Algemeen    Kleuren    Voortplanting    Nestje wildkleur    Nestje White Face    Geslachtsbepaling    Foto's    Faq
 Algemeen    Kleuren    Voortplanting    Nestje wildkleur    Nestje White Face    Geslachtsbepaling    Foto's    Faq

Kleuren en mutaties

Het duurde lang voordat bij de Roborovski dwerghamsters mutaties optraden. Tegenwoordig heb je verschillende varianten: lichte versie van de wildkleur (Cinnamon), Roborovki's met witte gezichtjes (White-face), Roborovski's met vlekken, witte wordende Roborovski's (Platinum) en vanaf geboorte wit. Maar de meesten zijn niet helemaal wit. En er zijn blauwe en lilac gekleurde Roborovski dwerghamsters.

De enige echte kleurmutaties zijn Cinnamon en (waarschijnlijk) blauw. De overige mutaties zijn eigenlijk (soort van) bontfactoren. De mutatie die tot blauwe en lilac gekleurde Roborovski's leidt, daarvan is nog veel onbekend. De effen gekleurde blauw gekleurde Roborovski's hebben namelijk geen witte wenkbrauwen boven hun ogen. Sommige denken dat het daarom factor a is. Maar dat kan het niet zijn, omdat tussen de dekharen ook normale haren zitten en de blauwe haren veelal niet eenkleurig zijn. Waarschijnlijk gaat het om een umbrous factor die de haren erg donker maken. VergelijkbaarTot met de umbrous factor die bij de Campbelli dwerghamster voorkomt. Waar je ook aan de haren kunt zien dat ze niet eenkleurig zijn. En omdat de Roborovski van nature een oranjebruin kleur hebben, gaat de kleur naar blauwachtig.

White-Face



White-Face betekent "een wit gezicht". De mutatie zorgt ervoor niet alleen de wenkbrauwen wit zijn, maar het hele gezicht wit is.

Roborovski dwerghamster White-face
White-Face


In Nederland is jarenlang een discussie geweest hoe de White-Face vererft. Er waren fokkers die zeiden dat de mutatie dominant moest zjin, maar anderen zeiden dat dit niet waar was en dat het recessief moest zijn. De fokervaringen spraken elkaar tegen. Zo had een fokker uit twee wildkleuren een White-Face gefokt, maar een ander fokker heeft de White-Face met een wildvang lijn gekruist en kreeg in de eerste generatie White-Face terug. Later, zo rond 2008-2009, werd pas gerealiseerd dat er twee soorten White-faces zijn. Eentje is dominant en eentje is recessief.

De variant die dominant vererft is qua wildkleur beharing normaal van kleur en de recessieve variant is lichter van kleur. Zo zijn ze goed uit elkaar te houden. De dominante variant komt tegenwoordig zelden voor. Er wordt veelal met de recessieve variant gefokt.

De recessieve variant wordt nu Husky genoemd en de dominante variant White-Face. Wanneer een wildkleur Roborovski één gen Husky draagt, dan tonen ze soms een wat lichter kleur tussen de ogen. Husky's hebben een zachter oranje kleur die vergelijkbaar is met Cinnamon. Bij de geboorte zijn ze wat meer oranje van kleur.

Tot heden is niet aangetoond dat het mogelijk is dat een Roborovski dwerghamster twee genen van het dominante variant van de White-face kan erven. Het zou kunnen zijn dat het om een lethale factor gaat.

Roborovski dwerghamster, dominante variant White face
Dominante variant White-face
Roborovski dwerghamster, recessief white face husky
Husky, recessieve variant White-face

Platinum / Isabella / Faded



White-facejes kunnen naarmate ze ouder worden, gaan verkleuren. Dit wordt Platinum, Faded of Isabella genoemd, maar algemeen is Platinum de gangbaarste benaming hiervoor. Het lijkt een beetje op een schimmelfactor. Wanneer een Roborovski één dominante gen White-face geërfd heeft en één gen van de recessieve variant, dan worden ze naar mate ze ouder worden, lichter van kleur en kunnen ze geheel wit worden. In begin lijken ze gewoon op de dominante variant van de White-Face. Sommige fokkers zeggen dat ze wel net iets lichter van dekkleur zijn, maar de onderscheid is nauwelijks te zien.

Roborovski dwerghamster, platinum
Platinum, geleidelijk wordt het witter
Roborovski dwerghamsters, platinum kan tot wit leiden
Platinum, geheel wit geworden, foto van Brigitte

Wit donkeroog / BEW



In 2006 zijn bij Janet Nobel witte Roborovski's geboren. Dit zin Roborovski's die spierwit geboren worden. Ze heeft er succesvol mee kunnen fokken. In 2008 zag je her en der op internet foto's van Witte Roborovski's. Dit van fokkers uit zowel Denemarken en Singapore. Het duurde niet lang voordat ook in Nederland een aantal fokkers Witte Roborovski's hadden. Al deze Witte Roborovski's zijn gefokt uit de White-face lijnen.

Wanneer een Roborovski dwerghamster zowel de dominante variant als de recessieve variant van de White-Face is, dan zijn ze vanaf de geboorte wit. Toch zijn ze niet helemaal wit van kleur. Bij de oren kan je kleur zien, maar als je goed naar de dekharen kijkt, zie je nog net dat de haren iets pigment heeft.

Internationaal wordt de afkorting BEW gebruikt. BEW staat voor Black-Eyed White.

Witte Roborovski dwerghamster
Wit, bij de oren en achterham nog pigment aanwezig en heeft een donker ondervacht


Gevlekte Roborovski's (bontfactor)



In Amerika gingen de geruchten dat er ook gevlekte Roborovski's zouden zijn, maar echt bewijs is hier nooit voor geleverd. September 2010 werden in Nederland door Cor de Raaff via marktplaats Bonte Roborovski's aangeboden. Hij bood alleen vrouwtjes aan. Hij vertelde dat hij ze via een vriend wist te bemachtigen. Op hetzelfde moment waren ze via de handel uit de Oostbloklanden, waarschijnlijk uit Tjechië, in duizendtallen naar Nederland gekomen en werden ze voor 3-6 euro per stuk aangeboden. Deze variant kwam eigenlijk zo "uit de lucht vallen". De bekende fokkers waren namelijk niet op de hoogte dat deze variant bestond. Deze variant vererft recessief. Wanneer je een gevlekte Robrovski kruist met een zuiver wildkleur, krijg je 100% wildkleur eruit. Alle gevlekten hebben een wit gezicht net zoals een White-face. De meeste exemplaren hebben een soort halsband. Wanneer een wildkleur voor de recessieve bontfactor draagt, kan je dit vaak zien. Aan de zijkant zit dan vaak een wit vlekje.

Een paar maand later waren naast de recessieve ook een dominante variant van de gevlekte Roborovski. In begin waren de vlekpatronen anders, maar door selectie kunnen de vlekpatronen erg op elkaar lijken. Het verschil tussen dominante en recessieve vlekken kan je constateren aan de rand van de vlekken. Bij de recessieve gevlekten zie je een harde scheidslijn tussen bont en de normale kleur. Bij de dominante exemplaren gaat de vlek langzaam over naar de normale kleur.

Advies is om de beide bontfactoren niet onderling te kruisen tenzij je Snowbears, witte exemplaren met een stip op de kop, wilt fokken. De reden om niet onderling te kruisen is om de mutatie zuiver te houden en dat je precies weet welke variant je aan het fokken bent.

Roborovski dwerghamster, recessief gevlekt
Recessieve variant van de bonte / gevlekte Roborovski dwerghamster
Roborovski dwerghamster drager voor bont
Beide wildkleuren dragen voor de recessieve variant, je ziet aan de zijkant bij de oortjes meer witte haren

Wit met vlek op de kop / Snowbears



Roborovski dwerghamster Snowbears Eind 2010, begin 2011 zijn de eerste foto's van witte Roborovski's met een vlek op de kop op internet gezet. In april 2011 waren ze o.a. op Exoknaag te koop. De exemplaren kwamen toen allemaal waarschijnlijk uit Tjechië. De handelsnaam voor deze variant is Snowbears.

Genetisch gezien gaat het om de combinatie tussen de recessieve en dominante variant van de bontfactor / gevlekte mutatie. Ook deze exemplaren werden in grote aantallen aangeboden.

Deze variant wordt in Nederland niet heel veel gefokt. Het is namelijk af te raden om de dominante en recessieve variant van de bontfactor onderling te kruisen. Je weet dan als hobbyfokker niet meer precies wat je eigenlijk aan het fokken bent.

Cinnamon



Cinnamon is een echte kleurmutatie die bij de Roborovski dwerghamster ontstaan is. De mutatie is waarschijnlijk in april 2008 bij Hanka Keltnerová (Navel hamsteri), Tsjechië, opgetreden. Deze variant is een tikje lichter als de wildkleur en wanneer ze geboren worden, hebben ze rode ogen. De oogkleur verandert naarmate ze ouder worden in heel donkerrood. Dit is zo donkerrood dat het zwart lijkt. Op sommige mutaties wordt de genetisch symbool b van bruin gegeven. Echter het gaat hier niet om de bruinfactor. Bij de bruinfactor zijn de oogkleuren namelijk bruin en niet donkerrood. Anderen gebruiken de genetisch symbool p en in de wetenschap staat dit voor de pink-eyed dilution mutatie. Deze mutatie is waarschijnlijk niet de pink-eyed dilution mutatie omdat de onderkleur nog donker van kleur is en eumelanine pigment nog aangemaakt wordt.

Wanneer Cinnamon met beide White-face mutaties of bontfactoren (de dominante + recessieve) gecombineerd wordt, behouden de Roborovski dwerghamster de rode ogen.

Op deze site vind je meer informatie over deze variant: http://krecci.navel-rat.eu/krecici.htm

Op 12 december 2010 heb ik de eerste Cinnamon Roborovski's weten bemachtigen en deze mutatie naar Nederland gehaald.

Roborovski dwerghamster, cinnamon
Cinnamon, lichter dan de Wildkleur
Roborovski dwerghamster, cinnamon kindje rode ogen
Cinnamon, bij de geboorte hebben ze rode ogen

Blauw en Lilac



Medio 2017 werden de eerste blauwe Roborovski's op Facebook geplaatst. Het gaat hier allemaal om gevlekte varianten. Ze zijn in grote aantallen via de handel afkomstig uit de Oostbloklanden aangeboden. Geruchten gaan dat de oorsprong van de mutatie in Finland ligt. Hiervan is geen onderbouwing van te vinden en ze werden in 2017 in grote aantallen zowel in Nederland en Amerika aangeboden. Daarom is de vermoeden dat de mutatie bij een grote fokker in de Oostbloklanden ontstaan is. Het duurde niet lang voordat hobbyfokkers de eerste effen blauwe Roborovski's gefokt hadden. Deze exemplaren hebben rondom het bekje wit, maar rest is blauw. De witte wenkbrouwen boven de ogen verdwijnen.

Omdat de Roborovski dwerghamster effen kleur Blauw geen witte wenkbrauwen heeft, vermoeden sommige fokkers dat het hier om factor a gaat. Echter gezien het feit dat de buikkleur nog steeds wit is en door de dekharen bruine agouti haren te zien is, gaat het waarschijnlijk niet om de zwarte mutatie, maar om een umbrous mutatie. Een soort gelijke mutatie is te vinden bij de Campbelli dwerghamster waarvan de umbrous mutatie neigt naar de zwarte mutatie. Echter, wanneer je heel goed naar de haaropbouw kijkt, je nog een stukje van de agouti opbouw ziet.

Blauw vererft recessief. Wanneer de mutatie Blauw gecombineerd wordt met Cinnamon, dan krijg je de kleur Lilac. Ook bij de Lilac kleur is te zien dat er agouti ticking aanwezig is.

Blue Roborovski dwarf hamster
Blauwe Roborovski