Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.054
    Vandaag: 20
    Gisteren: 59
Grijze Campbelli dwerghamster zo mooi 
dinsdag, 2 januari, 2024, 9:31 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese
door Martin Braak
Op dit moment fok ik ook de grijze variant van de Campbelli dwerghamster. Zelf vind ik dit een erg mooie variant. Er was een tijd dat men dacht dat de mutatie Grijs verloren was gegaan. Totdat bij Joep Vrijhof eentje geboren werd. En dat kwam omdat via USA Campbelli's naar Zweden en Finland gegaan zijn en daar heel erg gemengd is. Ze hebben Moscow, BEA en ook Grijs gemengd met elkaar. En ineens rolt er zoiets eruit.

Jaren later werden ze ook gekeurd en in die jaren gingen vele grijzen naar diverse fokkers. En zo verspreide de mutatie onder de fokkers en is het tot vandaag nog steeds aanwezig.

Foto behorend bij blog

Mijn eerste Russische dwerghamster was een wildkleur. Daarna als klein kind heb ik met mijn moeder afgesproken om een jaar vuurwerk over te slaan en dat ik dan een koppeltje mocht. Mijn eerste koppel Russische dwerghamsters. Dat was toen een wildkleur en een grijze variant. Echter toen natuurlijk dat ik niet echt bij stil stond dat deze veel te grijs was. Tot vandaag heb ik dat nooit weer gezien. En ik heb toen absoluut geen inteelt gedurfd. Laat staan dat ik er bij stil stond. En als ik terug kijk denk ik het kan wintervacht geweest zijn dat niet goed terug gegaan is naar de bruine wildkleur. Maar daarna heb ik dit niet weer gezien. Dus tja wat was dat? Zo zullen er nieuwe mutaties ook verloren gaan.

Een mutatie bij mij, de blauwe oogpunt bij de Campbelli, fok ik niet gericht op. Dat gaat gewoon verloren. Daarop is ook niet te selecteren. En ik had bij de golvend haar varianten een verdunningsfactor die invloed had op de kleur dove en lilac. Maar ook dat is verdwenen en de vraag is of het terug komt.

Bij de Roborovski's is maar de vraag of de dominante variant van de White-Face nog bestaat. Ik zie ze niet meer. En bij de Chinese dwerghamsters is de bonte en white ook verdwenen. Maar daar worden er ook maar zo weinig van gefokt.
Tanden van een dwerghamster controleren / beoordelen 
zondag, 10 september, 2023, 6:55 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese , Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag een filmpje gemaakt hoe ik snel even de tanden van een dwerghamster beoordeel c.q. controleer of het goed is.

Ik pak de dwerghamster in een vuisthouding en leg hem op de rug. Dan zet ik mijn duim op de onderkin en met weinig kracht druk ik die iets naar beneden. Dan met de wijsvingers beide kanten de wangen iets uit elkaar drukken. En dan kijk ik naar de onder snijtanden of die lang zijn en aan elkaar zitten (en geen olifant tanden / V Tanden). En of de tanden bovenin aan elkaar zitten en kort zijn.

Chinese dwerghamsters zijn geen dwerghamsters!, of toch wel?! 
zaterdag, 17 augustus, 2019, 6:09 pm - Chinese
door Martin Braak
In 2017 kreeg de Nederlandse Knaagdierenfokkers Verenging via het contactformulier een bericht binnen dat informatie op de website onjuist zou zijn. En dat de vereniging hier echt iets mee moet doen, want ook de andere sites in Nederland zouden dezelfde fout maken. Namelijk: de Chinese dwerghamster is geen dwerghamster. In Amerika c.q. internationaal wordt deze soort niet als een dwerghamster beschouwd.

Internationale benaming zijn vaak anders dan de Nederlandse benaming. Kijk maar eens naar de kleurbenamingen. Nederlandse namen zeggen vaak iets meer over hoe iets eruit ziet. Dat zou ook bij de Chinese dwerghamster kunnen gelden, maar dat is niet het geval. De verwarring ontstaat door iets anders.

De verwarring ontstaat omdat op diverse Engelse sites staat dat Phodopus de groep dwerghamsters omvat. De Chinese dwerghamster valt echter niet onder de soort Phodopus. Maar dat betekent niet dat het geen dwerghamster is. Net als bij muizen en ratten worden de soorten ingedeeld aan de hand van hun grote. Alle kleine soorten worden muisachtigen beschouwd en alle grote soorten ratachtigen. En dat geldt ook voor de hamstersoorten waar een splitsing is gemaakt in kleine hamstersoorten en grote hamstersoorten. De kleine hamstersoorten noemen wij dwerghamsters.

Bij de kleine hamstersoorten wordt een onderscheid gemaakt in kortstaart en in langstaart. De groep kortstaart dwerghamsters heet Phodopus en de groep kleine hamsters met wat langer staart Cricetulus. Hieronder vallen niet alleen de Chinese dwerghamster, maar ook bijvoorbeeld de Grijze dwerghamster (Cricetulus migratorius).

Van de Chinese dwerghamster bestaan er twee soorten: Cricetulus barabensis en de Cricetulus griseus. Van de in gevangenschap gefokte Chinese dwerghamsters weten we niet om welk soort het gaat. Dit is namelijk nooit goed onderzocht en in bijvoorbeeld het boekje Dwerghamsters geschreven door Fred Petrij wordt ook verder ingegaan om welk soort het precies zou kunnen gaan.

In de Engelse (wetenschappelijke) taal wordt het woord 'dwarf' vaak weggelaten. En daardoor ontstaat mede de verwarring. Ze hebben het over de Grey hamster. En over de Chinese hamster. Maar ook over de Djungarian hamster (= Phodopus). Maar feitelijk gaat het om dwerghamsters.

Foto behorend bij blogFoto behorend bij blog

Grote ballen, veel zaad 
donderdag, 14 maart, 2013, 10:53 am - Chinese
door Martin Braak

64 dagen duurt het om nieuw zaad te maken. Bij de mens althans. Andere soorten hebben een productie die korter of langer is, of zelfs varieert per moment. Waarom?

Steven Ramm van de universiteit van Liverpool vergeleek het sperma van vijftig verschillende zoogdieren, van huismuis tot chimpansee. Geen dirty job overigens, hij veegde meerdere onderzoeken naar zaadproductie op een hoop en vergeleek die. Daaruit concludeerde de Brit dat zowel zaadconcurrentie als lengte van de zaadcel die productie beïnvloeden (Biology Letters, 15 oktober).

Wanneer een vrouwtje met meer dan een mannetje paart, moeten de verschillende zaadcellen met elkaar concurreren. Wanneer bijvoorbeeld een haan een hen besprongen heeft en vervolgens maakt de buurman een vluggertje met haar, is het slim om snel een nieuwe portie zaad in voorraad te hebben om het vrouwtje nog een keer te bevruchten. Dat vergroot de kans dat de dame zijn nakomelingen krijgt. Een haan voert zijn zaadproductie zelfs op naarmate er meer concurrenten in de buurt zijn. Dieren met veel zaad hebben bovendien - misschien niet erg verrassend - grotere ballen, concludeert Ramm.

Toch kan het voordelig zijn om langer over je zaadproductie te doen. Dan is er meer tijd om zaadcellen met langere zwiepstaarten te maken. Die zwemmen stukken sneller dan snel-klaar-zaad. Voor sommige monogame diersoorten zoals de mens is dit een betere strategie. Zo weet je in ieder geval dat je zaad de eicel bereikt. "De kampioen 'lang zaad' is overigens de Chinese hamster (Cricetulus griseus)", vertelt Ramm. Dat is met een kwart millimeter bijna vijf keer zo lang als dat van de mens.

Frederique Melman


Artikel afkomstig van www.wetenschap24.nl
Laatste Chinees overleden 
vrijdag, 9 juli, 2010, 7:53 pm - Chinese
door Martin Braak
Vandaag, 9 juli 2010, is mijn laatste Chinese dwerghamster overleden. Hij heeft hier jaartjes geleefd en had laatste jaar erg last van diabetes. Toch had hij zelf weinig last, ik had er meer last van dan hij zelf. Want ik moest de kooi vaak schoon maken. Hij zelf was altijd spring levend en opgewekt.

Foto 9 mei 2010:
Foto behorend bij blog

In 2006 wilde ik weten wat er zou gebeuren als je een nest Chinese dwerghamsters bij de ouderdieren zou laten en een groep zou vormen. De Chinese dwerghamster staat bekend dat hij een solitair dier is en alleen leeft. Fokkers fokken ze koppelgewijs met dien verstande dat je ze vanaf jongs bij elkaar houd. De groep van meer dan 10 Chinezen leefden goed met elkaar. Wat typisch was, was dat bij de andere mannetjes nauwelijks balvorming was en wat kleiner bleven. Er was duidelijk een alfa koppel. Later werd er zelfs een tweede nest geboren. De vader moest dan wel een paar dagen apart liggen, maar na 4-5 dagen sliepen ze weer bij elkaar. Mijn ervaring is dat na een aantal nesten het vrouwtje de man verjaagd door hem op de ballen aan te vallen en ook in deze groep gebeurde dat. De vader werd verjaagd. Maar toen ik eenmaal de vader eruit had gehaald, werd het knokken en moest ik de groep splitsen in verschillende groepjes. Voor een aantal heb ik een goed tehuis gezocht, behalve voor 3 mannetjes.

Drie mannetjes, een wildkleur en twee gevlekten, hebben jaren lang bij elkaar geleefd en dat ging altijd goed, nooit ruzie of zo. Helaas ging eentje dood aan een grote tumor. De wildkleur is klein jaartje geleden overleden. En nu, bijna vier jaar oud, de laatste.

Maart 2010:
Foto behorend bij blog

Foto's 2006:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto 2008:
Foto behorend bij blog

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>