Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Categoriën

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.043
    Vandaag: 9
    Gisteren: 59
Turkse hamster, hoe zit het nu precies? 
zondag, 11 februari, 2024, 8:00 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Soms krijg je vragen waarvan je denkt hoe komt nu iemand hierop? Zo ook deze week een vraag over de Turkse hamster en mogelijkheid dat het niet om de Syrische hamster gaat, maar om een Turkse hamster. Via Google kwam ik zowel op de site van Marika als van mij terecht waar een stuk over de Turkse hamster staat. Beide teksten meer dan 10 jaar oud, ingeval de mijne. Maar via Google en cache geheugen van Google kwam ik ook achter dat bepaalde websites teksten aangepast hadden.

Eerst wat is een Turkse hamster? We hebben het dan over Mesocricetus brandti. Dit is een hamster die in delen van Turkije, Azerbeidzjan en andere omliggende landen voorkomt. Hij is in 1878 voor het eerst gedocumenteerd en werd in de laboratorium geregeld gebruikt. Deze hamster is niet geschikt als huisdier in verband met zijn agressieve karakter. Qua uiterlijk lijkt de kop wat weg te hebben van de Syrische hamster,de kleur is iets minder warm. Qua aantal chromosomen heeft hij 42 hiervan versus de Syrische hamster 44. Hij is wat groter dan de Syrische hamster. En hij heeft net als de Korenwolf (Europese hamster) een zwarte vlek op de buik.

In de laboratorium zou het gelukt zijn om de Syrische hamster met de Turkse hamster te kruizen en dit resulteerde in hybride exemplaren met 43 chromosomen. Tevens staat op diverse websites dat hij nauw verwant is aan de Syrische hamster. Maar waar komen deze teksten nu precies vandaan?

Als ik naar Wikipedia kijk dan verwijzen zij naar Hamster Care inzake de informatie over de nauw verwantschap. Als je op deze website kijkt zie je in het Engels staan "They are said to be closely related to the Golden hamster, but more aggressive". Of wel teksten worden van elkaar overgenomen. Het is zo dat de Turkse hamster tot de zelfde familie Mesocricetus ingedeeld is. Dit betekent alleen maar grote hamstersoorten. Als je naar uiterlijk kijkt dan zou het in de evolutie meer verwantschap kunnen bestaan. Maar het is niet zo dat ze nauw verwant aan elkaar zijn dat je ze even met elkaar kunt kruisen. Dat kan in verband met verschil in chromosomen niet. Laat staan deze twee diersoorten zien elkaar niet als familie maar als vijanden.

Volgens Lyman en O'Brien 1977 zou er bij Ankara Turkije een populatie Turkse hamsters zijn gevonden die 44 chromosomen hebben. Als je Google in het Engels op deze vraagstuk kom je uit op de website ScienceDirect. Daar staat in cache geheugen van Google "Chromosomal number varies among M. brandti populations with most populations having a diploid number (2N) of 42 chromosomes. However, one population trapped near Ankara Turkey has a diploid number of 44 chromosomes.". Open je deze website: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/mesocricetus, dan zie je dat deze tekst helemaal niet meer in staat. En kijk je hoe oud de cache geheugen is van Google, dan is dit voor het laatst 10 jaar geleden door Google gelezen en geïndexeerd. Of wel er was een reden voor ScienceDirect om het aan te passen.

Het zou zo maar kunnen dat Lyman en O'Brien in plaats van de Turkse hamster de Syrische hamster aan het testen waren. Die heeft 44 chromosomen. Het zou ook maar zo kunnen zijn dat hierop gebaseerd is dat ze nauw verwant zijn aan de Syrische hamsters. Maar dat is hardop denkend. Wat ingeval wetenschappelijk bekend is, is dat wanneer kruisingen tussen dieren gelukt is met verschillend aantal chromosomen, dat deze hybriden onvruchtbaar zijn. En dat is ook bij de Turkse hamster gedocumenteerd. Dit komt omdat meiose niet gelijkmatig verdeeld kunnen worden. Meiose is het proces waarbij sperma en eicellen gemaakt worden, ook wel reductiedeling genoemd. Zaadcellen bevat de helft van de chromosomen evenals een eitje. Bij een aantal van 43 chromosomen gaat dit proces niet lukken.

Samengevat kan je de Turkse hamster niet met de Syrische hamster kruisen en zijn ze niet zo nauw verwant als in de zin het zijn ongeveer de zelfde hamsters en je kunt ze kruisen. Er zijn oude teksten in omloop en op diverse websites blijven oude teksten staan. Het wordt vaak van elkaar overgenomen. Ik heb gisteren de tekst over de Turkse hamster herschreven.

Foto behorend bij blog
Brrr het is koud! 
zondag, 7 januari, 2024, 8:39 am - Dwerghamsters , Syrische hamsters
door Martin Braak
Tweede week van 2024 begint met temperaturen beneden de 0. Ze spreken voorzichtig uit dat je op weilanden volgelopen met water kunt schaatsen. Maandagnacht -4, dinsdag en woensdag nacht -5 en dan gaan de temperaturen weer naar richting -2 en -3 voor lange periode 's nachts en overdacht 0 tot 2 graden. Brrr koud. En dat betekent dat in de schuur waar ook hamsters staan de kachel aan moet.

Wat mij dit jaar erg opvalt is dat ik geen wintervacht zie bij mijn hamsters. Ik zet de lichten handmatig aan en ook handmatig uit, maar dit gebeurd bijna altijd op eenzelfde moment. Daardoor is er geen daling van licht lengte en daardoor wakkert wintervacht niet aan.

Foto behorend bij blog

Eind vorig jaar merkte ik vaker dat bij dierenliefhebbers torpor voorkomt. Torpor is dat wanneer de Russische dwerghamster denkt dat het een strenge winter is en denkt dat hij onvoldoende voer heeft. Daardoor brengt hij dagelijks zijn lichaamstemperatuur omlaag en gaat hij stil en bibberend zitten. Daardoor denkt hun baasjes dat er iets mis is. Het kan komen door tocht of dat de hamster even kou heeft gevoeld. In combinatie met activeren van instinkt m.b.t. torpor. Het is heel zeldzaam. Bijna meer dan 40 jaar ervaring heb ik het zelf maar twee keer gezien.

Campbelli dwerghamsters kennen dit niet. Campbelli's gaan ook niet in wintervacht. Is ook niet nodig. In de natuur leven ze in kleine groepjes en houden ze elkaar lekker warm. En er is altijd wel wat eten rondom hun leefgebied. Terwijl de Rus ook in gebieden leeft waar het hard kan vriezen en dik pak sneeuw kan liggen. Dan leven ze ondergrond voor dagen, weken lang.

Syrische hamsters krijgen ook geen wintervacht. Kennen ook geen torpor. Maar kunnen in winterslaap gaan. Ook dit gebeurd zelden. Daarvoor moet de temperatuur lager zijn en daglengte kort zijn. Dat is een combinatie in onze huizen dat niet voorkomt. Want we zetten de lamp aan. En de temperatuur moet onder de 10 graden zijn wat bij ons niet snel voorkomt in huis.
Oompa Loompa bijzonder project alweer 10 jaar geleden 
vrijdag, 17 februari, 2023, 9:44 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
In de afgelopen 10 jaar is veel gebeurd en ik realiseerde me dat mijn Oompa Loompa project alweer 10 jaar geleden was. Ik had eind 2012 een nestje Syrische hamsters en i.v.m. het fokken van de kleur chocolade gaf ik de hamsters namen van Sjakie en de Chocoladefabriek. In het nestje zat een bijzonder vrouwtje die erg opviel door haar vlekken en ik noemde haar Oompa Loompa.

Foto behorend bij blog

Oompa Loompa werd elke dag op de foto gezet. En in begin was dat eenvoudig. Maar naarmate de tijd passeerde werd dit steeds moeilijker. Ze zat niet stil. Ik maakte van alles met haar mee. Het geven van een stukje brood om haar goed op foto te zetten. Tot dat een keer dat ik haar kooi niet goed had gesloten. En in de ochtend zat ze niet meer in haar kooi. Toen ik haar naam noemde hoorde ik dat ze achter de keukenkastje zat. Ze was via de rooster onder de keuken onderdoor gekropen en achter het keukenkastje omhoog gekropen. Daar zat ze vast. Ik heb de buurman van mijn broer gevraagd om een stuk van de achterkant van het keukenkastje een gat te boren. Zodat ik haar terug kon pakken. En gelukkig dat lukte.

Ik wilde Oompa Loompa elke dag op foto zetten om zo te laten zien hoe zij groeide. En een oude hamster zou worden. Helaas na ongeveer acht maanden overleed zij. Een paar dagen daarvoor zat ze al niet lekker in haar vel en dat was op de foto's wel terug te zien. Veel te vroeg en zo balen van mijn project dat ik niet weer zou doen. Het koste erg veel tijd namelijk. Minimaal wel 15 minuten per dag.

Foto behorend bij blog

Het fimpje is te vinden op mijn website onder het onderdeel ouderdom. Als je op Youtube zoekt op Oompa Loompa upgrowing hamster vind je het filmpje eveneens. Het is al 10 duizend keer bekeken.

Mijn broer fokt de Syrische hamsters. Al een paar jaar heb ik geen Syrische hamster. Ik focus me op de twee lijnen van de Russische dwerghamsters. En op de Campbelli dwerghamsters. Ik denk dat ik eind dit jaar weer een Syrische hamster als huisdiertje wil hebben.
AH kerstreclame 2021, heel schattig met Syrische hamsters, maar zeg geen twee Syrische hamsters bij elkaar! 
maandag, 6 december, 2021, 9:28 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
De kerstreclame van Albert Heijn is heel leuk en schattig. In plaats van cartoon hamsters spelen dit keer "echte" Syrische hamsters mee. Zo sweet!

Maar aan het einde worden twee Syrische hamsters bij elkaar gezet. Dit kan echt niet! Dit is fictief en kan niet gedaan worden met echte Syrische hamsters. Als het om twee vrouwtjes of mannetjes gaat, dan zullen ze gaan vechten. En wel zo vechten dat het dodelijk af gaat lopen.

Je kan een mannetje en vrouwtje zeer tijdelijk bij elkaar zetten. Dat gaat op 1 van de 4 dagen goed. Dan is het vrouwtje namelijk vruchtbaar... Je snapt wat er dan gaat gebeuren.



Dus nogmaals: zet geen twee Syrische hamsters bij elkaar!!
Houdt de Syrische hamster een winterslaap of is hij dood? Hoe kan je dit zien? #hamster 
zondag, 7 november, 2021, 7:54 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Op 2e kerstdag 2012 kwam mijn broer Peter met een Syrische hamster in winterslaap binnen lopen. Peter en ik wonen in dezelfde straat namelijk en als iets bijzonders is, komt Peter vaak naar me toe. Ik had nog nooit foto's en filmpjes kunnen maken van een hamster in winterslaap en voor mij was dit een geweldig moment. Ik heb hier een heel onderdeel op mijn site aan gewijd. En dit onderdeel wordt ook vaak gelezen.

Een Syrische hamster in winterslaap houdt zich slap en lijkt net of hij dood is. Verschil is dat hij slap blijft als het om winterslaap gaat en wanneer dood verstijft hij. Ik zag laatst in een documentaire een ander tip. Namelijk een Syrische hamster die in winterslaap zit, daarvan trillen de snorharen een beetje.

Dat is een goede tip moet ik zeggen. Want het komt geregeld voor dat mensen toch vragen hoe je dit kunt zien. Mensen zijn bang dat hun hamster niet dood is.

Voor de goede orde: alleen Syrische hamsters kunnen in winterslaap gaan. En dan klopt hun hart zo langzaam dat ze dood lijken. Maar nu weten we: de snorharen blijven trillen!

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>