De aanschaf van een hamster

Voordat je tot aanschaf overgaatVoordat je tot de aanschaf van een hamster overgaat, ga eerst na of een Syrische hamster of één van de dwerghamstersoorten wel een geschikt huisdier voor je is en of er andere zaken zijn waardoor het beter is om geen hamster aan te schaffen. Laat het geen impuls aankoop zijn waar je later spijt van krijgt.

Hamsters zijn kleine knaagdiertjes die voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts actief is. Voor kleine kinderen tot en met acht jaar is een Syrische hamster leuker. Dit omdat ze wat groter en gemakkelijker hanteerbaar zijn. Dwerghamsters zijn klein en vaak lopiger wanneer je uit de kooi haalt. Maar alle hamstersoorten zitten vaak niet stil.

Ook moet je eerst goed nadenken waar je de kooi neer gaat zetten. De kooi moet ergens tochtvrij staan en waar niet te koud wordt, maar ook niet te warm. Dwerghamsters kunnen zeer goed tegen kou, maar het is niet prettig als het te koud wordt. Syrische hamsters moeten altijd een temperatuur hebben die minimaal boven de 10 graden ligt. Anders loop je het risico dat ze in winterslaap gaan. Bij 24-26 graden en daarboven beginnen de hamsters het onaangenaam te vinden. De plaats waar je de hamster wil neerzetten, moet niet constant te warm zijn en wanneer het nog warmer kan worden, moet dit niet al te lang duren. Een hittegolf overleven ze, maar ze vinden het niet prettig.

Er zijn mensen die allergisch zijn voor hamsters. Vaak zijn die mensen niet allergisch voor de dieren zelf, maar bijvoorbeeld voor het voer of de bodembedekking. Hier kan veel stof van afkomen. Voor huidschilfers kan je allergisch voor zijn, maar een hamster is erg klein en heeft niet zoveel huidschilfers. Wanneer je een vermoeden hebt dat je allergisch kunt zijn of dat er andere gezinsleden zijn die allergisch kunnen zijn, laat dit dan eerst onderzoeken.

Een hamster moet dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en de hamster heeft een waterfles, dan kan het een dag of twee zonder verzorging. Sta stil of je een hamster deze verzorging kan bieden. Sta ook stil bij de (mogelijke) vakanties. Wie verzorgt je hamster dan?

Naast de boven genoemde punten moet je ook stil staan welke soort hamster het beste bij je past. De meest gehouden dwerghamstersoort is de Russische dwerghamster. Dit omdat hij erf lief is en goed te hanteren is. De Campbelli dwerghamster is vaak wat groter, maar kan ook bijteriger zijn. Vooral de vrouwtjes kunnen dit zijn, vaak zijn de mannetjes wel erg lief. De Roborovski’s zijn leuk om naar te kijken, maar zijn geen dwerghamsters om vast te houden en mee te knuffelen. De Chinese dwerghamster is langwerpig en is in de kooi vaak schuw. Dit houdt in dat hij in de kooi zich verstopt en bij het uit de kooi pakken vaak weg loopt. En de Syrische hamster is de grooste van alle soorten en is het aanhankelijkste. Dat is vooral te merken dat hij tegen de kant van de kooi gaat staan en om voer bedelt.

Sta ook stil bij welke kooi je hebt of wilt kopen. Dwerghamsters hebben minimaal een kooi nodig die 50 cm bij 30 cm groot is en Syrische hamsters 80 cm bij 40 cm, maar wil je de kooi mooi inrichten dan moet deze groter zijn. Hoofdregel is: hoe groter de kooi, hoe beter het is! (behalve als je gaat fokken).

Waar kan je een hamster kopen?Hamsters kan je op vele plaatsen kopen. Je kan naar een dierenwinkel gaan of via een internet site zoeken naar mensen die hamsters aanbieden of naar een evenement gaan waar ze kleine knaagdieren showen en verkopen. Ook kan je op zoek gaan naar een fokker die bij je in de buurt woont. Natuurlijk kan je ook eens kijken of een asiel die dicht bij je in de buurt toevallig hamsters opgevangen heeft.

Dierenwinkels

Je hebt verschillende dierenwinkels die kleine knaagdieren verkopen. Vraag aan de verkoper waar de dwerghamster vandaan komt en of hij de naam van de fokker wil vertellen. Een deel van de dierenwinkels kopen hun dieren via de handelaren en deze dieren worden deels door broodfokkers (= iemand die voor puur geldgewin dieren fokt) gefokt of via importlijnen naar Nederland gehaald. Deze dieren zijn vaak schuw, minder mooi van bouw en soms lastiger tam te maken.

Via internet zoeken

Je kan bijvoorbeeld via Marktplaats zoeken of iemand een hamster in de buurt aanbiedt. Ook is er een speciale hamstersite met een forum, namelijk www.dehamster.nl. Op het forum van DeHamster.nl wordt bij het onderdeel vraag en aanbod diverse hamsters aangeboden. Maar hier is het ook mogelijk om een topic te openen met de vraag of iemand een hamster voor je heeft.

Evenementen

In Nederland worden een aantal keren per jaar evenementen gehouden waar kleine knaagdieren gekeurd worden. Vaak is daar ook een verkooptafel met dieren van goede fokkers. De prijzen liggen meestal beneden de prijs van de dierenwinkel. Let erop dat op sommige evenementen ook broodfokkers aanwezig zijn die hun dieren verkopen. Voorbeelden van evenementen zijn Exoknaag en Knagerfestijn.

Op de website van de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging staat een agenda met de datums van de evenementen waar de keuringen gehouden worden. De link van de site is: www.KleineKnaagdieren.nl.

Een fokker zoeken

Een deel van de fokkers zijn aangesloten bij de Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging (N.K.V.) lid. Deze vereniging heette vroeger de Nederlandse Muizenfokkers Club (N.M.C.). Ook heeft de vereniging een Facebook pagina waar veel fokkers aangemeld zijn. Na aanmelding kan je gerust vragen stellen met betrekking tot wie wat heeft. Tevens is op de site een digitale fokkerslijst aanwezig.

Voorzorgmaatregelen voor het ophalenHet is zo ver, je gaat je nieuwe hamster ophalen! Maar wat moet je allemaal voorbereid hebben?

Vergeet niet een transportbakje mee te nemen. Je nieuwe hamster moet op de terug reis vervoerd worden. Het bakje mag niet te groot zijn. Bij het vervoeren kan gemakkelijk het bakje schuin komen te staan. De hamster verschuift dan niet te veel en wordt snel door de zijkanten opgevangen.

De dierenwinkel heeft ook kartonnen doosjes om een hamster te transporteren. Maar houdt rekening mee dat een hamster een knaagdier is en dat hij met gemak een gaatje kan knagen en kan ontsnappen. Deze doosjes, die eigenlijk vaak bedoeld zijn om vogels mee te transporteren, zijn alleen geschikt voor korte reizen.

Wanneer de reis lang duurt, dan kan je beste een stukje appel of een stukje komkommer in het transportbakje leggen. Onderweg kan de hamster honger of dorstig worden.

Ook moet je van te voren een kooi klaar zetten. Je kan het beste de kooi helemaal van te voren inrichten. Wanneer je thuis komt is het voor de hamster prettig om direct in zijn kooi gezet te worden zodat hij direct kan rusten. Een reis is natuurlijk niet iets wat heel gewoon is en kan best stressvol zijn.

Als je een jonge dwerghamster ophaalt, koop dan van te voren een klein waterbakje. In de dierenwinkel hebben ze witte kleine waterbakjes die heel geschikt zijn. Een jonge dwerghamster is heel nieuwsgierig en het kan voorkomen dat hij zomaar in een waterbak stapt en wanneer deze waterbak te groot is, kan hij verdrinken. Het kan ook voorkomen dat wanneer jij een waterflesje in de kooi hebt gehangen, de hamster niet goed begrijpt hoe dit werkt. Dan is het handig om een klein waterbakje in de kooi te zetten zodat je totaal geen risico loopt dat je nieuwe hamster niet drinkt.

Wanneer je een nieuwe hamster in de dierenwinkel koopt, dan kan je natuurlijk alle benodigdheden ter plaatse kopen. Ga eens van te voren heen om te kijken wat je allemaal wilt kopen en kijkt goed of het wel geschikt is. Niet alle kooien zijn namelijk geschikt. Zo voorkom je impulsaankopen en/of verkeerde aankopen. Zie voor meer informatie met betrekking tot de kooien bij de huisvesting.

Het ophalen van de nieuwe hamsterWanneer je de keuze hebt gemaakt om bij een fokker een hamster te kopen, kijk dan goed of het om een goede fokker gaat. Zoek op internet naar ervaringen. Maak een praatje met de fokker en vraag onder andere naar hoe hij de dieren behandelt en wat hij de dieren voert. Vraag ook of je de fokdieren mag bekijken. Dan krijg je ook een indruk hoe de dieren erbij zitten. Maar niet bij elke fokker mag je kijken. Dit omdat ze bang zijn voor ziektes of ongedierte. Helaas zijn er ook mensen die zich voor doen als fokkers, maar eigenlijk broodfokkers of voederdieren fokkers zijn. Het kan best verdienstelijk zijn om af en toe aan de deur wat dieren te verkopen.

Kijk goed welke hamster je neemt. Ook als je via bijvoorbeeld Marktplaats een hamster van iemand overneemt. De hamster moet geen wondjes hebben en moet gezond uitzien. Inspecteer de hamster daarom goed. Hij moet geen bultjes hebben en moet helder uit de ogen kijken. Wanneer de vacht te veel open staat en/of je ziet wat kale plekjes, kijk dan of de hamster regelmatig krabt. Het kan voorkomen dat de hamster schurft of mijt heeft. Ook moet hij nieuwsgierig en levendig zijn en niet agressief gedragen. Vraag ook naar de leeftijd en kijk goed of de leeftijd ongeveer kan kloppen. Een dwerghamster moet minimaal 23 dagen oud zijn, maar liefst iets ouder. Syrische hamsters moeten minimaal vijf weken oud zijn. Neem geen te jonge hamster mee.

Vraag de fokker of er mogelijk problemen zijn of te zijn verwachten. Zo zijn er bepaalde lijnen die gevoeliger zijn voor diabetes. Je bent dan zo op de hoogte waar je op moet letten.

Wanneer je een bepaald geslacht wilt hebben, bereid dit dan goed voor. Het kan voorkomen dat een verkoper van een dierenwinkel niet goed weet hoe je dit kan zien en je een hamster van het andere gelsacht meegeeft.

Pas op dat je niet voor een zielige hamster neemt, met alle consequenties van dien. Een hamster die kleiner dan de rest is en zielig overkomt, daar kan iets mis mee zijn. En wanneer je vermoedt dat de hamster ziek is of bijvoorbeeld mijt heeft, probeer je dan te beheersen en laat de hamster waar hij is.