Bestaat de albino Goudhamster?

Links en rechts heb ik wel eens gevraagd wie een albino Goudhamster heeft. De meeste fokkers reageren laconiek met "ach die bestaat niet" of ze reageren met "ja, ik heb wel een witte met rode ogen". Maar op de vraag of het echt een albino is, wordt vaak "nee" of "onbekend" geantwoord. Als je naar de KLN standaard kijkt welke gebruikt wordt bij keuringen, zie je drie verschillende kleuren wit. Twee daarvan met rode ogen (de albino en de wit roodoog) en één met zwarte ogen. Bij de albino staat dat de oorkleuren vleeskleurig zijn en bij de wit roodoog dat de oren juist gekleurd zijn.

Op mijn zoektocht naar meer informatie kwam ik op de site van Judith Lissenberg de volgende tekst tegen: De albino hamster (in Engeland: "flesh eared white of pale eared albino") is helderwit met vleeskleurige oren en rozerode ogen. Dit dier ziet er uit als een echte albino, maar is het genetisch gezien niet. Het is wat heet een synthetische (zeg maar kunstmatige) albino, die verkregen wordt door kleuronderdrukkende factoren. De genetische formule van albino is cdcdpp, de rusfactor (cdcd) in combinatie met oranje (pp).

Link: http://knagers.homestead.com/hamsterkleuren.html

Dus ze bestaan niet? We gaan het aan een aantal bekende fokkers / mensen vragen of een echte albino bestaat:

Judith Lissenberg
Dat zou heel goed kunnen. Want waarom niet? Ook bij andere kleine knagers komen echte albino's voor. De vraag is alleen: hoe kom je erachter? Aan de buitenkant zal het verschil tussen een echte albino en een 'kunstmatige' niet te zien zijn.

Monique Pitlo-van Der Ham
Laat ik het zo zeggen, ik heb er nog nooit een gezien. De albino zoals die in de Standaard is beschreven is een MOC- of Synthetische Albino, wat inhoudt dat hij door onderdrukking (onder invloed van het CdCdpp-gen) geheel wit kleurt. Ik houd er niet van om met witte dieren te fokken, dus ik heb me nooit op de "waarheid" van de Albino Syr gestort. Maar zoals bij alle andere zoogdieren, zal het best wel kunnen gebeuren dat er echte albino's geboren worden.

Marian Heesbeen
Moeilijke vraag hoor. Volgens mij staat in de NKB standaard dat er een wit donkeroog bestaat (wit met roze oren en donkere ogen), wit roodoog (wit met donkere oren en rode ogen) en albino (roze oren en rode ogen). Volgens de Standaard is de albino geen "echte" albino, doch een synthetische of moc albino. Deze wordt verkregen door kleuronderdrukkende factoren.
De wit roodoog is te vergelijken met de rustekening, alleen is het pigment beperkt tot de oren, nagels en mogelijk het scrotum.
De wit donkeroog wordt verkregen uit kleur onderdrukkende factoren uit fokzuiver grijs x fokzuiver crème donkeroog.
Meer kan ik je er helaas niet over mededelen, ik weet het verder niet.

Dit zijn geen antwoorden van "ja hoor ze bestaan". Maar geloof me of niet: 25 jaar geleden hadden mijn broer en ik goudhamsters in de kleuren goud, crème en wit roodoog. De witte goudhamster noemden wij altijd Sneeuwwitje. Dit waren volgens mij echte albino’s. De witte goudhamsters kwamen uit crème en goudkleur en wij hadden toen geen andere kleuren.

Of ze nu nog bestaan? Ik weet het niet! Wie het wel weet mag het ons zeggen.

Martin Braak
Geschreven in 2006 voor de website van NMC
Kleine aanpassingen in 2021 gemaakt: NKB is nu KLN, familienaam Monique aangepast