Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Fotosessie 
dinsdag, 30 september, 2008, 9:14 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen weekend weer eens een fotosessie gehouden waarbij ik een stoel bij de raam heb gezet en de camera zo ingesteld heb dat ik met een hoge iso instelling en een open diafragma. Zo kan ik foto's zonder flits maken waarbij de achtergrond heel wazig is en deel van de dwerghamster wel scherp is en deel niet.

Midden in de zomer staat de zonlicht te veel op de voorramen. Maar juist in September staat om pak weg 11 uur de zon op de juiste plaats. Elk jaar maak ik in september op deze wijze een aantal foto's. De meeste foto's kunnen direct weggegooid worden. Dit omdat de foto's niet scherp zijn of net een deel scherp is gesteld wat ik niet wil.

Dit is twee van de foto's die ik gemaakt heb:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zie mijn fotoalbum voor meer foto's die ik afgelopen weekend gemaakt heb. O.a. Pearls, Merle Zwart en Dove.

Voor Zwart Merle:
http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/in ... MerleZwart
Roborovski's beter in dichte bakken 
vrijdag, 26 september, 2008, 11:55 pm - Roborovski
door Martin Braak
Als iemand mij advies vraagd in welke soort kooi Roborovki's het beste gehouden kan worden, dan geef ik altijd het advies om ze in dichte bakken te houden. Roborovski dwerghamsters kunnen tegen tralies op klimmen en omdat ze zo snel zijn, kan dit heel snel gebeuren. Kooitje open foets weg zijn ze!

Kijk maar eens naar het onderstaand filmpje:

HIER STOND VROEGER EEN FLASH FIMPJE EN ANNO NU WERKT DAT NIET MEER.
Nieuwe planten, antigroen tegels en ja huishouden 
vrijdag, 26 september, 2008, 9:18 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag weer een dagje vrij en een aantal planten die in mijn woonkamer stonden, waren of dood of ze dronken niet meer of waren niet mooi meer. Vandaag dat ik weer eens nieuwe planten heb gehaald.

In de winkel zag ik diverse leuke potten die mooi opgemaakt waren, volgende keer ga ik daarvoor, gewoon weer totaal nieuw. Nu heb ik dezelfde potten met nieuw inhoud.

Vandaag ook mijn tegels met anti-groen-aanslag behandeld. Ik ben benieuwd of het goed werkt...

Owja, dit is de eerste week dat ik de verwarming aan gedaan heb! Midden in de week had ik het koud en in de woonkamer was slechts 19 graden. Vorig jaar was dat nog niet zo, toen hadden we een prachtige september maand.

Tja als je alleen bent, komt de huishouding geheel voor je eigen rekening.
Kunnen dwerghamsters in Nederland overleven? 
maandag, 22 september, 2008, 6:25 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst was er een discussie over het mogelijk is dat een dwerghamster in de Nederlandse natuur kan overleven. Dwerghamsters komen uit het steppengebied en natuurlijk kunnen zij in Nederland overleven. Maar dan moeten de condities goed zijn en daar zit het addertje onder het gras.

De Russische dwerghamster komt uit Zuid Siberië en de Campbelli dwerghamster uit een wat warmer steppen gebied, bijvoorbeeld regio Altai. De Roborovski eveneens, de Chinese dwerghamster komt in delen van China voor. Het zijn allemaal soorten die van graszaden en noten leven, maar eveneens alles eters zijn.

In Nederland heb je een hele grote vijand, namelijk de Bruine rat. Wanneer een dwerghamster in de buurt komt van deze rat, dan wordt hij opgegeten. Ook uilen en andere roofvogels vinden dwerghamsters maar al te lekker.

Maar wanneer een dwerghamster bij boeren terecht komen waar weinig ratten zijn, dan is het best mogelijk dat hij het overleefd. Het klimaat is niet iets wat ze niet tegen kunnen, daar wennen ze snel aan. Ze moeten een grasgebied vinden waar ze een holletje kunnen graven. Tarwevelden zijn eveneens ideaal. Daar kunnen ze ongemerkt verblijven. Alleen een uil is dan de grote vijand, want die vangt op gehoor en niet zozeer op het zien.

Maar een dwerghamster alleen, is maar alleen en zal zich niet voortplanten. Maar indien je meerdere in een gunstige omgeving los laat... Dan kan het wel eens een plaag worden! Zo was er jaren geleden een Russen plaag in Italië.

Iemand maakte een opmerking dat wanneer je in gevangenschap gehouden dwerghamsters los laat, dat ze niets gewend zijn. Maar realiseer dat e.e.a. instinct is. Het paren is instinct, het grootbrengen van jonge hamsters is puur instinct. Het overleven is ook instinctief vastgelegd.

Dus maar niet loslaten! Mocht je dat overwegen ;)
Zomaar een weekend 
zondag, 21 september, 2008, 6:22 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Dit weekend is mijn eerste lange weekend en ik moet zeggen dat het heerlijk relax is. Ik heb nog veel vrije dagen en daarom heb ik vanaf nu elke vrijdag vrij, op twee na dan. Eind november eentje en 5 december niet. Maar eind dit jaar heb ik dan ook weer 3,5 week vrij. Heerlijk vooruitzicht.

Gisteren was het een heerlijke zonnige dag. Qua huishouding had ik grotendeels vrijdag al gedaan. Vrijdag is de onderhoudsmonteur voor de combiketel langs geweest en heeft de luchtcirculatiesysteem schoon gemaakt. Beide staan in de hamsterkamer en het schoonmaken was dan ook geen overbodige luxe. De hamsterkamer had ik van te voren schoon gemaakt. Een stelling moest ervoor weg en tja dan is het weer een goed moment om schoon te maken.

Zaterdag was het bijzonder mooi weer. Maar je kunt merken dat de zon zijn kracht verloren heeft en dat het nu herfst aan het worden is. De dagen worden per dag 2 minuten korter en dat is per week 14 minuten. Kan je je voorstellen dat het over 2 maandjes om vijf uur al donker is?

Vandaag heb ik een aantal hamsters op de foto gezet. Qua instelling heb ik iso 100 gebruikt. Ik realiseer me dat ik veel te vaak iso 400 gebruik, maar dat komt omdat ik binnen foto's maak. Eigenlijk zou ik heel graag een nieuwe camera willen hebben, namelijk de Canon 50D, die komt in oktober uit. Die kan iso 1600 en 3200 zonder problemen aan en dan kan je nog veel gemakkelijker binnen fotograferen.

Ook ben ik bezig geweest met SRS. SRS staat voor Stamboom Registratie Systeem voor de Syrische Hamsters. Dat wordt een systeem waar fokkers stambomen kunnen registreren, maar ook een systeem om zoveel mogelijk hamsters van fokkers te registreren zodat we een beeld krijgen hoe e.e.a. qua gezondheid vergaat.

Gisteravond waren mijn ouders op visite en vandaag ga ik nog een uurtje langs mijn ouders. Expeditie Robinson kijken.

Zomaar een weekend.