Speeltjes voor hamsters

🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links
In de winkel of bij een webwinkel voor dierenbenodigheden zijn verschillende speeltjes en andere leuke dingen zoals houten huisjes en molentjes voor de kooi te koop. Maar natuurlijk kan jezelf ook creatief zijn en zelf leuke speeltjes maken. Realiseer wel dat hamsters echte knagers zijn en alles wat je in de kooi zet, aan geknaagd wordt. Per soort is wel verschelend hoeveel ze knagen. De Syrische hamster, de Russische en de Campbelli dwerghamster zijn echte knagers. Roborovski's en de Chinese dwerghamster knagen een stuk minder.

WC-rolletjes en keukenrollenDe wc-rolletjes zijn zeer geschikt om als kooi decoratie te geven. Dwerghamsters zijn wat kleiner dan de Syrische hamster en kunnen erin gaan slapen. Of ze knagen het totaal kapot en gebruiken het als nestmateriaal. Een keukenrol is wat langer en daar zullen ze veel langer over doen. Bij de verschillende soorten zie je verschillen. De Russische en de Campbelli dwerghamster knagen het meestal kapot, terwijl de Roborovski dwerghamster dat veel minder doet. Zij gebruiken het meestal om in te gaan slapen of 's avonds om snel door heen te lopen. De Chinese dwerghamster en de Syrische hamster zijn veel wisselvalliger. De één knaag het kapot en de ander laat het links liggen.

Wat bijvoorbeeld leuk is, is om wat lekkers dat niet direct kapot gaat en wat langer houdbaar is, in een wc-rol te doen en aan beide zijden dicht te knijpen. De hamster vindt dan iets lekkers wanneer hij het kapot knaagt en zal de volgende keer denken dat dit weer zo is. Hij moet wat moeite doen om erbij te kunnen en het knagen is goed voor zijn tandjes.

WC-papier of CarefreshHamsters zijn heel blij als je één of twee velletjes (zachte) wc-papier geeft. Ze versnipperen dit en gebruiken dit als nestmateriaal. Ze vinden dit lekker zacht en aangenaam om in te slapen. Maar pas op als je een waterbakje in de kooi hebt staan. Het kan voorkomen dat een stuk wc-papier in het water terecht komt en dit kan zoveel vocht ontrekken dat je hamster helemaal geen water meer heeft. Maar wanneer het eenmaal als nestmateriaal gebruikt wordt, schuilt dit gevaar niet meer. Dan is het meestal namelijk al erg fijn geknaagd.

Ander materiaal wat zeer geschikt is om als nestmateriaal te geven of als bodembedekking, is Carefresh. Carefresh kan je in verschillende kleurtjes kopen en dat geeft een geweldig gezicht wat leuk is voor kinderen. Het is gemaakt uit cellulose-vezels van biologische teelt en dat zorgt ervoor dat het niet zo stoft. Het absorbeert 2,5 keer meer als normale bodembedekking. Carefresh kan je helaas vaak niet in de dierenwinkel kopen. Daarom kan je het beste online bestellen. Een winkel waar je kunt bestellen is bijvoorbeeld DrdPets (klik hier).

Huisjes

In de dierenwinkel en bij webwinkels voor dierenbenodigdheden kan je verschillende soorten huisjes kopen. Realiseer je wel dat wanneer je hamster een huisje in de kooi heeft staan, hij in dit huisje kan gaan slapen en je hamster dan minder ziet. Bij de aanschaf van een huisje moet je goed kijken of het huisje open gemaakt kan worden. Wanneer de hamster in het huisje slapen, poepen en plassen ze eventueel ook in het huisje. Veel huisjes bestaan uit verschillende onderdelen zodat het gemakkelijk uit elkaar te halen zijn en schoon gemaakt kan worden.

Een alternatief is een kartonnen doosje. Kartonnen doosjes kunnen heel simpel voor een huisje dienen, zoals de verpakking van thee of koffie. Je moet wel het plastic eraf halen en beste is om een opening te maken. Een groot voordeel is dat je zo'n huisje na een paar weken weer weg kunt gooien. Daarnaast vinden hamsters het leuk om eraan te knagen. Er zijn ook andere materialen die herbruikbaar zijn. Zo kan je ook van een kokosnoot een heel leuk huisje maken. Met een zaagje kan je een deurtje zagen.

Hamsterhuisje
Een kartonnen doosje kan heel goed als huisje dienen


Ook zijn er verschillende hangmatjes, wigwam huisjes en igloo's gemaakt van stof te verkrijgen. Ze zijn gemaakt van zacht fleece, een materiaal dat niet rafelt en op 40 graden gewassen kan worden. Het materiaal voelt heerlijk zacht en warm aan wat een hamster erg prettig vindt. De wigwam zijn bedoeld voor wat grotere dieren zoals tamme ratten en Syrische hamsters. Ze zijn zo'n 35 centimeter hoog en wanneer de kooi hoger is, kan je hem zo monteren dat het ook iets kan schommelen. Wanneer de kooi lager dan 35 centimer is, maar niet lager dan 25 centimeter, dan kan je de punt van de wigwam door de tralies steken en maak je het aan de zijkant vast. Voor dwerghamsters kan een wigwam ook, maar dan moet je hem zo monteren dat hij niet hangt en de ingang iets verzakt. Een een igloo kan ook en is heeft een wat lager qua instap.

Houten huisje Houten huisje

Een nieuwe trend is Elmato. Elmato staat voor speeltjes, huisjes, molentjes, etc. allemaal gemaakt van natuurlijke producten zoals hout. Zo kan je de hele kooi inrichten met verschillende trapjes, kasteeltjes, tafeltjes, molentjes en zelfs voorwerpen zoals hoogslaper, hooiruif en bankje. Als je een aquarium in de woonkamer hebt staan, wordt dit een waar genot van kijken! Je ziet de hamster vanalles doen. Daarnaast is het ook een publiektrekker als je bezoek krijgt. Klik hier om te zien wat je bijvoorbeeld bij DrdPets allemaal van Elmato kunt kopen.

ZandbakjeEen zandbakje met chinchilla zand vinden hamster erg leuk. Het is ook nog eens goed voor de nagels. Soms slijten de nagels van de hamsters niet voldoende af en worden ze te lang. Zo'n zandbakje kan ervoor zorgen dat de nagels afslijten. Van Elmato kan je tegenwoordig dichte zandbakjes kopen zodat het zand niet door de hele kooi komt te liggen.

Het is niet verstandig om gewone zand in de kooi te leggen of een hoge bak met zand te gebruiken. Dwerghamsters kunnen daar een nest van maken met alle consequenties van dien. Een in zand gegraven nest kan namelijk in elkaar zakken en de dwerghamster kan zo stikken. Syrische hamsters zijn groter en kunnen hier beter tegen.

MolentjesEr zijn verschillende type molentjes te koop. Bij de aanschaf moet je goed letten op de grote van de molen en of er geen ruimtes zijn waar een voetje van de dwerghamster tussen kan gaan zitten. Beste molentjes zijn qua loopvlak geheel dicht. Een molentje mag niet te klein zijn, ze moeten met een goede rughouding in kunnen lopen. Voor de snellere Roborovski dwerghamsters is het tevens belang dat het niet al te groot is en dat het veilig is wanneer ze over de kop vliegen. Want Roborovksi's lopen zo snel dat ze soms over kop gaan. Vooral wanneer je twee of meer in één kooi gehouden worden.

Sommige mensen denken dat een dwerghamster gestoord gedrag vertoont wanneer er een molentje in de kooi staat. Ze denken dat het verslavend is. Uit wetenschappelijke onderzoeken met Syrische hamsters gedaan door de universiteit in Bern is gebleken dat het niet verslavend is. Wanneer een hamster ouder wordt, gaan ze minder vaak lopen.

KnaagspeeltjesDe tanden van de hamster stoppen nooit met groeien. Door knagen slijten ze hun tanden. In de dierenwinkel of via een webwinkel kan je verschillende leuke dingetjes kopen die je aan de hamster kan geven en waaraan ze kunnen knagen. Zo heeft bijvoorbeeld de firma Karlie verschillende speeltjes op de markt gebracht waarbij ze speelgoed met snoep en gedroogd fruit combineren. Ze noemen dit spel, plezier en snack in één. Waar je goed moet letten is waaruit het gemaakt is. Wanneer op de verpakking suikers bijvoorbeeld staat, dan moet je het in beperkte mate geven. Natuurlijk kan je ook natuurlijke producten zoals harde noten in de kooi leggen. Wat je ziet is dat de ene hamster het erg waardeert en gebruikt, terwijl een ander hamster het links laat liggen.

Wigwam huis voor hamster Wigwam huis voor hamster
🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links