Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2023
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
29 november 2023

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 426.860
    Vandaag: 42
    Gisteren: 58
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

Warme dagen in september, hittegolf! 
woensdag, 6 september, 2023, 7:41 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Ik kan mij herinneren dat we een keer een hittegolf in september hebben gehad. Toch wordt op het nieuws nu geschreven dat het de eerste keer is sinds de meting dat in het oosten van Nederland een hittegolf in september is. Maar gelukkig op weeronline.nl lees is het volgende: "De warmste regio's van Nederland, het zuiden en oosten, zijn september hittegolven wel voorgekomen. Toch zijn hittegolven ook daar erg zeldzaam. Nederland telt in totaal slechts zes jaren waarin het in september tot een regionale hittegolf kwam. Dat was het geval in 1906, 1916, 1947, 1991, 1999 en 2016."

Link en bron: https://www.weeronline.nl/nieuws/zo-bijzonder-is-een-hittegolf-in-september

1991 was ik maar 17 en scholier. Dan heb ik denk ik 1999 in gedachten dat ik 25 jaar oud was en bij Eshuis op kantoor Enschede werkte. Want 2016 bedoel ik niet, dat is het jaar dat mijn vader overleed en dat weet ik nog heel goed. Dat ik met mijn moeder met mooi weer nog weg ging op pad.

1999 is alweer 24 jaar geleden en bijzonder aan ons is dat wij dit zo kunnen herinneren. Natuurlijk niet wat er precies gebeurde. En dat het nieuws onjuist is qua berichtgeving dat het de eerste keer is.

Vandaag kwam ik iets eerder van huis en Tommy sprong direct op mij af. Meelopend en met woordjes aan het spelen zei ik ineens "mama is trots op jou". En Tommy reageerde heel opgewekt hierop met een dikke miaauw. Toen pas realiseerde ik dat mijn moeder dit heel vaak tegen hem zei. Dat Tommy dat na zes jaar nog weet. En dat zelfde was laatst met mijn broer die een toetje mee had genomen en in mijn koelkast had gelegd. Toen mijn broer dat toetje opende in de keuken sprong Tommy op en sprong naar de keuken toe. Maar dat was ook 5-6 jaar geleden voor het laatst. Want mijn moeder in haar laatste levensfase gaf Tommy beetje toetje mee. Ze kon eten slecht verdragen en at 's ochtends al een toetje. En begin heb ik dat ook gedaan, alleen ben ik zelf gestopt met het eten van toetjes i.v.m. de calorieën. Ook Tommy kent best een lang geheugen voor geluiden en momenten.

Dat hebben knaagdieren ook. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ratten kunnen gebeurtenissen lang herinneren. Zowel in geluid, maar ook in geur. Dat is waarom rattengif niet direct moet werken. Zij herinneren de gebeurtenis en daarbij geur. Ze laten daarna het gif liggen. En dat is waarom rattengif pas na 3 dagen moet werken.
En zo was de bijkeuken weer schoon 
woensdag, 31 mei, 2023, 9:22 pm - Andere zaken
door Martin Braak
In januari dit jaar kreeg ik de eerste brief met betrekking tot de onderhoud van de CV-ketel en ik dacht huh?, die is eind juli 2022 nog gedaan en daar had ik zelfs nog een blogje over geschreven. Of tenminste dat dacht ik, anders wel vermeld in mijn vakantieblog. Want mijn vakantie begon met het schoon maken van de hamsterkamer en daarna ontvangst van de CV-ketel monteur.

Ik nam contact met ze op en kreeg een berichtje terug dat het een foutje was. Februari kreeg ik weer een brief. Ff vooruitspoelen in april had ik al meer dan vijf van die brieven en ik was er helemaal klaar mee. De laatste mailverkeer was in mei waar ik vroeg wat nu precies de bedoeling hiervan was. De laatste uitnodiging zou geen foutje zijn want die ging niet over de CV-ketel maar de afzuiginstallatie. Maar die maken ze altijd gelijk schoon, dat is voor mij nooit gesplitst geweest. Waren ze mee eens en zo ... kreeg ik natuurlijk weer een brief! Ik heb ze vandaag maar laten komen. Want ik heb deze week een weekje vrij en vandaag stond de grote schoonmaak gepland.

Het is altijd wel een gedoe, want ik heb rondom de CV-ketel diverse kooien staan. En ik heb dit in de ochtend eerst verplaatst. En de monteur die langs kwam was er eerder geweest. Dus ik hoefde dit keer geen groot uitleg te geven over mijn bijzondere hobby. En hij kwam alleen voor de afzuiginstallatie die nog geen jaar geleden ook schoon was gemaakt. Tja, als dat bedrijf dubbele kosten wil maken m.b.t. voorrijkosten.

Daarna vandaag de hele bijkeuken schoon gemaakt en terwijl ik bezig was genoten van het mooie weer. Heerlijk! Ik stond vandaag nog wel even stil bij het feit dat het nog zeven weken duurt voordat ik zomervakantie heb. En dat vandaag alweer de laatste dag van mei is. Wat is de tijd snel gegaan, te snel.

Dat de huisdierenlijst nog niet definitief is, maak mij onzeker. Alles rondom mijn hobby is het niet helemaal meer genieten. Ik hoop dat er snel duidelijkheid is en dat ik niet hoef te stoppen. Het zou echt doodzonde zijn dat de politiek van vandaag besluit dat Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters zeer gevaarlijke dieren zijn, die niet buiten gehouden kunnen worden en virussen over kunnen brengen. En dat ze zo gevaarlijk zijn, dat ze verboden moeten worden! Alternatief genoeg op de huisdierenlijst: een kameel of een waterbuffer. Maar geen tamme leuke lieve dwerghamsters. Want ik reken de Chinese dwerghamster niet tot een tamme leuke lieve huidier dwerghamster. Want zij zijn schuwer, veel lastiger te fokken en daarom nooit in grote getallen te fokken. Het zijn totaal ander type dieren dan Russische dwerghamsters. De wetenschappers hebben gekeken naar wetenschappelijke artikelen en niet naar de huisdier zelf. Ze hebben geen dier bekeken of geaaid. Alleen maar onderzoeken gedaan met wilde dieren. Dit is geen wetenschap, dit is afschuwelijk!
Drinkflessen schoonmaken 
maandag, 29 mei, 2023, 6:38 am - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen weken en vandaag ben ik bezig met de Drinkflessen eens goed schoon te maken. Dit keer met chloor. Drinkflessen moet je goed onderhouden, voorkomen dat er bacteriën inzitten en bij opnieuw vullen vies blijft. En daarom is het van belang dat je ze goed onderhoudt.

Als ik drinkflessen vul, dan schut ik de drinkflessen. Met mijn gehoor luister ik of de balletjes nog goed rollen. Door bijvoorbeeld kalk, maar ook door bijvoorbeeld haren of zelfs stukjes bodembedekking, kan de balletjes minder goed rollen. En als dat gebeurd, dat loopt het water minder goed uit de waterfles. De hamster heeft dan moeite met drinken. Als ik aan het verzorgen ben en ik hoor de kliks van de balletjes, dan kijk ik ook of die waterfles wel goed is. Ik denk dat mensen met drinkflessen veel te weinig bij stil staan. Als je een plastic waterfles gebruikt, vervang hem een keer. Het kost maar een paar euro. Ik heb geïnvesteerd in mijn drinkflessen en zij zijn allemaal van glas zodat ik ze op hoge temperaturen kan reinigen.

Chloor werkt beter met warm water dan met koud water. Dat heeft op de chloorverbinding en de oplosbaarheid te maken. Chloor lost in warm water beter op. Daarnaast met de reactiesnelheid. Chemische reacties gaan nu eenmaal vaker sneller met hoger temperaturen. Natuurlijk moet je daarna de drinkfles goed naspoelen.

Ik noem de drinkflessen vaak waterflessen. Geen idee waardoor dit is gekomen!
Het is lente in de ogen van de tandarts assistente 
woensdag, 22 maart, 2023, 8:56 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Toch wel weer bijzonder om te realiseren dat 21 maart weer geweest is en dat het alweer lente is. Op dit moment is het geen lente qua weer en dat merk ik ook aan mijn hamsters. Ze fokken niet heel goed, behalve de Campbelli dwerghamsters die juist wel goed fokken.

Het hele gedoe met de huisdierenlijst / positieflijst doet me wel wat en ik weet nog steeds niet waar het naar toe gaat. Gaan wij de meest lieve huisdier Russische dwerghamster inruilen voor ... dan maar een kameel? BBB heeft gelukkig veel stemmers gekregen en beste wat nu kan gebeuren is dat het kabinet gaat vallen. CDA is van mening dat politiek en de normale burger te ver uit elkaar staan. Ja, dat klopt, wij willen geen kamelen als huisdier. Misschien enig idee hoe ver de politiek van de werkelijkheid afstaat. Om de bunzing op de huisdierenlijst te zetten terwijl dit een beschermd diersoort betreft.

Drukte drukte drukte. Ik schrijf dat wel vaker op mijn website en dit jaar is dat weer het geval. Erg druk op mijn werk waardoor focus ligt op het bedienen van klanten van de accountantskantoor. Soms levert dat negatieve emoties op omdat je niet naar verwachting van de klant kunt presteren en opleveren. Maar het levert vaak ook mooie emoties op. Zo zag ik bij een relatie iemand die vertrokken is, haar baan opgezegd heeft, en die dag langs kwam om laptop in te leveren. Deze persoon omhelsde me en bedankte me voor alles wat ik gedaan heb. Dan sta ik weer stil waarom ik dit doe, waarom ik hier zo druk mee ben.

De eerste Chinezen zijn hier gearriveerd en staan in een aparte kamer. Wanneer alles veilig zal ik langzaam beginnen met het opzetten van een Chinese dwerghamster lijn. Maar, net als de Campbelli's, verwacht ik dat ik daar wel weer 10 jaar bezig ben om te selecteren naar wat ik wil neerzetten. Karakter gaat het om en niet om de kleur. Maar ze zijn geweldig!

Kuifje is overleden. Wie is Kuifje?, dat is de Russische dwerghamster met een kuif op de kop. Op een Facebook pagina van een webwinkel in een oosterlijk land stond een filmpje van twee Russische dwerghamsters met een kuif. Eentje wildkleur en ander blauw-wildkleur. Tevens werden mijn foto's gedeeld. Reacties waren dat ze doelbewust dit neerzetten om kopers te trekken. Maar dat filmpje zegt ook weer dat het genetisch moet zijn. Want hoe krijg je er twee? Tot heden hebben wij het niet terug kunnen fokken en ik vermoed dat het een genen combinatie betreft dat lastig is om samen te krijgen. Daarom zie je het soms. Sporadisch. Een keertje per jaar.

Ik hoop dat er snel duidelijkheid krijgen m.b.t. de positieflijst zodat meer rust in mijn leven komt. Op naar de zomer!

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>