Algemeen    Wintervacht    Kleuren    Uiterlijk    Voortplanting    Combinaties    Nestjes    Geslacht    Kleurengen.    Rus vs Campbelli    Foto's    Faq
 Algemeen    Wintervacht    Kleuren    Uiterlijk    Voortplanting    Combinaties    Nestjes    Geslacht    Kleurengen.    Rus vs Campbelli    Foto's    Faq

Verschil tussen de Russische en de Campbelli dwerghamster

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie.
De Russische dwerghamster en de Campbelli dwerghamster lijken heel veel op elkaar. Dit is ook niet verwonderlijk. Ze stammen van oorspronk ook van elkaar af. Ze leven in verschillende gebieden en dit heeft ertoe geleid dat ze anders eruit zien.

De Campbelli dwerghamster leeft in het steppengebied in het oosten en centraal Azië. Ze komen onder andere voor bij de Altai, een gebergte bij Rusland, Kazakhstan, Mongolië en China. Ze leven bij een gemiddelde temperatuur van ongeveer 16 graden.

De Russische dwerghamster leeft in het zuiden van Siberië. Daar heb je strenge winters en liggen de temperaturen veel lager dan waar de Campbelli dwerghamsters leven. De temperatuurcontrasten tussen winter en zomer is erg groot.

Gebied Altai
De Altai gebergte
waar Campbelli dwerghamsters voorkomen
Gebied Novosibirsk
Winter in Novosibirsk Zuid-Siberië
waar Russische dwerghamsters voorkomen

Anno nu leven de Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters nog steeds gescheiden. Maar ook al zouden zij in een zelfde gebied elkaar tegen komen, in de natuur lopen ze van elkaar weg en zien ze elkaar als vijanden. Onder op de landkaart leven Russische dwerghamsters in het oranje aangegeven gebied. En de Campbelli dwerghamsters in de bruine aangegeven gebied.

Landkaart waar de Russische en Campbelli dwerghamsters voorkomen

Ook al gebeurd het onderling krusingen niet in het wild, de twee soorten kunnen met elkaar gekruist worden. En in gevangenschap gebeurd dit ook. Daarom zijn er Russische dwerghamsters die ook Campbelli eigenschappen hebben en visa versa. Daarom moet je nooit naar één eigenschap kijken en daaruit concluderen om welke soort het gaat.

Onderstaand de verschillen tussen de twee soorten dwerghamsters.

De aalstreep

Het grootste verschil dat voor zowel de kenner als voor een leek zichtbaar is, is de dikte van de aalstreep. De Russische dwerghamster heeft een hele dikke aalstreep, terwijl de Campbelli dwerghamster een hele dunne aalstreep heeft.

Maar er zijn meer verschillen. De aalstreep van de Russische dwerghamster wordt op de kop en meestal in de nek dikker. De aalstreep van de Campbelli loopt van neus tot staart rechtlijnig door. Het wordt wel iets breder op de kop, maar ten opzichte van de Russische dwerghamster is dit maar minimaal.

Helaas door het kruisen van de soorten onderling, is dit verschil niet altijd meer aanwezig. Wanneer je de twee soorten onderling kruist, krijg je hybriden met een dikke aalstreep. Dit blijft de eerste generaties lang zo. Een hybride Campbelli dwerghamster kan je hieraan herkennen.

Campbelli dwerghamster, aalstreep
Campbelli, een dunne aalstreep
Russische dwerghamster, aalstreep
Rus, een dikke aalstreep

De kleur

De Russische dwerghamster is van nature veel donkerder van kleur. De wildkleur is een donker bruine kleur. De Campbelli dwerghamster is lichter van kleur en, afhankelijk van het gebied, is hij bruingeel tot grijsbruin van kleur. De wildkleur Campbelli dwerghamster die in het gebied van Altai gebergte voorkomt zijn grijsbruin van kleur, die in Mongolië voorkomen roodbruin en die in Kazachstan bruingeel van kleur. De roodbruine variant wordt in gevangenschap niet gefokt.

Vergelijking Russische en Campbelli dwerghamster
Links Russische dwerghamster
Vergelijking Russische en Campbelli dwerghamster
Rechts Campbelli dwerghamster

De drieboog

Bij de Russische dwerghamster is de drieboog met een donker bruine kleur afgetekend. Bij de Campbelli dwerghamster is dit veel minder afgetekend en is de kleur van de drieboog lichter van kleur. Ook is er vaak een gele waas zichtbaar.

Campbelli dwerghamster, drieboog
Campbelli dwerghamster
Russische dwerghamster, drieboog
Russische dwerghamster

Lichaamsbouw

Wanneer je de Russische dwerghamster van bovenaf bekijkt dan is het een ei-vorm. Een Campbelli dwerghamster is breder in de schouders en smaller in het midden. Daarom lijkt dat meer op een 8-vorm. De Campbelli dwerghamster is ten opzichte van de Russische dwerghamster forser.

Vacht

De Russische dwerghamster heeft een dikkere dunne vacht. De haren zitten dichter op elkaar. De Campbelli dwerghamster heeft een openstaande vacht en de haren zijn wat langer.

Wintervacht

De Russische dwerghamster kan een wintervacht krijgen. Dit is een wat dikkere en donzige vacht. De kleur kan verschillen van lichtgrijs met witte vlekken tot geheel wit.

De Campbelli dwerghamster kan geen wintervacht krijgen.

De kop

De Russsische dwerghamster heeft een brede, stompe kop. De vorm van de kop van een Campbelli dwerghamster lijkt meer op een driehoek.

De vorm van de neus

De neus van de Campbelli dwerghamster is anders van vorm dan die van de Russische dwerghamster. Bij de Campbelli dwerghamster lijkt het meer op twee losse bolletjes.

Campbelli dwerghamster, neus en oren
Campbelli dwerghamster: neus en oren zijn groter, geen vouw / kleine vouw en staand gedragen
Russische dwerghamster, neus en oren
Russische dwerghamster: neus en oren zijn kleiner, hebben een vouw en worden vaker gevouwen gedragen

De vorm van de oren

De oren zijn anders gevormd en dat komt eigenlijk omdat de Russische dwerghamster in kouder gebied voorkomt. De Russische dwerghamster heeft een wat kleinere oor. In het oor zit een vouw en het is mogelijk om de oren gevouwen te dragen.

Bij de Campbelli dwerghamster zie je nauwelijks een vouw en de oren zijn veel groter. De oren staan meestal rechtop.

De lengte van de staart

De staart van de Russische dwerghamster is veel korter en is meer een klein pluim staartje dat net onder de kont vandaan komt. De staart van een Campbelli dwerghamster is veel langer en is meer een stokstaartje.

Campbelli dwerghamster, staart
Campbelli dwerghamster: een langer staart
Russische dwerghamster, staart
Russische dwerghamster: een kleiner staart

De vorm van de ogen

De ogen van de Campbelli dwerghamster is vaak ovaal van vorm. Ze kunnen de ogen heel gemakkelijk dicht knijpen. Wanneer de Campbelli dwerghamster zich onbehagelijk voelt, dan knijpen ze de ogen half dicht.

De Russische dwerghamster heeft ronde oog. De Russische dwerghamster knijpt de ogen veel minder dicht. Bij gevaar en onbehagelijk voelen zal je dat niet aan hun ogen zien. Maar juist dat ze hun bekje wat open houden en gaan krijsen.

De stand van de ogen en manier van verdedigen

De ogen van de Campbelli dwerghamster staan dichter op elkaar dan die van de Russische dwerghamster. Dit komt eigenlijk omdat de Campbelli dwerghamster een hele ander natuurlijke vijand heeft dan de Russische dwerghamster. De Campbelli dwerghamster kent vijanden die in hun gangenstelsels komen. Door agressief gedrag, vooruit stormen en bijten of knokken met hun handjes, kunnen ze deze indringers verdringen. Daarom moet de Campbelli dwerghamster beter vooruit zien.

De Russische dwerghamster heeft de uil als vijand. Wanneer er gevaar dreigt, gaan ze heel stil zitten. Dit omdat de uil zijn prooi op gehoor vangt. Om de uilen en andere vijanden te zien, moeten ze een brede blik hebben. En worden ze aangevallen door een ander roofdier, dan laten ze zich vallen en gaan ze krijsen. De Russische dwerghamster scheidt op dat moment met hun liphoekklieren een rotte eierengeur af om de roofdier af te schrikken.

De geur

De Russische dwerghamster ruikt heel anders dan een Campbelli dwerghamster. De geur van een Russische dwerghamster is meer "zoeter". De Campbelli heeft dat niet of in mindere maten. Als je in een ruimte komt waar alleen Campbelli's gehouden worden, ruikt het naar een frisse geparfumeerde hooi geur. En een ruimte waar alleen Russische dwerghamsters gehouden worden, dan ruik je een zoete warme geur.

Het karakter

De Russische dwerghamster is van nature een hele bange dwerghamster. Wanneer hij niet tam is, kan hij op bange momenten flink gaan krijsen. Hij zal niet snel overgaan tot bijten.

De Campbelli dwerghamster zal bijna nooit krijsen. Wanneer een Campbelli dwerghamster bang is, zal hij overgaan tot verdedigen. Dit doet hij door met zijn handjes te boksen of te gaan bijten. De Campbelli dwerghamster is meer een territorium verdediger. Vooral vrouwtjes willen wel eens in de kooi bijten.

Groepsdieren

De Campbelli dwerghamster is veel meer een groepsdier dan de Russische dwerghamster. De Campbelli dwerghamster kan vrij gemakkelijk in groepen gehouden worden. De Russische dwerghamsters gaan veel meer met elkaar ruzie maken wanneer ze geslachtsrijp zijn en paringsdrift hebben. In gevangenschap gaat het samenhouden van Russische dwerghamsters vaker mis dan bij de Campbelli dwerghamster. Maar ook, afhankelijk van het gebied waar ze leven, leven Russische dwerghamsters in kleine groepen. Andere gebieden leven ze juist meer koppelgewijs.