Kleuren en mutaties bij de Syrische hamster

🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq
De Syrische hamster zoals hij gevangen is en zoals hij in het wild voorkomt, heeft een donkerbruine gouden kleur. Er wordt heel veel met de Syrische hamster gefokt en er zijn in een kort tijdbestek heel veel (kleur)mutaties ontstaan. Bij de Syrische hamsters kan je de kleuren indelen in kleuren met uitmonstering, éénkleurigen en tekeningen. Maar daarnaast zijn er nog andere mutaties bekend die invloed op de kleur hebben.

Kleuren met uitmonstering

Met uitmonstering wordt bedoelt dat de Syrische hamster kaakstrepen en halve manen heeft. Deze kleuren hebben ook altijd een andere buikkleur.

Goud

Genetische code AA of A_

Kleur: goudbruin
Kaakstrepen: zwart
Buikkleur: grijsachtig wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donker blauwgrijsDit is de kleur zoals de Syrische hamster in het wild voorkomt. In praktijk hebben wij het nooit over hoe deze kleur vererft. Het is namelijk de kleur waarbij geen andere mutaties zichtbaar zijn. Maar er kunnen wel recessieve kleuren gedragen worden. Daarom wordt internationaal Goud vaak met A_ aangeduidt. De "_" teken betekent hier dat het wel andere genen gedragen kan worden. In Nederland wordt Goud ook wel met AwAw aangeduidt. De kleine w staat hier voor wildkleur.
Syrische hamster kleur Goud
Roest

Genetische code bb, recessief

Kleur: licht goud
Kaakstrepen: bruin
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: bruin
Oorkleur: grijsIn de jaren '80 werd in Nederland met de kleur Koper gefokt. Deze kleur is een combinatie van Roest met Mink. Omdat de kleur Koper lastig te fokken is, werd later hiermee nauwelijks mee gefokt. Roest en de Roest gerelateerde kleuren zagen we daarna niet terug. Er werd zelfs gedacht dat de Roest mutatie verloren gegaan was. Er waren toen wel geruchten dat de mutatie nog in Engeland, Frankrijk en Zweden zou zijn, maar er waren nauwelijks bewijzen hiervoor. In 2007 heeft een fokker Chocola gefokt. De voorouders kwamen oorspronkelijk uit Zweden. Ook hadden een aantal crème kleuren te lichte oren omdat ze eveneens Roest waren. In 2008 en 2009 hebben een aantal fokkers Roest en Roest gerelateerde kleuren geimporteerd. Sindsdien wordt er weer met Roest in Nederland gefokt. Bij mijn broer Peter kwam eind 2009 spontaan Roest uit een combinatie waar je dit niet verwacht. Achteraf bleek dat in Limburg een fokker zat die vroeger met Chocola fokte.

De mutatie Roest zorgt ervoor dat alle zwarte tinten vervangen wordt door bruine tinten. De kleur is een tik lichter dan de kleur Goud. De kaakstrepen zijn bruin van kleur, de buikkleur is ivoor wit en de ondervacht is grijs van kleur. Een ander verschil is dat de oogkleuren donkerbruin zijn in plaats van zwart. Roest kan met andere kleurcombinaties hele mooie kleuren opleveren. Voorbeelden hiervan zijn de kleuren Koper, Chocola, Champagne en Chocolade-sepia.

De kleur Roest is in de eindjaren '50 ontstaan. Roy Robinson heeft de kleur in juli 1960 voor het eerst beschreven.
Syrische hamster kleur Roest
Dilution

Genetische code dd, recessief

Kleur: licht goud met blauwgrijze waas
Kaakstrepen: blauwgrijs
Buikkleur: grijsachtig wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donker blauwgrijsEind jaren '90 is bij de fokker Medusa de blauwe Syrische hamster voor het eerst ontdekt. De eerste exemplaren zijn gefokt uit een driekleur lijn. De fokker heeft jarenlang deze kleurmutatie voor haar zelf gehouden omdat ze niet sterk waren. In 2007 heeft Janet Nobel van Medusa een aantal exemplaren weggegeven aan andere fokkers waaronder ik. Er was in het begin twijfel of het wel een nieuwe mutatie zou zijn of dat het om donkergrijs zou gaan. Dit omdat met de grijze kleuren eveneens een blauwe kleur gefokt kan worden. Pas na een aantal kruisingen bleek dat het niet om grijs gaat, maar om de dilution mutatie (dd). De zuivere vorm is een lichte goudkleur met een blauwachtig kaakstreep. De kleurverschillen zijn minimaal en vallen niet op. Fokkers zullen snel denken dat het om een mislukte goud gaat. In combinatie met zwart is het donker blauw.

De huidige Blauwe Syrische hamsters stammen hoofdzakelijk van mijn 'Smurf' project af. Om te achterhalen wat het precies is, heb ik verschillende nestjes gefokt. Daarna hoorde ik dat bij de andere fokkers het fokken niet succesvol verliepen. Exemplaren van dit project zijn naar mijn broer Peter en Rebas gegaan. Daarvanuit is het naar Tsjechnië Jana, Denemarken, Rusland, Engeland, Zweden, Italië, Malta, etc. gegaan.
Syrische hamster kleur Dilute
Oranje

Genetische code pp, recessief

Kleur: oranje
Kaakstrepen: lichtbruin
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: donkerrood
Oorkleur: lichtbruinOranje is de Pink-eyed dilution mutatie (roodoog verdunningsfactor) en wordt genetisch daarom met pp aangeduidt. International wordt de kleur Cinnamon genoemd. De oogkleur is bij geboorte en op jonge leeftijd vel rood. Naarmate ze ouder worden, wordt de oogkleur donker rood. De kleur is warm oranje met een kaneelbruine en blauwe waas. De kaakstrepen zijn lichtbruin van kleur, de buikkleur is ivoor wit en de onderkleur is blauwgrijs.

De kleur is in Amerika in 1958 ontstaan en is voor het eerst in 1960 door Roy Robinson beschreven.
Syrische hamster kleur Oranje
Zilvergrijs

Genetische code Sg_, dominant

Kleur: licht grijs
Kaakstrepen: donkergrijs
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: grijsEr zijn bij de Syrische hamsters drie grijze kleuren bekend. Zilvergrijs vererft dominant en kan zonder problemen onderling gefokt worden. In heterozygote vorm (dus Sgsg) is de kleur donkerder dan in homozygote vorm (dus SgSg). In Heterozygote vorm lijkt de kleur heel veel op licht grijs.

Wat je bij heterozygote vorm (Sgsg) vaak ziet, is dat de dragende kleur door schemerd. Een Zilvergrijs dragend voor Crème (SgsgEe) is wat bruiniger van kleur dan bijvoorbeeld een Zilvergrijs dragend voor Zwart (SgsgAa). Wanneer deze kleur naar bruin neigt, wordt deze kleur in Nederland ook wel Sepia genoemd. Internationaal bestaat deze kleurbenaming niet.
Van de grijze kleuren komt in Nederland Zilvergrijs het meest voor.
Syrische hamster kleur Zilvergrijs
Lichtgrijs

Genetische code Lglg, dominant, lethaal

Kleur: licht grijs
Kaakstrepen: donkergrijs, bijna zwart
Buikkleur: grijsachtig wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donkergrijsLichtgrijs vererft ook dominant maar in homozygote vorm is het lethaal. Het wordt afgebroken in de baarmoede en wordt niet geboren. Voor zover bekend komt deze kleur niet meer in Nederland voor. Het is onbekend waar deze kleur nog wel voorkomt. Er zijn geluiden dat in Engeland nog met deze kleur gefokt wordt. De kleur heeft heel veel ticking.
Donkergrijs

Genetische code dgdg, recessief

Kleur: donker grijs
Kaakstrepen: zwart
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donkergrijs, bijna zwartDonkergrijs is de enige grijze kleur die recessief vererft. In Nederland wordt deze kleur niet specifiek meer gefokt en komt daarom maar zelden voor. Deze kleur wordt met in kleine hoeveelheden in Duitsland, Engeland en Rusland gefokt. De kleur is in 1964 in het laboratorium Cambridge Massachusetts ontstaan c.q. voor het eerst specifiek gefokt. In 1967 is voor het eerst over deze mutatie gepubliseerd. Deze kleur heeft heel veel ticking.

Wetenschappelijk is aangetoond dat jonge hamsters met deze kleur de eerste vier weken zo'n 10 tot 20 gram lichter zijn dan de andere kleuren. Ze worden daarom vaak gezien als "achterblijvertjes". Toch zeggen fokkers die deze kleur heden fokken, dit niet (meer) te ondervinden. Wel zit in de Donkergrijs lijnen knikstaart. Het lijkt erop dat deze afwijking aan deze kleur gebonden is. Het is heel lastig om dit eruit te fokken. Daarom moet met deze kleur niet zomaar gefokt worden, maar selectief mee omgegaan worden.
Syrische hamster kleur Donkergrijs
Mahonie / Umbrous

Genetische code U_, dominant

Kleur: donker goud
Kaakstrepen: donkerbruin / zwart
Buikkleur: grijsachtig wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donker leiblauwFeitelijk gaat het hier niet om een kleur, maar om een verdonkeringsfactor. In Nederland wordt de zuivere vorm van deze mutatie (dus niet in combinatie met andere kleuren) Mahonie genoemd, maar internationaal bestaat deze naam niet en wordt het Umbrous genoemd. Umbrous zorgt ervoor dat de haarpunten donkerder van kleur zijn.
Syrische hamster kleur Mahonie / Umbrous
Geel

Genetische code ToTo / ToY, dominant

Kleur: warm geel
Kaakstrepen: bruin/zwartachtig, licht aanwezig
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donkergrijs / zwartachtigHier gaat het om het schildpad gen. Het schildpad gen ligt op het vrouwelijke chromosoom en is daarom geslachtsgebonden. Wanneer een mannetje het schildpad gen erft, is hij Geel (genetisch ToY, waarbij Y voor het mannelijke chromosoom staat). Vrouwtjes die twee genen schildpad hebben geërft zijn tevens geel (genetisch ToTo).

Zie bij tekening schildpad voor meer informatie.
Syrische hamster kleur Geel

Eénkleurigen

Tegenovergestelde van de kleuren met uitmonstering zijn de éénkleurigen: deze kleuren hebben geen andere buikkleur en hebben geen kaakstrepen. Er zijn twee mutaties die dit veroorzaken, namelijk Zwart (genetische code: aa) en Crème (genetische code: ee). Wanneer een Syrische hamster één van deze combinaties geërfd heeft, is hij automatisch éénkleurig. Crème is, als je naar andere diersoorten kijkt, een hele bijzondere mutatie. Crème maskeert de kleuren Zwart en Geel. Een Syrische hamster die naast Crème ook Zwart is (dus aaee), is gewoon Crème en is van het zwarte kleur niets te zien.

Er is hierop slechts één uitzondering en dat is de Wit roodoog (genetische code cdcd). Deze kleur is totaal wit. Omdat de oren niet vleeskleurig zijn, maar pigment heeft, wordt deze kleur geen Albino genoemd. Ook deze kleur is een éénkleurige. Maar een kleurcombinatie met cdcd is altijd wit.

Zwart

Genetische code aa, recessief

Kleur: zwart
Kaakstrepen: niet aanwezig
Buikkleur: zwart
Oogkleur: zwart
Oorkleur: zwartDe Zwarte kleur vererft recessief. De hamster is niet geheel zwart. Ze hebben meestal witte voetjes, een wit befje en soms witte buikvlekken. Ook zijn ze gevoelig voor verroesten. Verroesten betekent dat ze op later leeftijd bruiner worden of bruine vlekken krijgen. Ze zijn dan niet meer zo mooi zwart van kleur. Deze kleur is zo rond 1985-1986 in Frankrijk ontstaan en is in april 1988 naar Zweden gehaald. Daar hebben fokkers de kleur zuiver gefokt. Zo rond 1989-1991 hebben Engelse fokkers ze naar Engeland geïmporteerd. Ze worden in Amerika ook wel "Black Bear Hamster" genoemd. Dit komt omdat de zwarte Syrische hamsters groter waren dan ze in de dierenwinkels in Amerika gewend waren.

Toch heeft één enkel zwart gen invloed op andere kleuren. Zo is een Crème drager zwart of een Mahonie / Umbroush drager zwart vaak donkerder en warmer van kleur. In heterozygote vorm zorgt het zwart gen namelijk ervoor dat de haarpunter donkerder van kleur zijn.
Syrische hamster kleur Zwart
Crème

Genetische code ee, recessief

Kleur: crème
Kaakstrepen: niet aanwezig
Buikkleur: crème
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donkergrijsCrème is de eerste mutatie die bij de Syrische hamster ontstaan is. De kleur heeft totaal geen uitmonstering en heeft geen ander buikkleur. Wel heeft deze kleur meestal een wit befje of op de buik een wit vlekje.

De kleur is in Engeland zo rond 1951 ontstaan en is in 1954 voor het eerst wetenschappelijk beschreven. De oorsprong van de mutatie is onbekend.
Syrische hamster kleur Crème
Wit roodoog

Genetische code c(d)c(d), recessief

Kleur: wit
Kaakstrepen: niet aanwezig
Buikkleur: wit
Oogkleur: rood
Oorkleur: donkergrijsDit is een witte Syrische hamster met rode ogen en donker gekleurde oren. Omdat de oorkleur pigment heeft, betreft het hier niet om een albino. Er zijn wel witte Syrische hamsters met rode ogen en vleeskleurige oren bekend, maar hier gaat het om een syntische albino. Het gaat feitelijk om de combinatie Oranje met Wit roodoog.

De mutatie is in 1952 ontstaan.
Syrische hamster kleur Wit roodoog

Tekeningen

Een tekening wordt veroorzaakt door een mutatie die er voor zorgt dat de Syrische hamster twee kleurig is. Je moet denken aan een bontfactor of aan een schildpadfactor. Een bontfactor wil zeggen dat op bepaalde plaatsen alleen maar witte haren zijn. Schildpadfactor is een mutatie die zorgt dat een Syrische hamster van het vrouwelijke geslacht gele vlekken heeft. En wanneer je een bontfactor combineert met een schildpadfactor, krijg je zelfs een drie kleurige hamster. Een drie kleurige hamster heeft naast normale kleurige haren witte en gele haren.

Schildpad

Genetische code Toto, dominant

Internationaal wordt deze tekening Tortoiseshell genoemd. De mutatie is in 1962 ontstaan.

Het schildpad gen zit op het vrouwelijke chromosoom en niet op het mannelijke. Alle chromosomenparen zijn even lang, behalve het geslachtschromosoom. Zo zit op het mannelijke geslachtschromosoom slechts een kleine hondertal genen, terwijl op het vrouwelijke geslachtschromosoom een tienvoudige aantal genen zitten. Zo zijn er genen, zoals het schildpad gen, die alleen maar op het vrouwelijke geslachtschromosoom zitten. Een mannetje kan slechts één schildpad gen erven. Zo'n mannetje is dan Geel van kleur. Genetisch duiden we dit vaak met ToY aan, waar het Y-symbool voor het mannelijke geslacht staat. Wanneer het vrouwtje één schildpad gen erft (genetisch Toto), dan heeft zij naast haar originele kleur ook gele vlekken. Als het vrouwtje twee schildpad genen geërft heeft (genetisch ToTo), dan is het vrouwtje Geel van kleur en heeft ze geen Schildpad tekening.

Sommige recessieve kleuren kunnen de kleur van de gele vlekken beïnvloeden zodat het meer geel of meer oranje is. Het gaat onder andere om de Cremè en Oranje kleuren. Wanneer een schildpad bijvoorbeeld voor Cremè draagt, zijn de gele vlekken wat lichter van kleur. Eveneens kan Umbrous de gele vlekken qua kleur beïnvloeden. Zo kan een zwarte Schildpad eveneens Umbrous zijn waardoor de gele vlekken donkerder van kleur zijn.
Syrische hamster kleur Schildpad
Driekleur

Genetische code Toto + Ds_ / Ba_ / ss / rdrd

Schildpad kan gecombineerd worden met Dominant Spot, Witband of Recessive Dappled. Je krijgt een combinatie van het originele kleur met zowel gele als witte vlekken. Dit wordt een driekleur genoemd. Omdat alleen vrouwtjes schildpad kunnen zijn, zijn alle driekleuren tevens vrouwtjes.
Syrische hamster driekleur
Witband

Genetische code Ba_, dominant

De witband betreft een dominante bontfactor waarbij de witte vlekken vooral rondom het midden gepositioneerd is. De mutatie is in Amerika in 1957 ontdekt. In 1959 is het naar Engeland gekomen.

Bij dubbele vererving (BaBa) leidt dit veelal tot een grotere witte band en/of grotere witte vlekken.
Syrische hamster kleur Witband
Syrische hamster Witband
Syrische hamster Witband
Dominant Spot

Genetische code Dsds, dominant, lethaal

Deze variant heeft veel vlekken.

Dominant Spot is een lethale factor. De exemplaren die een dubbele factor geërft hebben, worden in de baarmoeder afgestoten.
Syrische hamster Dominant-spot
Roan / White Belly

Genetische code Whwh, dominant, lehtaal

Roan / White Belly is een schillemfactor die ervoor zorgt dat alle crème gerelateerde kleuren beïnvloed. Eveneens zou ook geel gerelateerde kleuren (op basis van Schildpad) effect hebben, maar ik heb zelf hiervan geen bewijs gezien. De haren worden steeds witter en wittet totdat het bijna een witte hamster is. Wanneer het gen gecombineerd wordt een kleur die een uitmonstering heeft, dan is de buikkleur wit.

Het gen is semi-lethaal. Dit betekent dat hamsters die de factor dubbel geërft hebben, wel geboren worden maar niet levensvatbaar zijn. Ze worden spierwit geboren en hebben geen ogen. Ze worden meestal niet ouder dan 2 tot 3 weken. Klik hier voor een artikel over Roan inclusief de beschrijving van de gevaren en een waarschuwing m.b.t. het fokken ervan.
Syrische hamster Roan
Dalmatiër / Recessief Schimmel / Polywhite

Genetische code wh(p)wh(p), recessief

Het gaat hier om een mutatie die al in de jaren '90 in Nederland aanwezig was en niet heel veel mee gefokt wordt. In combinatie met Dominant Spot is het een Dalmatiër. Door het te combineren met Umbrous krijg je een schimmel die op Roan lijkt, echter niet lethaal is.

Polywhite ligt op hetzelfde locus als de Roan-mutatie. In combinatie met Roan (Wh) geeft het een ander vlekpatroon en bij kruisingen is door Holmden Hill Haven aangetoond dat beide mutaties op hetzelfde locus liggen. Het gaat hier om een recessieve factor.

Wanneer een Syrische hamster Goud twee genen Polywhite heeft geërfd, dan heeft hij een witte buik.

Zie ook ook de website van Jana: www.rikyhamstery.com.
Syrische hamster kleur Dalmatiër
Syrische hamster Recessief Schimmel
Recessive Dappled

Genetische code rdrd, recessief

Deze variant heeft een brede witte band met vlekjes op de achterhand. Op de kop en neus zit een witte bles.

Recessive Dappled is door Spice Teddybear Hamstery in december 1996 ontdekt. Ze heeft een hamster van Estonia / Rusland naar Amerika gehaald en dacht dat het om een Dominant Spot ging. Bij het fokken en bij inteelt bleek dat het om een recessieve vlekgen ging die nog niet bekend was. Later bleek dat in Rusland alleen maar een recessieve vlekgen bekend was en dat de Dominant Spot niet in Rusland voorkomt.
Syrische hamster Recessive Dappled
Piebald

Genetische code ss, recessief

Piebald is in 1949 ontstaan (J. Hered 40:101) en zo rond 1958 voor het eerst door Roy Robinson beschreven. Volgens bekende internationale deskundigen heeft deze mutatie nooit het laboratorium verlaten en is deze mutatie niet in de handen van fokkers gekomen. Anderen vertellen dat in de jaren 1970-1980 met deze mutatie in Engeland gefokt is. Het had verschillende problemen zoals onvruchtbaarheid en lage calcium gehaalte waardoor zij klein bleven en misvormde botten hadden. De Piebalds waarmee in engeland gefokt werden, hadden geen witte vlekken in het gezicht. De kop was eenkleurig.

In 2013-2014 blijkt bij mijn broer, Peter Braak, de Piebald mutatie weer aanwezig te zijn. Tenzij het om een ander mutatie gaat met dezelfde tekening eigenschap. De problemen m.b.t. de calcium zijn zover bekend niet aanwezig.
Syrische hamster Piebald

Overige mutaties

Ruby-eye

Genetische code ruru, recessief

De oogkleur is robijnkleurig in plaats van zwart.

Het Ruby-eye gen zorgt ervoor dat de oogkleur robijnkleurig wordt. Het betreft een zeer moeilijk te fokken mutatie. Dit omdat de mannetjes na ongeveer 10 weken oud steriel zijn.
Russisch blauw

Genetische code onbekend, incompleet dominant

Deze mutatie is zichtbaar wanneer het met Oranje gecombineerd wordt.

De mutatie is door Daria Zueva (hamstery Homa Sapiens) in 2010 in een dierenwinkel in Rusland (Moscow) gevonden. Zij kon de kleur niet localiseren en was heel benieuwd wat het precies zou zijn. De hamster had een wat vlekkerig pachtpatroon. In eerste instantie is de kleur Russisch blauw genoemd omdat de mutatie uit Rusland komt en het veel van blauw weg heeft qua kleur. Ongeveer eind 2011 / begin 2012 kwamen de eerste foto's via Facebook online.

Nu is bekend dat het gaat om een incompleet dominant mutatie en in combinatie met oranje zorgt het ervoor dat het een blauw lijkende hamster wordt. Er zijn diverse combinaties nu gefokt en dit resulteert in een vierkleurige hamster tot aan een chocolade variant met vlekachtige patronen. De naam Russisch blauw wordt waarschijnlijk later verandert wanneer meer duidelijkheid bestaat over de kleurmutatie.

Onze eerste eigen ervaring met betrekking tot het fokken is dat het incompleet dominant moet zijn. Wij hebben een Russisch blauw variant gekruist met een totaal afzonderlijke lijn waarin oranje voorkomt en in 1e generatie zat een nieuwe Russisch blauw variant.
Syrische hamster Russisch blauw
Syrische hamster Russisch blauw

Niet genetisch

Mozaiek

Niet erfelijk

Een bruine of zwarte streep, spontane pigmentvlekken.

Soms komt er bij éénkleurige Syrische hamsters bruine of zwarte vlekken / strepen voor. Dit wordt bij de Syrische hamsters Mozaiek genoemd. Het is niet erfelijk en je kunt er dus niet gericht op fokken. Het komt het meest voor bij Crème gerelateerde kleuren.
Syrische hamster mozaïek

Combinatie van kleuren

Verschillende kleurmutaties kan je met elkaar combineren. Er zijn heel veel kleurencombinaties bekend. In principe kan je de combinatie kleuren ook hier indelen in kleuren met uitmonstering, crème-gerelateerde kleuren en zwart-gerelateerde kleuren. De kleurcombinaties zonder Crème (ee), Zwart (aa) en Wit-roodoog (cdcd) zijn allemaal kleuren met uitmondering. Echter Crème maskeert de kleur Zwart. M.a.w. deze twee kleuren zijn niet te combineren.

De verdonkeringsfactor Umbrous heeft heel veel effect op de crème-gerelateerde kleuren, maar kan ook zwart-gerelateerde kleuren verdonkeren c.q. warmer maken. Echter met Zwart zelf zou het niet veel doen. Wel is de ervaring dat een Zwart gecombineerd met Umbrous minder snel verroest.

Kleuren met uitmonstering c.q. kleuren zonder Crème, Zwart of Wit cdcd:

Roest roodoog

Genetische code bbpp

Is te herkennen aan de oorkleur.

Roest roodoog is de combinatie van Roest met Oranje.
Syrische hamster kleur Roest roodoog
Lilac roodoog

Genetische code dgdgpp

Lilac roodoog is de combinatie van Oranje met Donkergrijs. Deze kleur wordt sinds 2014 in Nederland weer gefokt. Dit door nieuw import van donkergrijs. Deze kleur is wel erkend en bij KLN een standaard van.

Op de foto staat een Lilac driekleur.
Syrische hamster kleur Lilac
Blond roodoog

Genetische code Lglgpp of Sgsgpp

Blond is de combinatie van Oranje met Zilvergrijs of Lichtgrijs. Omdat Lichtgrijs niet in Nederland voorkomt, zijn de Syrische hamsters in de kleur Blond in Nederland op basis van Zilvergrijs.
Syrische hamster kleur Blond
Smoke Pearl

Genetische code dgdgToY of dgdgToTo

Smoke Pearl is de combinaite van Geel met Donkergrijs. En is een zachte romige grijze kleur Wordt in Nederland vanaf 2015 weer op kleine schaal gefokt.
Lilac Pearl / Pale Smoke Pearl

Genetische code bb/pp+dgdgToY en bb/pp+dgdgToTo

Lilac Pearl is de combinatie van Geel, Donkergrijs en een ander kleurverdunning zoals Oranje en/of Roest. En is een zachte romige gele kleur. Eerste exemplaar in Nederland door mijn broer Peter gefokt in mei 2015.

De name Pale Smoke Pearl is door mijzelf bedacht omdat ik geen kleurbenaming kon vinden. Op Facebook schreef iemand dat dit een erg lichte versie is van Smoke Pearl en daarom heb ik aangesloten bij de Engelse benaming: Pale Smoke Pearl. Later werd op Facebook de naam Lilac Pearl gebruikt welke beter is.
Syrische hamster kleur Lilac Pearl
Honing roodoog/ Honey Red Eyed

Genetische code ppToY of ppToTo

Ten opzichte van Honing donkeroog is deze wat lichter

Honing roodoog is de combinatie van Geel met Oranje.
Syrische hamster kleur Honing roodoog
Honing donkeroog/ Honey Dark Eyed

Genetische code bbToY of bbToTo

Is ten opzichte van Honding roodoog iets donkerder

Honing donkeroog is de combinatie van Geel met Roest.
Syrische hamster kleur Honey donkeroog
Silver Pearl

Genetische code SgsgToY, SgsgToTo, SgSgToy of SgSgToY

Silver Pearl is de combinatie van Geel met Zilvergrijs.
Syrische hamster kleur Silver Pearl
Blond donkeroog / Zilver Roest

Genetische code bbSgsg, bbSgSg of bbLglg

Zilver Roest is de combinatie van Zilvergrijs met Roest. Deze kleur wordt ook wel Blond donkeroog genoemd. Op de foto staat een Zilver Roest bbSgSg. Foto is gemaakt op Joh Qualm Bokaal in 2011.

Syrische hamster kleur Zilverroest

Crème-gerelateerde kleuren:

Crème roodoog

Genetische code eepp

Foto van © Hamstery Il Criceto.

Crème roodoog is de combinatie van Crème met Oranje.
Syrische hamster kleur Crème roodoog
Caramel / Crème met bleke / lichtgrijze oren

Genetische code eebb

Crème met bleke oren is de combinatie van Crème met Roest. Deze kleur wordt vaak Caramel genoemd.
Syrische hamster kleur Crème lichtkleurige oren
Donker Sepia

Genetische code U_ee

Donker Sepia is de combinatie van Crème met Umbrous.
Syrische hamster kleur Donker Sepia
Zilver Sepia

Genetische code U_eeSg_

Zilver Sepia is de combinatie van Crème met Zilvergrijs en Umbrous.
Syrische hamster kleur Zilver Sepia
Mink

Genetische code U_eepp

Mink is de combinatie van Crème met Oranje en Umbrous.
Syrische hamster kleur Mink
Zilver Mink

Genetische code U_eeppSg_

Zilver Mink is de combinatie van Crème met Oranje, Zilvergrijs en Umbrous.
Syrische hamster kleur Zilver Mink
Chocolade Sepia

Genetische code bbeeU_

Chocolade Sepia is de combinatie van Crème met Roest en Umbrous.
Syrische hamster kleur Chocolade Sepia
Zilver Chocolade Sepia

Genetische code SgsgbbeeU_ of SgSgbbeeU_

Zilver Chocolade Sepia is de combinaite van Crème met Roest, Zilvergrijs en Umbrous.
Syrische hamster kleur Zilver Chocolade Sepia
Blauw Sepia

Genetische code ddeeU_ / ddeeSgsgU_

Blauw Sepia is de combinatie van Crème met Dilution. Wanneer Zilvergrijs eveneens geërfd is, ziet het ongeveer hetzelfde uit.
Syrische hamster kleur Blauw Sepia
Koper

Genetische code U_bbeepp

Koper is de combinatie van Crème met Roest, Oranje en Umbrous. De kleur komt op later leeftijd pas mooi op kleur en is warmer dan Mink.
Syrische hamster kleur Koper
Offwhite

Genetische code eeSgsg

Offwhite is de combinatie van Crème met Zilvergrijs. Het gaat hier om één gen van Zilvergrijs. Erft het twee genen Zilvergrijs, dan is de kleur namelijk wit.
Syrische hamster kleur Offwhite
Wit donkeroog

Genetische code eeSgSg

Wit donkeroog is de combinatie van Crème met twee genen Zilvergrijs.
Syrische hamster kleur Wit donkeroog
Wit roodoog (met lichtgekleurde oren)

Genetische code eeppSgSg

Wit roodoog met lichtgekleurde oren is de combinatie van Crème, Oranje en twee genen Zilvergrijs. Deze kleur kan ook verkregen worden indien Witband en Dominant Spot tegelijkertijd gecombineerd wordt met Geel.
Syrische hamster kleur Wit roodoog
Ivoor

Genetische code eedgdg of eeLglg

Ivoor is de combinatie van Crème met Donkergrijs of Lichtgrijs. De lichtgrijze variant wordt in Nederland niet gefokt.

Zwart-gerelateerde kleuren:

Chocola

Genetische code aabb

Chocola is de combinatie van Zwart met Roest. Ten opzichte van Chocolade Sepia is dit de donker chocolade kleur.
Syrische hamster kleur Chocola
Blauw

Genetische code aadd / aaddU_

Blauw is de combinatie van Zwart met Dilution (wat ook wel Blauw genoemd wordt). Gecombineerd met Umbrous levert het een donkerblauwe kleur op die een wat donkere ondervacht heeft. Zonder Umbrous levert het een lichtere blauwe kleur op met een witgrijze ondervacht.
Syrische hamster kleur Blauw
Lavendel donkeroog

Genetische code aabbdd / aabbddU_

Lavendel donkeroog is de combinatie tussen Zwart met Roest en Dilution/Blauw. Door nog extra te combineren met Umbrous krijgt deze kleur een donkere ondervacht.
Syrische hamster kleur Lavendel
Dove

Genetische code aapp

Dove is de combinatie van Zwart met Oranje.
Syrische hamster kleur Dove
Lavendel roodoog

Genetische code aaddpp / aaddppU_

Lavendel roodoog is de combinatie van Zwart met Dilution/Blauw en Oranje. Door nog extra te combineren met Umbrous krijgt deze kleur een donkere ondervacht.
Syrische hamster kleur Lavendel roodoog
Champagne

Genetische code aabbpp

Champagne is de combinatie van Zwart met Roest en Oranje. De naam is eigenlijk verkeerd. De kleur is te donker voor Champagne. Wie de naam bedacht heeft is onbekend. Voor een echte Champagne moet het eveneens met Dilution/Blauw verdund worden.
Syrische hamster kleur Champagne
Dingy Black

Genetische code aaSgsg, aadgdg of aaLglg

Dingy Black is de combinatie van Zwart met één van de drie voorkomende grijze kleur.

Wordt ook wel soms Charcoal genoemd.
Syrische hamster kleur Dingy Black
Zilver Chocolade

Genetische code aabbSgsg, aabbdgdg of aabbLglg

Zilver Chocolade is de combinatie van Zwart met Roest en Zilvergrijs. Zilvergrijs kan in dit geval vervangen worden door Donkergrijs of Lichtgrijs. De kleur blijft ongeveer hetzelfde.
Syrische hamster kleur Zilver Chocolade
Zilver Zwart

Genetische code aaSgSg

Zilver Zwart is de combinatie van Zwart met twee genen Zilvergrijs.
Syrische hamster kleur Zilver Zwart
Zilver Dove

Genetische code aaSgsgpp en aaSgSgpp

Een Zilver Dove met heterozygote Sg is iets lichter van kleur.

Zilver Dove is de combinatie van Zwart met Oranje en Zilvergrijs.
Syrische hamster kleur Zilver Dove
Yellow Black

Genetische code aaToY of aaToTo

Kleur kent veel nuances.

Yellow Black is de combinatie van Zwart met Geel.
Syrische hamster kleur Yellow Black
Yellow Chocola

Genetische code aabbToY of aabbToTo

Yellow Chocolade is de combinatie van Zwart met Geel en Roest. Het is zeg maar een Yellow Black verdund met Roest.
Syrische hamster kleur Yellow Chocola
Yellow greybrown

Genetische code aabbSgsgToY, aabbSgSgToY,aabbSgToTo of aabbSgsgToTo

Yellow Greybrown is de combinatie van Zwart met Roest, Zilvergrijs en Geel. Het is zeg maar een Yellow Chocola verdund met Zilvergrijs.
Syrische hamster kleur Yellow Greybrown
Honey Black Red Eyed

Genetische code aappToY of aappToTo

Honey Black Red Eyed is de combinatie van Zwart met Oranje en Geel. Het is zeg maar een Yellow Black met Oranje verdund.
Syrische hamster kleur Honey Black red eye

Wit cdcd gecombineerd met andere mutaties:

Wit roodoog

Genetische code cdcdpp

Dit betreft een wit roodoog met vleeskleurige oren.

Syrische hamster kleur Wit cdcdpp

Bronnen

- The British Hamster Organisation (BHA)
- Nature Publishing Group
- Artikelen van genetica deskundige Roy Robinson
- N.K.V., www.KleineKnaagdieren.nl
- Hamster Society (UK)
🔗 Algemeen   🔗 Leuk huisdier?   🔗 Herkomst   🔗 Uiterlijk   🔗 Winterslaap   🔗 Kleuren   🔗 Haarvariaties   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje   🔗 Nestje 2   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Foto's   🔗 Faq