Algemeen    Leuk huisdier?    Herkomst    Uiterlijk    Winterslaap    Kleuren    Haarvariaties    Voortplanting    Nestje    Nestje 2    Geslacht    Kleurengen.    Foto's    Faq
 Algemeen    Leuk huisdier?    Herkomst    Uiterlijk    Winterslaap    Kleuren    Haarvariaties    Voortplanting    Nestje    Nestje 2    Geslacht    Kleurengen.    Foto's    Faq

Het uiterlijk van de Syrische hamster

Grootte en gewicht



Syrische hamsters variëren qua lichaamslengte tussen de 15 en de 18 centimer en wegen tussen de 90 en de 200 gram. Maar zwaardere exemplaren komen ook voor. Meestal zijn de mannetjes ten opzichte van vrouwtjes lichter van gewicht.

De kop



Een goede hamsterkop is rond van vorm. De ogen staan ongeveer onder de oren. Een goede snuit moet breed en stomp zijn. Wanneer de snuit eerst smaller en aan einde weer breder wordt, noemen we dit insnoering. Het lijkt dan net of er rondom de neus een elastiek zit. De ogen zijn bol van vorm.

Syrische hamsters zonder insnoering
Een redelijke goede kop
Syrische hamsters met insnoering
Deze heeft veel insnoering

Uitmonstering



De uitmonstering bestaat uit de kaakstreep en halve manen. Vanaf de kaakranden loopt een kaakstreep schuin achterwaarts omhoog. Deze kaakstreep reikt tot ongeveer halverwege de nek. Onder de kaakstreep, evenwijdig hieraan, zit de grote halve maan. Vóór c.q. boven de kaakstreep zit de kleine halve maan. In het Engels wordt dit "cheek flash" genoemd.
Syrische hamster grote en kleine manen

De ogen



De Syrische hamster heeft grote ogen en dan denk je al snel dat hij alles heel goed ziet. Dat is niet zo! De hamster ziet heel slecht. Zij zien geen kleuren en nauwelijks diepte. Ze zien alleen wat voor hun gebeurd. Het slechte zien wordt gecompenseerd door de combinatie van oren waarmee ze heel goed kunnen horen, de reukorganen waarmee ze heel goed kunnen rijken en hun snorharen waarmee ze voelen en trillingen opvangen. Hamsters zien negentig graden van voren,

Terwijl onze ogen naar voren gericht zijn, zitten de hamsterogen op de zijkant. Hij kan op deze wijze een breed beeld vormen, maar heeft tegelijkertijd ook een groter dode hoek wanneer hij naar een bepaalde kant kijkt.

De oren

Kop Syrische hamster animatie oren en ogen stand

Een hamster kan heel goed horen met inbegrip van ultrasone frequenties. Zo kunnen ze met elkaar communiceren terwijl roofdieren dit niet horen. De oren zitten aan de zijkant en zitten qua verhouding in een driehoekvorm met het bekje en de ogen. Tussen de oren zit een duimbreedte ruimte. Ook al zijn het microseconden, de geluiden komen in de beide oren niet tegelijk aan en zo weet de Syrische hamster uit welke richting het geluid komt.

De oren zijn vouwbaar en in rust gevouwen. Wanneer de Syrische hamster nieuwsgierig is of beter wil horen, zet hij de oren rechtop. Van nature moet hij op de hand de oren rechtop hebben staan. Er zijn ook exemplaren waarvan de oren gevouwen blijven, maar dit hoort niet.

De neus



De neus van de hamster kent twee functies: het inademen van zuurstof en het waarnemen van geuren. Hamsters kunnen heel goed ruiken. Ze hebben goede reukorganen en kunnen verschillende geuren herkennen. Ze kunnen aan de hand van geur voedsel goed herkennen en zelfs water ruiken. Maar ook kunnen ze soortgenoten herkennen en ruiken of een vrouwtje willig is.

De snorharen



Snoreharen zijn lange dikke haren die vooral rondom de neus zitten. Ook zitten er enkele boven de ogen en wat kleine rond de lippen. Snorharen verschillen van normale haren: ze zijn verbonden met een haarzakje, ook wel follikel genoemd. Dit is een kokertje gevuld met bloed. Dit bloedkokertje wordt een bloedsinus genoemd. Verder zijn ze ten opzichte van normale haren een stuk langer en bijna onophoudelijk in beweging. Elk snorhaar is verbonden met een eigen specifiek deel van de hersenen. Bij trillingen van de snorharen wordt dit deel van de hersenen, wat het barrel cortex genoemd wordt, aangesproken. Met de snorharen kan de hamster de omgeving voelen maar ook geluidstrillingen waarnemen. Zij vormen daar een beeld bij. Pas geboren hamsters hebben direct snorharen zodat zij de tepels kunnen vinden en drinken.

Syrische hamsters snorharen
Syrische hamsters snorharen

De tanden en de tong



De Syrische hamster heeft twee snijtanden boven en twee snijtanden onder. Deze snijtanden blijven levenslang groeien. Daarnaast heeft de hamster zes kiezen, drie aan wedezijdse kanten. De snijtanden boven zitten heel vast tegen elkaar en zijn korter dan de ondertanden. De snijtanden onder zijn flexibel en in rustvorm komen ze boven tegen elkaar aan. Wanneer je een Syrische hamster in de nekvel zou pakken en in zijn bekje zou kijken komt het geregeld voor dat de snijtanden onder los van elkaar staan. Zo flexibel zijn deze tanden. De ondertanden komen erg lang over, maar meestal zit er een juiste verhouding tussen de boven en ondertanden waardoor deze goed afslijten. De snijtanden groeien erg snel aan en de tanden zijn vaak niet ouder dan 40-50 dagen. In bepaalde situaties groeien de tanden sneller. Wanneer de knaagbehoefte hoger ligt zal de groeisnelheid ook hoger liggen. Geef de Syrische hamster voldoende knaagmaterialen zodat de tanden op een natuurlijke manier afslijten.

Achter de snijtanden ligt de tong. De tong is meestal mooi rood van kleur zonder aanslag. De tong bestaat voornamelijk uit spieren en de tong is verbonden met de onderkaak. Aan beide zijden zit de wangzak ingang. De wangzak is een vlies waarin voer en (nest)materialen in getransporteerd kan worden.

Syrische hamster tong
Syrische hamster boven korte tanden, onder lange tanden. Als je goed kijkt zie je bij de tong een kiest

De tenen



Aan de voorpoten zitten vier tenen. De vijfde teen is rudimentair aanwezig. De achterpoten hebben wel vijf tenen. Onder de pootjes zitten zooltjes. Zowel door voor als achterpoten worden voor het krabben en wassen gebruikt.

Achterpoot Syrische hamster
Achterpoot Syrische hamster
Voorpoot Syrische hamster
Voorpoot Syrische hamster

De staart



De Syrische hamster heeft een klein staartje van ongeveer 0,7 centimeter.

Syrische hamster staart

De vacht



De vacht bestaat uit twee soorten haren, namelijk de ondervacht en de dekvacht. De ondervacht bestaat uit fijne donzige haartjes en hebben een isolerende werking. De dekvacht bestaat uit langere haren die dakpansgewijs over elkaar liggen. Deze haren bestaan uit drie delen: buitenste laag bestaat uit haarschubben, daaronder bevindt zich de schors en centraal binnen het haar het merg. De buitenste laag van het haar, de schors, bevat het pigment. De dekharen zijn aan het uiteinde donker gekleurd. Het middenstuk is goud van kleur. En het eerste deel is ook donker gekleurd. Deze haren worden agouti haren genoemd. Kleurmutaties zijn feitelijk defecten die ervoor zorgen dat het pigment niet goed getransporteerd worden, te snel getransporteerd worden of niet gevormd kunnen worden. Daardoor ontstaan er verschillende haarkleuren.

De vacht van de Syrische hamster

Closeup van de vacht van de Syrische hamster

De geurklieren



Bij de Syrische hamster heeft op beide zijvlanken een geurklier zitten. Door met hun lijf tegen voorwerpen te wrijven brengen ze hun geur aan het voorwerp. De geurklier ziet eruit als een donker vlekje op de ondervacht en is soms zichtbaarder dan andere keren. Dit komt omdat een actieve gierklier meer zichtbaarder is dan wanneer hij niet gebruikt wordt. Rondom de geurklier kan het vochtig zijn. Naast de geurklieren brengen ze ook door middel van kleine urinedruppels hun geur aan op voorwerpen of looppad.

Het skelet


Skelet van een Syrische hamster