Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
7 december 2023

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 427.346
    Vandaag: 48
    Gisteren: 59
Bye warme nazomer!, op naar de herfst? 
maandag, 11 september, 2023, 7:43 pm - Campbelli
door Martin Braak
Vandaag was het erg warm en trok de warmte ook nog eens aan einde van de dag naar binnen. Luchtvochtigheid is erg hoog en wederom 30 graden geweest. Vanaf moment van eerste werkdag hebben wij nu 8 dagen 30 graden per dag. Niet zo leuk voor de diertjes. Voor het weekend was het leuk: kermis, vuurwerk, lekker eten. Toch zie ik dat de weervoorspellingen zeggen dat over een week wederom 25 graden wordt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Afgelopen weekend deze Satijn Campbelli dwerghamster op de foto gezet. Erg bijzonder om te zien vind ik. Op Facebook schreef ik dat het komt door holler zijnde haren. En daar kwam een reactie op waarom ik denk dat de haren holler zijn.

Ik denk dat omdat als ik naar closeup foto's kijk, dan zie ik haren die doorschijnend lijken te zijn. Daarnaast zie je de snorharen ook breken en holler eruit zien. Ook als je naar het kleven van haar kijkt. De reden lijkt mij dat het statisch is waardoor het gaat plakken. Als je ze chinchilla zand geeft, gaat dat tijdelijk ook over.

Stephan gaf aan dat het mogelijk door het ontbreken van weerhaakjes op de haren mogelijk de factor is. Waardoor de haren meer glans geven en vetter zijn. En door vet de haren aan elkaar plakken. Als ik informatie op internet weer lees dan staat bij het aanwezig zijn van weekhaakjes er meer glans is. Jan gaf aan dat bij cavia's het onderzocht is en dat de platte vierkante vorm juist oorzaak was dat de weerkaatsing anders is. En dat het niet komt door holle haarschacht. Echter er is een groot verschil met satijn muizen en cavia's namelijk manier van weerkaatsing en vette haren c.q. plakkerige haren. Want dat laatste heb je bij cavia's niet.

Onderzoek waardig! En mooi dat deze discussie leiden tot denken over een mutatie dat al jaren bestaat. Wordt vast vervolgd!
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

BEA en Argente in combinatie met Zwart vergelijk 
zondag, 27 augustus, 2023, 8:23 pm - Campbelli
door Martin Braak
Vandaag heb ik een paar foto's gemaakt van Chocolade bij de Campbelli dwerghamster en Dove. Chocolade is genetisch gezien aabb en Dove aapp. De mutaties bb en pp lijken heel erg op elkaar, behalve de oogkleur natuurlijk. Maar beide mutaties werken toch net iets anders.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Mannelijke verschillen bij de Campbelli dwerghamsters 
dinsdag, 22 augustus, 2023, 7:50 am - Campbelli
door Martin Braak
Ik fok met de Uni-Halle Campbelli dwerghamsters. Dit zijn Campbelli dwerghamsters die afstammen van Kazachstan en Rusland. Om naast de zuiver wildkleur lijn ook een kleurlijn op te zetten moest ik beginnen met dieren van een ander fokker. Daarnaast heb ik veel ervaring met Campbelli's uit het verleden. Zowel met kleurmutaties als met wildvang afkomstig uit Altai en Mongoliƫ.

Als ik naar de Campbelli's van Uni-Halle kijk zie ik verschil in gedrag, verschil in geur en verschil in uiterlijk. Ruiken kan ik heel moeilijk uitleggen. In het verleden werd ik op diverse shows en keuringen wel eens de hamsterkusser genoemd. Maar dat doe ik niet voor niets. Gedrag is eveneens anders. En dat komt gewoon omdat in hun leefgebied ander gedrag nodig is om te overleven.

Maar dit keer wil ik het over de uiterlijke kenmerk van het mannelijk geslacht hebben. En ik begin met de foto's.

Kleurlijn
Foto behorend bij blog

Uni-Halle
Foto behorend bij blog

Kleurlijn
Foto behorend bij blog

Uni-Halle
Foto behorend bij blog

En vergelijk met twee foto gemaakt op een keuring:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De testikel lijken bij de Uni-Halle lijn groter te zijn. Ze lijken wat groter geschapen te zijn. Deze liggen meer uit het lichaam.

Ik vermoed dat dit komt door de omgevingstemperatuur waar deze Campbelli dwerghamsters voorkomen. Dat zou de logische reden zijn.
Is dit Moscow mutatie of niet? 
donderdag, 17 augustus, 2023, 1:26 pm - Campbelli
door Martin Braak
Mijn broer Peter vertelde een hele tijd geleden dat hij de kleur Beige bij de Campbelli dwerghamsters heeft net zoals dat van de Russische dwerghamster. Beige bij de Campbelli dwerghamster is een ander kleur, een geliger kleur en de genetische mutaties die daarvoor nodig zijn is bbpp. Of wel de Black-eyed Argente gecombineerd met de roodoog variant Argente.

Bij de Campbelli dwerghamsters zijn twee donkeroog mutaties bekend die de donkere pigment onderdrukken. Dat is de Black-eyed Argente (BEA) en Moscow mutatie. BEA neigt veel meer naar geel dan Moscow. Moscow mutatie neigt naar een zachte wildkleur variant met gele tint.

Ik heb een aantal van Peter gekregen en daarmee gefokt. Ik heb daarbij de zuiver lijn Campbelli dwerghamsters gebruikt, afstammelingen van de Uni-Halle lijn. Het duurde vrij lang voordat ik de wildkleur variant hiervan gefokt heb. En wat mij opvalt is dat deze variant zacht wildkleur is zonder de gele pigment. Het is ingeval geen BEA en om zeker van te zijn dat dit Moscow is moet ik de oogkleur van de pas geboren baby's bekijken en of zij rode punten hebben. Dat is een eigenschap van Moscow namelijk.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>