Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Henrita Margareth Braak-Keen, 2-11-1948 - 31-10-2017 
dinsdag, 31 oktober, 2017, 7:42 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Na al wat langer klachten van vermoeidheid en koliek pijn was er een scan van haar lichaam gemaakt. Helaas bleken er vlekken te zien op haar lever en alvleesklier. De hoop was dat het uitzaaiingen waren van de borstkanker die zij twee jaar geleden had. Helaas bleek het geen uitzaaiingen te zijn en bleek het om een nieuwe kanker te gaan dat niet behandeld kon worden. De uitzaaiingen waren ook al aanwezig in de klieren onder haar maag. Mijn moeder wens was om het niet te behandelen en om de resterende tijd die zij zou hebben kwalitatief goed door te brengen.

De eerste maand ging het redelijk goed en genoot zij van alle aandacht en het lekker eten. Daarna begonnen de vreemde vermoeidheid zodanig vorm te krijgen dat het lastig werd. Ze kreeg een variant van Prednison en morfine waarna ze er weer tegen kon. Ze ging zelfs meer fietsen en ging naar de winkel om snoep en speelgoed voor haar kat Tommy te kopen. Diverse restaurants werden bezocht en tot op de laatste dag heeft zij genoten van het eten. Ook begon zij met opruimen van haar goederen om dit met warme hand weg te kunnen geven. En ons niet met rommel te laten zitten. Na drie maand begon ze 's nachts enorm te zweten. Ze moest diverse keren haar bed 's nachts verschonen. Dat brak haar op en op advies van de dokter ging zij Prednison niet 's avonds maar 's ochtends slikken. Plus dat ze 's avonds extra paracetamol moest slikken. Dit bleek de gouden tip te zijn en haar nachtritme werd weer wat normaler.

Maar na enkele weken bleek Prednison niet meer goed te werken en was een week slecht aan toe. Zo slecht dat we dachten dat het haar laatste week zou zijn. Ze kreeg een boze broertje van Prednison, zoals zij dit zelf noemde, en ze fleurde weer op. Morfine was in de tussentijd ook met stapjes verhoogd. Ze werd er hyper van, praatte en chatte vijf kwartieren in een uur. Slapen ging in stapjes en werd onderbroken door Facebook bezoeken, het plaatsen van lieve berichtjes, en toch even wat in de huiskamer wat te doen. Ook begon zij diertjes op het behang te zien, helder licht in de woonkamer en ook geluiden van mijn vader papa in de keuken. Helder bij geest tot het laatst moment realiseerde ze dat dit niet echt was, behalve dat van papa. Ook in bed begon ze last te krijgen van haar polio en ging daarom 's nachts na een paar uurtjes bedrust in haar stoel te slapen. Haar lichaam begon steeds zwakker te worden, het werkte niet meer.

Terwijl zij de wens had om de verjaardag van mijn broer Peter te halen en dat is gelukt inclusief het vieren hiervan met Chinees eten, taart en snoep. Dinsdagavond om 18:42 is ze rustig ingeslapen nadat ze nog lieve woorden heeft toegesproken. Jongens, jullie zorgen voor elkaar. Ze hard er vrede mee. Vrede met de goede zes maanden die ze gehad heeft en vrede dat ze naar onze vader Johan zou gaan.Foto behorend bij blog

Ik droomde eens en zie ik liep
aan 't strand bij lage tij.
Ik was daar niet alleen, want ook
de Heer liep aan mijn zij.
Wij liepen samen het leven door
en lieten in het zand
een spoor van stappen, twee aan twee;
de Heer liep aan mijn hand.
Ik stopte en keek achter mij
en zag mijn levensloop
in tijden van geluk en vreugd
van diepe smart en hoop.
Maar als ik goed het spoor bekeek,
zag ik langs heel de baan,
daar waar het juist het moeilijkst was,
maar een paar stappen staan...
Ik zei toen: "Heer waarom dan toch?
Juist toen Ik u nodig had;
juist toen ik zelf geen uitkomst zag
op het zwaarste deel van het pad ..."
De Heer keek toen vol liefde mij aan
en antwoordde op mijn vragen:
"Mijn lieve kind, toen 't moeilijk was,
toen heb ik jou gedragen..."
Een paar foto's van golvend haar, de langhaar variant bij de Russische dwerghamster 
zondag, 29 oktober, 2017, 5:08 pm - Russische
door Martin Braak
Heel af en toe plaats ik een bericht over mijn golvend haartjes die ik sinds 2008 fok en bij mij ontstaan zijn. Het is een bijzonder mutatie die ik nog steeds niet goed onder controle heb. Wel heb ik er diverse aantal hiervan. In 2016 leek het bijna mis te gaan, maar door goede combinaties te maken en jongen te houden heb ik nu voldoende om verder mee te fokken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Camel kleur nader bekeken #hamster #kleuren #mutaties 
zondag, 22 oktober, 2017, 11:48 am - Russische
door Martin Braak
Eerst noemde ik deze kleur Crème, maar nog geen jaar later hebben we de benaming gewijzigd in Camel. Dat was op de huiskeuring die Sandra Heuvels organiseert had. Keurmeester Fons was samen met Monique Harmsen aan het keuren en daar zei Monique dat dit camel qua kleur is.

Camel is genetisch gezien een Mandarijn die tevens Blauw-wildkleur is. Door de onttrekking van de bruine kleur vervaagt de kleur. Het is egaler van kleur. Maar net als Mandarijn zelf is het heel onstabiel. Wanneer de Camel voor zwart draagt, wordt hij meer grijzer.

Voor zover ik weet ben ik de eerste geweest die de Camel kleur gefokt heeft. Op het moment dat ik de Mandarijn kleur had, ging ik al hiermee bezig. Maar ik kan dit helaas niet voor de zekerheid zeggen omdat er meer fokkers waren die Mandarijnen hadden. Wel is het zo dat de Mandarijnen die voor veel geld verkocht werden, zuiver van kleur waren. Daar zat geen Blauw-wildkleur in.

Het leuke van de benaming van deze kleur, in de tuin van Sandra, is dat de hele wereld deze kleur zo noemt!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En een aantal grappige foto's die tussen de reeks bijzaten:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Wildkleur hamster is zo mooi!  
vrijdag, 20 oktober, 2017, 8:17 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok veel wildkleur en blauw-wildkleur. Dit zijn de basiskleuren die je qua Russische dwerghamster pallet minimaal in huis moet hebben. Toch worden de "zeldzamer" kleuren mooier gevonden en gefokt. Als je naar de wildkleuren kijkt, zie je zoveel mooie tinten en zie je ook dat ze van elkaar veel verschillen. Hieronder een aantal leuke foto's van wildkleuren. En vergelijk maar eens of je verschillen ziet.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Eenzijdig dieet kan leiden tot kannibalisme. Oplossing Vitamine B3 en dat zit in hondenbrokken en graan 
zondag, 15 oktober, 2017, 7:50 pm - Nieuws
door Martin Braak
Zo nu en dan ben ik op zoek naar nieuwtjes en wetenschappelijke onderzoeken met betrekking tot hamsters. Vandaag kwam ik een artikel tegen die in eerste instantie raar klinkt. Namelijk 'hamsters veranderen in kannibalen door eenzijdig dieet'. En een stukje verder 'Europese hamsters die alleen maar maïs eten, zullen niet snel in aanmerking komen voor de Moeder-van-het-jaar-award’.

Geen enkel serieuze fokker zal zo eenzijdig eten geven. Maar ik heb in het verleden wel eens vragen per mail gekregen waarom de kleine jongen opgegeten werden. Mijn reactie is dan altijd dat dit kan komen als het voer te weinig eiwitten heeft. En dat je dit kunt oplossen door het geven van hondenbrokken.

Een dieet dat alleen uit maïs bestaat leidt tot een tekort aan vitamine B3. Onderzoekeers gaven hamstervrouwtjes die voornamelijk maïs te eten kregen vitamine B3 supplement. En zodra ze dit kregen, werd de overlevingskans van de jongen weer normaal. De nesten bleven gemiddeld normaal en de jongen groeien normaal op.

En wat zit nu in hondenbrokken? Vitamine B3! Vitamine B3 zit ook in graan, zaden en noten. En natuurlijk in vleesproducten.

Bron: https://www.scientias.nl/hamsters-veranderen-kannibalen-eenzijdig-dieet/

En:

Foto behorend bij blog