Introductie    Voeding    Aanschaf    Huisvesting    Sociaal en solitair    Communicatie    Lichaamstaal    Speeltjes    Ouderdom    Hamsternamen    Medisch en ongedierte    Medische middelen    Diabetes    Genetica    Hamsterkalender    Wat is een hamster?    Links
 Introductie    Voeding    Aanschaf    Huisvesting    Sociaal en solitair    Communicatie    Lichaamstaal    Speeltjes    Ouderdom    Hamsternamen    Medisch en ongedierte    Medische middelen    Diabetes    Genetica    Hamsterkalender    Wat is een hamster?    Links

De aanschaf van een hamster

Voordat je tot aanschaf overgaat



Voordat je een hamster aanschaft, sta eerst stil of de Syrische hamster of één van de dwerghamstersoorten wel een geschikt huisdier voor je is. En of er andere zaken zijn waardoor het beter is om geen hamster te kopen. Laat de aankoop van een hamster geen impulsaankoop zijn waar je later spijt van krijgt.

Hamsters zijn kleine knaagdiertjes die voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn. Voor kleine kinderen tot en met acht jaar oud is de Syrische hamster meestal leuker. Dit omdat ze wat groter en gemakkelijker hanteerbaar zijn. En daarom ook meer knuffelbaarder. Dwerghamsters zijn klein en meestal loperiger wanneer je ze uit de kooi haalt. Maar alle hamstersoorten zitten vaak niet stil.

Ook moet je eerst goed nadenken waar je de kooi neer gaat zetten. De kooi moet ergens tochtvrij staan en op een plek waar niet te koud en niet te warm wordt. Dwerghamsters kunnen zeer goed tegen kou, maar ook voor hun is het niet prettig als het te koud wordt. Syrische hamsters moeten altijd een temperatuur hebben die minimaal boven de 10 graden ligt. Anders loop je het risico dat ze in winterslaap gaan. Bij 24-26 graden en daarboven beginnen de hamsters het onaangenaam te vinden. De plaats waar je de hamster wil neerzetten, moet niet constant te warm zijn en wanneer het nog warmer kan worden, moet dit niet al te lang duren. Een hittegolf overleven ze, maar ze vinden het niet prettig.

Er zijn mensen die allergisch zijn voor hamsters. Vaak zijn die mensen niet allergisch voor de hamster zelf, maar bijvoorbeeld voor het voer of de bodembedekking. Dit kan veel stof bevatten. Je kan voor huidschilfers allergisch zijn, maar een hamster is erg klein en heeft niet zoveel huidschilfers. Wanneer je een vermoeden hebt dat je allergisch kunt zijn of dat er andere gezinsleden zijn die allergisch kunnen zijn, laat dit dan eerst onderzoeken.

Een hamster moet dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en de hamster heeft een waterfles, dan kan het een dag of twee zonder verzorging. Sta stil of je een hamster deze verzorging kan bieden. Sta ook stil bij de (mogelijke) vakanties. Wie verzorgt je hamster dan?

Naast de boven genoemde punten moet je ook stil staan welke soort hamster het beste bij je past. De meest gehouden dwerghamstersoort is de Russische dwerghamster. Dit omdat hij erf lief is en goed te hanteren is. De Campbelli dwerghamster is een heel ander type hamster en kent ook een heel ander karakter. Vraag bij de aanschaf van een Campbelli dwerghamster na hoe tam deze zijn. Niet alle Campbelli dwerghamsters zijn even lief. Er zijn ook exemplaren die assertief zijn en zich verdedigen bij gevaar. Dit zijn Campbelli dwerghamsters die happen of bijten wanneer je ze in de kooi wil pakken. Op de hand zijn ze gewoon tam. Fokkers hebben jarenlang op hun karakter geselecteerd en daarnaast zijn er andere lijnen afkomstig van het laboratorium die gevangen zijn in een ander gebied. En deze exemplaren kennen een veel vriendelijke karakter. De Roborovski’s zijn leuk om naar te kijken, maar zijn geen dwerghamsters om vast te houden en mee te knuffelen. De Chinese dwerghamster is langwerpig en is in de kooi vaak schuw. Dit houdt in dat hij in de kooi zich verstopt en bij het uit de kooi pakken vaak weg loopt. En de Syrische hamster is de grootste van alle soorten en is het aanhankelijkste. Dat is vooral te merken dat hij tegen de kant van de kooi gaat staan en om voer bedelt.

Sta ook stil bij welke kooi je hebt of wilt kopen. Dwerghamsters hebben minimaal, afhankelijk van de inrichting, een kooi nodig die 60-70 cm groot is en Syrische hamsters 80-100 cm. Hoofdregel is: hoe groter de kooi, hoe beter het is! (behalve als je gaat fokken).

Waar kan je een hamster kopen?



Hamsters kan je op veel plaatsen kopen. Je kan naar een dierenwinkel gaan of via een internet zoeken naar mensen die hamsters aanbieden of naar een evenement gaan waar ze kleine knaagdieren showen en verkopen. Ook kan je op zoek gaan naar een fokker die bij je in de buurt woont. Natuurlijk kan je ook eens kijken of een asiel die dicht bij je in de buurt toevallig hamsters opgevangen heeft.

Dierenwinkels

Je hebt verschillende dierenwinkels die kleine knaagdieren verkopen. Zij moeten conform de wet wel gecertificeerd zijn. Vraag aan de verkoper waar de hamsters die zij verkopen vandaan komen en of hij de naam van de fokker wil vertellen. Of dat het om een gecertificeerd fokbedrijf gaat. Een deel van de dierenwinkels kopen hun dieren via de handelaren en deze dieren worden deels door broodfokkers (= iemand die voor puur geldgewin dieren fokt) gefokt of via importlijnen naar Nederland gehaald. Deze dieren zijn vaak schuw, minder mooi van bouw en vaak lastiger tam te maken.

Via internet zoeken

Je kan bijvoorbeeld via Marktplaats zoeken of iemand een hamster in de buurt aanbiedt. Op Facebook zijn er diverse hamster groepen waar je deze vraag ook kunt stellen. Een paar voorbeelden van deze groepen zijn "dwerghamsters" en "hamsters en andere knaagdieren België en Nederland". Hier zijn ook serieuze fokkers actief en reageren op topics met vraag naar een hamster. Er is ook een hamsterforum DeHamster.nl. Dit forum was in verleden zeer actief, maar tegenwoordig wordt het niet veel meer bezocht en over hamsters gepraat. Je kunt proberen om hier een topic te plaatsen, maar de vraag is of je een antwoord krijgt.

Evenement Exoknaag

In Nederland vindt een paar keer per jaar het dierenevenement Exoknaag plaats. Op dit evenement zijn verschillende verenigingen actief en wordt er vaak een knaagdieren keuringen gehouden. Er zijn allemaal verkooptafels aanwezig en er zijn altijd wel een aantal serieuze fokkers aanwezig die de door hun gefokte dieren verkopen. Let erop dat ook broodfokkers op deze evenementen staan.

Link voor meer informatie over Exoknaag: VHM-Events.com

Een hamster van hamstery Braak

Mijn broer Peter en ik, Martin Braak, hebben geregeld jonge hamsters. Wil je van ons een hamster, neem dan contact via het contactformulier op of bel 06-20440099. Wij wonen in dezelfde straat en hebben een aantal taken verdeeld. En Peter doet de verkoop. Hij zal dan ook meestal reageren op berichtjes met betrekking tot hamsters kopen.

Voorzorgmaatregelen voor het ophalen



Het is zo ver, je gaat je nieuwe hamster ophalen! Maar wat moet je allemaal voorbereid hebben?

Vergeet niet een transportbakje mee te nemen. Je nieuwe hamster moet op de terug reis vervoerd worden. Het bakje mag niet te groot zijn. Bij het vervoeren kan gemakkelijk het bakje schuin komen te staan. De hamster verschuift dan niet te veel en wordt snel door de zijkanten opgevangen.

De dierenwinkel heeft ook kartonnen doosjes om een hamster te transporteren. Maar houdt rekening mee dat een hamster een knaagdier is en dat hij met gemak een gaatje kan knagen en kan ontsnappen. Deze doosjes, die eigenlijk vaak bedoeld zijn om vogels mee te transporteren, zijn alleen geschikt voor korte reizen.

Wanneer de reis lang duurt, dan kan je beste een stukje appel of een stukje komkommer in het transportbakje leggen. Onderweg kan de hamster honger of dorstig worden.

Ook moet je van te voren een kooi klaar zetten. Je kan het beste de kooi helemaal van te voren inrichten. Wanneer je thuis komt is het voor de hamster prettig om direct in zijn kooi gezet te worden zodat hij direct kan rusten. Een reis is natuurlijk niet iets wat heel gewoon is en kan best stressvol zijn.

Als je een jonge dwerghamster ophaalt, koop dan van te voren een klein waterbakje. In de dierenwinkel hebben ze witte kleine waterbakjes die heel geschikt zijn. Een jonge dwerghamster is heel nieuwsgierig en het kan voorkomen dat hij zomaar in een waterbak stapt en wanneer deze waterbak te groot is, kan hij verdrinken. Het kan ook voorkomen dat wanneer je een waterflesje in de kooi hebt gehangen, de hamster niet goed begrijpt hoe dit werkt. Dan is het handig om een klein waterbakje in de kooi te zetten zodat je totaal geen risico loopt dat je nieuwe hamster niet drinkt.

Wanneer je een nieuwe hamster in de dierenwinkel koopt, dan kan je natuurlijk alle benodigdheden ter plaatse kopen. Ga eerst van te voren heen om te kijken wat je allemaal wilt kopen en kijkt goed of het wel geschikt is. Niet alle kooien zijn namelijk geschikt. Zo voorkom je impulsaankopen en/of verkeerde aankopen. Zie voor meer informatie met betrekking tot de kooien bij het onderdeel huisvesting op deze website.

Hamster op de hand

Het ophalen van de nieuwe hamster



Wanneer je de keuze hebt gemaakt om bij een fokker een hamster te kopen, kijk dan goed of het om een goede fokker gaat. Zoek op internet naar ervaringen. Maak een praatje met de fokker en vraag onder andere naar hoe hij de dieren behandelt en wat hij de dieren voert. Tijdens dit gesprek merk je snel de passie aanwezig is of niet. Helaas zijn er ook mensen die zich voor doen als fokkers, maar eigenlijk "broodfokkers" of voederdieren fokkers zijn. Het kan best verdienstelijk zijn om af en toe aan de deur wat dieren te verkopen.

Kijk goed welke hamster je neemt. Ook als je bijvoorbeeld via Marktplaats een hamster van iemand overneemt. Kijk of de hamster geen wondjes heeft en gezoend eruit ziet. Inspecteer de hamster daarom goed. Hij moet geen bultjes hebben en moet helder uit de ogen kijken. Wanneer de vacht te veel open staat en/of je ziet wat kale plekjes, kijk dan of de hamster regelmatig krabt. Het kan voorkomen dat de hamster schurft of mijt heeft. Ook moet hij nieuwsgierig en levendig zijn en niet agressief gedragen. Vraag ook naar de leeftijd en kijk goed of de leeftijd ongeveer kan kloppen. Een dwerghamster moet minimaal 23 dagen oud zijn, maar liefst iets ouder. Syrische hamsters moeten minimaal vijf weken oud zijn. Ook al lijkt dat leuk, neem geen te jonge hamster mee.

Vraag de fokker of er mogelijk problemen zijn of te zijn verwachten. Zo zijn er bepaalde lijnen die gevoeliger zijn voor diabetes. Je bent dan zo op de hoogte waar je op moet letten.

Wanneer je een bepaald geslacht wilt hebben, bereid dit dan goed voor. Het kan voorkomen dat een verkopen van een dierenwinkel niet goed kan seksen. En niet precies weet of het om een vrouwtje of mannetje gaat.

Pas op dat je niet voor een zielige hamster gaat, met alle consequenties van dien. Een hamster die kleiner is dan de rest en zielig overkomt, daar kan iets mis mee zijn. En wanneer je vermoed dat de hamster ziek is of bijvoorbeeld mijt heeft, probeer je dan te beheersen en laat de hamster waar hij is.