Verschil tussen de Russische en de Campbelli dwerghamster

De Russische dwerghamster en de Campbelli dwerghamster lijken heel erg op elkaar. Dit is ook niet verwonderlijk. Ze stammen namelijk naar mijn mening van elkaar af. Ze leven in verschillende gebieden en dit heeft ertoe geleid dat ze anders eruit zien.

De Campbelli dwerghamster leeft in het steppengebied in het oosten en centraal AziŽ. Ze komen onder andere voor bij de Altai, een gebergte bij Rusland, Kazakhstan, MongoliŽ en China. Ze leven bij een gemiddelde temperatuur van ongeveer 16 graden.

De Russische dwerghamster leeft in het zuiden van SiberiŽ. Daar heb je strenge winters en liggen de temperaturen veel lager dan waar de Campbelli dwerghamsters leven. De temperatuurcontrasten tussen winter en zomer is erg groot.


De Altai gebergte

Winter in Zuid-SiberiŽ

De twee soorten kunnen met elkaar gekruist worden en in de praktijk gebeurd dit ook. Daarom zijn er Russische dwerghamsters die ook Campbelli eigenschappen hebben en visa versa. Daarom moet je nooit naar ťťn eigenschap kijken en daaruit concluderen om welke soort het gaat.

En nu kunnen we kijken naar de verschillen tussen deze twee soorten.

De aalstreep

Het grootste verschil dat voor zowel de kenner als voor een leek zichtbaar is, is de dikte van de aalstreep. De Russische dwerghamster heeft een hele dikke aalstreep, terwijl de Campbelli dwerghamster een hele dunne aalstreep heeft.

Maar er zijn meer verschillen. De aalstreep van de Russische dwerghamster wordt op de kop en meestal in de nek dikker. De aalstreep van de Campbelli loopt van neus tot staart rechtlijnig door. Het wordt wel iets breder op de kop, maar ten opzichte van de Russische dwerghamster is dit maar minimaal.

Helaas door het kruisen van de soorten onderling, is dit verschil niet meer altijd aanwezig. Wanneer je de twee soorten onderling kruist, krijg je hybriden met een dikke aalstreep. Dit blijft generaties lang dik. Een hybride dwerghamster kan je hieraan herkennen.


Campbelli, een dunne aalstreep

Rus, een dikke aalstreep

De kleur

De Russische dwerghamster is van nature veel donkerder van kleur en is meer op blauwgrijze basis van kleur. De wildkleur is een donker bruine kleur. De Campbelli dwerghamster is lichter van kleur en is meer op bruingrijze basis van kleur. De wildkleur is een licht bruine kleur en kan zelfs naar grijs neigen. Naar mijn mening zie je bij alle kleurmutaties deze kleurnuances terug.


Links Russische dwerghamster

Rechts Campbelli dwerghamster

De drieboog

Bij de Russische dwerghamster is de drieboog met een donker bruine kleur afgetekend. Bij de Campbelli dwerghamster is dit veel minder afgetekend en is de kleur van de drieboog lichter van kleur. Ook is er vaak een gele waas zichtbaar.


Campbelli dwerghamster

Russische dwerghamster

Lichaamsbouw

Wanneer je de Russische dwerghamster van boven af bekijkt dan is het een ei-vorm. Een Campbelli dwerghamster is breder in de schouders en smaller in het midden. Daarom lijkt dat meer op een 8-vorm. De Campbelli dwerghamster is ten opzichte van de Russische dwerghamster forser.

Vacht

De Russische dwerghamster heeft een dikkere dunne vacht. De haren zitten dichter op elkaar. De Campbelli dwerghamster heeft een openstaande vacht en de haren zijn wat langer.

Wintervacht

De Russische dwerghamster kan een wintervacht krijgen. Dit is een wat dikkere en donzige vacht. De kleur kan verschillen van lichtgrijs met witte vlekken tot geheel wit.

De Campbelli dwerghamster kan geen wintervacht krijgen.

De kop

De Russsische dwerghamster heeft een brede, stompe kop. De vorm van de kop van een Campbelli dwerghamster lijkt meer op een driehoek.

De vorm van de neus

De neus van de Campbelli dwerghamster is anders van vorm dan die van de Russische dwerghamster. Bij de Campbelli dwerghamster lijkt het meer op twee losse bolletjes.


Campbelli, neus en oren zijn groter

Rus, neus en oren zijn kleiner en hebben een vouw

De vorm van de oren

De oren zijn anders gevormd en dat komt eigenlijk omdat de Russische dwerghamster in kouder gebied voorkomt. De Russische dwerghamster heeft een wat kleinere oor. In het oor zit een vouw en het is mogelijk om de oren gevouwen te dragen.

Bij de Campbelli dwerghamster zie je nauwelijks een vouw en de oren zijn veel groter. De oren staan altijd rechtop.

De lengte van de staart

De staart van de Russische dwerghamster is veel korter en is meer een klein pluim staartje dat net onder de kont vandaan komt. De staart van een Campbelli dwerghamster is veel langer en is meer een stokstaartje.


Campbelli, een langer staart

Rus, een kleiner staart

De vorm van de ogen

De ogen van de Campbelli dwerghamster is vaak ovaal van vorm. Ze kunnen de ogen heel gemakkelijk dicht knijpen. Wanneer de Campbelli dwerghamster zich onbehagelijk voelt, dan knijpen ze de ogen half dicht.

De Russische dwerghamster heeft vaker een rond oog. De Russische dwerghamster knijpt de ogen nauwelijks dicht.

De ogen van de Campbelli dwerghamster staan dichter op elkaar dan die van de Russische dwerghamster. Dit komt eigenlijk omdat de Campbelli dwerghamster een hele ander natuurlijke vijand heeft dan de Russische dwerghamster. De Campbelli dwerghamster kent vijanden die in de holen komen. Door agressief gedrag, vooruit stormen en bijten, kunnen ze deze indringers verdringen. Daarom moet de Campbelli dwerghamster beter vooruit zien. De Russische dwerghamster heeft de uil als vijand. Wanneer er gevaar dreigt, gaan ze heel stil zitten. Dit omdat de uil zijn prooi op gehoor vangt. Om de uilen en andere vijanden te zien, moeten ze een brede blik hebben.

De geur

De Russische dwerghamster ruikt heel anders dan een Campbelli dwerghamster. De geur van een Russische dwerghamster is meer "zoeter". De Campbelli heeft dat niet of in mindere maten. Als je in een ruimte komt waar alleen Campbelli's gehouden worden, ruikt het naar een frisse geparfumeerde hooi geur. En een ruimte waar alleen Russische dwerghamsters gehouden worden, dan ruik je een zoete warme geur.

Het karakter

De Russische dwerghamster is van nature een hele bange dwerghamster. Wanneer hij niet tam is, kan hij op bange momenten flink gaan krijsen. Hij zal niet snel overgaan tot bijten.

De Campbelli dwerghamster zal bijna nooit krijsen. Wanneer een Campbelli dwerghamster bang is, zal hij overgaan tot verdedigen en bijten. De Campbelli dwerghamster is meer een territorium verdediger. Vooral vrouwtjes willen wel eens in de kooi bijten.

Groepsdieren

De Campbelli dwerghamster is veel meer een groepsdier dan de Russische dwerghamster. De Campbelli dwerghamster kan vrij gemakkelijk in groepen gehouden worden. De Russische dwerghamster gaan veel meer met elkaar ruzie maken wanneer ze geslachtsrijp zijn en paringsdrift hebben.

(c) Martin Braak, 3 februari 2008

Foto's van de Altai gebergte en van SiberiŽ zijn puur als illustratie bedoeld.