Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Drinkflessen schoonmaken 
maandag, 29 mei, 2023, 6:38 am - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen weken en vandaag ben ik bezig met de Drinkflessen eens goed schoon te maken. Dit keer met chloor. Drinkflessen moet je goed onderhouden, voorkomen dat er bacteriën inzitten en bij opnieuw vullen vies blijft. En daarom is het van belang dat je ze goed onderhoudt.

Als ik drinkflessen vul, dan schut ik de drinkflessen. Met mijn gehoor luister ik of de balletjes nog goed rollen. Door bijvoorbeeld kalk, maar ook door bijvoorbeeld haren of zelfs stukjes bodembedekking, kan de balletjes minder goed rollen. En als dat gebeurd, dat loopt het water minder goed uit de waterfles. De hamster heeft dan moeite met drinken. Als ik aan het verzorgen ben en ik hoor de kliks van de balletjes, dan kijk ik ook of die waterfles wel goed is. Ik denk dat mensen met drinkflessen veel te weinig bij stil staan. Als je een plastic waterfles gebruikt, vervang hem een keer. Het kost maar een paar euro. Ik heb geïnvesteerd in mijn drinkflessen en zij zijn allemaal van glas zodat ik ze op hoge temperaturen kan reinigen.

Chloor werkt beter met warm water dan met koud water. Dat heeft op de chloorverbinding en de oplosbaarheid te maken. Chloor lost in warm water beter op. Daarnaast met de reactiesnelheid. Chemische reacties gaan nu eenmaal vaker sneller met hoger temperaturen. Natuurlijk moet je daarna de drinkfles goed naspoelen.

Ik noem de drinkflessen vaak waterflessen. Geen idee waardoor dit is gekomen!
Het is lente in de ogen van de tandarts assistente 
woensdag, 22 maart, 2023, 8:56 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Toch wel weer bijzonder om te realiseren dat 21 maart weer geweest is en dat het alweer lente is. Op dit moment is het geen lente qua weer en dat merk ik ook aan mijn hamsters. Ze fokken niet heel goed, behalve de Campbelli dwerghamsters die juist wel goed fokken.

Het hele gedoe met de huisdierenlijst / positieflijst doet me wel wat en ik weet nog steeds niet waar het naar toe gaat. Gaan wij de meest lieve huisdier Russische dwerghamster inruilen voor ... dan maar een kameel? BBB heeft gelukkig veel stemmers gekregen en beste wat nu kan gebeuren is dat het kabinet gaat vallen. CDA is van mening dat politiek en de normale burger te ver uit elkaar staan. Ja, dat klopt, wij willen geen kamelen als huisdier. Misschien enig idee hoe ver de politiek van de werkelijkheid afstaat. Om de bunzing op de huisdierenlijst te zetten terwijl dit een beschermd diersoort betreft.

Drukte drukte drukte. Ik schrijf dat wel vaker op mijn website en dit jaar is dat weer het geval. Erg druk op mijn werk waardoor focus ligt op het bedienen van klanten van de accountantskantoor. Soms levert dat negatieve emoties op omdat je niet naar verwachting van de klant kunt presteren en opleveren. Maar het levert vaak ook mooie emoties op. Zo zag ik bij een relatie iemand die vertrokken is, haar baan opgezegd heeft, en die dag langs kwam om laptop in te leveren. Deze persoon omhelsde me en bedankte me voor alles wat ik gedaan heb. Dan sta ik weer stil waarom ik dit doe, waarom ik hier zo druk mee ben.

De eerste Chinezen zijn hier gearriveerd en staan in een aparte kamer. Wanneer alles veilig zal ik langzaam beginnen met het opzetten van een Chinese dwerghamster lijn. Maar, net als de Campbelli's, verwacht ik dat ik daar wel weer 10 jaar bezig ben om te selecteren naar wat ik wil neerzetten. Karakter gaat het om en niet om de kleur. Maar ze zijn geweldig!

Kuifje is overleden. Wie is Kuifje?, dat is de Russische dwerghamster met een kuif op de kop. Op een Facebook pagina van een webwinkel in een oosterlijk land stond een filmpje van twee Russische dwerghamsters met een kuif. Eentje wildkleur en ander blauw-wildkleur. Tevens werden mijn foto's gedeeld. Reacties waren dat ze doelbewust dit neerzetten om kopers te trekken. Maar dat filmpje zegt ook weer dat het genetisch moet zijn. Want hoe krijg je er twee? Tot heden hebben wij het niet terug kunnen fokken en ik vermoed dat het een genen combinatie betreft dat lastig is om samen te krijgen. Daarom zie je het soms. Sporadisch. Een keertje per jaar.

Ik hoop dat er snel duidelijkheid krijgen m.b.t. de positieflijst zodat meer rust in mijn leven komt. Op naar de zomer!
Ach zomaar wat hamsterpraatjes 
zondag, 23 oktober, 2022, 7:21 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Het is alweer eind oktober en ik merk dat ik weinig schrijf, weinig programmeer en dat de tijd zo hard voorbij gaat. Het is op het werk ook erg druk. Maar bij de hamsters gebeurd er van alles.

Mijn bijzonder Campbelli dwerghamster met witte vlekken heeft nu al jongen. En de vader is een Campbelli dwerghamster afkomstig van wildvang lijn en draagt dus met 100% zekerheid geen standaard kleurmutaties. Dit is de eerste stap om de puzzel op te lossen wat voor mutatie het precies gaat. Ik vermoed zelf dat het om de schimmel s-mutatie gaat die vergelijk baar is met Polywhite bij de Syrische hamsters. De reden dat ik dit vermoed is dat ik nu een Grijs Opal mannetje heb die na een jaar witte harendek krijgt. Dit is schimmel. En analystische blik die ik heb, zeg ik dat het gecombineerd met Umbrous het voor sneller schimmel effect zorgt (dus op jongere leeftijd schimmel, wat lijkt op Platinum). En in combinatie met zwart het zorgt voor witte vlekken. Maar ik moet ook zeggen dat ik grijze kleuren heb gezien met witte vlekken. Dus misschien is het in combinatie met grijs dat het zorgt voor witte vlekken.

Dit is een puzzel wat nog wel wat jaartjes gaat duren. Wat ik zeker weet is dat grijs bij de Campbelli dwerghamster niet op de c-locus ligt.

Beige hybride Russische dwerghamster project leidt tot niets. Het is een project wat ik al vier jaar fok en dit in kleine aantallen. Maar ik begrijp nu wat precies gebeurd. Het heeft te maken met de donker robijnkleurige ogen dat in begin veller rood is. Ze zijn zeer slecht ziend en dat maakt het dat ze anders gedragen dan de andere rusjes. Ze hebben normaal geen last. Dus gewoon in de kooi zie je niets aan. Maar wil je een Beige exemplaar pakken, dan gaat hij vreemd kijken. Dat komt omdat hij veel meer op gehoor focust. De kleurmutatie krijg ik niet beter gefokt. Het lijkt gekoppeld aan de kleurmutatie. Enig manier om beter te krijgen is misschien in het donker fokken. Maar dat is niet wat je wilt. Draaikop defect was vroeger twee verschillende defecten. Dat hadden wij vroeger niet door. De scheve kop defect is weg. Het was vroeger een combinatie van constant scheef houden van de kop met slecht zien.

Het weer was tot half september erg warm. En nu is het nog steeds warm. Wel is het zo dat de laatste paar weken veel geregend heeft. En ze voorspellen dat aankomend maand nog steeds warmer zal zijn dan anders. In de zomer fokte mijn dieren veel slechter dan nu. Ineens na de echte warmte begonnen veel Rusjes weer te fokken. Maar wat ik ook merk is dat ze weten dat het herfst is en winter wordt. Ik merk dit bij de Campbelli dwerghamsters waar bij de groepen ook oudere exemplaren zitten. Daar wordt meer gekibbeld en gevochten. Leuk dat je ze in groepen kunt houden, maar wanneer er leeftijd verschillen zijn, dan gaan ze nu nieuwe rangordes bepalen. Bij de Russische dwerghamster zie ik meer verjagen van het mannetje. De vrouwtjes verjagen hun mannetje zodat ze niet verder fokken. Denk ik. Bij de Roborovski's zagen we dit vroeger ook rond deze tijd. Dat er meer geknokt werd rondom oktober.

Mandarijn + Merle is ook iets wat vreemd is. En ik vermoed dat bepaalde kleuren door warmte beïnvloed worden. Ik merk dat de Merles wat donkerder zijn en dat Mandarijn + Merle nu met warmer weer wat meer echte witte vlekken kent. Of het is toeval. Maar meestal zie je Merle + Mandarijn niet echt de Merle tekening meer.
Hittegolf in aantocht en voorbereiding hamsters voor het warme weer 
maandag, 8 augustus, 2022, 7:52 am - Andere zaken
door Martin Braak
In het nieuws was het dat de 30e landelijke hittegolf, geteld vanaf 1901, in aantocht is. Het wordt vanaf vandaag warmer en warmer en woensdag of donderdag wordt het 30 graden en dat loopt op naar 34 graden zondag is de verwachting. De hamsters vinden deze temperaturen niet fijn.

Beste is om de kooi van de hamster voor de hittegolf schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat er weinig bodembedekking aanwezig is dat vochtig is. De hamsters urineren en kunnen ook met water smeren. Dat zorgt ervoor dat er een bepaalde vochtigheid in de kooi is. Dus schoonmaken!, en daarbij kam je beste rekening houden met de hoeveelheid bodembedekking. Geef bij deze hoge temperaturen niet te veel. Bij teveel gaat de hamster zich ingraven.

Tevens kan je koelstenen kopen. Dus maak in de kooi plaats voor zo'n koelsteen, te koop bij bijvoorbeeld: https://www.drdknaagdierwinkel.nl/nl/koelsteen-graniet.html

Daarnaast kan je de kooi ook tijdelijk verhuizen naar de koelste deel van het huis. Vroeger deed ik dat met mijn hamsters. Die zette ik in de douche van mijn ouders. Deze stond niet op de zonkant en kon ik mooi afsluiten. Wel altijd gedoe als pa wilde douchen. Want dan moest ik ze eerst verplaatsen. Hamsters vinden temperaturen boven 28 graden niet meer fijn en probeer dan een plaats te vinden waar ietsie koeler is.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Scherpte van voer en tandproblemen 
zondag, 22 mei, 2022, 8:46 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Zo af en toe zie je op Facebook een bericht met betrekking tot een tandprobleem bij de dwerghamsters. In 2013/2014 hebben Sylvia en ik heel veel gevallen bekeken en stamboomonderzoek gedaan. Maar tot op heden van vandaag hebben wij nog steeds zo af en toe hierover. Elk nieuw geval dat gemeld wordt, bespreken we. Een deel zou wel eens familiair zijn of wel genetisch defect. Maar deel deel ook niet.

Een mogelijk oorzaak zou wel eens de scherpte van het hamstervoer kunnen zijn. De gedachten is dat scherp voer onder een wond kan veroorzaken waarna een infectie optreedt. Of dat zo fijn scherp voer beneden tussen de snijtanden komt te zitten. Als een ontsteking of voerresten de ondertanden onder spanning zetten, gaat het mogelijk uit elkaar staan. Waardoor de slijtage aan bovenkant minder goed gaat. Daardoor groeien de ondertanden door. Maar ook de boventanden groeien dan te lang en groeien veelal naar binnen. Als je naar zo'n probleem kijkt, denk je dan snel dat de boventanden de probleem zijn, maar tegenovergestelde is het geval.

De gedachten wordt ook bevestigd door minder gevallen bij de Syrische hamster. Bij de dwerghamsters zie je heel fijn voer. Ook voer dat o.b.v. van zelf mengen gebaseerd is. En dat bestaat uit hele kleine zaadjes, grasstukjes etc. Dat wordt minder aan Syrische hamsters gegeven.

Foto behorend bij blog

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>