Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Donkere Pearl VS lichtere Merle 
dinsdag, 7 augustus, 2018, 5:20 am - Russische
door Martin Braak
Tijd om in de zomervakantie een blogje te schrijven en weer eens tijd om stil te staan bij Pearl en Merle. Twee mutaties die zeer op elkaar lijken en ook gecombineerd kunnen worden. Maar dan zie je het niet. Genetisch gezien kan het ingeval gecombineerd worden. Dat duidt op een genetisch ander mutatie. Dubbel Pearl en dubbel Merle gen heb ik nog niet gehad en mijn inziens gaat het om lethale mutaties. Wel is bij Hamstery Dream Baby een spierwitte met donkere ogen Rusje geboren uit een combinatie dat mogelijk is dat dit een dubbele Merle factor is. Maar dan is dit een incidentele uitzondering op de hoofdregel.

Het is een bijzonder jaar qua weer en dat zorgt ervoor dat ik de screens dagenlang naar beneden heb. Elke dag 30 tot zelfs 38 graden. Op een rustdagje na. Vandaag nog één dagje 36-38 graden en dan komt er eindelijk wat regen. Want zo droog dat het dit jaar is... Record 1976 is verbroken. Waterdruk is lager. Gras is geel. De tuin achter mijn huis is kurkdroog. Dat bekent voor mij extra veel tijd besteding aan de verzorging. En minder tijd voor foto's te maken. Vooral omdat ik gewend ben om binnen in mijn huis foto's te maken. Ook de vliegen overlast is groot en voor mij een reden om de tussen deur zoveel mogelijk dicht te laten. Geen condities om lekker binnen huis te hobby'en. De foto's die ik in mijn blog nu gebruik zijn daarom buiten genomen.

Ik heb een donkere Pearl en een lichtere Merle geselecteerd. Laat ik nogmaals bloggen dat mijn vermoeden is dat Merle meer pigment heeft als het warmer is. Met dit weer is dat heel duidelijk te zien. Maar ook de Pearls zijn donkerder. Het gaat niet om een constante verschil. Maar ik heb exemplaren nu die zo donker zijn terwijl ze vorige nesten in de winter een stukje lichter waren.

De donkere Pearl van zijkant:
Foto behorend bij blog

En een lichtere Merle van zijkant:
Foto behorend bij blog

Beide mutaties lijken erg op elkaar. Wanneer een Pearl heel donker is, dan lijkt het heel erg op een Merle. Er zijn toch kleine verschillen. De lichtere Merle is een blauw-wildkleur en de donkere Merle een wildkleur. Een Pearl die tevens blauw-wildkleur is, kent veelal niet deze tint van blauw. Terwijl ik een vrij lichtere Merle geselecteerd heb zie je overduidelijk de begrensing tussen buik en dekkleur. Beide hebben een nekband. Alleen wordt deze pas bij een zeer donkere Pearl goed zichtbaar. Wanneer je Pearl voor de shows en keuringen fokt, dan wil je juist deze witband niet hebben. Bij de Pearl is de ticking egaler. Dat wil zeggen dat het gelijkmatiger gespreid is. Bij de Merle zijn de witte haren meer geconcentreerd en dat geldt ook voor de donkere haren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dat is van achterkant ook goed te zien. Bij de Pearl zie je egaal gespreide ticking en bij de Merle spots.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En om te laten zien qua donkere Merles, dit zijn foto's van een zeer jonge Merle. Je ziet dat het naar wildkleur neigt met een witband. Wel mooi is te zien dat Merles een witte spot op hun kop hebben net als de bonte Chinese dwerghamsters. Maar is de Pearl heel donker, dan heeft hij meestal ook een klein wit spotje op de kop.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Pearl en Merle lijken erg op elkaar, hebben veelal dezelfde eigenschappen, door variaties soms niet uit elkaar te halen. Maar zijn wel degelijk verschillende mutaties. De Merle is consequent zeer donker. Ik sprak een buitenlandse fokker op Exoknaag die dacht dat het om mislukte Pearls ging. Maar toen ik vertelde dat elke Merle zo donker is, realiseerde deze fokker pas dat het om een ander mutatie ging. Maar er zit één mega verschil!, namelijk als je het combineert met de zwarte mutatie. Een Merle die zwart van kleur is, is duidelijk te zien. Een Pearl die zwart is, is nauwelijks wat van te zien. Ook al is het een donkere Pearl zwart, de kop is slechts heel ietsie donkerder. Het verschil zit waarschijnlijk in de opbouw van de haren met ticking.

De opbouw van een Pearl haar met ticking is dat het een witte haar is met aan de uiteinde pigment. En bij Merle is de haar normaal van kleur inclusief beginstuk. En dat is denk ik de reden dat de zijkant anders eruit ziet, namelijk bij de Merle normale haren en bij de Pearl haren met ticking.




Overige blogposts worden nu geladen...