Veel gestelde vragen (faq)

🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje wildkleur   🔗 Nestje White Face   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq
Zijn Roborovski's leuke huisdieren?
De vraag die je als eerste moet stellen, is wat je precies wilt. Is dit namelijk ook knuffelen, dan kan je beter voor een ander soort hamster kiezen. Roborovski's zijn namelijk erg actief en heel snel. Het zijn geen hamsters die je eruit haalt om op de hand te zitten terwijl je op de bank zit. Op de hand houden boven de kooi of vlak bij de kooi kan wel en kan je ze leren. Het zijn ideale hamsters om naar te kijken. In de avonduren zijn ze namelijk heel actief en lopen ze kilometers in hun molentjes. Ze zullen niet snel bijten en hebben een heel lief karakter. Ze zien erg goed en zullen stil staan wanneer je iets bijzonders doet.
Zijn Roborovski dwerghamsters groepsdieren?
Ja, Roborovski's leven in het wild in kleine groepjes. In gevangenschap kan je Roborovski's koppelgewijs of in kleine groepjes houden. Maar realiseer wel dat het altijd mis kan gaan. Vooral in de herst en begin van de winter kunnen heftige gevechten plaatsvinden.Ongeacht of de Roborovski's van verschillende geslacht of van hetzelfde geslacht bij elkaar zitten. Er worden rangordes bepaald en/of alfa koppels gevormd. Ook bij de paringsrituelen kan het heftig aan toe gaan. Deze gevechten kunnen uitlopen op wonden op de achterham (= bovenkant van de kont). Wanneer dit gebeurd, is het beter om de groep kleiner te maken of wanneer het om twee gaat, ze uit elkaar te halen. Later kan je proberen om ze weer bij elkaar te zetten.
Hoe groot wordt een Roborovski dwerghamster?
De Roborovski dwerghamster is de kleinste van de in Nederland gehouden hamstersoorten en wordt ongeveer 5 tot 7 cm groot.
Hoe groot moet een kooi zijn? En hoe in te richten?
De Roborovski dwerghamster is een echte renner en zullen veel ruimte waarderen. Kies daarom ook voor zo groot mogelijke kooi. Vooral als je de kooi inricht wordt conform "hamsterscaping". Met hamsterscaping wordt bedoeld dat de kooi met natuurlijke materialen ingericht wordt en een leefomgeving gecreërd wordt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van houten brugjes, huisje, molentjes en aangevuld met plantjes en extra bodemmateriaal. Zorg ervoor dat de kooi een loopvlak heeft van 50 x 30 zonder dat de Roborovski's in de bodembedekking wegzakken of ergens tegen aan lopen. Wanneer het om een groepje Roborovski's gaat, is het advies om voor één huisje te hebben c.q. één slaapplaats te creëren. Beste is namelijk dat ze altijd bij elkaar slapen. Kies ook voor meerdere molentjes. Ze moeten hun energie kwijt kunnen en als het om meerdere Roborovski's gaat, wil je niet dat er gevochten wordt wie het molentje mag gebruiken. Wanneer er geen molentje aanwezig is, zul je zien dat ze heen en weer in de kooi rennen.
Mijn Roborovski dwerghamster laat het groenvoer liggen, hoe komt dat?
Roborovski dwerghamsters zijn meer woestijnachtige dieren en drinken in vergelijking met andere soorten minder. Groenvoer vinden ze vaak te vochtig. Daarnaast zijn het geen grote eters.
Wat voor voer kan ik ze beste geven?
Normaal dwerghamster voer is goed. Echter Roborovski's eten graag zaden. Kies ingeval voer waarvan de verhouding calcium en fosfor ongeveer 2 op 1 is. En vitamine D toegevoegd is en rond de 1.000 - 1.500 IE periode kilo bedraagt. Bunny Dwerghamster Droom Expert voer is bijvoorbeeld voer wat ze graag eten. Voeg daar wat extra gedroogde wormpjes als snoepjes aan toe om vitamine D aan te vullen. Of voeg een paar hondenbrokjes toe. Normaal hamstervoer kan je ook aanvullen met kippenvoer om zo wat extra zaden te geven. Goede kant-en-klaar hamstervoer kent een bepaalde verhouding in vitamines en voeg daarom beperkt zaden toe. Koop je zelf gemaakt voer via internet, vraag altijd na wat precies inzit qua eiwit, vitamines en mineralen als dit niet op de verpakking staat.
Mijn Roborovski's fokken niet, hoe komt dat?
Roborovski's kennen een fokseizoen en fokken normaal gesproken pas in of na een koude periode. Ze moeten gevoel hebben dat het winter is c.q. winter voorbij is. In gevangenschap heb je veel Roborovski's die afstammen van lijnen afkomstig van grote fokkers uit het Oostbloklanden. Zij zijn geselecteerd op zo snel mogelijk fokken en hebben geen wintergevoel nodig. Je ziet bij de kleine hobbyfokkers verschillen wanneer ze beginnen te fokken. Wanneer de Roborovski midden in het jaar geboren zijn, beginnen ze meestal in februari of maart te fokken. In het wild wordt zo voorkomen dat exemplaren aan het begin van de winter baby's krijgen. Wanneer Roborovski's in de huiskamer staan en de temperaturen zijn vrijwel constant, dan hebben ze niet het gevoel dat de winter is aangebroken. Heb je het idee dat ze niet fokken, zet ze dan op een plaats waar ze wel een wintergevoel hebben. Je kan proberen om de Roborovski's een paar weken in de garage, zolder of op een wat kouder kamer neer te zetten. En daarna weer terug naar de huiskamer te verplaaten.

Grafiek fokgedrag Roborovski dwerghamster
Welke kleuren zijn er?
Het heeft heel lang geduurd voordat er mutaties bij de Roborovski optraden. Tegenwoordig hebben we twee kleurmutaties die ook gecombineerd kunnen worden. En een aantal bontfactoren die ook met elkaar gecombineerd kunnen worden. De kleurmutaties zijn Cinnamon en Blauw. Cinnamon is een verdunningsfactor en is ook aan de ogen te zien dat de oogkleur in begin rood van kleur is. Cinnamon gecombineerd met een bontfactor kan zorgen voor rode ogen. Blauw is feitelijk een onjuiste benaming. Het gaat om een verdonkeringsfactor dat ervoor zorgt dat deel van de haar donkerder is. Het wordt ook wel eens als factor-a aangeduid omdat wanneer je in pure vorm van deze mutatie ziet, de witte wenkbrouwtjes boven de ogen verdwenen zijn. Echter, het gaat hier niet om non-agouti mutatie. Omdat tussen de dekkleur haren ook agouti haren zit. Blauw gecombineerd met Cinnamon levert de kleur Lilac op.

Bontfactoren zijn dominant White-face en recessief White-face. Er zijn dus twee mutaties voor White-face. De dominante versie kent een normale dekkleur en de recessieve versie is lichter van dekkleur en heeft veel weg van de kleur Cinnamon. De recessieve versie wordt daarom ook wel Husky genoemd. Wanneer de dominante variant met één recessief gen White-face gecombineerd wordt, dan worden ze als White-face geboren en worden daarna heel langzaam witter en witter. Dit wordt Platinum genoemd, maar ook wel eens Husky. Wanneer beide mutaties White-face gecombineerd worden (dubbel gen recessief en één gen dominant), ontstaat een witte Roborovski. Deze kent wel wat pigment en is dus niet spier wit.

Daarnaast heb je twee gevlekte varianten, eentje recessief en ander dominant. Ze lijken erg op elkaar. Verschil is dat bij dominante versie de vlekken langzaam overgaan naar de normale kleur. Wanneer een wildkleur één gen van de recessieve gen voor vlekken draagt, dan is bij de oog en oor een witte vlek te zien. Ook beide vlekgenen kunnen gecombineerd worden en dat zorgt voor witte Roborovski's die een pigment vlek op de kop hebben. Dit wordt ook wel Snowbears genoemd.
Ik heb meerdere Roborovksi's in één kooi. Wat moet ik doen om zo min mogelijk risico te lopen dat het misgaat?
Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is en dat er een huisje en gangetjes aanwezig zijn, waarin ze kunnen vluchten. In plaats van buizen kan je wc-rolletjes en keukenrollen gebruiken. Zorg ervoor dat er meerdere molentjes aanwezig zijn, zodat er geen ruzie kan ontstaan wie in het molentje mag lopen. Geef ze altijd voldoende voer zodat er niet te weinig voer aanwezig is.
Wat kan je beste kiezen: een dichte plastic kooi of een aquarium?
Roborovski's kunnen heel goed zien en kijken. Kies voor een kooi waar ze ook naar buiten kunnen kijken. Ze zullen dit waarderen.
Roborovski dwerghamster op boomstam
🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje wildkleur   🔗 Nestje White Face   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq