Haarstructuren die bij de Syrische hamster voorkomen

Bij de Syrische hamsters zijn verschillende vachttypen ontstaan. Dit wordt ook wel haarstructuren genoemd. Hieronder worden de haarvariaties die bij de Syrische hamster voorkomen beschreven.

Normaal haarDe vacht die de Syrische hamster van oorsprong heeft, noemen wij normaal haar. De haarlengte is ongeveer 12-15 mm.

Langhaar (genetisch: ll)In 1972 is in Amerika een langhaar variant ontstaan. Het gaat hier om een recessieve mutatie. Bij een langharige Syrische hamster zijn vooral de haren op de achterhand langer. Bij de manntjes is dit vaker langer dan bij de vrouwtjes. Wanneer een aantal generaties langhaar onderling gekruist worden, kan de haarinplant minder mooi worden. Bij selecteren van fokgeschikte langharen uit combinaties langhaar moet hierop gelet worden.


Een mannetje met langhaar


Een vrouwtje met langhaar

Rex (genetisch: rxrx)Rex houdt in dat het vacht iets korter en gekruld is. Niet alleen het vacht, ook de snorharen en wimpers zijn gekruld. Het gaat hier om een recessieve factor. Waar de mutatie precies ontstaan is, is onbekend. In de jaren '70 zijn de eerste exemplaren op evenementen gesignaleerd. In Engeland heeft Chris Henwood de rex verder ontwikkeld. Bij het fokken moet gelet worden dat de wimpers niet richting de oog krullen.Rex: snel te zien aan de gekrulde snorharen


Satijn (genetisch: Sasa)De satijnfactor vereft dominant. Deze factor zorgt ervoor dat de haar hol van binnen is en dat het meer licht door schijnt. Hierdoor ontstaat er veel meer glans en de kleur is hierdoor meestal wat warmer. Het gen satijn is niet lethaal, maar er wordt sterk afgeraden om Satijn onderling te kruisen. Wanneer een Syrische hamster het Satijnfactor dubbel erft, dan heeft het Satijnfactor een slechte invloed op de vacht. De vacht wordt dan heel dun en is heel onregelmatig behaard.


Satijn langhaar, foto gemaakt op 1e Joh Qualm Bokaal evenement


Combineren langhaar, rex en satijnDe verschillende haarvariaties zijn met elkaar te combineren. Zo kan langhaar met satijn gecombineerd worden of rex met langhaar. Ook is het mogelijk om drie haarvariėteiten te combineren: een rex langhaar satijn.


Rex langhaar, net een schaapje!

Naakt / haarloosEr bestaan Syrische hamsters die volledig haarloos zijn. Dit wordt ook wel naakt genoemd. De mutatie is in Amerika ontstaan en is daarvan zo rond 2009-2010 naar Denemarken gegaan. De mutatie wordt niet vaak gefokt. Het blijkt dat haarloze vrouwtjes geen melk geven en dat wanneer je deze variant wilt fokken, je daarom vrouwen moet gebruiken die voor naakt dragen.

Het gaat hier niet om een echte naaktgen. Bij een echte naaktgen werkt namelijk de thymus niet naar behoren en daardoor rijpen de T-cellen niet goed. Daardoor zijn de dieren met een echte naaktmutatie bevattelijker voor ziektes. De mutatie die bij de Syrische hamster voor de haarloosheid zorgt, verandert de opperheid zo dat de haren niet kunnen groeien. De haarloze Syrische hamsters hebben als ze jong zijn zeer kleine stompe en krullende snorharen. Echter naarmate ze ouder worden, verliezen zij deze snorharen.

De mutatie komt sinds 2015 ook sporadisch in Nederland voor. Het zal waarschijnlijk nooit een mutatie zijn die veel gefokt wordt. Ze lijken wel normaal oud te worden, er zijn geen gezondheidsklachten verder bekend.