Haarstructuren die bij de Syrische hamster voorkomen

🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq
Bij de Syrische hamsters zijn verschillende vachttypen ontstaan. Dit wordt ook wel haarstructuren genoemd. Hieronder worden de haarvariaties die bij de Syrische hamster voorkomen beschreven.

Normaal haarDe vacht die de Syrische hamster van oorsprong heeft, noemen wij normaal haar. De haarlengte is ongeveer 12-15 mm.

Langhaar (genetisch: ll)In 1972 is in Amerika een langhaar variant ontstaan. Het gaat hier om een recessieve mutatie. Bij een langharige Syrische hamster zijn vooral de haren op de achterhand langer. Bij de manntjes is dit vaker langer dan bij de vrouwtjes. Wanneer een aantal generaties langhaar onderling gekruist worden, kan de haarinplant minder mooi worden. Bij selecteren van fokgeschikte langharen uit combinaties langhaar moet hierop gelet worden.

Syrische hamster langhaar man
Een mannetje met langhaar
Syrische hamster langhaar vrouw
Een vrouwtje met langhaar

Rex (genetisch: rxrx)Rex houdt in dat het vacht iets korter en gekruld is. Niet alleen het vacht, ook de snorharen en wimpers zijn gekruld. Het gaat hier om een recessieve factor. Waar de mutatie precies ontstaan is, is onbekend. In de jaren '70 zijn de eerste exemplaren op evenementen gesignaleerd. In Engeland heeft Chris Henwood de rex verder ontwikkeld. Bij het fokken moet gelet worden dat de wimpers niet richting de oog krullen.

Syrische hamster rex
Syrische hamster rex
Rex: snel te zien aan de gekrulde snorharen

Satijn (genetisch: Sasa)De satijnfactor vereft dominant. Deze factor zorgt ervoor dat de haar hol van binnen is en dat het meer licht door schijnt. Hierdoor ontstaat er veel meer glans en de kleur is hierdoor meestal wat warmer. Het gen satijn is niet lethaal, maar er wordt sterk afgeraden om Satijn onderling te kruisen. Wanneer een Syrische hamster het Satijnfactor dubbel erft, dan heeft het Satijnfactor een slechte invloed op de vacht. De vacht wordt dan heel dun en is heel onregelmatig behaard.

Syrische hamster satijn
Satijn

Combineren langhaar, rex en satijnDe verschillende haarvariaties zijn met elkaar te combineren. Zo kan langhaar met satijn gecombineerd worden of rex met langhaar. Ook is het mogelijk om drie haarvariëteiten te combineren: een rex langhaar satijn. Echter, het is niet aan te raden om langhaar met satijn te combineren. De vacht wordt dan namelijk niet mooi.

Syrische hamster rex langhaar
Rex langhaar, net een schaapje!
Syrische hamster rex satijn
Langhaar gecombineerd met rex en satijn

Naakt / haarloosEr bestaan Syrische hamsters die volledig haarloos zijn. Dit wordt ook wel naakt genoemd. De mutatie is in Amerika ontstaan en is daarvan zo rond 2009-2010 naar Denemarken gegaan. De mutatie wordt niet vaak gefokt. Het blijkt dat haarloze vrouwtjes geen melk geven en dat wanneer je deze variant wilt fokken, je daarom vrouwen moet gebruiken die voor naakt dragen. De jongen kunnen in begin moeilijk de tepels vinden en ze hebben in begin vaak groeiachterstand.

Het gaat hier niet om een echte naaktgen. Bij een echte naaktgen werkt namelijk de thymus niet naar behoren en daardoor rijpen de T-cellen niet goed. Daardoor zijn de dieren met een echte naaktmutatie bevattelijker voor ziektes. De mutatie die bij de Syrische hamster voor de haarloosheid zorgt, verandert de opperhuid zo dat de haren niet kunnen groeien. De haarloze Syrische hamsters hebben als ze jong zijn zeer kleine stompe en krullende snorharen. Echter naarmate ze ouder worden, verliezen zij deze snorharen.

De mutatie komt sinds 2015 ook sporadisch in Nederland voor. Het zal waarschijnlijk nooit een mutatie zijn die veel gefokt wordt. Ze lijken wel normaal oud te worden, maar een bepaalde lijn van de haarloos is niet heel gezond te noemen. Bij fokken is waakzaamheid geboden en is advies om dit gen niet door de normale populatie heen te fokken.

Syrische hamster naakt
Naakt is dat de haren nauwelijks groeien. Syrische hamster haarloos
Snorharen zijn heel kort en gekruld.

🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq