Lichaamstaal

🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links
Elke hamstersoort reageert op gebeurtenissen anders. Wanneer je met je hand boven een Russische dwerghamster een onverwachtse beweging maakt, zal je vaak zien dat hij stil blijft staan. Dit gebeurt ook bij andere onverwachte gebeurtenissen. Daarnaast zie je bij zulke momenten vaak dat de oren rechtop gaan staan. Beweeg je op zo'n moment je hand naar de Rus, dan zal hij de kop scheef naar boven keren. Of gebeurt er op afstand iets, dan gaat de kop naar beneden. Op dat moment is hij namelijk bang. Wordt hij nog banger, dan zal hij beginnen te krijsen en eventueel op de rug gaan liggen. De Russische dwerghamster kent de uil als vijand en wanneer ze buiten in de natuur zijn en een uil over vliegt, kunnen ze beter heel stilletjes blijven zitten. Een uil vangt zijn prooi op gehoor. De oren staan rechtop om te horen of er iets gebeurd.

De Campbelli dwerghamster komt in andere regio voor en reageert op onverwachtse gebeurtenissen anders. Dit komt omdat ze vijanden kennen die in hun gangenstelsels kunnen komen. Wanneer je bijvoorbeeld met je hand in een kooi van de Campbelli dwerghamster een onverwachtse beweging richting de Campbelli dwerghamster maakt, kan het zijn dat hij op je af rent. Vooral de vrouwtjes kunnen dit doen. Wanneer de Campbelli dwerghamster bang is, zal hij juist voor de aanval kiezen door middel van bijten. Dit gedrag zie je tegenwoordig bij de in Nederland gehouden Campbelli's weinig meer tegen. Dit komt omdat fokkers heel selectief op karakter gefokt hebben. Een Campbelli dwerghamster zal niet snel op de rug gaan liggen. Dit gebeurt wel wanneer ze aan soortgenoten overgeven.

Bij een onverwachtse beweging zal een Roborovski dwerghamster in eerste instantie stil staan en eveneens de oren spitsen. Maar gebeurt er daarna weer iets, dan zie je meestal dat de Roborovski de benen neemt. Hij rent zo hard mogelijk weg. Roborovski dwerghamsters kunnen heel goed zien en als er iets in de kamer gebeurd, kan het zijn dat ze daarom heel stil blijven staan Of zelfs met hun hoofdjes jou volgen.

De Chinese dwerghamster is van nature een schuw dier. Wanneer hij in de kooi zit en er gebeurd iets onverwachts, dan zal hij proberen zich te verstoppen. Loop je plotseling langs de kooi of doe je bijvoorbeeld de stofzuiger aan, dan kan het zijn dat hij heel snel in het huisje vliegt of dat hij onder het hooi gaat zitten.

De Syrische hamster kan gigantisch schrikken. Wanneer je onverwachts hem uit het nest wil halen, draait hij heel snel rond en gooit hij de pootjes naar voren. Dit eventueel in combinatie met krijsen. Dat doen de dwerghamsters een stuk minder. Dit is de reden dat je een hamster niet zomaar uit zijn slaap mag pakken, maar eerst moet wakker maken. De Syrische hamster kan soms ineens uit het niets heel stil blijven zitten. Hij vertrouwt het niet en natuurlijk instinct is om stil te gaan staan zodat ze niet opvallen. De Syrische hamster is een echte bedelaar als je een tralieskooi hebt. Hij gaat rechtop de achterpoten staan met de voorhandjes tegen de tralies. De dwerghamsters doen dat veel minder of zelfs niet.

Alle soorten kunnen ook nieuwsgierig zijn. Ze gaan dan meestal op de achterpoten rechtop staan. Ze proberen zo ver mogelijk te kijken. Ook dan spitsen ze de oren naar voren om zo de geluiden beter op te vangen. De Syrische hamster en de Russische hamsters hebben gevouwen oren en die gaan dan recht opstaan.

Een hamster die erg dorst heeft zal vaak de ogen geknepen houden. Maar ook als hij pijn heeft, wil hij dit ook doen. In beide gevallen kan de rug ook krom gaan staan. Dit moet niet verward worden met ouderdom. Want bij oude hamsters zie je soms ook dat de rug wat krom gaat staan.

Wanneer een hamster heel erg op zijn gemakt is, blijven ze niet stil zitten maar gaan ze lopen. Soms zie je dat ze zich gaan wassen. Wanneer ze vertrouwd zijn en op hun gemak voelen, gaan ze soms ook op je hand zich wassen. De Roborovski dwerghamster houdt niet van dat je een hand boven hem houdt. En zal zolang je dit doet niet op zijn gemak voelen. Maar omdat hij zo snel is, durven veel mensen hem niet zo open op de hand te houden. Doe dit niet wanneer de Roborovski kan ontsnappen, maar alleen boven de kooi bijvoorbeeld.

Bij paringsgedrag zie je bij de Syrische hamster en de Chinese hamster dat de vrouwtjes compleet stil gaan staan en hun staart omhoog doen. Dit zie je ook bij de Russische en de Campbelli dwerghamster, maar hun gaan minder met de kont omhoog staan. Daarom zie je dat het mannetje zijn kop onder het kontje drukt en het vrouwtje verschuift. De Roborovski's kennen een eigen paringsgedrag. Ze lopen gigantisch achter elkaar en maken een soort ruzie. En tijdens de ruzies vindt de dekking plaats.

Bange hamster
Bange houding: op zijn hoede

Hamster kijkt om zicht heen
Bange houding: kijkt om zich heen

Hamster kijkt naar boven
Bange houding: kijkt naar boven

Hamster op z'n gemak
Op zijn gemak

Hamster kijkt nieuwsgierig
Nieuwsgierig

Hamster krijst omdat hij bang is
Zo bang dat hij begint te krijsen
🔗 Introductie   🔗 Voeding   🔗 Aanschaf   🔗 Huisvesting   🔗 Sociaal en solitair   🔗 Communicatie   🔗 Lichaamstaal   🔗 Speeltjes   🔗 Ouderdom   🔗 Hamsternamen   🔗 Medisch en ongedierte   🔗 Medische middelen   🔗 Diabetes   🔗 Genetica   🔗 Hamsterkalender   🔗 Wat is een hamster?   🔗 Links