Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.060
    Vandaag: 26
    Gisteren: 59
Grijze Campbelli dwerghamster zo mooi 
dinsdag, 2 januari, 2024, 9:31 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese
door Martin Braak
Op dit moment fok ik ook de grijze variant van de Campbelli dwerghamster. Zelf vind ik dit een erg mooie variant. Er was een tijd dat men dacht dat de mutatie Grijs verloren was gegaan. Totdat bij Joep Vrijhof eentje geboren werd. En dat kwam omdat via USA Campbelli's naar Zweden en Finland gegaan zijn en daar heel erg gemengd is. Ze hebben Moscow, BEA en ook Grijs gemengd met elkaar. En ineens rolt er zoiets eruit.

Jaren later werden ze ook gekeurd en in die jaren gingen vele grijzen naar diverse fokkers. En zo verspreide de mutatie onder de fokkers en is het tot vandaag nog steeds aanwezig.

Foto behorend bij blog

Mijn eerste Russische dwerghamster was een wildkleur. Daarna als klein kind heb ik met mijn moeder afgesproken om een jaar vuurwerk over te slaan en dat ik dan een koppeltje mocht. Mijn eerste koppel Russische dwerghamsters. Dat was toen een wildkleur en een grijze variant. Echter toen natuurlijk dat ik niet echt bij stil stond dat deze veel te grijs was. Tot vandaag heb ik dat nooit weer gezien. En ik heb toen absoluut geen inteelt gedurfd. Laat staan dat ik er bij stil stond. En als ik terug kijk denk ik het kan wintervacht geweest zijn dat niet goed terug gegaan is naar de bruine wildkleur. Maar daarna heb ik dit niet weer gezien. Dus tja wat was dat? Zo zullen er nieuwe mutaties ook verloren gaan.

Een mutatie bij mij, de blauwe oogpunt bij de Campbelli, fok ik niet gericht op. Dat gaat gewoon verloren. Daarop is ook niet te selecteren. En ik had bij de golvend haar varianten een verdunningsfactor die invloed had op de kleur dove en lilac. Maar ook dat is verdwenen en de vraag is of het terug komt.

Bij de Roborovski's is maar de vraag of de dominante variant van de White-Face nog bestaat. Ik zie ze niet meer. En bij de Chinese dwerghamsters is de bonte en white ook verdwenen. Maar daar worden er ook maar zo weinig van gefokt.
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

Blauwe Roborovski dwerghamster is op later leeftijd niet zo blauw meer 
donderdag, 30 augustus, 2018, 7:04 pm - Roborovski
door Martin Braak
Afgelopen april heb ik op Exoknaag een Blauwe Roborovski dwerghamster gekocht. Wel eentje die gevlekt is en weinig blauwe vacht kent. Echter, wat mij opvalt is dat het helemaal niet blauw is. Op jonge leeftijd zijn ze echt heel blauw. Maar op later leeftijd, als ze verharen, komen er ook normale haarkleuren bij. Ze zijn wel doffer van kleur. Ik heb het idee dat de onderkleur langer is. Als je de agouti haar bekijkt, bestaat die uit een grondkleur, middelstuk en haarpunt. Bij deze exemplaar lijkt het of de grondkleur langer is en middelstuk korter. Waardoor je een veel donker kleur krijgt.

Wel gaat het om een kleurmutatie in die zin dat de eerste fokkers al succesvol gecombineerd hebben met Cinnamon. Als het met Cinnamon gecombineerd is, lijkt het op een lilac achtige kleur.

De eerste geluiden is dat het om een recessieve mutatie gaat en dat fokkers doelbewust bontfactor in gefokt hebben omdat de effen blauwe niet zo gezond zijn. Maar in de handel wordt dit vaker geroepen en praktijk moet eerst uitwijzen. Toch is het vreemd dat nauwelijks effen blauwe Roborovski's op Facebook getoond worden.

Hieronder een aantal foto's.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Koppel Roborovski dwerghamsters begonnen te vechten, pas op met nieuwe lijnen 
zondag, 17 juni, 2018, 10:51 am - Roborovski
door Martin Braak
Op de Exoknaag heb ik een koppel Roborovski dwerghamsters gekocht. Een blauw bont mannetje en een wildkleur vrouwtje. Leuk om een nestje te fokken, alweer een tijdje geleden dat ik Roborovski's gehad heb. En leuk om te kijken wat de nieuwe kleur doet.

Vandaag een minder moment. Ik zag ze apart slapen en dat is voor mij direct een signaal om te kijken wat aan de hand is. Het vrouwtje had de man afgebeten en op moment dat ik ze beide wakker had gemaakt, begonnen ze achter elkaar aan te jagen. Ach, nee he! Het was zo'n leuke koppel!

Een waarschuwing aan de fokkers. Ik heb dit eerder met de bonte Roborovski's gezien. Misschien is het toeval, een ongelukje, maar dit is geen normaal gedrag. Ga niet alle kleuren door elkaar mengen want dan houden wij geen enkel goede lijn over.

Waarschijnlijk komen de blauwe Roborovski's uit de groothandel waar ze qua karakter niet goed geselecteerd zijn. Ze hebben daar maar één doel: zoveel en zo snel mogelijk jonge Roborovski's fokken.

Wees gewaarschuwd!
Een groep hamsters, zo leuk!, Roborovski dwerghamsters, maar garantie dat het goed gaat? Nee! #hamsters 
zaterdag, 13 mei, 2017, 8:16 pm - Roborovski
door Martin Braak
Mijn broer Peter had weer een telefoongesprek met de vraag of wij Roborovski's fokken en verkopen. En na vragen waarom Roborovski's kwam het volgende als antwoord: dat zijn dieren die als groep gehouden kunnen worden. "Maar, realiseer je dat de kans groot is dat dit ook fout kan gaan en je de hamsters moet scheiden?".

Blijkbaar wordt hier niet bij stil gestaan en dat komt door informatie die op internet staat c.q. niet staat. Als op internet over groepsdieren in combinatie met hamsters geschreven wordt, dan wordt de Campbelli dwerghamster en/of Roborovski dwerghamster geadviseerd. Hier wordt vaak heel positief over geschreven. Maar er wordt niet bij geschreven dat dit ook geregeld fout gaat. Alhoewel ik moet zeggen dat bij de Campbelli dwerghamster minder vaak fout gaat als bij de Roborovski dwerghamster. Is dat raar? De Roborovski is meer een dier die eind van het jaar de groep weer rangschikt. Ze leven namelijk in kleine groepjes van 8 tot 9. Misschien iets groter, maar niet veel. De Campbelli dwerghamster kent dit in minder mate, maar daarvan zijn ook dominante exemplaren. En moet je kibbelen en vechten ook accepteren.

Of wel het is absoluut niet zo dat dit altijd goed gaat. De kans dat je 3-5 Roborovski's samen houdt en mis gaat is zelfs erg groot!

Ik ben zelf met Roborovski's gestopt. De reden is dat ik de bonte variant erin had gefokt en merkte dat het groepsgedrag negatief beïnvloed werd. Daarvoor had ik leuke groepjes zitten, maar nadat het gemixd was met de bontfactor, gingen ze veel meer met elkaar vechten. Ik moest de groepen steeds meer uit elkaar halen en had zelfs exemplaren alleen zitten. Ik vond dit zo verkeerd dat ik besloten heb om ermee te stoppen.

Echter, ik hoor dit nu links en rechts dat dit ervaren wordt. En er zijn maar weinig fokkers diek nog bloedlijnen hebben waarin geen bont doorheen gefokt is. Ongelovelijk dat na aantal jaren dit al het geval is.

Robbies worden niet zoveel gefokt en de gros van de Roborovski's komen uit het Oostbloklanden en zijn geselecteerd op het fokken en niet op hun karakter. Ze moeten zonder dat ze een koude periode overbruggen al fokken en zoveel mogelijk nesten achter elkaar. En daar ligt denk ik het probleem.

Foto behorend bij blog

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>