Blog over hamsters

Wat Paasfoto's en brrr koud voor de aantocht van de lente 
zondag, maart 18, 2018, 09:08 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Vrijdag reed ik van Amsterdam terug naar huis. Van te voren had ik Buienradar en ANWB site bekeken: sneeuw en files. Een combinatie waar ik niet dol op ben. Maar de terug reis ging heel goed. Ik ben om de files heen gereden en heb maar paar vlokjes sneeuw gezien. Maar dit weekend... het was toch bar koud zeg! De koudste 17 en 18 maart ooit gemeten. Weer records die elke keer verbroken worden. Het voelt vreemd. En het is de laatste zondag met de wintertijd. Volgende week gaan we de tijd weer verzetten. En over twee weken is het alweer Pasen.

En zo dacht ik vandaag: laat ik Paasfoto's maken! Elk jaar maak ik van deze foto's. Maar ik moet eerlijk zijn dat ik liever een laat Pasen heb dan een vroege. Door de drukte en dat ik vaak in Amsterdam ben voor mijn werk, besteed ik in het weekend veel tijd aan huishoudelijk werk en de verzorging van de dieren. En het fotograferen staat dan op een laag pitje.

Een paar foto's die ik vandaag gemaakt heb:


En vandaag heb ik een nieuw artikel op NKV site geplaatst. Nog niet gezien? Surf dan snel ff naar deze site!

Paracetamol kan effect hebben op de vruchtbaarheid van nageslacht 
woensdag, januari 17, 2018, 10:10 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Ik blog wel eens vaker over epigenetica. En zo was laatst paracetamol in het nieuws. Het slikkken van paracetamol tijdens de zwangerschap kan mogelijk vruchtbaarheid problemen bij de vrouwelijk nageslacht leiden. Uit dierproeven met ratten en kleurmuizen is gebleken dat de pijnstiller effect heeft op de voorraad eitjes in de eierstokken.

Paracetamol verstoort in het embryo de aanleg van voorlopercellen waaruit bij vrouwen later de eicellen ontstaan. Er ontstaat daardoor minder eicellen en eierstokken van de vrouwtjes zouden eerder opraken. Verder onderzoek is nodig om te kijken of dit ook bij de mens zo is. Want wij als mens beginnen steeds later aan kinderen en zien paracetamol als een veilig middel. Het zou kunnen dat wanneer mensen later aan kinderen willen beginnen, de voorraad eitjes reeds op zijn door paracetamol gebruik van de moeder.

Eerder onderzoek bleek dat paracetamol tijdens de zwangerschap vaker leidt tot nageslacht met hyperactiviteit of autisme. Alleen is er hiervoor nog geen overtuigend bewijs geleverd.

Of wel wederom een bewijs dat wat dieren eten en leven effect kan hebben op het nageslacht. Zie eerder mijn blog over de hoeveelheid licht en om 's nachts licht bij te schijven. Dit kan negatief effect op het karakter van het nageslacht hebben.
Oude foto formaat 600 x 450, voorpagina update 
zondag, januari 14, 2018, 09:24 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag heb ik besloten om afscheid te nemen van de foto serie die op de voorpagina van www.Dwerghamster.nl staat. De foto's zijn tussen 2006 en 2017 geplaatst en dat waren zoveel foto's nu dat mijn voorpagina heel veel code had. Daarnaast hadden deze foto's de oude formaat 600 x 450 nog.

Ik hanteer al jaren het formaat 800 x 533. Behalve op de voorpagina... Het werd tijd om dat te wijzigen! 600 x 450 verhouding was vroeger normaal op het hamsterforum. Daar mochten de foto's niet groter zijn. Ik weet nog dat ik de beslissing nam om de foto's de verhouding 800 x 533 te hanteren. Dat betekende toen dat ik de foto's niet meer op het forum ging plaatsen. Want ik was toen niet van plan om alle foto's twee keer weg te schrijven. En ik was van mening dat alles groter en groter zou worden. En terecht, want tegenwoordig is 600 x 450 te klein.

Ik heb alle oude foto's in mijn fotoalbum geplaatst. Hier een Link naar de oude foto's:
https://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/index.php?album=5&map=2006-2017-voorpagina&pagenr=0

En een paar leuk oude frontpage foto's:
En erg leuk om mijn ontwikkeling te zien met betrekking tot het fotograferen. Enerzijds het beter worden van techniek en anderszijds de manier van fotograferen.
Onderhaar, dekhaar, grannenhaar en tasthaar, de verschillende haren in de pels #hamsters 
maandag, december 25, 2017, 07:03 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Op de NKV Bokaal viel meerdere keren het woord grannen. Bij het schrijven kon ik aan de keurmeester dit vragen. Wat bedoel je nu precies? Het zijn de haren die eruit steken. Het is volgens mij een Duits woord en daarom niet zo in Nederland ingeburgerd. Ten minste, ik had er nog nooit van gehoord en Google levert me niet al te veel informatie op.

De haren kan je verdelen in onderhaar (wollig haar), dekhaar en grannenhaar, de haren die eruit steken. Daarnaast zijn er nog tastharen die ik ook wel voelsprieten noem.Dekhaar
Dekharen zijn verdeeld over het hele lichaam en is in de nek en tussen de oren minder aanwezig.

Onderhaar
Onderhaar is licht golvend en is korter van lengte. Onderhaar is ook veel meer van aanwezig. Ongeveer tussen de 20 tot 40 meervoud ten opzichte van dekharen.

Grannenhaar
Grannenhaar is minder in aantal aanwezig (1:20 tot 1:40 ten opzichte van dekharen) en verschilt van de dekhaar qua lengte maar kent ook een net iets ander kleuropbouw. Een grannenhaar is van haarwortel tot middelstuk ongeveer even dik maar daarna wordt hij iets dikker en kent aan de uiteinde een puntig structuur. Deze haren liggen in de strijkrichting gebogen.

Tasthaar
Daarnaast zijn er hele kleine voelsprieten. Dit zijn haren die eruit steken en omgeving afgetast kunnen worden.

Er is een konijnenras die Zwartgrannen heet. Dit is in Duitsland rond 1960-1961 ontstaan omdat een Duitse wetenschapper wilde testen of het mogelijk was om witte haren met gekleurde toppen te fokken. Hij kruiste een Groot Chinchilla met een Rode Nieuw Zeelander en met selectie kreeg hij het inderdaad voor elkaar: een witte konijn met witte haren die donkere toppen hebben. De Russische dwerghamster Pearl heeft dat ook. Daarvan hebben de haren die eruit steken een donker top van kleur.


Grote update www.Dwerghamster.nl: de site is nu responsive en dus mobiel vriendelijk 
zaterdag, december 23, 2017, 10:00 PM - Andere zaken
door Martin Braak
In 2005 kocht ik doelbewust een Dell 24 inch monitor. Enerzijds een top apparaat dat kleurgetrouw weergave heeft en anderzijds om voorop te lopen qua scherm resolutie. In deze tijd zagen veel sites niet uit op deze grote monitor. Ze waren gebouwd met vaste breedtes en lengtes. Mijn gedachten toen was dat schermen en resoluties alleen maar groter zouden worden en ik heb me toen nooit bij stil gestaan dat er een tijd zou komen dat we terug gaan naar kleine schermen. In 2012 had ik nog bij het herschrijven van mijn website nog rekening gehouden met de iPad en de tablet. Maar niet met de kleine resolutie van een iPhone of een ander mobiel device.

De tijd is veranderd. Meer en meer mensen hebben een mobiel telefoon waarmee ook geïnternet wordt. Ook kinderen vanaf ongeveer 10 jaar oud hebben een hightech mobieltje. Vaak omdat één van de ouders een nieuwe heeft kregen en de ander niet ingeleverd hoeft te worden. Het is verleden tijd dat de kinderen achter de PC gaan kruipen om te internetten. Ze doen dit veelal met hun eigen telefoon. Of ze pakken de iPad / tablet die in de huiskamer ligt. En zo komt het dat de meeste bezoekers op mijn website juist op een kleine scherm bekijken. Laatste paar maand wordt maar liefst 60%+ met een mobiel bekeken en ruim 10% met een tablet.

Als je naar de layout kijkt, dan valt de meesten op dat ik juist houd van vaste posities, vaste lengtes of wel een vaste uiterlijk en scherm vullend. Alle websites die ik gebouwd heb, zijn zo. Daarnaast wijkt mijn site af van de standaard. Rondom zie je een transparante kader en zie je wat schaduw effecten. En daardoor was mijn website niet mobiel vriendelijk.

Google heeft begin 2016 aangekondigd om de sites die mobiel vriendelijk zijn, voor te trekken. Het bezoekersaantal daalde direct. Terwijl qua indexering mijn site nog steeds goed vindbaar is. Behalve op het keyword hamster. Het zijn juist de buitenlandse bezoekers die minder mijn site bezoeken. Maar dit jaar zie ik voor het eerst een lichte daling van de Nederlandse bezoekers. Het kan komen dat kinderen steeds meer gewend zijn om te zoeken op Youtube en websites steeds minder in trek zijn. Maar het kan ook komen omdat andere sites voorgetrokken wordt. Als je op hamster zoekt, kan je zien dat bepaalde bedrijven aan backlinking doen. Ze zorgen met goede links naar hun eigen site dat hun positie hoger wordt. Daardoor staat Welkoop bijvoorbeeld boven aan als je op hamster zoekt terwijl het eigenlijk een vrij standaard verkooppraatje gaat.Je kent de wereld niet van backlinking? Ga eens voor de lol naar www. Tandarts Vroomshoop.nl. Ik zet er doelbewust twee keer een spatie in om ze niet te helpen. Je ziet dat dit een site is van een tandarts. Maar als je beter gaat kijken, dan realiseer je dat dit niet de site van de tandarts van Vroomshoop is. Het gaat hier om een fictieve site doelbewust gemaakt om links te plaatsen naar tandartsen die op bepaalde zoekwoorden gevonden wil worden. Ja, dat noem ik een oneerlijke wereld en ik hoop dat Google dit beter en beter begrijpt. En dit aanpakt, want de eerlijke en veel meer informatieve sites zijn steeds minder goed vindbaar. En google heeft echt een probleem. Want zoek voor de lol eens op slechts één woord: kerstman. Je vindt geen informatie over de kerstman. Je vindt sites die vaak via social media gelinkt worden.

De website www.Dwerghamster.nl mobiel vriendelijk maken had ik lang uitgesteld. Ik wilde dit al in 2016 doen maar door familie omstandigheden kwam ik daar niet aan toe. Ik had twee weekjes geleden aan tafel met een cliënt nog over gesproken: responsive design is best moeilijk, maar het is een grote noodzaak geworden. Ik bespreek niet alleen de cijfers van de onderneming, maar ook over het ondernemen. En hoe wordt de ondernemer gevonden. En hoe dit te verbeteren. Maar dan moet ik wel laten zien dat ik het kan! Vorige week ben ik dan enthousiast begonnen. Inclusief het updaten van JQuery naar versie 3. Maar al gauw had ik een aantal hoofdbrekers op te lossen. Want ik vind mijn design heilig. Maar het is gelukt! Terwijl mijn html op elk device gelijk blijft, wordt door middel van CSS styling geregeld dat de website op de mobiel anders uitziet. Het is zelfs zo als je een iPhone kantelt hij het groter scherm gaat gebruiken.

Het was toch veel werk. De website bestaat al vanaf 2004 en veel onderdelen zijn al vrij oud. En dit is toen geschreven op de oude manier met elementen die bij HTML5 niet meer gebruikt mogen worden. Een voorbeeld is het element <center>. Daarnaast gebruikte ik veel h1-tags. Vroeger was dit heel voordelig. Google bot had dit niet door en indexeerde dit allemaal als hoofdtitels. Nu wordt dit afgestraft.

Toch is, op het moment van schrijven van mijn blog, nog niet alles klaar. Zo moet ik de kleurengenerator nog aanpakken. En wil ik een ander fotoalbum module introduceren. In de aankomende tijd worden de puntjes op de i gezet.
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> >>