Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Gelukkig nieuwjaar 2023! 
zondag, 1 januari, 2023, 12:52 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Happy New Year! Gelukkig nieuwjaar gewenst!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Bye 2022, wordt 2023 een beter jaar? 
zaterdag, 31 december, 2022, 10:56 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het jaar is weer ten einde. En gelukkig dit jaar eindigt niet met een lock-down en eindelijk weer vuurwerk! Het is tijd om terug te kijken. Voor mij is 2022 een vreemd jaar: een heel druk jaar geweest. Zelfs vandaag op 31 december heb ik gewerkt. Bij een cliënt heb ik een conversie naar Exact Online verzorgd. Gister waren ze nog in volle toer bezig en het kon niet anders dan vandaag afgesloten worden en maandag moet het weer draaien. Het was dan ook vandaag een spannend moment. Vanochtend was het wel lastig en liep ik tegen wat issues aan. Maar in de middag was alles gefixed.

Vanacht werd ik om 4:00 raar wakker. Ik droomde dat mijn moeder in de deuropening van mijn slaapkamer stond. En achter haar was heel vel licht. Ik draaide me om en ik vraag aan haar: wat is er aan de hand? Nadat ik wakker was moest ik aan 2022 denken. Mijn broer Peter heeft de buikgriep opgelopen en ik kreeg twee dagen geleden slecht nieuws m.b.t. een cliënt waar ik veel voor werk. En toen sprong Tommy op mijn bed en gaf een aantal kopjes. Mijn kindje!

Het jaar 2022 begon met veel corona issues en geregeld thuis werken. Thuis werken vind ik niet zo heel erg. Alleen is mijn hobbyplek nog steeds mijn werkplek. Eind 2022 is dat wel minder geworden. Maar doordat ik zo weinig op kantoor ben, heb ik geen vaste kantoorkamer meer. En dat voelt op moment dat ik op kantoor kom, wel vreemd. Altijd zoeken waar ik ergens kan gaan zitten. Maar door thuis te werken schoot mijn werk in begin 2022 wel op. Maar de klus in Amsterdam liep helemaal uit de hand: veel werk, erg complex en de samenwerking tussen de verschillende partijen ging niet lekker. Waardoor alles erg lang duurde. Ik werd ineens verantwoordelijk voor de IFRS jaarrekening. Dit heeft geleid dat ik de hele jaar druk bleef. Eind 2022 heb ik kantoor geholpen met de Exact Online conversies. En in december heb ik de samenstelmanager voor Eshuis aangepast en verbetert.

Een mooi moment van dit jaar was het vieren van mijn 25 jaar jubileum. En 90 jaar bestaan van Eshuis inclusief de leuke feesten en kerstmarkt. De zomervakantie was heerlijk qua weer en ben nog nooit zoveel buiten geweest. Veel bezig geweest met mijn hamsters en de verzorging. Totaal geen last gehad van de vliegen en de buitendeur kon daarom heerlijk open staan. Maar ik heb in de zomer nauwelijks achter de computer gezeten. De puf was op en ik had daar geen zin in. Daardoor ook niet iets aan deze website gedaan. En ook geen artikelen geschreven. Behalve begin van het jaar waar ik veel over de Campbelli dwerghamster geschreven heb. De Campbelli dwerghamster project loopt heel goed. Ik heb ingeval twee onbekende mutaties ontdekt, namelijk recessief gevlekt c.q. schimmel. En een blauwe iris mutatie. Dit laatste vermoed ik dat die bij mij ontstaan is. Ik heb het nog nooit eerder gehoord en ik kan het herleiden naar één vrouwtje die slechts één oog heeft met een blauwe iris terwijl ander oog normaal is. Maar ik vermoed dat ik nog iets bijzonders heb. Maar dit moet ik nog eerst verder uitpuzzelen en kruisen om een goed beeld bij te krijgen.

De Russische dwerghamsters daar ging het dit jaar wat minder mee. Ze fokten minder goed en ik heb veel minder jonge hamsters gefokt. Maar mijn broer Peter verkoopt ook minder. Dit komt omdat in de tijd van corona veel hamsters gekocht zijn. En in de tijd van de wereldkampioenschappen voetbal worden ook minder dieren verkocht. Tevens helpt het niet dat in het nieuws is gebracht dat de Russische dwerghamster verboden worden. En dit is slechts op basis van een concept dat nog door de tweede kamer behandeld moet worden. En gezien het feit dat de vorige positief lijst houden van dieren via de rechter al een streep doorheen gezet is, verwacht ik dat dit ook niet doorgaat. Wie bedenkt nu dat de meest gehouden huisdier en meest lieve huisdier verboden moet worden. En dit op basis van onderzoeken gedaan op wilde exemplaren. Dat is hetzelfde als onderzoeken of de wolf wel tam genoeg is om als huisdier te houden.

Bij de hamsters zijn er geen nieuwe mutaties ontstaan zover ik weet behalve wat ik zelf ontdekt heb. Bij de Russische dwerghamster is het al jaren niet iets bijzonders. Ik hoop eigenlijk dat we iets nieuws krijgen. Een nieuwe mutatie zoals siamees of argente donkeroog.

Kersttijd vloog hier voorbij. Ik wilde eigenlijk een paar weken vrij hebben, maar dat werd een paar uur. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zo af en toe denk ik aan de woorden van mijn moeder: doe kalm aan. Mijn wens voor 2023 is dan ook dat werk en privé meer in evenwicht komt en ik weer wat lekker kan hobbyen. Maar de lezer zal wel begrijpen: werk is ook mijn passie en ik help heel graag ondernemers en collega's.

Met Tommy de huiskat gaat het heel goed. In de ochtend komt hij geregeld even op bed om goedemorgen te wensen. Maar dat doet hij ook als ik midden in de nacht wakker wordt. En dat geef niets. Ik houd zoveel van mijn lieveling. We praten met elkaar, we spelen met elkaar, we kijken samen tv. Een heerlijk knuffel kindje.

Afgelopen zomer heb ik Cloudflare ingesteld en je zag dat deze website wat sneller geladen werd. In 2021 heb ik zoveel gedaan om de website hoger in Google positie te krijgen. En dat lukte maar deels. Cloudflare lostte dat deels op en als mensen op het woordje hamster zoeken, sta ik in plaats van positie 80 weer op pagina 2 gemiddelde positie 10. Met de kerstdagen heb ik mijn blog geoptimaliseerd zodat dit ook sneller laad.

Welkom 2023! Ik hoop dat het een beter jaar wordt. Dat de energieprijzen weer normaal worden en dat Rusland stopt met de oorlog. Dat we mooi weer krijgen zonder al te veel records.

Foto behorend bij blog
Dit jaar geen enkel Russische dwerghamster in wintervacht! 
donderdag, 29 december, 2022, 10:00 pm - Russische
door Martin Braak
Wat mij vandaag ineens opvalt is dat ik geen enkel Russische dwerghamster in wintervacht heb zitten. Dat is bijzonder. Normaal heb ik altijd wel een paar Rusjes die gevlekt en wit zijn.

Foto behorend bij blog

Terwijl ik dit type wordt buiten beetje siervuurwerk afgestoken. Het jaar loopt ten einde en afgelopen jaren mocht er geen vuurwerk i.v.m. het corona virus verkocht worden. Ik moet zeggen dat dit jaar weinig knal vuurwerk is afgestoken. Normaal hoor ik dat wel elke dag in december. De winterhoorn is er nog steeds en kan ik 's avonds horen. En doet me denken aan de jaren 2009 en 2010 dat ik elke dag naar mijn ouders liep omdat er sneeuw lag en ik liefst de auto direct bij mijn huis in de garage zette. En door de sneeuw liep terwijl ik die hoorn hoorde.

Maar terugkomend op wintervacht. Wat dit jaar gewijzigd is, is dat mijn Tornado spaarlamp vervangen is. Mijn broer Peter had nog een lamp over die veel minder energie verbruikt. En i.v.m. de energiekosten is elke besparen goed. Deze lamp doe ik 's ochtend direct aan en gaat pas om 22:00 weer uit. Misschien is dit de reden? Vaak zag ik wintervacht in een bepaalde hoek waar wat meer schaduw aanwezig was.

In de schuur gaat de lamp 365 dagen per jaar 's ochtend aan op moment dat ik opsta. Ik zeg dan "Google doe de lampen aan" en walla ze zijn aan. En als ik naar bed ga via versa: Google doe de lampen uit! Mijn luidspreker op mijn slaapkamer is hieraan gekoppeld en dat werkt perfect.

Ook op Facebook zie ik geen enkel wintervacht. En per email ook geen vragen hierover. Ook niet iets over Torpor. We hebben denk ik veel meer licht aan en de hamsters staan minder op de slaapkamers in de donker. Maar ... aantal vragen per week is echt wel dalende. Mensen durven niet meer te vrachten lijkt het. Het contactformulier wordt er niet meer zoveel voor gebruikt. Facebook heeft die rol overgenomen. En de beantwoording daarvan wordt veelal gedaan door actieve Facebook-groep-gebruikers. Niet dat dit zegt dat het altijd goede antwoorden zijn. Heel soms geef ik antwoord op een vraag. Maar, door de drukte heb ik weinig tijd om naar al die vragen op Facebook te kijken.
Hamsters en vroegtijdig overlijden 
maandag, 26 december, 2022, 10:12 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Hamsters worden 2 jaar. Het woordje gemiddeld wordt vaak weggelaten. Maar in werkelijkheid is het gemiddeld, plus afgerond op, 2 jaar. Ik vond een tijd geleden een tabel op internet met leeftijd vergelijk hamster versus mens. Niet dat ik helemaal mee eens ben en zal later eens naar een eigen tabel kijken. Tabel was:
1 maand = 14 jaar
2 maand = 20 jaar
4 maand = 26 jaar
6 maand = 34 jaar
8 maand = 42 jaar
10 maand = 50 jaar
12 maand = 58 jaar
2 jaar = 70 jaar
3 jaar = 100 jaar

Hoeveel mensen ken jij die al met 58 jaar overleden zijn? Naarmate ik ouder word, zijn er rond mij heen mensen die vroeg overleden zijn. Dat gebeurd ook met hamsters. Niet ieder hamster wordt 2 jaar oud.

Eind vorig jaar had ik een nest Campbelli dwerghamsters en die waren niet lief qua karakter. Ik heb de mannen bij elkaar in een kooi gezet en dat waren totaal 7 mannen.

Foto behorend bij blog

Hierboven staan ze leuk op de foto. Twee hiervan zijn al overleden. En dat is veel te vroeg. Reden weet ik niet. Maar als je naar het bovenstaande tabel kijkt, dan is hun leeftijd pak weg 60 jaar. En dan kan je ook een plaats geven.

Dat 2 jaar gelijk staat aan 70 jaar ben ik het niet mee eens. Je ziet dat 12 maand 58 jaar is en dat, naar mijn mening, gemiddelde Russische en Campbelli dwerghamster 1,8 jaar oud wordt. Dat betekent dat 18 maanden oud gelijk staat aan 70 jaar (zeg maar) en 2 jaar gelijk staat aan 80 jaar. Dus die verhouding klopt niet. En ik vind dat 12 maand niet gelijk staat aan 58 jaar. Dus ik moet hier nog eens heel goed over nadenken.

Als fokker houd ik het heel goed in de gaten. Mijn stamboom daarin worden de hamsters die binnen een jaar overlijden donkergrijs ingekleurd. Ik doe er niet iets mee verder, behalve als ik een jonge hamster selecteer. Want als er heel veel donkergrijs in voorkomt, dan selecteer ik die hamster niet. Dat komt trouwens zelden voor. Ik had een tijd geleden een geval waar ik drie donkergrijze voorouders zag en dit aan één kant. Dan wil ik die risico niet lopen. Want er zijn drie keer op een rij iets geweest waardoor de hamster binnen een jaar overleed.

Foto behorend bij blog

Dit zijn twee exemplaren waarvan één reeds overleden is. Trouwens, de kleur was na paar maand niet meer van elkaar te onderscheiden. Ik vermoed dat de mutatie Grijs invloed heeft op de intentie van de kleur.
Campbelli dwerghamsters met blauwe iris 
zondag, 25 december, 2022, 10:01 am - Campbelli
door Martin Braak
Ik dacht eerst dat ik staar bij mijn Campbelli dwerghamsters zag. Alleen overdag dat ik keek, zag ik niets. Totdat ik laatst eens meer ging opletten. En wat zag ik?

Campbelli dwerghamsters met helderblauwe iris. En dat is alleen in de avond goed te zien. Omdat hun iris meer openstaan. Het is lastig om dit goed op foto te zetten, maar laatst maakte ik wat kerstfoto's en daarop is het goed te zien.

Ik heb ook naar de afstammelingen gekeken en ik heb een oud vrouwtje gevonden die maar één oog een blauwe iris heeft. Dat is de voorouder en zelf vermoed ik dat het om een nieuwe mutatie gaat die hier ontstaan is.

Ik heb zelf nog nooit eerder gehoord. Laat staan dat ik het nog nooit bij hamsters, muizen, ratten gehoord heb. Of eigenlijk, nog nooit bij knaagdieren gehoord heb.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Maar tja wat moet je ermee? Selectie is heel lastig en het is alleen als het erg donker is en licht aan doet, te zien. Ik gok dat de vererving recessief is en niet aan kleur gebonden is. Ik heb wildkleur exemplaren die het hebben (oorspronkelijk moeder is een wildkleur exemplaar). Ik heb dit ook bij Grijs. En gezien het feit dat ik slechts een paar heb, vermoed ik dat dit een recessieve mutatie betreft.