti-Parasiet 150.

Een alternatief is Beaphar Anti Schurft. Het is bedoeld voor de wat groter knaagdieren zoals cavia en daarvoor is de dosering 2-3 sprays. Voor hamsters moet je niet meer geven dan 1 spray. Ivermectine is veilig en je geeft niet snel een overdosis.

Deze middelen moet op de huid in de nek toegediend worden. Via de huid wordt het opgenomen. Beste is om in de nek te blazen waarna de haren op zij gaan en dan op deze plek sprayen. Of je moet met de vingers de haren verspreiden zodat er iets van huid vrij komt. En dan op deze plek toedienen.

Stronghold

Stronghold is niet vrij verkrijgbaar en je hebt een recept van een dierenarts nodig om aan te schaffen. Stronghold is een beter versie van Ivermectine en wordt eveneens gebruikt voor de bestrijden van mijt, luizen en wormen. De behandeling hoeft pas na 4 weken herhaald te worden. Tenzij het om een erge plaag gaat en de hamster niet visueel verbetert. Dan wordt geadviseerd om na twee weken het te herhalen.

Stronghold is veilig in gebruik en overdosis wordt niet snel gegeven (factor 10). Maar bij kleine knaagdieren die licht van gewicht zijn moet je waken voor de hoeveelheid die je geeft. Op basis van wetenschappelijk onderzoek (o.a. Efficacy and Safety of Selamectin used Off-label in Exotic Pets van Wieland Beck, Maggie Fisher, Melanie J. Hutchinson) wordt bij hamsters, gerbils, muizen en tamme ratten met mijt of luizen wordt 1 druppel van een 15 mg pipet Stronghold geadviseerd. Dit is de kleinste pipet Stronghold welke bij de dierenarts verkrijgbaar is. Deze hoeveelheid is ook voldoende voor de behandeling tegen wormen.

Deze hoeveelheid is op basis van pragmatiek. Een dwerghamster weegt minder dan een tamme rat. Moet je meer kleine knaagdieren behandelen, dan kan je beste Stronghold van een groter pipet oplossen in water en de berekening maken hoeveel je op basis van gewicht moet toedienen. Stronghold is gemakkelijk in water op te lossen en met een ml spuit toe te dienen.

Antibiotica: Enrofloxoral drops, Chlooramfenicol, Baytril, Tetracycline en Trimetoprim-sulfa

Antibiotica is tegenwoordig alleen op recept verkrijgbaar. Maak daarom altijd een afspraak met de dierenarts als je een hamster of ander kleine knaagdier met antibiotica wilt behandelen.

Antibiotica kan het beste de bek toegediend worden. Belangrijk is goed te doseren. Zo is de dosering van Enrofloxacin 5-10 mg per kilo gewicht. Een alternatief is bijvoorbeeld Baytril in water op te lossen en dit via waterfles te geven. Echter voor deze methode van toedienen wordt tegenwoordig niet meer snel voor gekozen. Dit is een methode die vroeger wel eens gedaan werd.

Denk bijvoorbeeld aan behandelingen tegen natstaart bij de Syrische hamster en bijvoorbeeld abcessen.

Bestrijdingsmiddelen

Dimethicare omgevingspray / Mite-blocker van Beaphar / Dimethicone

Dit is een middel ter bestrijding van luizen en mijten. Bij grote dieren kan dit ook op de verendek of vacht gesprayed worden. Maar bij hamsters en andere kleine knaagdieren wordt dit niet geadviseerd omdat ze hiervoor te klein zijn. Dimethicone is een soort silicon welke in water oplosbaar is. Het wordt ook als middel gebruikt om bij mensen luizen te behandelen. Het is namelijk niet giftig. Het immobiliseert luizen, mijten en andere insecten omdat wanneer ze door dit middel lopen, de poten besmeurt raken en ze blijven plakken. Tevens kan het in hun ademhalingsmeganisme komen waardoor ze verstikken.

Dimethicare kan op de buitenkant van de kooi gesprayed worden. Of zelfs aan de bovenkant van de kooi als het om een aquarium gaat zolang de hamster er maar niet bij kan. Hiermee zorg je ervoor dat de ongedierte zoals bloedmijt niet bij de hamster kan komen.

Tevens kan dit middel op stellingen, planken, vloerkleed etc. gebruikt worden om zo insecten plagen te bestrijden. Werking is ongeveer 2 weken en na 2 weken moet de behandelde oppervlakte opnieuw behandeld worden. De reden is dat het snel afslijt.

Permethrin en Tetramethrin

Veel vlooien omgevingsprays (maar ook anti-vliegenspray) zijn op basis van Permethrin en Tetramethrin. Beide zijn insecticide en tasten het zenuwstelsel van insecten aan. Permethrin wordt ontzettend veel gebruikt en staat op de lijst van essentiƫle geneesmiddelen van de WHO. Wanneer je Permethrin op de oppervlakte sprayed, dan blijft het zeker 4 tot 6 weken liggen. Wanneer insecten zoals bloedmijt of vlooien door deze stof lopen, worden hun zenuwstelsel aangetast en raken ze verward. Waarna ze binnen 24 uur dood gaan. Het zorgt niet voor een directe dood.

Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld bloedmijt, kan je deze middelen ook gebruiken om de omgeving te behandelen. Realiseer wel dat dit gif is. Beste is om tijdens de behandeling de dieren tijdelijk uit de te behandelen omgeving weg te halen.

Online aankopen

Ivermectine Beaphar Anti-Parasiet, link DRDKnaagdierwinkel.nl
Beaphar Mite-Blocker, link DRDKnaagdierwinkel.nl
Beaphar Dimethicare Omgevingsspray, link DRDKnaagdierwinkel.nl
Vlooienspay o.b.v. Pyrethrinen, link google
🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links