Veel gestelde vragen

🔗 Algemeen   🔗 Wintervacht   🔗 Kleuren   🔗 Uiterlijk   🔗 Voortplanting   🔗 Combinaties   🔗 Nestjes   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Rus vs Campbelli   🔗 Foto's   🔗 Faq   🔗 Uiterlijk   🔗 Kop   🔗 Snorharen   🔗 Bek   🔗 Ogen   🔗 Oren   🔗 Neus   🔗 Buik   🔗 Geslachtsdelen   🔗 Poten   🔗 Staart   🔗 Vacht
Wat is het gedrag van de Russische dwerghamster?
Russische dwerghamsters zijn heel goed tam te maken en hebben een hele lieve karakter. Ze zijn namelijk van nature erg bang aangelegd. Exemplaren uit de natuur zullen zelfs niet snel bijten. Wel kunnen ze op momenten dat ze bang zijn op hun rug gaan liggen en gaan krijsen. In gevangenschap zie je dit gedrag soms terug. Maar wanneer je beetje aait en oppakt, gaat het krijsen heel snel weg.
Hoe groot wordt een Russische dwerghamster?
De Russische dwerghamster zoals die in het wild voorkomt is slechts 7 cm lang. De in Nederland gefokte Russische dwerghamsters zijn meestal wat groter. Ze worden ongeveer 8 tot 10 cm lang. Heel soms komt het voor dat ze nog groter zijn, maar groter dan 13 cm komt nauwelijks voor.
Hoe maak ik mijn Russische dwerghamster tam?
Een nieuw aangeschaft Russische dwerghamster heeft eerst even rust nodig. Hij moet aan de nieuwe geluiden en aan de nieuwe kooi wennen. Begin eerst met wat lekkers te geven. Denk bijvoorbeeld aan een stukje wortel, appel of sla. Of een pinda of ander nootje. Na een paar keer dit te geven zal je merken dat de Russische dwerghamster rustig naar toe loopt en begint te eten. Daarna kan je proberen om te aaien en op te pakken. Doe dit in begin op een manier zodat de hamster niet van hoogte kan vallen. Als het mis gaat, dat het maximaal 20 cm valt. Op de hand zal je zien dat hij beweegt. Wanneer de hamster gaat lopen, probeer met de handen een looproute te maken. Zodat hij geregeld ook weer op je hand pauzeert. Door dit elke keer te doen zal je merken dat hij tammer en tammer wordt. Probeer in begin niet te veel met dichte hand de hamster vast te pakken. Dat kan later, wanneer hij gewend is, wel. In begin zullen ze alles wat boven gebeurd namelijk zien als een mogelijke bedreiging.
Maar mijn Russische dwerghamster bijt vanaf het moment dat ik hem heb, hoe kan dit?
Niet alle Russische dwerghamsters zijn zuiver. Wanneer de Campbelli dwerghamster met de Russische dwerghamster gekruist wordt, en weer terug gekruist wordt, kan het voorkomen dat je een Rusachtige dwerghamster hebt, die het karakter van een Campbelli dwerghamster heeft. Soms zijn bij deze onzuivere exemplaren dit gedrag zelfs erger. Ook kan het voorkomen dat een dwerghamster niet goed tam gemaakt is en traumatische ervaring heeft. Het tammaken kost dan heel veel tijd. Wanneer het bijten ineens begonnen is, kan dit een teken zijn dat er iets met je dwerghamster aan de hand is. Bekijk dan voorzichtig je dwerghamster of ga met hem naar een dierenarts als het bijten niet overgaat.
Zijn Russische dwerghamsters groepsdieren? Kan je ze samen houden of moet je ze alleen houden?
In heel veel boeken over de Russische dwerghamster lees je dat ze in de natuur in groepen leeft. Dit omdat wetenschappers bij het opgraven van nesten groepen Russen hebben ontdekt. Qua gedrag van de Russische dwerghamster lijkt het mij heel sterk dat dit zo is. Mijn inziens zijn het namelijk koppeldieren. Het houden van groepen Russen gaat meestal fout. Er ontstaan onenigheden en / of wanneer er meerdere nesten te gelijk zijn, ontstaat er zo'n chaos dat de meeste jongen niet overleven. Wanneer een vrouwtje samen met een mannetje zit, zie je qua gedrag dat ze elkaar heel erg mogen. Wanneer het vrouwtje een nestje heeft, zal het mannetje ook voor de kinderen zorgen. Wanneer er jongen koud hebben gaat hij erop liggen. Wat je ziet is dat wanneer de jongen ongeveer 3-4 weken oud zijn, het vrouwtje de jongen gaat verjagen. Wanneer je de jongen erin laat, kan het zelfs voorkomen dat het vrouwtje de jongen dood bijt. Dit gedrag zie je bij de Campbelli dwerghamster totaal niet terug. In mijn beleving hebben de wetenschappers groepen Russen opgegraven die nog jong waren en nog geen partner gevonden hebben.

De vraag of je Russen goed samen kunt houden, is niet simpel met ja of nee te beantwoorden. Wanneer het om een mannetje en een vrouwtje gaat, dan kan je ze heel gemakkelijk samen houden. Ze zullen dan wel een aantal nesten achter elkaar krijgen. Soms komt het voor dat het mannetje het vrouwtje blijft dekken en dat het vrouwtje totaal geen zin meer in heeft (vooral na een bevalling). Dan kan er ruzie op treden en kan het mannetje afgebeten worden. Maar dit komt niet heel vaak voor. Sommige exemplaren krijgen nooit een nest en zitten altijd samen, zonder dat er ooit ruzie ontstaat.

Twee mannetjes of twee vrouwtjes kan ook goed gaan, maar kan ook fout aflopen. Het is in mijn ogen onnatuurlijk om twee mannetjes of twee vrouwtjes samen te zetten. Toch wordt dit in de praktijk wel gedaan. Zelf heb ik goede ervaringen ermee, maar ik ken ook genoeg verhalen waar het juist fout afloopt. Daarom adviseer ik om geen twee of meer Russische dwerghamsters van hetzelfde geslacht bij elkaar te houden. Ook adviseer ik bij het fokken om niet in trio's of groepen te fokken.
Hoe oud worden Russische dwerghamsters (leeftijd)?
Gemiddeld worden Russische dwerghamsters ongeveer 1,8-2 jaar oud. Er zijn exemplaren bekend die veel ouder zijn geworden (zelfs 4,5 jaar oud), maar er zijn natuurlijk ook exemplaren die al na een paar maand overlijden. De levensduur wordt ook medebepaald hoe de dwerghamster verzorgd wordt en wat voor eten hij krijgt.
Wat eten Russische dwerghamsters?
Russische dwerghamsters eten gewoon hamstervoer en wat een hamster mag hebben. Je mag ze gerust groenvoer geven, echter wel in beperkte mate.
Hoe groot moet minimaal de kooi zijn?
De kooi moet voor één of twee Russische dwerghamsters minimaal 50 x 30 cm zijn. Maar dit is hoe groot minimaal moet zijn. Wil je een huisje, molen, trapje en andere leuke dingetjes in de kooi plaatsen, houdt dan hier rekening mee. Er moet voldoende bewegingsruimte overblijven en dan is het beste dat de kooi wat groter is.
Waar kan ik Russische dwerghamsters kopen?
Bij een goede dierenspeciaalzaak kan je Russische dwerghamsters kopen of bestellen. Op het knaagdieren evenement Exoknaag te Houten zijn hobbyfokkers aanwezig die Russische dwerghamsters verkopen. Natuurlijk kan je ook op Marktplaats kijken. Daar wordt meestal ook Russische dwerghamsters aangeboden. Mocht je een Russische dwerghamster van mij willen kopen, neem dan via het contactformulier contact op. Mijn broer Peter doet de verkoop en ik zal dan jouw bericht aan hem doorsturen. Bel je liever, dan kan je Peter bellen: 06-20440099. Let wel op de afstand, mijn broer en ik wonen beide in Vroomshoop.
Hoe duur zijn Russische dwerghamsters?
De prijzen variëren heel erg en ligt tussen de 10 en de 20 euro. In het westen zijn ze in de speciaalzaken duurder dan in het oosten van Nederland. Vaak vragen fokkers iets meer dan de dierenwinkel. Voor de dierenwinkel is de verkoop van een hamster een startpunt van verkoop van een kooi en toekomstige verkoop van hamstervoer.
🔗 Algemeen   🔗 Wintervacht   🔗 Kleuren   🔗 Uiterlijk   🔗 Voortplanting   🔗 Combinaties   🔗 Nestjes   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Rus vs Campbelli   🔗 Foto's   🔗 Faq   🔗 Uiterlijk   🔗 Kop   🔗 Snorharen   🔗 Bek   🔗 Ogen   🔗 Oren   🔗 Neus   🔗 Buik   🔗 Geslachtsdelen   🔗 Poten   🔗 Staart   🔗 Vacht