Het White-face mysterie

Ik ken geen enkel ander mutatie dat tot zoveel discussies heeft geleid dan de White-face mutatie die bij de Roborovski dwerghamster voorkomt. Een aantal jaren geleden begon de discussie: hoe vererft het?

Het was al snel duidelijk dat White-Face dominant moest zijn... Of toch niet? Want in begin kregen wij de White-face Roborovski's in de eerste generatie terug. Het was erg simpel om ze te fokken. De discussie was meer hoe Platinum genetisch gezien in elkaar stak. Platinum zijn White-face Roborovski's die op een later leeftijd witter en witter worden. Ze kunnen spierwit worden. Dat zou wel twee keer het gen White-face zijn, dacht ik. Maar toen begon de twijfels. Want er was een White-face uit twee Wildkleuren gefokt. Als het dominant is, dan kan dit niet. Toen dacht ik het zal wel een bontfactor zijn en dat sommige White-face slechts enkele witte haren kunnen hebben zodat je dit niet ziet. Ik had toen ook exemplaren White-face Roborovski's die niet een gehele witte gezicht hadden. Mijn exemplaren die ik aan een Duitse fokker had gegeven, werden met een wildvang lijn gekruist en in de eerste generatie waren ook alweer White-face geboren. Fuck!, dan kan het niet anders dan dominant zijn.
Roborovski dwerghamster White-face

Dominante versie van White-FaceOp het Hamsterforum schreven een aantal leden dat White-face een complexe vererving heeft, niet simpel dominant of recessief. Hierin heb ik nooit geloofd, simpel weg ik ken geen mutatie die niet simpel recessief of dominant vererft. Je hebt mutaties die alleen zichtbaar worden als een ander mutatie ook aanstaat, maar White-face? De vererving moet simpel verklaard kunnen worden!

Het antwoord kwam met de Witte Roborovski's. Op internet was te zien dat her en der zoals in Denemarken en Singapore witte Roborovski's waren geboren. Navraag bleek dat alle witte exemplaren uit White-face combinaties geboren werden. Van Henry kreeg ik twee Witte Roborovski's. Het eerste nestje Wit x Wit leverde enkel White-face op, vreemd toch?

In een nachtelijk uur zat ik met een Amerikaanse fokker te mailen en die kon mij precies uitleggen hoe het zit. De White-face mutatie is bij de Roborovski twee keer opgetreden. Eentje hiervan is dominant en eentje is recessief van aard. De dominante exemplaren zijn vaak degenen die niet altijd gezond zijn. Ze houden soms hun kop scheef. De recessieve exemplaren zijn gezonder en zijn eveneens lichter van kleur. Wanneer beide mutaties bij elkaar komen, dan zijn ze bijna geheel wit van kleur. Ze hebben achter de oren nog pigment, maar ook de toppen van de haren is nog pigment aanwezig.

Uiteindelijk leverde Nella het bewijs. Mijn witte Roborovski's heb ik haar gegeven en ze heeft een wit vrouwtje met een ander wildkleur mannetje gekruist die drager is van White-face. Hieruit is een witte Roborovski geboren. In hetzelfde nest zaten ook twee lichte White-face Roborovski's en twee donkere White-Face.

Foto vergelijk Roborovski dwerghamster White-Face dominant en recessief
Foto van Nella, linksboven recessieve versie van White-face, rechtsonder de dominante versie.

Of wel in Nederland worden met beide White-face Roborovski soorten gefokt en door selectie gaan we steeds meer richting de recessieve White-face. En dat is de verklaring dat in sommige landen enkel de recessieve variant gefokt worden.

Maar wat is Platinum nu precies? Mijn dominante exemplaren werden witter en witter. Dit waren exemplaren met één dominante gen White-face. Zou het kunnen zijn dat mijn exemplaren eveneens het recessieve gen droegen en dat die exemplaren witter en witter worden? Het mysterie is nog steeds niet volledig opgelost!

Roborovski dwerghamster White-face dominant
White-Face dominante versie

Roborovski dwerghamster White-face recessief
White-Face recessieve versie

Roborovski dwerghamster Wit
Zowel dominant als recessief = wit

Roborovski dwerghamster Platinum
Platinum (White-Face, dominante versie die later wit werd)
Martin Braak
(c) 18 oktober 2009, 23 december 2009 afgerond