Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
7 december 2023

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 427.327
    Vandaag: 29
    Gisteren: 59
Wat is nu de status van de huisdierenlijst / positieflijst? 
zaterdag, 28 oktober, 2023, 7:35 pm - Nieuws
door Martin Braak
Voor de zomervakantie zou er duidelijkheid zijn? Maar dat is het nog niet. Zeer waarschijnlijk wordt de lijst nogmaals uitgesteld en zal het niet op 1 juli 2024 gaan gelden. De reden hiervan is dat men nog niet uitkomt en dat er discussie is ontstaan dat er toch veel willekeur is en dat andere dieren in verband met zelfde criteria ook verboden moeten gaan worden. Denk aan honden en katten. Maar ook om geiten in verband met de q-koorts.

Voor de zomervakantie werd dat ook aangekaart door Partij voor de Dieren. Daarom is er een onderzoek gestart naar zoönose (= overdracht van ziektes van dieren naar mensen). RVO heeft daarvoor een enquete rond gestuurd. Maar dat gaat natuurlijk weinig ingevulde lijsten opleveren en gaat ook geen goed inzicht geven.

Dwerghamsters brengen geen ziektes over naar de mens. Maar dat is wel een reden om ze te verbieden. Naast dat je ze niet buiten kunt houden (wat natuurlijk niet gedaan wordt). Maar zwangere vrouwen mogen geen kattenbak schoonmaken in verband met. En duiven en kippen kunnen vogelgriep overbrengen naar de mens. En als je de meeste zoogdieren uitsluit i.v.m. zoönose dan moet de hond en kat ook verboden worden.

Daarom verwacht ik ook niet dat deze lijst in deze hoedanigheid doorgaat. En dat opnieuw wetenschappelijk gekeken gaat worden. Bij de lijst is willekeur ontstaan en hebben ze bij bepaalde dieren niet vermeld dat er ook sprake is van zoönose.

Laatste nieuws is dat nu voor de verkiezingen alles op pauze is gedrukt en dat betekent dat eind dit jaar de lijst niet definitief gaat worden en daarom wordt de lijst verder uitgesteld.
Huisdierenlijst uitgesteld tot 1 juli 2024 
zaterdag, 10 juni, 2023, 3:59 pm - Nieuws
door Martin Braak
Helaas maar ook gelukkig is de huisdierenlijst / positieflijst uitgesteld tot 1 juli 2024. Natuurlijk hopen wij dat de dwerghamsters op de lijst komen. Maar er is nog geen enkel zekerheid hierover en in de brief van de minister lees je ook niet hier iets over. Ze hebben het over de uitvoering vertraging kent.

Brief:

Graag informeer ik u over de voortgang van de invoering van de huis- en hobbydierenlijst. In de verzamelbrief dierenwelzijn van 19 januari (Kamerstuk 28286, nr. 1287) gaf ik aan dat momenteel wordt gewerkt aan de implementatie van de lijst. In samenwerking met de handhavende organisaties wordt de uitvoering verder uitgewerkt. Ik gaf aan dat ik verwachtte dat de lijst en de daarbij horende regelgeving (een wijziging van het Besluit houders van dieren en van de Regeling houders van dieren) halverwege 2023 in wet- en regelgeving zouden zijn vastgesteld en dat de geplande datum van inwerkingtreding van de lijst 1 januari 2024 was. De te nemen stappen in het proces, waaronder notificatie van het ontwerpbesluit bij de Europese Commissie en de uitvoering- en handhavingstoets door de handhavende organisaties, en de voorbereiding van de praktische uitvoering van de nieuwe lijst vergen meer tijd dan eerst was voorzien. Daarom verwacht ik dat de lijst en de wijzigingsregelgeving op hun vroegst aan het eind van 2023 kunnen worden vastgesteld. Gegeven het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten betekent dit dat inwerkingtreding voor het eerst op 1 juli 2024 mogelijk zal zijn.


Nu maar hopen dat de organisaties waarmee gepraat wordt zeggen dat de lijst niet goed is. Dat we graag de tamme rat als huisdier willen houden en niet de wilde bruine rat. En dat de Bunzing beschermd is en niet als huisdier moet houden. Evenals dat het wel heel vreemd is dat Russische dwerghamsters verboden worden terwijl een kameel wel als huisdier mag houden.

Ik bereid me voor om kamelen te houden!! Tja.
Rat ziet soortgenoot liever niet lijden 
maandag, 13 april, 2020, 8:05 pm - Nieuws
door Martin Braak
In het blad Current Biology stond laatst een artikel over ratten en een onderzoek hoe empathie werkt. Het lijkt erop dat ratten elkaar lief hebben en om elkaar geven. Want als ze mogen kiezen tussen pijn geven of een aardige oplossing, dan kiezen ze voor het laatste.

De test die gedaan werd, was vrij simpel. De ratten werden geleerd om een hendel over te halen om snoepjes te krijgen. Op het moment dat de ratten hun voorkeur hadden ontwikkeld voor welk handel ze moeten trekken, kregen ze gezelschap. En als de rat nog aan hun lievelingshendel trok, kreeg de gezelschap een stroomstoot. Wat zielig of niet? En wat blijkt: de meeste ratten kiezen daarna om niet meer aan hun lievelingshendel te trekken, maar te kiezen voor hendel die geen stroomstoot geeft.

De wetenschappers weten niet waarom ze dit doen. Is het eigen belang om de ander te beschermen of is er echt sprake van empathie?

Foto behorend bij blog
Muizen weer jongen door één stofje, wat is de status hiervan? 
zondag, 25 augustus, 2019, 9:09 am - Nieuws
door Martin Braak
Op 23 maart 2017 plaatste NRC een artikel over een stofje dat muizen weer jonger zou maken. Zie artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/23/een-stofje-en-oude-muis-is-als-herboren-7529021-a1551561

Oude muizen verjongen door een stofje dat aan het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld is. Oude cellen doen het niet meer omdat het DNA beschadigingen bevatten. Het stofje dat FOXO4-DRI Proxofim genoemd wordt, herstelt beschadigde cellen. In eerste instantie wordt gedacht om dit stofje te gebruiken bij kanker behandelingen.

12 juni 2018 plaats de Volskrant een artikel hierover, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/bert-kocht-het-levenselixer-foxo4-dri-via-internet-ook-al-is-dat-levensgevaarlijk. Iemand met spierziekte ALS heeft dit spul via internet gekocht en ingespoten. Dit omdat hij ongeneeslijk ziek is. Ontdekker moleculair bioloog Peter de Keizer geeft aan dat de via internet verkregen middelen niet altijd hetzelfde betreft. Maar het artikel kent verder totaal geen inhoud.

2017 was een jaar dat veel over gepraat is. Haargroei, nierfunctie, spieren kunnen hiermee herstelt worden. En ze willen eerst richting herstel onderzoeken zoals herstel na chemokuur. En dan pas onderzoeken of dit effecten heeft voor levensduur. Maar Google geeft niet 123 nieuwe resultaten.

Wordt vervolgd.
Eenzijdig dieet kan leiden tot kannibalisme. Oplossing Vitamine B3 en dat zit in hondenbrokken en graan 
zondag, 15 oktober, 2017, 7:50 pm - Nieuws
door Martin Braak
Zo nu en dan ben ik op zoek naar nieuwtjes en wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot hamsters. Vandaag kwam ik een artikel tegen die in eerste instantie raar klinkt. Namelijk 'hamsters veranderen in kannibalen door eenzijdig dieet'. En een stukje verder 'Europese hamsters die alleen maar maïs eten, zullen niet snel in aanmerking komen voor de Moeder-van-het-jaar-award’.

Geen enkel serieuze fokker zal zo eenzijdig eten geven. Maar ik heb in het verleden wel eens vragen per mail gekregen waarom de kleine jongen opgegeten werden. Mijn reactie is dan altijd dat dit kan komen als het voer te weinig eiwitten heeft. En dat je dit kunt oplossen door het geven van hondenbrokken.

Een dieet dat alleen uit maïs bestaat leidt tot een tekort aan vitamine B3. Onderzoekeers gaven hamstervrouwtjes die voornamelijk maïs te eten kregen vitamine B3 supplement. En zodra ze dit kregen, werd de overlevingskans van de jongen weer normaal. De nesten bleven gemiddeld normaal en de jongen groeien normaal op.

En wat zit nu in hondenbrokken? Vitamine B3! Vitamine B3 zit ook in graan, zaden en noten. En natuurlijk in vleesproducten.

Bron: https://www.scientias.nl/hamsters-veranderen-kannibalen-eenzijdig-dieet/

En:

Foto behorend bij blog

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>