Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
7 december 2023

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 427.340
    Vandaag: 42
    Gisteren: 59
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

Chinese dwerghamsters zijn geen dwerghamsters!, of toch wel?! 
zaterdag, 17 augustus, 2019, 6:09 pm - Chinese
door Martin Braak
In 2017 kreeg de Nederlandse Knaagdierenfokkers Verenging via het contactformulier een bericht binnen dat informatie op de website onjuist zou zijn. En dat de vereniging hier echt iets mee moet doen, want ook de andere sites in Nederland zouden dezelfde fout maken. Namelijk: de Chinese dwerghamster is geen dwerghamster. In Amerika c.q. internationaal wordt deze soort niet als een dwerghamster beschouwd.

Internationale benaming zijn vaak anders dan de Nederlandse benaming. Kijk maar eens naar de kleurbenamingen. Nederlandse namen zeggen vaak iets meer over hoe iets eruit ziet. Dat zou ook bij de Chinese dwerghamster kunnen gelden, maar dat is niet het geval. De verwarring ontstaat door iets anders.

De verwarring ontstaat omdat op diverse Engelse sites staat dat Phodopus de groep dwerghamsters omvat. De Chinese dwerghamster valt echter niet onder de soort Phodopus. Maar dat betekent niet dat het geen dwerghamster is. Net als bij muizen en ratten worden de soorten ingedeeld aan de hand van hun grote. Alle kleine soorten worden muisachtigen beschouwd en alle grote soorten ratachtigen. En dat geldt ook voor de hamstersoorten waar een splitsing is gemaakt in kleine hamstersoorten en grote hamstersoorten. De kleine hamstersoorten noemen wij dwerghamsters.

Bij de kleine hamstersoorten wordt een onderscheid gemaakt in kortstaart en in langstaart. De groep kortstaart dwerghamsters heet Phodopus en de groep kleine hamsters met wat langer staart Cricetulus. Hieronder vallen niet alleen de Chinese dwerghamster, maar ook bijvoorbeeld de Grijze dwerghamster (Cricetulus migratorius).

Van de Chinese dwerghamster bestaan er twee soorten: Cricetulus barabensis en de Cricetulus griseus. Van de in gevangenschap gefokte Chinese dwerghamsters weten we niet om welk soort het gaat. Dit is namelijk nooit goed onderzocht en in bijvoorbeeld het boekje Dwerghamsters geschreven door Fred Petrij wordt ook verder ingegaan om welk soort het precies zou kunnen gaan.

In de Engelse (wetenschappelijke) taal wordt het woord 'dwarf' vaak weggelaten. En daardoor ontstaat mede de verwarring. Ze hebben het over de Grey hamster. En over de Chinese hamster. Maar ook over de Djungarian hamster (= Phodopus). Maar feitelijk gaat het om dwerghamsters.

Foto behorend bij blogFoto behorend bij blog

Grote ballen, veel zaad 
donderdag, 14 maart, 2013, 10:53 am - Chinese
door Martin Braak

64 dagen duurt het om nieuw zaad te maken. Bij de mens althans. Andere soorten hebben een productie die korter of langer is, of zelfs varieert per moment. Waarom?

Steven Ramm van de universiteit van Liverpool vergeleek het sperma van vijftig verschillende zoogdieren, van huismuis tot chimpansee. Geen dirty job overigens, hij veegde meerdere onderzoeken naar zaadproductie op een hoop en vergeleek die. Daaruit concludeerde de Brit dat zowel zaadconcurrentie als lengte van de zaadcel die productie beïnvloeden (Biology Letters, 15 oktober).

Wanneer een vrouwtje met meer dan een mannetje paart, moeten de verschillende zaadcellen met elkaar concurreren. Wanneer bijvoorbeeld een haan een hen besprongen heeft en vervolgens maakt de buurman een vluggertje met haar, is het slim om snel een nieuwe portie zaad in voorraad te hebben om het vrouwtje nog een keer te bevruchten. Dat vergroot de kans dat de dame zijn nakomelingen krijgt. Een haan voert zijn zaadproductie zelfs op naarmate er meer concurrenten in de buurt zijn. Dieren met veel zaad hebben bovendien - misschien niet erg verrassend - grotere ballen, concludeert Ramm.

Toch kan het voordelig zijn om langer over je zaadproductie te doen. Dan is er meer tijd om zaadcellen met langere zwiepstaarten te maken. Die zwemmen stukken sneller dan snel-klaar-zaad. Voor sommige monogame diersoorten zoals de mens is dit een betere strategie. Zo weet je in ieder geval dat je zaad de eicel bereikt. "De kampioen 'lang zaad' is overigens de Chinese hamster (Cricetulus griseus)", vertelt Ramm. Dat is met een kwart millimeter bijna vijf keer zo lang als dat van de mens.

Frederique Melman


Artikel afkomstig van www.wetenschap24.nl
Laatste Chinees overleden 
vrijdag, 9 juli, 2010, 7:53 pm - Chinese
door Martin Braak
Vandaag, 9 juli 2010, is mijn laatste Chinese dwerghamster overleden. Hij heeft hier jaartjes geleefd en had laatste jaar erg last van diabetes. Toch had hij zelf weinig last, ik had er meer last van dan hij zelf. Want ik moest de kooi vaak schoon maken. Hij zelf was altijd spring levend en opgewekt.

Foto 9 mei 2010:
Foto behorend bij blog

In 2006 wilde ik weten wat er zou gebeuren als je een nest Chinese dwerghamsters bij de ouderdieren zou laten en een groep zou vormen. De Chinese dwerghamster staat bekend dat hij een solitair dier is en alleen leeft. Fokkers fokken ze koppelgewijs met dien verstande dat je ze vanaf jongs bij elkaar houd. De groep van meer dan 10 Chinezen leefden goed met elkaar. Wat typisch was, was dat bij de andere mannetjes nauwelijks balvorming was en wat kleiner bleven. Er was duidelijk een alfa koppel. Later werd er zelfs een tweede nest geboren. De vader moest dan wel een paar dagen apart liggen, maar na 4-5 dagen sliepen ze weer bij elkaar. Mijn ervaring is dat na een aantal nesten het vrouwtje de man verjaagd door hem op de ballen aan te vallen en ook in deze groep gebeurde dat. De vader werd verjaagd. Maar toen ik eenmaal de vader eruit had gehaald, werd het knokken en moest ik de groep splitsen in verschillende groepjes. Voor een aantal heb ik een goed tehuis gezocht, behalve voor 3 mannetjes.

Drie mannetjes, een wildkleur en twee gevlekten, hebben jaren lang bij elkaar geleefd en dat ging altijd goed, nooit ruzie of zo. Helaas ging eentje dood aan een grote tumor. De wildkleur is klein jaartje geleden overleden. En nu, bijna vier jaar oud, de laatste.

Maart 2010:
Foto behorend bij blog

Foto's 2006:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto 2008:
Foto behorend bij blog
Spring levend!, Chinese dwerghamsters kunnen zeer oud worden! 
donderdag, 11 maart, 2010, 9:38 pm - Chinese
door Martin Braak
Ik heb veel gelezen over de Chinese dwerghamster en in de literatuur wordt geschreven dat hij ook heel oud kan worden. Om meer van de Chinese dwerghamster te weet te komen heb ik een paar genomen en heb ik zelfs een groep bij elkaar gehouden. Eind 2006 heb ik besloten om geen Chinese dwerghamsters te fokken en heb ik 3 mannetjes bij elkaar gehouden (3 broers). Ze leefden heel gelukkig samen en was nooit onenigheid. Nu zijn er twee van de drie overleden, maar eentje leeft nog steeds.

Hij is zeker 3,5 jaar oud. Hij heeft wel een kwaaltje, hij drinkt namelijk veel te veel en urineert ook te veel. Maar hij is gelukkig, verder gezond en hij eet goed. Hij slaapt wel veel.

Afgelopen weekend zette ik hem op de bank om wat foto's te maken. En dit keer ging hij niet stil zitten, nope, hij rende heen en weer, zo hard dat de pootjes van de grond kwamen. Letterlijk: nog spring levend!

Foto afgelopen weekend:
Foto behorend bij blog


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>