Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Bezig met update, rare choco en ach het is regenachtig 
zondag, 18 februari, 2024, 7:35 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag een hele dag regen regen en nog eens regen. Je wordt er gek van zeg! Gisteren heb ik daarom maar de meeste hamsters verzorgd zodat ik vandaag ff rustig aan kon doen en bij de verzorging geen last van het weer had.

Bij de verzorging zag ik een vreemde chocolade kleur Campbelli dwerghamster. Het bevestigd mij dat de kleurmutatie die ik bij de Campbelli heb wat geen BEA is maar wel op lijkt, een andersoort mutatie is dan Moscow. Het reageert toch iets anders lijkt het. Binnenkort meer informatie hierover.

Van mijn broer heb ik twee gevlekte Russische dwerghamsters gekregen en daar ga ik een test mee doen. Ben heel benieuwd of het hier om een nieuwe mutatie gaat of toch de Mi factor. Wordt vervolgd.

Al een tijdje ben ik beetje bij beetje bezig met het herschrijven van de website software. En vandaag een grote stap in gemaakt. Ik heb gekozen om de doorzichtige border rondom weer te herintroduceren. Jaren geleden a.h.v. een idee op internet dit bedacht en gemaakt. En ik vond het altijd zo mooi staan. Maar de wereld verandert. Een website moet snel laden en flexibel zijn. Daardoor heb ik paar jaar geleden gekozen om de border af te schaffen. Maar met hulp van ChatGPT heb ik een nieuw manier bedacht om de borders weer te introduceren zonder nadeel. En daarom komen ze terug! Het hoort bij mijn dwerghamster design!

Ik ben nog steeds afwachtend of 1 juli doorgaat of niet. Wachten duurt lang en natuurlijk hoop ik dat mensen tot inzien komen en onzin is om de dwerghamsters te gaan verbieden. Maar tja.

Foto behorend bij blog
Daar was hij weer: de CV onderhoudsmonteur, ach wat gaat de tijd snel voorbij 
dinsdag, 6 februari, 2024, 9:51 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag had ik een thuiswerk dagje gepland omdat de CV onderhoudsmonteur langs zou komen. Ik was al wat vroeg wakker omdat Tommy op de gang miaauwde. Ik zeg dan hard op dat alles goed is en hij stopte met miauw te zeggen. En ik sliep blijkbaar weer in en werd daarna wakker met een vreemde droom. Ik liep buiten op het plein waar ik vroeger woonde. Ik liep achterom om naar binnen te lopen en zag bij de poort twee kooien. Eentje kapot en ander gewoon nog goed om te gebruiken. Ik liep naar binnen en dacht ineens ach ik ben de tijd vergeten dat de monteur langs zou komen. En ik zie mijn moeder op de bank zitten, naast mijn broer Peter. En ik kijk naar rechts en zie mijn vader ook zitten. Kijk heen en weer en ineens zat mijn moeder aan beide kanten. En toen dacht ik: dit is een droom. En ik werd wakker.

Vreemd om na zo lange tijd zo'n helder mijn moeder en vader te zien. En ik dacht vanochtend direct weer aan het verhaal van de monteur die bij mijn ouders langs kwam om de CV keter onderhoudsbeurt te geven. De hamsters stonden toen op de zolder aan de ene kant. En aan de rechterkant twee kasten en de CV ketel. De monteur ging de trap op stopte even en liep weer naar beneden. Wat zit daar?

Dat zijn kleine hamsters. Maar meneer de monteur was lijk bleek. Hij vertelde zeer bang voor muizen te zijn en dat hij zo enorm geschrokken was. Hij moest eerst moet opbrengen om naar boven te gaan en dat deed hij toch. Een moment dat ik nooit vergeet en elke keer als bij mij iemand langs komt voor de CV ketel weer naar boven komt. En vandaag was het weer zover. Mijn CV ketel staat in de bijkeuken waar ook mijn hamsters staan. Dit keer gelukkig iemand die het al kende en wederom leuk vond om ze te zien.

Tijd gaat zo snel momenteel. Het is alweer zes weken geleden dat het kerst was en de dagen worden alweer wat langer. Kerstdorpen heb ik alweer afgebroken. Met de hamsters gaat het goed, alleen vind ik het zeer vervelend dat ik nog steeds geen nieuws heb m.b.t. huisdierenlijst. Wel is het zo dat het niet op 1 juli 2024 in kan gaan. Want volgens de regels moet er minimaal 6 maand overheen gaan voordat het definitief bevestigd is. Het is nog steeds een concept lijst. Domste is natuurlijk dat criteria waarom de Russische en Campbelli dwerghamster verboden moeten worden, compleet onzin is. Waarom de kat en hond wel? Laat staan een kameel. Maar kans is zeer groot dat het niet door gaat of dat direct door de rechter van tafel geveegd wordt in verband met willekeur en misbruik maken van term wetenschappelijk onderbouwt. Want dat is het niet.

Dit jaar weer vroeg Pasen. Eind maart is het alweer zover. Binnenkort maar eens weer Paasfoto's maken!

Foto behorend bij blog

Ben nu ook beetje begonnen aan de versie 6 van deze website. Het is een keer weer nodig dat er een grote software update komt. Er zijn wel wat dingen wat beter moet. Menu vind ik niet zo mooi werken. En ik mis toch de balken rondom wat ik vroeger had. Daarnaast mijn blog systeem laat te traag en dat moet ik met javascript oplossen. De blogs moeten niet direct geladen worden, maar nadat iemand naar beneden gaat.
Tommy Perzische kat 
dinsdag, 16 januari, 2024, 8:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen weekend wilde ik Tommy op foto zetten. In op moment van klikken ging hij gapen.

Foto behorend bij blog

Ach wat een schat of niet?!

Tommy keek gisteren nog naar de sneeuwbui. Het ging ineens enorm hard sneeuwen. En ik moest even aan mijn moeder denken die ineens realiseerde dat ze nooit meer sneeuw zou zien. Op moment dat ze te horen kreeg dat ze kanker had. En ze vertelde toen dat ze zo graag een witte kerstboom had gewild. Dat is waarom ik een besneeuwde kerstboom heb. Ze gaf me een envelop met 250 euro voor de aankoop van een nieuwe kerstboom net voor dat ze overleed.

Met Tommy gaat het heel goed, maar ik merk dat hij wat ouder wordt en vaker naar boven gaat om te slapen. Tommy leert steeds meer woordjes en het is een hele slimme kat. Hij maakte me laatst wakker omdat ik de airco vergat uit te zetten. Ik maar denken waarom maak je me wakker?! Om gas te besparen verwarm ik met de airco en ik was een oen en vergat hem uit te zetten.

Foto behorend bij blog
Welkom 2024, bye 2023 
maandag, 1 januari, 2024, 9:52 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik las op de laatste dag van 2023 mijn laatste blog van 2022. En daar schreef ik zoals zo vaak in mijn laatste blogs van het jaar dat ik druk had. Dat was in 2023 niet anders. 2022 was zo ontzettend druk dat ik eind van het jaar nog hard aan het werk ging en ging zo door tot aan week 19 van 2023. Daarom zijn er veranderingen doorgevoerd zodat 2024 een rustiger jaar moet gaan worden. En daar ben ik ontzettend blij mee. Tijd voor deze website, tijd om ff iets anders te doen.

2023 is een regenachtige jaar. Maar kent ook de langste droge periode achter elkaar. Gemiddeld is het een zeer warm jaar. Volgens AD.nl zou er zo'n 1.160 millimeter regen zijn gevallen, 11,8 graden gemiddeld zijn geweest en zou er 39 dagen achter elkaar geen regen zijn geweest. De zomervakantie was ups en downs qua weer. September zou je haast vergeten, maar toen was het juist heel mooi weer. En november kenden we een beetje wintersweer. Rond kerstdagen stond het water ook

ontzettend hoog. Mijn broer Peter belde me dat hij rond Hardenberg dit zag en eveneens bij Deventer. De Youtube beelden waren indrukwekkend en mensen vertelden dat ze het water nog nooit zo hoog hadden zien staan.

Tommy gaat het goed mee en via het contactformulier van deze website kreeg ik een paar dagen terug een berichtje van iemand die denkt de zus de hebben van Tommy. Het blijkt dat de kat inderdaad van dezelfde fokker afkomstig is en dat haar poes Vlinder inderdaad sprekend lijkt op Tommy. De vrouwelijke versie van Tommy! Ik vind dit zo'n leuk idee. Tommy heeft levende familieleden! Met Tommy gaat het geweldig goed, maar ik merk wel dat hij wat ouder wordt. Hij gaat in de middag soms lekker boven slapen. De grote verandering dit jaar is wel dat Tommy op de overloop slaapt en alleen maar even naar binnen loopt als ik naar bed ga. En als ik wakker word, stormt hij naar binnen, springt op bed en geef me een kopje. Dan praten we even met elkaar.

Onrust in de hamsterwereld heeft geleid tot minder verkoop. En dan hoef je ook minder te fokken. De politiek heeft een huisdierenlijst gepresenteerd als definitief, echter is dit een concept lijst. Volgens deze lijst mag je een rund, wilde rat, bunzing wel als huisdier houden, maar een lieve Russische dwerghamster of Campbelli dwerghamster niet. En dat komt doordat deze hamsters niet buiten gehouden kunnen worden. En dat ze gevaar zijn voor de mens. Ze kunnen namelijk virussen overdragen. Een kind van acht jaar dat niet meer geloofd in Sinterklaas weet al dat je deze hamsters niet buiten houdt. En dat ze niet gevaarlijk zijn m.b.t. virus overdracht. Want ze komen niet in contact met virussen als je ze binnen houdt. Maar de hond en kat mogen wel. Tja ondeskundige wetenschappers die iets wetenschappelijks presenteren terwijl het totaal geen wetenschappelijk onderzoek is geweest. Ze hebben dingetjes gelezen wat gevonden kon worden over wilde dieren. Dit jaar wordt het spannend. Gaat de politiek inderdaad zover dat wij wel kamelen als huisdier mogen houden en de dwerghamsters niet?

Maar dit leidt tot directe invloed op de econonomie en marktwerking. Want dierenwinkels merken al dat zij minder verkopen. Zij snappen niet en krijgen van de branche organisatie te horen dat zij niet ongerust hoeven te worden. Maar veel mensen denken dat ze inderdaad verboden zijn, ja nu al. En daarom kopen zij geen hamster. In welke vorm dan ook. En sinds kort is bekend geworden dat herten wel mogen. Dit wordt een uitzondering qua lijst. Want kinderen moeten wel iets leveren over dieren. Dat is nu juist waarom de dwerghamsters niet verboden moeten worden. Ideaal huisdier, klein, lief, knuffelbaar en kinderen leren ontzettend veel van hun. Verzorging, leven en dood, hoe een dier gedraagt.

Mijn Campbelli dwerghamster project loopt heel goed. Alleen de zuiver Uni-Halle lijn merk ik dat het fokken minder wordt. Ik heb nu twee separate groepen en eigenlijk gaat één groep niet helemaal goed. Daarom meng ik ze weer. De gevlekte Campbelli's vind ik lastig om aan te houden. En ineens zag ik weer dat ik er eentje had. Het is recessief, maar het is wel vreemd hoe dit precies vererft. Want ik fok ze niet gemakkelijk terug, of ik heb ontzettend veel pech. Het heeft te maken met de schimmelfactor. En ik dacht dat die Grijs of een ander mutatie nodig had, maar ik heb ook wildkleur met schimmel nu

gehad. Daarnaast heb ik een mutatie waarvan ik vermoed dat het om Moscow gaat. Maar het kan ook iets anders zijn. Dan zou het om een nieuwe mutatie gaan. Ik vind de oogkleur anders dan Moscow beschreven is en ik vroeger ook ervaren heb. Alleen ik heb vroeger nooit Moscow x Moscow gekruist om de ervaring van anderen te toetsen dat de oogbol een rode punt heeft. Het is ook ontzettend lastig om te bepalen wat het precies is als het een soort gelijk eigenschap kent. Daarom wordt 2024 het jaar dat ik het gaat mengen met andere kleuren. Wat doet het nu precies met Zwart en BEA.

Bij de Russische dwerghamster heb ik golvend haar nog steeds. Project loopt al 15 jaar, maar ik heb er maar enkele van. Het is heel lastig om ze te fokken en elke keer heb ik het idee dat ik ze kwijt raak. Het komt ook doordat ik 70% zuivere Russische dwerghamsters fok en ik beperkte aantal kooien gebruik voor de gekleurde hybride c.q. mutaties waarvan wij geen duidelijk stamboom hebben, fok. 2024 ga ik ook een bontfactor testen. Ik heb nu twee mannelijke Russische dwerghamsters van mijn broer Peter gekregen. In een dierenwinkel zat een gevlekte variant die te oud was geworden voor de verkoop. Mijn broer heeft deze omgeruild. Alleen bij het fokken denkt Peter dat het niet om onze gevlekte mutatie gaat. Wij hebben namelijk in de jaren '90 een hybride variant van de Russische dwerghamster gefokt met de Mi-factor. Deze variant wordt door diverse fokkers nog gefokt en nadeel hiervan is dat het om een dominante lethale factor gaat. Tevens de hybride kan ik vaak aan de kop en de oogvorm zien. Hybride gaat er nooit echt weg. Als je hybride onderling fokt, zie je dat bouw en type minder wordt. Zolang je hybride met zuiver kunt kruizen, is het veel beter. Maar alles wat hiervan geboren wordt, is hybride. De populatie zuiver is erg klein op dit moment. Er zijn niet zoveel fokkers meer die zuiver fokken en kunnen aantonen dat hun dwerghamsters zeker zuiver zijn. Dat geldt ook voor de Campbelli dwerghamster. Op Facebook zie ik foto's van zeer deskundige fokkers waarvan de aalstreep steeds dikker en dikker zie worden. Het kan een hybride eigenschap zijn, ik weet het eigenlijk wel zeker.

Twee-en-een-half week was ik ziek. En afgelopen april was ik ook al ziek. Maar dit keer had ik het enorm te pakken. Ik was kapot en had geen energie. Heen energie om maar wat te doen en ook geen tv-series kijken. Ik merkte dat bij de Youtube filmpjes van Peter Gillis massa is kassa geen energie kost en heb heel wat afleveringen gekeken. En doorgespoeld. Ik begrijp nu wel waarom mensen hier naar kijken. Maar eigenlijk is het te verzot voor woorden dat hij een eigen tv programma kent. Ik was zeker ruim twee weken erg vermoeid en zelfs op 2e kerstdag en dag erna had ik zelfs weer tintelingen door het lichaam en kwam het weer naar boven. Of het nu corona of griep was, ik weet het niet.

Energieprijzen zijn ook weer wat normaler geworden. Maar het is vrij hoog. Dit jaar is het mij gelukt om maar 350 m3 gas te verbruiken. Veel te verwarmen met mijn airco. Mijn auto is op dit moment een groot verbruiker. Door deels op elektra en deels op brandstof te rijden heb ik qua brandstofbruik bespaart. Maar in geld denk ik niet dat het een besparing is geweest.

Ik wens iedereen een gelukkig gezond nieuwjaar 2024 toe. Voor mij hoop ik dat het een normaler jaar wordt en tijd vrij kan maken om weer eens wat te programmeren, wat aan deze website de updaten en dat de dwerghamsters niet verboden worden. Dat de oorlogen voorbij mogen gaan en vrede op aarde komt. Dat wij allemaal gezond mogen blijven en een mooie zomer krijgen. Ingeval minder regen! De vooruitzichten zijn dat 2e half van januari 2024 winters wordt.

Foto behorend bij blog
Fijne feestdagen gewenst! Wat had ik, griep of corona? Regenachtig! 
vrijdag, 22 december, 2023, 9:24 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Allereerst wil ik iedereen fijne feestdagen wensen. Het is weer de tijd van lampjes en sfeer. Gezelligheid en lekkernij.

Foto behorend bij blog

Helaas anderhalf week geleden op dinsdag begon ik een kriebelhoesje te krijgen. En woensdag dag erna was ik flink ziek en vermoeid. Verkouden, een vreemde smaak in mijn mond en oor die dicht zit. Vervelend en niet leuk. Tot vandaag kan ik merken dat ik de energie niet heb. Elke keer houd ik een pauze. En puf ik van hoe zwaar ik het vind. Ik zou twee tot drie weken vakantie hebben, maar afgelopen maandag en dinsdag deels vanuit huis gewerkt. En nu een paar dagen vrij voor de kerst. En nu gaat het door mijn hoofd: zou dit corona zijn geweest of dikke griep?

Naar buiten kijkend is er geen witte kerst in aantocht. 2023 is zeer regenachtig verlopen. En wel zo regenachtig dat sinds de metingen 2023 de natste jaar ooit is. Hopen dat 2024 niet zo nattig is.

Foto behorend bij blog

Foto van mijn engeltje in mijn kerstboom. Die hangt al sinds mijn vijfde in de boom, dus alweer 45 jaar!| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>