Besluit houders van dieren    Invloeden van externe factoren    Bloedmijt bestrijden    Roborovski mijn verhaal    Magische mutaties    Overzicht artikelen
 Besluit houders van dieren    Invloeden van externe factoren    Bloedmijt bestrijden    Roborovski mijn verhaal    Magische mutaties    Overzicht artikelen

Op naar de winter

Wie de Russische dwerghamster goed kent, weet dat dit bijzondere diertje een wintervacht kan krijgen. En zo vanaf oktober zie je op het forum van DeHamster.nl al topics verschijnen van mensen die deze soort dwerghamster toch nog niet zo goed kennen. Paniekerig wordt gevraagd of er iets mis is met hun knuffeldiertje, want hij wordt grijzer of krijgt witte vlekjes.

Russische dwerghamster in wintervacht
Links een blauw-wildkleur in wintervacht, rechts zonder wintervacht

De Russische dwerghamster leeft o.a. in het zuiden van Siberiƫ, een gebied waar het in de winter zowel koud als wit wordt. De Rus kan alleen maar overleven als hij niet opvalt en warm blijft. De kleur van de Rus in de natuur is bruin met zwarte tinten. Wanneer hij in een witachtig landschap loopt, valt hij direct op en is dan een gemakkelijke prooi. De natuur heeft dit dus opgelost: wanneer de winter in aantocht is, verruilt de Russische dwerghamster zijn zomervacht om in een witte wintervacht.

Maar onze tamme Rus krijgt niet zo vaak een wintervacht. Onze Russen staan meestal in de huiskamer of in een kamer die verlicht is. De prikkel is er nauwelijks meer aanwezig. Daarnaast moet je je realiseren dat een Rus, in de natuur onder de grond, in gangenstelsels leeft. De Rus is om de 4-5 uur even wakker en wanneer hij naar buiten treedt, is het of donker of licht. In de huiskamer is het 's avonds wanneer hij "naar buiten" gaat, licht.

Toch krijgen sommige Russen een wintervacht ongeacht dat ze in de woonkamer staan. Sommige Rusjes hebben een kleinere prikkel nodig. Maar mijn ervaring is ook dat het heel bepalend is waar de kooi van de Rus staat. Staat de kooi zodanig dat er veel schaduw aanwezig is, dan is de kans vele malen groter dat hij in wintervacht gaat.

Russische dwerghamster wintervacht
Deze Rus krijgt een wintervacht

Voor fokkers is het vervelend als hun prachtdieren wintervacht krijgen. Niet alleen omdat hij meestal nooit meer zo mooi wordt als hij was, maar ook omdat ze minder vruchtbaar zijn. Minder vruchtbaar betekent niet dat ze steriel zijn. Het betekent dat ze minder snel en dus minder vaak een nestje krijgen. Mijn ervaring is dat het aan de man ligt. Een vrouwtje in wintervacht gekoppeld aan een man zonder wintervacht, krijgt bij mij in ieder geval meestal zonder problemen jongen. De man is vanaf ongeveer het begin tot aan het moment dat hij net iets uit wintervacht gaat, minder vruchtbaar. Daarom geef ik (beginnende) fokkers altijd de tip om een extra lampje aan te laten in de ruimte waar hun Russen staan. Wetenschappelijk is het namelijk aangetoond dat wanneer je in de nacht een paar minuten een lamp aanlaat, de Russen veel minder in wintervacht gaan.

Help! Is mijn Rus ziek? Nee dus, het is iets heel normaals en eigenlijk iets heel bijzonders. Ik zou zeggen: geniet van het moment!

Russische dwerghamster wintervacht

Martin Braak (c) 2006