Voortplanting

🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Foto's van een nestje   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq
De Chinese dwerghamster is al met vier weken geslachtsrijp. Toch duurt het vaak langer voordat ze een nest krijgen. De draagtijd van de Chinese dwerghamster is iets langer dan bij de kortstaart dwerghamsters namelijk 20 tot 22 dagen. Meestal is de draagtijd van het eerste nestje wat korter dan bij de tweede en daar op volgende nestjes. Een nestje bestaat gemiddeld uit 7 jongen, variƫrend van 1 kind tot zelfs wel 12 kinderen.

Jonge Chinese dwerghamster 1 dag oud
1 dag oud
Jonge Chinese dwerghamster 1 dag oud
Bij "een nestje" staan meer foto's

Chinese dwerghamsters leven in de natuur solitair. Het vrouwtje is om de vier dagen vruchtbaar en dit kan het mannetje ruiken. Bij het koppelen moet je rekening houden dat het vrouwtje agressief gedrag tegen over het mannetje kan ontwikkelen. Dit kan zelfs gepaard gaan met vel bijten. Na de dekking moet je het mannetje weer scheiden van het vrouwtje.

De bekende fokkers in Nederland fokken de Chinese dwerghamster koppelsgewijs. Ze koppelen de Chinesen al op hele jonge leeftijd. Dit omdat het koppelen van volwassen dieren erg moeilijk verloopt. Sinds de komst van de gevlekte Chinese dwerghamster is het karakter verbetert. Ze zijn tegen elkaar minder agressief. Daarnaast is door natuurlijke selectie de ergste exemplaren eruit geselecteerd. De Chinese dwerghamster die gemakkelijkst gehouden kon worden, bracht de meeste jongen voort.

Wanneer je ze koppelgewijs houdt en fokt, is de kans groot dat later het vrouwtje de man begint te verjagen. Je ziet dat ze gescheiden slapen en dat wanneer het mannetje naar het vrouwtje af komt, het vrouwtje de man weg jaagd. Er kunnen dan kleine wondjes op de balzakken ontstaan. Wordt dit erger en erger, dan is het verstandig om ze uit elkaar te halen.

Koppeltje Chinese dwerghamsters


🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Foto's van een nestje   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq