De mutatie Roan, een zeer gevaarlijke mutatie

Bij de Syrische hamster komt een schimmelfactor voor die dominant vererft. Deze factor wordt Roan genoemd en zorgt ervoor dat alle crème gerelateerde kleuren beïnvloed worden. De haren worden bij crème gerelateerde kleuren langzaam wit. De mutatie wordt ook wel White Bellied genoemd. Wanneer een Agouti kleur het Roan-gen draagt, heeft hij een witte buik.

Syrische hamster mutatie Roan
Een Zilver Sepia Roan, ongeveer 6 weken oud (hamster van de fokker Duvessa)

De mutatie lijkt heel erg leuk, maar toch schuilt bij deze mutatie een gevaar die niet leuk is. Het Roan-gen is namelijk semi-lethaal. Dit betekent dat wanneer een hamster twee Roan-genen erft, hij totaal wit en oogloos geboren wordt. Deze hamsters worden daarom vaak niet ouder dan 2-3 weken.

Hoe gevaarlijk is Roan?Het Roan-gen is semi-lethaal en wanneer beide ouderdieren het Roan-gen dragen, gaat één op de vier hamsters dood. Het grote probleem is dat het Roan-gen bij niet crème gerelateerde kleuren (zoals zwart, oranje, etc.) niet te zien is. Wanneer het Roan-gen zomaar door lijnen gefokt wordt, krijg je steeds vaker nestjes waar onbewust Roan in zit.

Aan een Agouti kleur kan je eventueel aan de witte buik zien dat het Roan-gen aanwezig is. Maar er zijn ook andere mutaties die een witte buik veroorzaken. Te denken valt aan de mutaties Dominant Spot en Witband. Wanneer het Roan-gen in combinatie met Dominant Spot en/of Witband gefokt wordt, dan kan je ook aan deze hamsters niet meer zien of ze dragen voor het Roan-gen en kan je onbedoeld soms foute combinaties fokken.

Bij witte hamsters is het totaal niet te zien of ze Roan zijn.

Syrische hamster, Roan, kont
Op de achterhand is te zien dat er allemaal witte haren aanwezig zijn

Syrische hamster, Roan, closeup
Een close-up van de vacht.

Hoe kan je Roan het beste fokken?Wanneer je als fokker toch specifiek Roan wilt fokken, dan kan je het beste altijd Crème gerelateerde kleuren gebruiken. Zorg ervoor dat je geen Zilvergrijs in de lijn hebt zodat je onbedoeld witte kleuren fokt. Daarnaast moet je aan de nieuwe baasjes vertellen dat het om (eventuele) Roan hamster gaat en wijs ze op het gevaar wanneer er mee gefokt wordt. Zo voorkom je dat er zomaar pretnestjes met Roan hamsters gefokt worden.

Is Roan erkend?Op dit moment (moment van schrijven van dit artikel) is de kleurvariant Roan niet erkend en kan je hem alleen bij een keuring inschrijven indien je een Standaard er bij doet. De keurmeester kan dan aan hand van de door jou bijgeleverde Standaard je hamster keuren.

Ik heb een niet Crème gerelateerde kleur en het lijkt op Roan!Andere kleuren zoals Zilvergrijs, Oranje of Zwart kunnen op een Roan hamster lijken. Maar dit wordt dan door een andere mutatie, zoals Dominant Spot, veroorzaakt. Sinds kort is er een nieuwe schimmelfactor bekend en naar zeggen vererft dit recessief. Het grote voordeel van deze nieuwe variant is dat het niet lethaal is.

Syrische hamster, mutatie Schimmel
Schimmel, een hamster van Janet Nobel

Aanvulling

Dit artikel is op 9 mei 2017 geschreven. De "nieuwe" schimmel van Janet Nobel is zeer waarschijnlijk een Polywhite (wh(p)wh(p)). In combinatie met een Umbrous + Crème variant geeft het schimmel. In combinatie met Dominant Spot geeft het Dalmatiër. Polywhite ligt op dezelfde locus als Roan (Wh).

Eind jaren '20 zijn er discussies geweest op keuringen of er verschillende versies van Roan bestaan. De boven beschreven Roan verschimmelt naarmate hij ouder wordt. Maar tegenwoordig zijn er ook Roans die vanaf geboorte zo zijn en niet meer witter worden als ze ouder worden. Helaas wordt er zo weinig mee gefokt dat er geen echte bewijs hiervoor is.