Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Kunnen hamsters zweten? 
zondag, 30 augustus, 2015, 7:12 am - Andere zaken
door Martin Braak
Bij het mailen kwam het zweten ter sprake. Maar hamsters kunnen niet zweten was een reactie. Ik nam het als waarheid over. Het zou op verschillende websites staan en dat zal dan wel kloppen. Maar toen ik een overleden dwerghamster vond die geheel klets nat was, herinner ik meer gevallen. Gevallen van hamsters die blijkbaar koorts hebben en daardoor transpireren.

Op verschillende websites willen ze de lezer informeren dat de hamster geen mechanisme heeft dat bij externe hoge temperaturen door transpiratie (of wel zweten) lichaamstemperatuur kan afvoeren. Je moet het zo zien: een hamster waarop bijvoorbeeld de zon schijnt, daarvan wordt de vacht warm. Wanneer de vacht een tijdlang door zonnestralen verwarmt wordt, wordt het lichaam warm. Als dit te warm is, dan is het al te laat, want de vacht is tussentijds nog warmer geworden. Wanneer ze dan beginnen te transpireren, dan worden de haren van onder vochtig. Wat op dat moment niet meer zinvol is. Dat is ook de reden dat hamsters niet langer dan een kwartier volhouden wanneer ze in de zon begeven en te warm is. Het is niet dat ze niet kunnen zweten, maar ze hebben een niet goed functionerende transpiratie systeem. En het transpireren wordt normaal niet in werking gezet omdat normaal gesproken de vacht warmer wordt en niet hun huid. En de buitentemperatuur geleidelijk omhoog gaat. En als het te warm wordt, gaan ze naar een koeler plaats.

Maar komt de warmte van binnenuit, dan kunnen ze gaan zweten. Dat zie je bijvoorbeeld bij deze foto. Klik alleen als je de foto van een overleden hamster wilt zien! Link: http://www.dwerghamster.nl/fotoalbum/fo ... 731-04.jpg

Soms zie je ongewoon gedrag. Dat ze bijvoorbeeld bij warm weer in het water gaan zitten om even af te koelen. Iets wat ze in de natuur waarschijnlijk niet doen.

Foto behorend bij blog