Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.049
    Vandaag: 15
    Gisteren: 59
Geel-wildkleur (Argente) Campbelli dwerghamster versus Russische dwerghamster 
zondag, 10 maart, 2024, 5:18 pm - Russische , Campbelli
door Martin Braak
Het is alweer jaren geleden dat wij de Argente Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster hebben gefokt. Het kwam doordat wij een Campbelli gevlekt hadden gekocht wat ook wat eigenschappen had die bij de Russische dwerghamster horen. Daarom een test gedaan om het met de Russische dwerghamster te kruisen. Daaruit kwam een wildkleur met gevlekt wat veel weg had van een Russische dwerghamster. En na vijf generaties onderling kruisen werd een Geel roodoog geboren. En 7 jaar lang door gefokt op de Russische dwerghamster, 20 generaties zonder onderling mee te tellen, zijn de eerste exemplaren naar andere fokkers gegaan.

Toen niet wetend dat de hobbyfokkers het niet apart zouden houden, ons boodschap dat hybride dwerghamsters separaat gehouden moeten worden, niet opgevolgd werd. Want onze dieren waren zo goed dat de hobbyfokkers hun dieren mee gingen inkruisen om op shows prijzen te winnen.

Het is niet ongezonder, integendeel, het is alleen dat als je goed kijkt je als kenner kunt zien dat het niet zuiver is. Of wel bouw en type afwijkt. Het is net als je een raskat met een straat kat kruist en dan terug kruist op raskat. Zolang je op raskat terug kruist ga je het niet merken op den duur. Maar onderling kruisen, dan ga je andere eigenschappen weer terug zien.

En Geel-wildkleur roodoog is recessief en daarom zie je bij de Russische dwerghamster dat het niet stabiel is qua bouw en type.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zes foto's na, ach wat zou het zijn, 30 jaar ongeveer. Campbelli dwerghamster versus Russische dwerghamster. Je ziet dat de hybride Rus een klein staartje heeft en de Campbelli een langer staart. Bij de oor zie je dat vorm bij de hybride Rus anders is. En natuurlijk de vacht is anders, wat je hier goed kunt zien. Maar je ziet ook dat de ogen te diep in schedel liggen bij de hybride Rus.

Mooi vergelijk :)
Opal versus Blauw-wildkleur, Campbelli versus Rus 
maandag, 15 januari, 2024, 9:03 pm - Russische , Campbelli
door Martin Braak
Afgelopen weekend zowel Opal als Blauw-wildkleur op de foto gezet. Op de foto lijken deze twee kleuren erg op elkaar. Maar Opal bij mij is iets lichter blauw als de Blauw-wildkleur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De eerste foto is de Campbelli dwerghamster in de kleur Opal. De drieboog kan je zien dat er gele pigment aanwezig is, typisch iets voor de Campbelli. Maar niet alle in Nederland gehouden en gefokte Campbelli's hebben dat.

Mooi om te zien zijn de uiterlijke verschillen. De oren, de neus bij de Campbelli met de twee bollen. De ogen bij de Campbelli dwerghamster die dichter op elkaar staan en dat hij meer naar voren kijkt. Terwijl de Russische dwerghamster meer een breder blik heeft.
Grijze Campbelli dwerghamster zo mooi 
dinsdag, 2 januari, 2024, 9:31 pm - Russische , Campbelli , Roborovski , Chinese
door Martin Braak
Op dit moment fok ik ook de grijze variant van de Campbelli dwerghamster. Zelf vind ik dit een erg mooie variant. Er was een tijd dat men dacht dat de mutatie Grijs verloren was gegaan. Totdat bij Joep Vrijhof eentje geboren werd. En dat kwam omdat via USA Campbelli's naar Zweden en Finland gegaan zijn en daar heel erg gemengd is. Ze hebben Moscow, BEA en ook Grijs gemengd met elkaar. En ineens rolt er zoiets eruit.

Jaren later werden ze ook gekeurd en in die jaren gingen vele grijzen naar diverse fokkers. En zo verspreide de mutatie onder de fokkers en is het tot vandaag nog steeds aanwezig.

Foto behorend bij blog

Mijn eerste Russische dwerghamster was een wildkleur. Daarna als klein kind heb ik met mijn moeder afgesproken om een jaar vuurwerk over te slaan en dat ik dan een koppeltje mocht. Mijn eerste koppel Russische dwerghamsters. Dat was toen een wildkleur en een grijze variant. Echter toen natuurlijk dat ik niet echt bij stil stond dat deze veel te grijs was. Tot vandaag heb ik dat nooit weer gezien. En ik heb toen absoluut geen inteelt gedurfd. Laat staan dat ik er bij stil stond. En als ik terug kijk denk ik het kan wintervacht geweest zijn dat niet goed terug gegaan is naar de bruine wildkleur. Maar daarna heb ik dit niet weer gezien. Dus tja wat was dat? Zo zullen er nieuwe mutaties ook verloren gaan.

Een mutatie bij mij, de blauwe oogpunt bij de Campbelli, fok ik niet gericht op. Dat gaat gewoon verloren. Daarop is ook niet te selecteren. En ik had bij de golvend haar varianten een verdunningsfactor die invloed had op de kleur dove en lilac. Maar ook dat is verdwenen en de vraag is of het terug komt.

Bij de Roborovski's is maar de vraag of de dominante variant van de White-Face nog bestaat. Ik zie ze niet meer. En bij de Chinese dwerghamsters is de bonte en white ook verdwenen. Maar daar worden er ook maar zo weinig van gefokt.
Moscow of toch niet? Wat is dit? 
zondag, 31 december, 2023, 9:11 am - Campbelli
door Martin Braak
Zoals ik op mijn blog al geschreven heb, heb ik denk ik de mutatie Moscow. Dit in een lijn dat mijn broer Peter aan het fokken was. Echter, ik twijfel enorm. En de twijfel is nu nog veel meer geworden.

Als je een kenner bent, dan weet je dat de mutatie Moscow door Linda Price op de markt in Rusland gevonden is. En dat Linda Price de mutatie verder gefokt heeft en onderzocht heeft. Zie link: https://www.aaahamsters.org/MoscowOverview.html

Daar schrijft zij o.a: "From what I have determined so far, the Moscow color is a diluting gene. The eyes are apparently a dark ruby. This red color is really only noticeable when the Moscow gene is combined with the Platinum and Mottled pattern genes."

Bij email wisselingen lang geleden heb ik Linda gevraagd wanneer een baby geboren wordt met de mutatie Moscow, of dan de oogbol kleur een rode stip heeft. Dat ken ik van de hybride lijn Russische dwerghamster Vies-bruin / Beige. Dat heeft zij mij bevestigd. De kleur Moscow x Opal lijkt ook extreem veel op de Beige kleur Russische dwerghamster. Echter, nu ik mijn vermoedelijke Moscow dieren onderling kruis, dan zie ik dit niet terug. Zij hebben bij de geboorte geen rode oogbol punt. En hun ogen lijken niet zeer donker rood te zijn. Maar dat is ook niet goed te zien.

Helaas heb ik op dit moment geen gevlekte Campbelli's die Linda Price heeft. Ik heb alleen een nieuwe gevlekte Campbelli en genetisch is dit een recessieve vlekgen, meer een roan gen. Het is niet nieuw in opzicht dat het bij mij nieuw ontstaan is. Het zat al jaren in de Campbelli lijnen echter niemand heeft het als nieuw bestempeld c.q. als een ander mutatie dan dominant gevlekt of Platinum. Men dacht gewoon het is verzilvering of Platinum.

Nu vraag ik me af of het wel of niet Moscow is. En zal ik verder moeten gaan om het te onderzoeken. Op de website van Linda zie je Zwart x Moscow en dat zal dan mijn eerste test worden.

Wordt vervolgd!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Bye warme nazomer!, op naar de herfst? 
maandag, 11 september, 2023, 7:43 pm - Campbelli
door Martin Braak
Vandaag was het erg warm en trok de warmte ook nog eens aan einde van de dag naar binnen. Luchtvochtigheid is erg hoog en wederom 30 graden geweest. Vanaf moment van eerste werkdag hebben wij nu 8 dagen 30 graden per dag. Niet zo leuk voor de diertjes. Voor het weekend was het leuk: kermis, vuurwerk, lekker eten. Toch zie ik dat de weervoorspellingen zeggen dat over een week wederom 25 graden wordt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Afgelopen weekend deze Satijn Campbelli dwerghamster op de foto gezet. Erg bijzonder om te zien vind ik. Op Facebook schreef ik dat het komt door holler zijnde haren. En daar kwam een reactie op waarom ik denk dat de haren holler zijn.

Ik denk dat omdat als ik naar closeup foto's kijk, dan zie ik haren die doorschijnend lijken te zijn. Daarnaast zie je de snorharen ook breken en holler eruit zien. Ook als je naar het kleven van haar kijkt. De reden lijkt mij dat het statisch is waardoor het gaat plakken. Als je ze chinchilla zand geeft, gaat dat tijdelijk ook over.

Stephan gaf aan dat het mogelijk door het ontbreken van weerhaakjes op de haren mogelijk de factor is. Waardoor de haren meer glans geven en vetter zijn. En door vet de haren aan elkaar plakken. Als ik informatie op internet weer lees dan staat bij het aanwezig zijn van weekhaakjes er meer glans is. Jan gaf aan dat bij cavia's het onderzocht is en dat de platte vierkante vorm juist oorzaak was dat de weerkaatsing anders is. En dat het niet komt door holle haarschacht. Echter er is een groot verschil met satijn muizen en cavia's namelijk manier van weerkaatsing en vette haren c.q. plakkerige haren. Want dat laatste heb je bij cavia's niet.

Onderzoek waardig! En mooi dat deze discussie leiden tot denken over een mutatie dat al jaren bestaat. Wordt vast vervolgd!

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>