Kleuren en mutaties

Het duurde lang voordat bij de Roborovski dwerghamsters mutaties optrad. Tegenwoordig heb je verschillende varianten: lichte versie van de wildkleur (Cinnamon), Roborovki's met witte gezichtjes (White-face), Roborovski's met vlekken, witte wordende Roborovski's (Platinum) en vanaf geboorte wit, maar helemaal wit zijn ze niet. En, nog heel zeldzaam, blauwachtige Roborovski's.

De enige echte kleurmutatie is Cinnamon en (waarschijnlijk) blauw. De overige mutaties zijn eigenlijk (soort van) bontfactoren. Tot heden hebben wij geen zwarte of gele Roborovski's gezien.

White-FaceWhite-Face betekent "een wit gezicht". De mutatie zorgt ervoor niet alleen de wenkbrauwen wit zijn, maar het hele gezicht wit is.


White-Face


In Nederland is een jarenlange discussie geweest hoe de White-Face vererft. Er waren fokkers die zeiden dat de mutatie dominant moest zjin, maar anderen zeiden dat dit niet waar was en dat het wel recessief moest zijn. De fokervaringen spraken elkaar tegen. Zo had een fokker uit twee wildkleuren een White-Face gefokt, maar een ander fokker heeft de White-Face met een wildvang lijn gekruist en kreeg in de eerste generatie White-Face terug. Pas later, zo rond 2008-2009, werd gerealiseerd dat er twee soorten White-faces zijn. Eentje is dominant en eentje is recessief. De variant die dominant vererft is qua wildkleur beharing normaal van kleur en de recessieve variant is lichter van kleur. Zo zijn ze uit elkaar te houden.

De recessieve variant wordt nu Husky genoemd en de dominante variant White-Face. Wanneer een wildkleur Roborovski ťťn gen Husky draagt, dan tonen ze soms een wat lichter kleur tussen de ogen. Husky's hebben een zachter oranje kleur die vergelijkbaar is met Cinnamon. Bij de geboorte zijn ze wat meer oranje van kleur.

Tot heden is niet aangetoond dat het mogelijk is dat een Roborovski dwerghamster twee genen van het dominante variant van de White-face kan erven. Het zou kunnen zijn dat het om een lethale factor gaat. Maar de meeste fokkers fokken de dominante variant niet onderling.


Dominante variant White-face

Husky, recessieve variant White-face

Platinum / Isabella / FadedWhite-facejes kunnen naarmate ze ouder worden, gaan verkleuren. Dit wordt Platinum, Faded of Isabella genoemd, maar algemeen is Platinum de gangbaarste benaming hiervoor. Het lijkt een beetje op een schimmelfactor. Wanneer een Roborovski ťťn dominante gen White-face geŽrfd heeft en ťťn gen van de recessieve variant, dan worden ze naar mate ze ouder worden, lichter van kleur en kunnen ze geheel wit worden. In begin lijken ze gewoon op de dominante variant van de White-Face. Sommige fokkers zeggen dat ze wel net iets lichter van dekkleur zijn, maar de onderscheid is nauwelijks te zien.


Platinum, geleidelijk wordt het witter


Platinum, geheel wit geworden, foto van Brigitte

Wit donkeroog / BEWIn 2006 zijn bij Janet Nobel witte Roborovski's geboren. Dit zin Roborovski's die spierwit geboren worden. Ze heeft er succesvol mee kunnen fokken. In 2008 zag je her en der op internet foto's van Witte Roborovski's. Dit van fokkers uit zowel Denemarken en Singapore. Het duurde niet lang voordat ook in Nederland een aantal fokkers Witte Roborovski's hadden. Al deze Witte Roborovski's zijn gefokt uit de White-face lijnen.

Wanneer een Roborovski dwerghamster zowel de dominante variant als de recessieve variant van de White-Face is, dan zijn ze vanaf de geboorte wit. Toch zijn ze niet helemaal wit van kleur. Bij de oren kan je kleur zien, maar als je goed naar de dekharen kijkt, zie je nog net dat de haren iets pigment heeft.

Internationaal wordt de afkorting BEW gebruikt. BEW staat voor Black-Eyed White.


Wit, bij de oren nog pigment aanwezig en heeft een donker ondervacht

Gevlekte Roborovski's (bontfactor)In Amerika gingen de geruchten dat er ook gevlekte Roborovski's zouden zijn, maar echt bewijs is hier nooit voor geleverd. September 2010 werden in Nederland door Cor de Raaff via marktplaats Bonte Roborovski's aangeboden. Hij bood alleen vrouwtjes aan. Hij vertelde dat hij ze via een vriend wist te bemachtigen. Op hetzelfde moment waren ze via de handel uit de oostbloklanden, waarschijnlijk uit TjechiŽ, in duizendtallen naar Nederland gekomen en werden ze voor 3-6 euro per stuk aangeboden. Deze variant kwam eigenlijk zo "uit de lucht vallen". De bekende fokkers waren namelijk niet op de hoogte dat deze variant bestond. Deze variant vererft recessief. Wanneer je een gevlekte Robrovski kruist met een zuiver wildkleur, krijg je 100% wildkleur eruit. Alle gevlekten hebben een wit gezicht net zoals een White-face. De meeste exemplaren hebben een soort halsband. Wanneer een wildkleur voor de recessieve bontfactor draagt, kan je dit vaak zien. Aan de zijkant zit dan vaak een wit vlekje.

Een paar maand later waren naast de recessieve ook een dominante variant van de gevlekte Roborovski. In begin waren de vlekpatronen anders, maar door selectie kunnen de vlekpatronen erg op elkaar lijken. Het verschil tussen dominante en recessieve vlekken kan je constateren aan de rand van de vlekken. Bij de recessieve gevlekten zie je een harde scheidslijn tussen bont en de normale kleur. Bij de dominante exemplaren gaat de vlek langzaam over naar de normale kleur.


Recessieve variant van de bonte / gevlekte Roborovski dwerghamster


Beide wildkleuren dragen voor de recessieve variant, je ziet aan de zijkant bij de oortjes meer witte haren

Wit met vlek op de kop / SnowbearsEind 2010, begin 2011 zijn de eerste foto's van witte Roborovski's met een vlek op de kop op internet gezet. In april 2011 waren ze o.a. op Exoknaag te koop. De exemplaren komen toen allemaal waarschijnlijk uit TjechiŽ. De handelsnaam voor deze variant is Snowbears. Genetisch gezien is dit een combinatie tussen de recessieve en de dominante variant van de bontfactor / gevlekte mutaties.


Snowbears


CinnamonCinnamon is de enige echte kleurmutatie die tot heden bij de Roborovski dwerghamster ontstaan is. De mutatie is waarschijnlijk in april 2008 bij Hanka KeltnerovŠ (Navel hamsteri), TsjechiŽ, opgetreden. Deze variant is een tikje lichter als de wildkleur en wanneer ze geboren worden, hebben ze rode ogen. De oogkleur verandert naarmate ze ouder worden in heel donkerrood, zo donker dat het zwart lijkt.

Op deze site vind je meer informatie over deze variant: http://krecci.navel-rat.eu/krecici.htm

Op 12 december 2010 heb ik de eerste Cinnamon Roborovski's weten bemachtigen en naar Nederland gehaald.


Cinnamon, lichter dan de Wildkleur


Cinnamon, bij de geboorte hebben ze rode ogenBlauwMedio 2017 werden de eerste blauwe Roborovski's op Facebook geplaatst. Het gaat hier allemaal om gevlekte varianten. Ze zijn in grote aantallen via de handel afkomstig uit de Oostbloklanden aangeboden. Het vermoeden is dan ook dat deze mutatie daar ontstaan is. Er zijn geruchten dat in Amerika eenkleurig blauwe Roborovski's zijn. Ze worden daar soms ook wel umbrous genoemd. Geruchten zijn dat ze niet zo gezond zijn. En dat ze minder gezond zijn naarmate ze meer de blauwe kleur hebben. En dat daarom ze gevlekt gefokt worden.

Blue Roborovski dwarf hamster
Blauwe Roborovski