Blog

Dominant Spot, bont en merle ... Wel degelijk te selecteren, de kunst is geduld, tijd, en passie! #hamsters 
donderdag, februari 16, 2017, 09:15 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Na het plaatsen van foto's van de door mijn broer Peter gefokte Syrische hamsters kreeg ik veel positieve reacties op deze foto:Wat zijn vlekjes mooi! Wat is het jammer dat je hierop niet kunt selecteren... Ow, maar dat is niet waar! Eerste wel, maar je kunt er wel degelijk op selecteren. Alleen heb je veel geduld nodig. En moet je bereid zijn om jarenlang te fokken en te selecteren. Jaar in jaar uit selecteren op de mooiste gevlekte hamster. En dan krijg je steeds meer van deze exemplaren.

Realiseer dat vaak gevlekte mutaties met een klein wit vlekje beginnen en dat door selectie langzamerhand groter en mooier worden. Een goed voorbeeld is de gevlekte Campbelli dwerghamster en later de hybride variant bonte Russische dwerghamster. Beide begon de vlek als klein wit vlekje vanuit de buik die naar boven kwam. En langzamerhand kwamen er meer vlekjes. En door selectie zijn het nu grote vlekken en veel vlekken.

De Russische dwerghamster variant Merle heb ik de natuur laten gaan, maar heb wel consequent de foutieve tekeningen eruit geselecteerd. En daardoor zie je over de hele wereld deze variant! De eerste exemplaren zijn in Engeland geboren en ik heb ze vroeg kunnen krijgen met veel dank!, want ik ben na ruim 10 jaar nog altijd even enthousiast over deze mutatie. En in 2008/2009 zijn exemplaren van mij weer terug gegaan naar Engeland omdat fokkers deze mutatie kwijt waren geraakt. Nu overal waar ik ze zie, realiseer ik me dat een beetje van mij fokbeleid en mijn passie gedeeld is, familie van mijn dieren!


Gravende hamster, daarbij gebruikt hij de voor- en de achterpootjes 
zondag, januari 15, 2017, 09:37 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen zaterdagmiddag was ik bij Marika van DRDKnaagdierenwinkel (zie https://www.drdknaagdierwinkel.nl/) en tijdens het praten zag ik ineens een Russische dwerghamster spitten. Even mijn telefoon gepakt en een stukje gefilmd. Terwijl Marika aan het vertellen was over de kooi inrichting en hoe zij dit gedaan had.Leuk is om te zien hoe hij de voor- en achterpoten combineert. En dat hij zand op deze wijze heel mooi aan het verplaatsen is.

Marika vertelde dat ze de kooi zodanig ingedeeld had dat er een zandgedeelte was en een normale gedeelte met veel zachte materialen. En dat de Russische dwerghamster altijd sliep in het gedeelte waar de zachte materialen zijn. Dat is geen vreemd iets!, want er is een keer wetenschappelijk onderzocht wat de hamster het liefst aan bodembedeking heeft. En dat is geen zand!

Wat hebben de wetenschappers gedaan. Ze hebben vier kooien aan elkaar verbonden. Daarin hebben ze verschillende materialen gedaan zoals zand, zaagsel, hooi etc. Wat bleek: de hamster ging slapen in de kooi waar het zachtste nestmateriaal aanwezig was. En niet zoals in de natuur, in een hol onder de grond (zand dus).

Maar als extra aanvulling is het echt geweldig! Bij deze webshop kan je zulke prachtige materialen voor de kooi kopen. Wel is het advies om langzaam op te bouwen. Laat de hamster eerst wennen aan de kooi, dat hij een vaste slaap plaats heeft en dan langzaam bouwen. Dan kan je verhogingen inbouwen, extra molentjes etc.


Niet doorgaan als een bepaalde lijn gebreken heeft, defecten eruit selecteren als het kan, anders stoppen 
zondag, december 11, 2016, 12:41 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Ik vroeg laatst aan mijn broer hoe het ging met de donkergrijze lijn en de blauwe lijn. Als antwoord kreeg ik dat Peter deze niet meer fokt. De reden is dat mijn broer bij de donkergrijze hamsters knikstaart zag en dit meerdere generaties. En dat de blauwe Syrische hamsters vroeg overlijden zag, dit ook meerdere generaties.

Het was ook gemakkelijk hiermee te stoppen omdat mijn broer ze apart heeft gehouden. Wat je als fokker nog geen eigen ervaring mee hebt qua nieuwe mutaties, kan je het beste apart houden. Een lijn die bewezen heeft qua gezondheid moet je niet besmetten met hamsters met nieuwe mutaties waarvan de ervaring niet goed bekend van is. Vaak zie je dat bij deze hamsters van ene fokker naar ander gaat.

Chris uit Engeland had op Rodent Genetica Group (Facebook) een keer geschreven dat in donkergrijs knikstaart zit. En je hoort nu geluiden dat knikstaart vaker voorkomt. Wat mijn broer had kwam uit Zweden en niet uit Engeland. En ik kan niet iets zeggen over de donkergrijze dieren uit Engeland omdat ik daar geen ervaring heb. Wat mijn broer tevens opmerkte was dat hij ze niet echt groot kreeg. Daarmee bedoelt hij de bouw en type. Terwijl ik het idee heb dat de Engelse varianten groter zijn. Ik zei dat zo tegen Peter dat er grotere exemplaren zijn waarop hij zegt: dat begrijp ik wel, want daar hebben ze hele grote exemplaren en wanneer die gekruist wordt met donkergrijs worden ze kleiner, maar zijn ze voor onze begrippen nog steeds groot. Pff, geen idee of zo is maar wel een gedachten om te onthouden. Laat ik wel zeggen dat ik hoop dat donkergrijs blijft want het is een prachtige mutatie!

Mijn broer heeft een nieuw blauwe Syrische hamster geregeld. Kijk soms zijn mutaties uniek en moet je door gaan ongeacht dat je een probleem hebt. Zo zijn veel mutaties gefokt wat later mooie varianten zijn geworden. Maar als je keuze hebt, moet je kiezen. En kies voor gezondheid boven eigenwijsheid om door te gaan met je eigen dieren. De nieuwe "Smurf" woont trouwens bij mij. Binnenkort foto's!

Als ik naar mijn eigen dieren kijk, dan merk ik een nieuw defect op. Eentje die niet zo vaak ziet. En waarschijnlijk een complexe vererving kent. En het vreemde is dat ik op jonge leeftijd niet goed constateer. Want ik constateer het pas op moment dat ze volwassen zijn. Het gaat om de voorpoten. De voorpoot kent een schijf en boven en onderbeen. Bij dit defect is de bovenbeen te kort. Dit van beide poten. Bij volwassen leeftijd zakken ze door deze poten heen omdat ze niet volledige kracht erop kunnen zetten. Ze passen zich aan door te gaan schuiven c.q. lopen op een groot deel van de onderbeen stuk. Ze kunnen goed eten etc. Maar je begrijpt dat dit zeer onwenselijk is. Ik heb het nu twee keer gezien.

Daarnaast de tandproblemen. Het lijkt erop dat bij de Russische dwerghamster een ander tandprobleem speelt. Paar jaar geleden hebben we veel aandacht besteed aan tandproblemen. Het ging toen om tandproblemen waarbij de ondertanden en de boventanden zachter van structuur werden en daardoor afbrokkelen. Sylvia en ik hebben meer dan 300 Rusjes van diverse eigenaren en fokkers in één stamboomsysteem gezet en zagen dat het zeer dominant van aard was. De geluiden die ik hoor is dat bij de zwart en zwart gerelateerde Rusjes soms de tanden onder elkaar uit elkaar staan. Het is daarom goed om de tanden te controleren. Ikzelf heb een exemplaar gevonden waarvan de ondertanden aan de bovenkant iets uit elkaar staan. Het kan toeval zijn, maar het kan ook genetisch iets zijn waardoor dit is en bij lijnteelt (en zwart onderling kruisen is vaak sprake van lijnteelt) dit defect vaker voorkomt. Of dat het erger wordt. Gelukkig blijkt dat dit probleem al heel snel kunt constateren. Wat ik per email en mondeling gehoord heb, gaat het vaak om exemplaren die nog maar net volwassen zijn. Wat je bij de controle wel rekening moet houden is dat de ondertanden zeer flexibel zijn. Bij bepaalde houding staan de tanden los van elkaar. In rust staan ze tegen elkaar aan. Wat ik hoor is dat wanneer het fout is, de ondertanden zodanig staan dat ze een V-vorm hebben. Ze komen niet meer tegen elkaar aan, ook niet in rustvorm. En dat daarna de boventanden gaan doorgroeien. En dat is logisch, want die slijten dan niet af via de ondertanden. Hoe vaak en hoe verspreid dit defect is, weet ik niet. Wel gaf iemand aan dat het ook kan komen door de verhouding calcium en vitamine D3. Deze verhouding moet goed zijn voor de tanden. Tevens zou normaal daglicht versus alleen lampen een rol kunnen spelen. Maar het zou zomaar ook een combinatie van problemen kunnen zijn: een erfelijk aanleg in combinatie met voer en omgevingsfactoren.

Tanden blijven een aandachtspunt en ik ben van mening dat dit niet alleen voor de Rusjes geld, maar ook voor alle andere knaagdieren. Alertheid dus!

Ook zag ik dit jaar een exemplaar met wildgroei van vlees. Dit bij de geurklier. Ik zie op Facebook / internet wel eens dat dit bij de oren groeit. Een raar gezicht en helaas hieraan kan je niets doen.


Snorharen nader bekeken #hamster #snorharen 
zondag, november 20, 2016, 08:20 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Het is al een hele tijd geleden dat ik hier over snorharen schreef en misschien is het wel dubbel. Ik weet het niet! Het was met het schrijven van de website AllesOverRatten.nl dat we aan het verdiepen waren hoe snorharen werken. En later heb ik een versie voor de Russische dwerghamster geschreven die je bij de algemene informatie hier op de website kunt vinden. Snorharen blijven bijzonder. Mede omdat wij geen beeld kunnen vormen hoe het "voelt".Op de bovenstaande foto is heel mooi te zien dat rondom de kop de snorharen zitten. Zowel boven als ook onderaan. Elk snorhaar heeft een eigen plaats in de hersenen. Het zijn er ongeveer 60 stuks. Als je slowmotion filmpjes bekijkt, zie dat de snorharen constant in beweging zijn. Ik heb een paar filmpjes op mijn site staan. Klik op bijpassende link om dit te zien en over de snorharen te lezen.

De baby's worden met snorharen geboren. Dit is maar goed ook anders zouden ze de tepels niet vinden. Maar de vraag is of de baby's meer met hun snorharen voelen en of het een beeld geeft. Wat we vaak zien is dat wanneer een baby uit het nest ligt, hij omdraait en terug kruipt. Ook al is de moeder van het nest af. Hoe kan dit?, is dit door temperatuur of voelen ze geluid d.m.v. hun snorharen?

Bijpassende link: http://www.dwerghamster.nl/russische/ui ... /index.php
Langzaam begint de nieuwe trend van inrichten in Nederland te verspreiden 
zondag, oktober 23, 2016, 08:32 PM - Andere zaken
door Martin Braak
Als je Duitsland en Nederland met elkaar vergelijkt, gaat de aanschaf van een hamster geheel anders. Hier in Nederland koopt men een hamster als huisdier en moet er een mooie kleurrijke kooi bij. Tenminste, dat was hoe het vaak ging. In Duitsland gaat men naar de gespecialiseerde dierenwinkel. Daar kopen zij een kooi inclusief een totale inrichting. Dit bestaat uit een luxe huis, molen en ander kooi inrichting. Vaak schaffen zij een grote kooi aan van minimaal een meter lang. De aankoop wordt door de verkoper goed begeleid en er wordt ruime aandacht voor genomen. Alles samen is een grote uitgave. En de hamster is dan ook geen impuls aankoop, maar iets waar heel goed over nagedacht is.

Deze trend komt nu ook in Nederland. Tenminste, als ik zo om mij heen kijk en de emails met vragen lees. Ik wijs wel eens mensen naar DRDPets. Daar kan je Elmato spullen kopen. Wat is Elmato? Ik kan wel een heel uitleg geven, maar bezoek deze link maar eens: https://www.drdknaagdierwinkel.nl/brands/elmato/

En dan heb je een goed idee! Houdt wel bij inrichting rekening mee dat je een groter kooi moet hebben. Want door de inrichting is er minder bewegingsruimte in de zin dat de hamster achter elkaar kan lopen. Je kunt de kooi helemaal inrichten met brugjes, huisjes, molentjes en zelfs de achterkant van een aquarium beplakken zodat het een mooie uiterlijk krijgt. Zo'n kooi staat geweldig in de woonkamer.

Wanneer ik de website ga updaten, zal ik aandacht hiervoor geven en met foto's laten zien wat allemaal mogelijk is.| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> >>