Algemeen    Wintervacht    Kleuren    Uiterlijk    Voortplanting    Combinaties    Nestjes    Geslacht    Kleurengen.    Rus vs Campbelli    Foto's    Faq    Uiterlijk    Kop    Snorharen    Bek    Ogen    Oren    Neus    Buik    Geslachtsdelen    Poten    Staart    Vacht
 Algemeen    Wintervacht    Kleuren    Uiterlijk    Voortplanting    Combinaties    Nestjes    Geslacht    Kleurengen.    Rus vs Campbelli    Foto's    Faq    Uiterlijk    Kop    Snorharen    Bek    Ogen    Oren    Neus    Buik    Geslachtsdelen    Poten    Staart    Vacht

Verschil tussen de Russische en de Campbelli dwerghamster

De Russische dwerghamster en de Campbelli dwerghamster lijken heel veel op elkaar. Dit is ook niet verwonderlijk, want beide hebben dezelfde voorouder en stammen van elkaar af. Echter, ze leven in verschillende gebieden en dit heeft ertoe geleid dat ze anders eruit zien. Op basis van onderzoek naar het DNA worden beide soorten als aparte soorten gezien.

De Campbelli dwerghamster leeft in het steppengebied in het oosten en centraal Azië. Ze komen onder andere voor bij de Altai, een gebergte bij Rusland, Kazakhstan, Mongolië en China. Ze leven, afhankelijk van het gebied, bij een gemiddelde temperatuur van ongeveer 16 graden.

De Russische dwerghamster leeft in het zuiden van Siberië, waar strenge winters voorkomen en de temperaturen gemiddeld veel lager liggen dan waar de Campbelli dwerghamsters leven.

Gebied Altai
De Altai gebergte
waar Campbelli dwerghamsters voorkomen
Gebied Novosibirsk
Winter in Novosibirsk Zuid-Siberië
waar Russische dwerghamsters voorkomen

Anno nu leven de Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters nog steeds gescheiden. Maar ook al zouden zij in een zelfde gebied elkaar tegen komen, in de natuur lopen ze van elkaar weg en zien ze elkaar als vijanden. Onder op de landkaart leven Russische dwerghamsters in het oranje aangegeven gebied. En de Campbelli dwerghamsters in de bruine aangegeven gebied.

Landkaart waar de Russische en Campbelli dwerghamsters voorkomen

Ook al gebeurd het onderling krusingen niet in het wild, de twee soorten kunnen met elkaar gekruist worden. En in gevangenschap gebeurd dit ook. Daarom zijn er Russische dwerghamsters die ook Campbelli eigenschappen hebben en visa versa. Daarom moet je nooit naar één eigenschap kijken en daaruit concluderen om welke soort het gaat.

Onderstaand de verschillen tussen de twee soorten dwerghamsters.

De aalstreep

Het grootste verschil dat voor zowel de kenner als voor een leek zichtbaar is, is de dikte van de aalstreep. De Russische dwerghamster heeft een hele dikke aalstreep, terwijl de Campbelli dwerghamster een hele dunne aalstreep heeft.

Maar er zijn meer verschillen. De aalstreep van de Russische dwerghamster wordt op de kop en meestal in de nek dikker. De aalstreep van de Campbelli loopt van neus tot staart rechtlijnig door. Het wordt wel iets breder op de kop, maar ten opzichte van de Russische dwerghamster is dit maar minimaal.

Helaas door het kruisen van de soorten onderling, is dit verschil niet altijd meer aanwezig. Wanneer je de twee soorten onderling kruist, krijg je hybriden met een dikke aalstreep. Dit blijft de eerste generaties lang zo. Een hybride Campbelli dwerghamster kan je hieraan herkennen.

Campbelli dwerghamster, aalstreep
Campbelli, een dunne aalstreep
Russische dwerghamster, aalstreep
Rus, een dikke aalstreep

De kleur

De Russische dwerghamster is van nature veel donkerder van kleur. Het gaat hier om een donker bruine kleur. De Campbelli dwerghamster is lichter van kleur en, afhankelijk van het gebied, is hij bruingeel tot grijsbruin van kleur. De wildkleur Campbelli dwerghamster die in het gebied van Altai gebergte voorkomt zijn grijsbruin van kleur, die in Mongolië voorkomen roodbruin en die in Kazachstan bruingeel van kleur. De roodbruine variant wordt in gevangenschap niet gefokt.

Vergelijking Russische en Campbelli dwerghamster
Links Russische dwerghamster
Vergelijking Russische en Campbelli dwerghamster
Rechts Campbelli dwerghamster

De drieboog

Bij de Russische dwerghamster is de drieboog met een donker bruine kleur afgetekend. Bij de Campbelli dwerghamster is dit veel minder afgetekend en is de kleur van de drieboog lichter van kleur. Ook kan er rondom de afgrensing gele pigment (een gele waas) te zien zijn.

Campbelli dwerghamster, drieboog
Campbelli dwerghamster
Russische dwerghamster, drieboog
Russische dwerghamster

Lichaamsbouw

Wanneer je de Russische dwerghamster van bovenaf bekijkt dan is het een ei-vorm. Een Campbelli dwerghamster is breder in de schouders en smaller in het midden. Daarom lijkt dat meer op een 8-vorm. De Campbelli dwerghamster is ten opzichte van de Russische dwerghamster forser.

Vacht

De Russische dwerghamster heeft een dikkere dunne vacht. De haren zitten dichter op elkaar. De Campbelli dwerghamster heeft een openstaande vacht en de haren zijn wat langer.

Wintervacht

Russische dwerghamsters kunnen in wintervacht gaan. Dan krijgen ze ook een wat dikkere en donzige vacht. De kleur kan verschillen van lichtgrijs met witte vlekken tot geheel wit.

Campbelli dwerghamsters krijgen geen wintervacht.

De kop

De Russsische dwerghamster heeft een brede, stompe kop. De vorm van de kop van een Campbelli dwerghamster lijkt meer op een driehoek.

De vorm van de neus

De neus van de Campbelli dwerghamster is anders van vorm dan die van de Russische dwerghamster. Bij de Campbelli dwerghamster lijkt het meer op twee losse bolletjes.

Campbelli dwerghamster, neus en oren
Campbelli dwerghamster: neus en oren zijn groter, minimale vouw en staand gedragen
Russische dwerghamster, neus en oren
Russische dwerghamster: neus en oren zijn kleiner, hebben een vouw en worden vaker gevouwen gedragen

De vorm van de oren

De oren zijn anders gevormd en dat komt omdat de Russische dwerghamster in kouder gebied voorkomt. De Russische dwerghamster heeft een wat kleinere oor. In het oor zit een zodanige vouw dat zij hun oren gesloten kunnen vouwen.

De Campbelli dwerghamster kent slechts een lichte vouw en is dus veel minder aanwezig. In rust leggen ze de oor plat neer.

De lengte van de staart

De staart van de Russische dwerghamster is veel korter en is meer een klein pluim staartje dat net onder de kont vandaan komt. De staart van een Campbelli dwerghamster is veel langer en is meer een stokstaartje.

Campbelli dwerghamster, staart
Campbelli dwerghamster: een langer staart
Russische dwerghamster, staart
Russische dwerghamster: een kleiner staart

De stand en vorm van de ogen, manier van verdedigen

De ogen van de Campbelli dwerghamster staan dichter op elkaar en kijken meer naar voren. Terwijl de afstand van de ogen van de Russische dwerghamster iets meer uit elkaar staan en gespreider kijkt. Daardoor kan de Campbelli dwerghamster beter zien dan de Russische dwerghamster. En dat merk je wanneer hij op een voorwerp geplaatst wordt waarvan hij wil afspringen. Dan merk je Dat de Russische dwerghamster zoekend is of hij kan springen. Hij kan minder goed naar voren kijken en diepte zien. Terwijl de Campbelli dwerghamster wel goed de diepte ziet en er gewoon van afspringt.

Het verschil in de stand van de ogen komt omdat de Campbelli dwerghamster een hele ander natuurlijke vijand heeft dan de Russische dwerghamster. De Campbelli dwerghamster kent, afhankelijk van leefomgeving, vijanden die in hun gangenstelsels komen. Door actief te reageren, vooruit te stormen en te gaan bijten en/of knokken met hun handjes, kunnen zij deze indringers verjagen.Daarom moet de Campbelli dwerghamster beter vooruit zien.

De Russische dwerghamster heeft de uil als vijand. Wanneer er gevaar dreigt, gaan ze heel stil zitten. Dit omdat de uil zijn prooi op gehoor vangt. Om de uilen en andere vijanden te zien, moeten ze een brede blik hebben. En worden ze aangevallen door een ander roofdier, dan laten ze zich vallen en gaan ze krijsen. De Russische dwerghamster scheidt op dat moment met hun liphoekklieren een rotte eierengeur af om de roofdier af te schrikken.

Bij de Campbelli dwerghamster komen de ogen wat ovaler over omdat ze iets dieper in de schedel liggen. En bij de Russische dwerghamster liggen de ogen iets meer uit de schedel waardoor het boller en ronder overkomt.

De geur

De Russische dwerghamster ruikt heel anders dan een Campbelli dwerghamster. De geur van een Russische dwerghamster is meer "zoet". De Campbelli heeft dat niet of in mindere maten. Als je in een ruimte komt waar alleen Campbelli's gehouden worden, ruikt het naar een frisse geparfumeerde hooi geur. En een ruimte waar alleen Russische dwerghamsters gehouden worden, dan ruik je een zoete warme geur.

Het karakter

De Russische dwerghamster is van nature een hele bange dwerghamster. Wanneer hij niet tam is, kan hij op bange momenten flink gaan krijsen. Hij zal niet snel overgaan tot bijten.

De Campbelli dwerghamster zal bijna nooit krijsen. Wanneer een Campbelli dwerghamster bang is, zal hij overgaan tot verdedigen. Dit doet hij door met zijn handjes te boksen of te gaan bijten. De Campbelli dwerghamster is meer een territorium verdediger. Dat is de reden dat Campbelli dwerghamsters in de kooi kunnen bijten. Maar dit is afhankelijk van de voorouders waar die van oorsprong vandaan komen en natuurlijk hoe de fokker op karakter geselecteerd heeft. Goede fokkers fokken voornamelijk met tamme Campbelli dwerghamsters.

Groepsdieren

De Campbelli dwerghamster is veel meer een groepsdier dan de Russische dwerghamster. De Campbelli dwerghamster kan vrij gemakkelijk in kleine groepen gehouden worden. Maar kan ook alleen gehouden worden. De Russische dwerghamsters gaan veel meer met elkaar ruzie maken wanneer ze geslachtsrijp zijn en paringsdrift hebben. In gevangenschap gaat het samenhouden van Russische dwerghamsters vaker mis dan bij de Campbelli dwerghamster. Russische dwerghamsters neigen meer tot een solitair bestaan, maar afhankelijk van het leefgebied komt het ook voor dat ze koppelgewijs of in kleine groepen leven.