Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging (N.K.V.)

Logo Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging (NKV) De Nederlandse Knaagdierenfokkers Vereniging, afgekort met N.K.V., was vroeger bekend onder de naam De Landelijke Vereniging van Kleine Knaagdieren Liefhebbers. De oorspronkelijke naam van de vereniging is de Nederlandse Muizenfokkers Club, afgekort N.M.C. De afkorting N.M.C. wordt nog door veel oude leden gebruikt. Omdat binnen de vereniging veel mensen actief zijn met andere knaagdiersoorten en omdat op de evenementen niet alleen kleurmuizen gekeurd worden, is de naam gewijzigd. En in 2010 wederom gewijzigd omdat de naam niet de juiste inhoud van de vereniging weergaf. Binnen de vereniging zijn namelijk voornamelijk fokkers actief.

De vereniging kent ongeveer 150-200 leden en organiseert een aantal keren per jaar eendagskeuringen waar verschillende knaagdiersoorten door ervaren keurmeesters gekeurd worden. Het behartigt de belangen van de verschillende knaagdiersoorten zoals de tamme rat, de kleurmuis, de Syrische hamster, de verschillende soorten dwerghamsters, gerbils en de fokkers / eigenaren hiervan. Binnen de N.K.V. zijn ook professionals actief, die gericht met bepaalde knaagdiersoorten fokken om het in stand te houden en/of te verbeteren. Ook zijn er fokkers bezig om nieuwe variƫteiten te fokken.

De website van de vereniging is www.kleineknaagdieren.nl. Helaas door omstandigheden heeft de vereniging geen uitgebreide website meer.

Foto gemaakt op een knaagdieren keuring
Foto gemaakt op een knaagdieren keuring
De vereniging N.K.V. organiseert naast de eendagskeuringen ook clubdagen. Op de clubdagen worden vaak keuringen georganiseerd waarbij normale leden onder begeleiding van een keurmeester dieren keuren. Dit wordt ook wel een lekenkeuring genoemd. Daarnaast worden onderwerpen zoals genetica, ziektes, kleuren en fokken besproken. Jaarlijks brengt de vereniging een jaarboek uit met verschillende artikelen over verschillende knaagdiersoorten die binnen de vereniging gehouden worden.

De door N.K.V. georganiseerde evenementen zijn de ontmoetingsplaatsen waar fokkers met andere fokkers ervaringen uitwisselen, hun eigen gefokte dieren mee nemen voor verkoop of om te ruilen.