Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Donkere Pearl VS lichtere Merle 
dinsdag, 7 augustus, 2018, 5:20 am - Russische
door Martin Braak
Tijd om in de zomervakantie een blogje te schrijven en weer eens tijd om stil te staan bij Pearl en Merle. Twee mutaties die zeer op elkaar lijken en ook gecombineerd kunnen worden. Maar dan zie je het niet. Genetisch gezien kan het ingeval gecombineerd worden. Dat duidt op een genetisch ander mutatie. Dubbel Pearl en dubbel Merle gen heb ik nog niet gehad en mijn inziens gaat het om lethale mutaties. Wel is bij Hamstery Dream Baby een spierwitte met donkere ogen Rusje geboren uit een combinatie dat mogelijk is dat dit een dubbele Merle factor is. Maar dan is dit een incidentele uitzondering op de hoofdregel.

Het is een bijzonder jaar qua weer en dat zorgt ervoor dat ik de screens dagenlang naar beneden heb. Elke dag 30 tot zelfs 38 graden. Op een rustdagje na. Vandaag nog één dagje 36-38 graden en dan komt er eindelijk wat regen. Want zo droog dat het dit jaar is... Record 1976 is verbroken. Waterdruk is lager. Gras is geel. De tuin achter mijn huis is kurkdroog. Dat bekent voor mij extra veel tijd besteding aan de verzorging. En minder tijd voor foto's te maken. Vooral omdat ik gewend ben om binnen in mijn huis foto's te maken. Ook de vliegen overlast is groot en voor mij een reden om de tussen deur zoveel mogelijk dicht te laten. Geen condities om lekker binnen huis te hobby'en. De foto's die ik in mijn blog nu gebruik zijn daarom buiten genomen.

Ik heb een donkere Pearl en een lichtere Merle geselecteerd. Laat ik nogmaals bloggen dat mijn vermoeden is dat Merle meer pigment heeft als het warmer is. Met dit weer is dat heel duidelijk te zien. Maar ook de Pearls zijn donkerder. Het gaat niet om een constante verschil. Maar ik heb exemplaren nu die zo donker zijn terwijl ze vorige nesten in de winter een stukje lichter waren.

De donkere Pearl van zijkant:
Foto behorend bij blog

En een lichtere Merle van zijkant:
Foto behorend bij blog

Beide mutaties lijken erg op elkaar. Wanneer een Pearl heel donker is, dan lijkt het heel erg op een Merle. Er zijn toch kleine verschillen. De lichtere Merle is een blauw-wildkleur en de donkere Merle een wildkleur. Een Pearl die tevens blauw-wildkleur is, kent veelal niet deze tint van blauw. Terwijl ik een vrij lichtere Merle geselecteerd heb zie je overduidelijk de begrensing tussen buik en dekkleur. Beide hebben een nekband. Alleen wordt deze pas bij een zeer donkere Pearl goed zichtbaar. Wanneer je Pearl voor de shows en keuringen fokt, dan wil je juist deze witband niet hebben. Bij de Pearl is de ticking egaler. Dat wil zeggen dat het gelijkmatiger gespreid is. Bij de Merle zijn de witte haren meer geconcentreerd en dat geldt ook voor de donkere haren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dat is van achterkant ook goed te zien. Bij de Pearl zie je egaal gespreide ticking en bij de Merle spots.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En om te laten zien qua donkere Merles, dit zijn foto's van een zeer jonge Merle. Je ziet dat het naar wildkleur neigt met een witband. Wel mooi is te zien dat Merles een witte spot op hun kop hebben net als de bonte Chinese dwerghamsters. Maar is de Pearl heel donker, dan heeft hij meestal ook een klein wit spotje op de kop.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Pearl en Merle lijken erg op elkaar, hebben veelal dezelfde eigenschappen, door variaties soms niet uit elkaar te halen. Maar zijn wel degelijk verschillende mutaties. De Merle is consequent zeer donker. Ik sprak een buitenlandse fokker op Exoknaag die dacht dat het om mislukte Pearls ging. Maar toen ik vertelde dat elke Merle zo donker is, realiseerde deze fokker pas dat het om een ander mutatie ging. Maar er zit één mega verschil!, namelijk als je het combineert met de zwarte mutatie. Een Merle die zwart van kleur is, is duidelijk te zien. Een Pearl die zwart is, is nauwelijks wat van te zien. Ook al is het een donkere Pearl zwart, de kop is slechts heel ietsie donkerder. Het verschil zit waarschijnlijk in de opbouw van de haren met ticking.

De opbouw van een Pearl haar met ticking is dat het een witte haar is met aan de uiteinde pigment. En bij Merle is de haar normaal van kleur inclusief beginstuk. En dat is denk ik de reden dat de zijkant anders eruit ziet, namelijk bij de Merle normale haren en bij de Pearl haren met ticking.
Pearl golvend haar 
dinsdag, 24 juli, 2018, 9:18 pm - Russische
door Martin Braak
Ik wil graag weten of een Pearl zonder zwart ook golvend haar kan zijn. Helaas loop ik tegen één probleempje aan. Je kunt van een Pearl Zwart nauwelijks zien of het wel of niet zwart is. Ik heb nu een Pearl Lilac roodoog golvend haar gefokt. Tenminste ik vermoed dat. Je kunt op de neus net iets pigment zien.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Als je de Pearl op de foto bekijkt, dan is het geen mooi type. Ook het golvend haar komt anders over. Het zijn meer krulletjes. Wel mooi is te zien wat roodoog factor doet met de type en bouw. Dit exemplaar is overtuigend een hybride. Ook al fokken wij al 30 jaar roodoog factor, oorspronkelijk gefokt uit de Campbelli dwerghamster. Je kunt het direct zien.

Ik heb in het verleden een Pearl Zwart op Exoknaag op de foto gezet. Nu realiseer ik me dat dat exemplaar een bijzonder donker kop had. Ik heb tot heden geen mooi Pearl Zwart kunnen fokken. Het zijn bijna witte hamsters. Mooi om te zien dat Merle en Pearl zo verschillend zijn en zo anders in combinatie met Zwart gedragen.

Dit is voor mij een mislukte test project. Ik kan hier niet iets mee. De gedachten is om golvend haar zonder zwart hoeven te fokken.

Mandarijn drager Zwart is ook nog waardevol om te testen. Trouwens Merle in combinatie met Mandarijn en drager Zwart reageert ook weer anders. Daarvan kan je geregeld Merle nauwelijks aan terug zien. Er zijn witte haren te zien, maar de witte band ontbreekt vaak of is veel kleiner. Maar ik heb nog nooit golvend haar in de Mandarijn gefokt.

Laatst was ik weer betrokken bij een discussie over de slechte genen die in de zwarte lijn aanwezig waren. Ja dan moet je niet constant Zwart onderling fokken. Alle zwarte Russische dwerghamsters zijn familie van elkaar. Het chromosoom waarop de zwarte mutatie ligt is deels door recombinatie verandert, maar voor deel ook niet. Genen naast de zwarte mutatie zijn gekoppelde genen. Een Russische dwerghamster kent maar 28 chromosomen, 14 paar. Je zou de Mandarijn mutatie kunnen misbruiken om Zwart te verbeteren. Want een Mandarijn drager Zwart zie je meteen. Het duurt alleen 4-5 weken voordat hij zo verkleurt. Maar eenmaal verkleurt kan je de dragers eruit selecteren. Je zou paar generaties de zwarte mutatie over kunnen fokken zonder onderling hoeven te fokken. Wedden dat je dan super mooie types gaat krijgen?

Al een maand geen regen, droogte gaat record 1976 verbreken 
woensdag, 18 juli, 2018, 8:33 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het weer in 2018 is bizar als je naar gemiddelden kijkt: het is al weken mooi weer en erg droog. Toen ik de tuin harkte stoof de zand door de lucht en dat heb ik nog nooit zo meegemaakt. Gras is niet meer groen. Maar veel kantoren hebben gelukkig airco of luchtkoeling. Zelfs waar ik vandaag was, een garagebedrijf, was het niet echt warm. Dit zonder airco, de ligging was goed en zon scheen niet op het bedrijfspand.

Ook de hamsters hebben weinig last. Het is bij mij na 3 uur erg warm aan het worden, maar in de avond koelt het gelukkig goed af. Dat komt omdat de wind vanuit de zee komt en niet uit het oosten. Er blaast koele lucht het land in. En dat is wel fijn. Ik dacht laatst nog, gelukkig dat dit jaar zo warm is en niet vorig jaar. Dan zou mijn moeder er erg last van hebben gehad.

Foto behorend bij blog

Ik moet nog 2 daagjes werken en dan heb ik eindelijk (de wel verdiende!) vakantie. De weer vooruitzichten zijn ook bizar. Het blijft waarschijnlijk nog drie tot vier weken nu zo warm en droog. We gaan de record 1976 verbreken qua droogte en watertekort.

Foto behorend bij blog

Eén ding hebben de hamsters en ik wel last van: de vliegen. Dat houd je met dit weer niet tegen.

Er wordt al geschreven dat we op weg zijn naar de warmste zomer sinds de metingen. Wat ik wel merk is dat mijn zonnebloemen paar weken geleden al volledig in bloei stonden en nu al dood gaan. Ik heb nooit eerder meegemaakt dat ik vakantie had en mijn zonnebloemen al dood aan het gaan zijn.
De bekende steen foto's, weer 6 jaartjes later 
zondag, 15 juli, 2018, 4:54 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Eind maart 2012 heb ik een blogje geschreven over de bekende steen foto's. Toen ik nog geen spiegelreflex camera had, maakte ik geregeld buiten foto's en ik gebruikte daar een paar stenen bij. Opgestapeld achter mijn huis en dat werkte prima. Omdat de hamster eerst even gaat kijken waarop hij staat en niet 123 afspringt. En buiten veel licht hebt. Deze foto's heb ik geregeld op het hamsterforum geplaatst waarna ook andere mensen dit gingen doen. Maar tegenwoordig maak ik zelden foto's buiten.

Gisteren dacht ik, laat ik mijn nieuwe lens testen zoals ik dit deed in 2012.

Foto behorend bij blog

Een prachtige Mandarijn Pearl al zeg ik het zelf.

Hieronder een foto uit 2006. Je ziet hoe enorm de kwaliteit verbetert is.

Foto behorend bij blog

En deze foto is in 2012 gemaakt.

Foto behorend bij blog

Tussen 2012 en 2018 zit niet zo'n groot verschil en dat komt omdat deze foto met een spiegelreflex met 100mm Canon lens gemaakt is. En de eerste foto met een Canon 24-70. Het verschil is voornamelijk de bokaal.

Toen ik gisteren naar Foto Konijnenberg in Den Ham ging, realiseerde ik me dat het lang geleden is dat ik daar was geweest. Ik was nog nooit in hun nieuwe winkel geweest en ze zijn bijna vier jaar geleden verhuist. Ik moest nog denken aan het moment dat ik met mijn vader daar was geweest om de nieuwe lens Sigma 17-70 te kopen en dat we samen in het bos liepen terwijl ik mijn lens aan het testen was.

Als je bij de aanschaf van een camera of lens goede uitleg wil ontvangen en goede prijzen wil kopen, moet je bij Foto Konijnenberg zijn! Top winkel!
Kat en hamster, gaat dat wel goed? 
zaterdag, 14 juli, 2018, 9:23 am - Andere zaken
door Martin Braak
Deze vraag wordt mij soms gevraagd en in het verleden hadden wij Ringo, Tanja en Carlos drie perskatten thuis lopen. Maar toen stonden de hamsters boven waar de katten nooit mochten komen. En als er een hamster ontsnapt was, dan zagen we de katten heel actief zijn. Een zeer alert alarmsysteem.

Maar zoals de bloglezers en website bezoekers gelezen en gezien hebben, heb ik sinds vorig jaar Tommy de huiskat. Tommy is een kater van twee jaar oud. En hij mag overal komen behalve op de hamsterkamer. Maar niet alle hamsters staan daar. Ik heb namelijk één Syrische hamster in de gang staan en drie grote kooien in de woonkamer. En die staan op de grond.

Hoe gaat dat samen? Eigenlijk heel goed! Tommy laat de Syrische hamster links liggen. In begin was hij nieuwsgierig en ook wel beetje bang. En ging hij daar voor de kooi lopen en zitten. Maar dat was na paar dagen over en ging op de trap de Syrische hamster bekijken. Hij houd zijn kop niet voor de tralies. Ik weet niet of ze ff bonjer hebben gehad en of Tommy verloren heeft van de Syrische hamster. Maar ook 's nachts kan hij gewoon bij deze hamster en toch doet hij dat niet. Ik weet natuurlijk niet wat hij 's nachts allemaal doet, maar ik heb hem ingeval nooit betrapt.

Een ander verhaal zijn de hamsters die in de woonkamer staan. Eerste maanden zat hij 's avonds op de eetstoel onder de tafel en keek hij naar de actieve hamsters. Hij vond dit zo mooi. Maar nu gaat hij 's ochtends en 's avonds een poosje naast de kooien zitten. En ik betrap hem zelden erop dat hij een sla beweging maakt. De dwerghamsters zijn niet bang. Maar wel merk ik dat de Roborovski dwerghamster hem goed in de gaten houdt.

Natuurlijk wil dit niet altijd iets zeggen over alle katten, want de meeste katten zullen loslopende hamsters als prooi zien. Tommy is een raskat die nooit buiten komt en geen vijanden en prooien kent. Hij is geen jager. Maar het kan dus ook heel goed gaan.

Wel moet ik oppassen bij het fotograferen van hamsters. Als hij erbij komt zitten om te helpen, dan moet ik echt waakzaam zijn. Soms springt hij er naar toe en dat mag niet! Maar meestal kijk hij op een afstandje. Niet wetende hoe ze smaken :)

Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog

Beide foto's zijn met mijn nieuwe lens gemaakt die ik vandaag bij Konijnenberg gekocht heb. Het betreft een Canon 24-70 lens.