Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Hoe sociaal zijn Roborovski's? 
woensdag, 21 augustus, 2013, 9:26 pm - Roborovski
door Martin Braak
Wat je veel hoort is dat Roborovski dwerghamsters sociale dieren zijn en heel goed in groepjes kunt houden. Ik waarschuw vaker: verdiep eerst goed in deze diersoort voordat je een groep Roborovski's gaat houden en sta stil of je acceptabel vindt dat het mis kan gaan.

Roborovski's zijn inderdaad sociale dieren. Sociaal in de zin dat ze bij elkaar slapen en bij elkaar blijven zolang het getolereerd wordt. En daar zit het probleem. Robbies leven namelijk in kleine groepjes en in de natuur is het zo dat wanneer de tolerantie er niet meer is, ze ergens anders gaan wonen. Eventueel met nieuwe soortgenoot die ze tegen komt en toekomstig partner.

Om te waarborgen dat de groep klein blijft en niet te groot wordt, worden de zwakkeren uit de groep verjaagd. Zij moeten maar ergens anders wonen. Als ze toch blijven, worden ze door anderen uit dezelfde groep achterna gezeten tot eventueel de dood volgt. Ik weet niet of dit in de natuur gebeurd, maar door observeren van groepen zie ik dit gedrag.

Dat is waarom dat na de zomer, vaak in de maanden september en oktober, het verkeerd kan gaan. Ineens is er een kink in de kabel en vinden er ruzies plaats. Ze jagen op de zwakkere en je hoort krijsen dat ze elkaar even niet meer aardig vinden. De kondje van de zwakkere raakt beschadigd en eenmaal beschadigd gaan ze nog meer achter deze aan. Als liefhebber grijp je vaak direct in en haal je dit exemplaar eruit. Wat tot gevolg kan zijn dat de volgende aan de beurd is indien ze vinden dat de groep nog steeds te groot is of dat er nieuwe alfa dieren gekozen worden.

Alfa dieren zijn de Roborovski's die het voor het zeggen hebben en mogen fokken. Binnen een groep fokt niet alle Roborovski's namelijk. Vaak zie je een alfa koppel of trio.

Afgelopen week gebeurde dit bij mij bij twee verschillende groepen. Eigenlijk veel te vroeg en ik had het nu nog niet verwacht. Twee exemplaren die aangevallen waren. Beide groepen stammen totaal niet van elkaar af, totaal ander bloedlijn. Blijkbaar is er een signaal dat het zo ver is. Enige wat ik als logica zie is de temperatuurdaling in combinatie met hoeveelheid licht dat verminderd. Want het gaat hard qua donkerder worden: 2-3 minuten per dag. En deze maand had ik geen lamp bij hen aangezet.

Sociaal zijn zij, maar wil je een groep Roborovski's houden. Houdt dan de groep klein en zorg voor genoeg schuilplaatsen. Wanneer het mis gaat, haal dit exemplaar eruit. Later kan je dit exemplaar opnieuw proberen samen te zetten. Ook met de exemplaren die dit exemplaar verjaagd hebben. Het gaat niet altijd goed, maar vaak wel. Wil jij een groep houden, dan moet je acceptabel vinden dat het mis kan gaan. Twee of meer dieren in eenzelfde kooi kan altijd verkeerd aflopen. Ongeacht welk soort het omgaat.

Foto behorend bij blog
Vakantie 2013 weer voorbij 
zondag, 18 augustus, 2013, 4:18 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Als ik het goed heb, schreef ik vorig jaar met betrekking tot mijn zomervakantie dat de tijd zo snel voorbij ging. Tja, dit jaar was het niet anders. Terwijl ik 32 dagen vrij had, vlogen ze wederom voorbij. De eerste paar dagen heb ik even alles goed schoon gemaakt, rommel opgeruimd etc. Dat doe ik meestal, even mijn hoofd leegmaken en vaak richting de zomervakantie ben ik wat minder druk met het huishouden. Ach, dat kan straks wel, denk ik dan.

Soms vind ik de Tour-de-Frans erg leuk, vooral in de bergen. De eerste twee dagen van mijn vakantie zat ik in de middag dan ook voor de buis gekluisterd. Vooral omdat de Nederlands het goed deden en het bijzondere ritten waren. Maar de Telegraaf melde al snel dat er een hittegolf aan zou komen. Uh?, hittegolf? Hele jaar was het rampzalig koud, lente laat op gang gekomen en ineens ... zou het toch? Ik realiseerde me dat mooi weer aankwam en heb de huishoudelijke klussen dan ook snel afgerond.

Wat een prachtig weer hebben wij deze zomer gehad. Twee hittegolven, rampzalig warm met record. Ik heb nog nooit in de auto gezeten die 40 graden aanwees, maar op de warmste dag was dit zo. Buiten was het in mijn dorp 37 graden!, op dat moment. Bij de hamsters heb ik een zeil voor de kleine raam gemonteerd en een doek over de achterdeur gedaan. En dat werkte mega goed zeg. De hamsters hebben geen last van gehad.

Met mijn broer en zijn twee kinderen zijn wij verschillende dagen uit geweest waaronder Efteling. Efteling blijft leuk vind ik. We nemen altijd oud brood mee om dit aan de eendjes te voeren. Dat vinden de kinderen geweldig. Ravelijn was qua opzet gewijzigd, maar moet eerlijk zeggen van ene kant goed te volgen, ander kant niets te zien. Rampzalig als je daar zit zeg. En dat was voor ons het geval. Gelukkig konden wij later in de middag nog een keertje in.

Foto behorend bij blog

Moviepark waren we al een aantal jaren niet meer geweest. Ik moet zeggen dat ik dit park wel klein vind. Het is eigenlijk helemaal niet groot. Verschillende shows gezien. Moet wel eerlijk zijn dat bepaalde actracties heel mooi afgewerkt zijn.

Foto behorend bij blog

Dierentuinen zijn altijd leuk en ook dit jaar weer naar Ouwehands Dierenpark geweest. Via Marktplaats koop ik altijd kaartjes voor 10 euro per persoon. En dat is voor deze park niet duur. En vooral niet met dit mooie zomerweer. Op een gegeven moment ging het regenen en iedereen ging weg. Wij gokten dat het droog zou worden en dat was de juiste keus. Toen hadden wij het park voor ons alleen... Niemand te bekennen.

Foto behorend bij blog

Deze zomer had ik veel last van de mieren. En tja dan ben ik iemand die eigen gif ga maken. Uiteindelijk kwam ik tot het middel zelfrijzende bakmeel gemengd met ranja. En dat vinden de mieren toch lekker ... maar ze gaan eraan dood!

Foto behorend bij blog

Qua regen en 'noodweer' moet ik zeggen dat was maar ene dag onweer en een dag met veel regen. Te verwaarlozen! Men gaf vaker weeralarm voor de hitte. Gelukkig koelde einde van mijn vakantie wat af en heb ik nog wat programmeer werk en bouwwerk voor de vereniging NKV gedaan. Ik ben bezig om de hele site te verbouwen. Binnenkort hier meer over! En misschien zoals jij als lezer wel gezien hebt, op deze website is een inlogdeel gekomen. Dit heb ik afgerond en mensen kunnen nu registreren. De geregistreerde gebruikers kunnen nu alleen nog maar een link opgeven. Maar in de toekomst kunnen ze foto's sharen en berichten plaatsen. Wordt vervolgd!

Foto behorend bij blog

Het zomerweer was afgelopen week iets minder warm a 20-25 graden, maar volgens het nieuws komt het zomerweer terug qua 25-28 graden en dat voor twee weken! Wat ik begrepen heb is dat wij, in Nederland, meer het weertype gaan krijgen dat een paar maand lang hetzelfde weer. Paar maand koud, paar maand nat, paar maand erg droog en warm. We zullen het zien!
Oompa Loompa, veel te jong en einde project 
zondag, 18 augustus, 2013, 4:02 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
De mensen die me goed kennen weten dat een kleine twee weken geleden Oompa Loompa op mijn hand gestorven is. Oompa Loompa is niet meer. Ik had geen zin om er over te hebben of over te schrijven. Het is en blijft een bijzonder diertje. Oompa Loompa is in november 2012 geboren en viel direct op. Niet alleen om zijn bijzonder patroon en vacht. Maar ook qua gedrag. En het idee was snel geboren om elke dag foto's van haar te maken. Zodat ik later een YouTube filmpje kon maken van eerste dag tot dat ze zou overleden. Helaas na een kleine 8 maandjes is ze er niet meer.

Kleine schat heeft me wel wat ellende bezorgd. Niet alleen dat ze op een gegeven moment niet meer stil wilde zitten en op de ren ging als ik een foto wilde maken. Maar ook dat ze ontsnapt was. Niet zomaar ontsnapt! Op een avond, nadat ik terug was van een bezoek in Amsterdam, ontdekte ik dat Oompa Loompa ontsnapt was. En ik overal zoeken maar kon haar niet vinden. Mijn broer gebeld of hij mij wilde helpen. Beide ontdekten we geleid onder de keuken. Dus de voorgevel van de keuken eraf, maar onder de keuken was niets te zien.... wel te horen! Bleek ze om hoog geklommen te zijn en zat ze achter de keukenkast ... vast. Wanneer ik haar naam Oompa Loompa riep, hoorde ik haar krijsen van bangigheid. Mijn broer zijn reactie was dat ik maar moest wachten totdat ze naar beneden kwam. Maar de hele nacht heeft ze daar gezeten en ik heb in de ochtend iemand een gat in mijn kastje laten boren. Want daar op die plek, daar zit ze... Helaas bleek minder waar toen de gat geboord was. Maar ineens kwam ze aankruipen en kon ik haar pakken.

Oompa Loompa, ik zal haar niet snel vergeten zeg. Een bijzonder prachtige hamster, een super fotomodelletje.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Samen met haar moeder:
Foto behorend bij blog

En een filmpje van haar eerste 44 dagen:

Driekleur Campbelli dwerghamster, zou dit schildpad gen geweest zijn? 
woensdag, 7 augustus, 2013, 7:52 am - Campbelli
door Martin Braak
Deze week sprak Tony Cao uit Vietnam via Facebook mij aan met de vraag hoe het kan dat er Mandarijnen zijn met twee kleurige ogen. Ik vroeg hem natuurlijk direct hoeveel er zijn of dat het om een individueel geval gaat. En vertelde hem dat in bijzondere situaties het voor kan komen dat een dwerghamster twee kleurige ogen heeft.

Zo kan een bontfactor net op het oog vallen waardoor deze rood wordt. Bont zorgt ervoor dat op bepaalde plaatsen geen pigmentvorming plaatsvindt. En als dit op het oog gebeurd, is het oog doorzichtig waardoor je de bloedvaten ziet. Andersom kan het ook: een dwerghamster met een mutatie die ervoor zorgt dat er geen zwarte pigment gevormd wordt, maar wel rondom het oog een pigment vlek heeft. Dan krijgt die oog net een ander kleur. Tony lied my een link en foto zien. Heel duidelijk: een Mandarijn geel-wildkleur roodoog met twee kleurige ogen. Misschien heb je wel eens Geel-wildkleuren of Argente Campbelli's gezien met wat zwarte pigment vlekken? Dit komt toch wel eens voor en zo'n pigment vlek kan op het oog zitten. En dat was in dit geval waarschijnlijk het geval.

Tony Cao gaf mij daarna een ander link met foto's van een zeer bijzonder Campbelli dwerghamster. Namelijk een driekleur. Helaas was deze dwerghamster al overleden en was maar zes maanden oud geworden. De Campbelli dwerghamster had een paar eigenaren gehad en Tony heeft een viertien jarig meisje over kunnen halen om deze bijzondere exemplaar aan hem te geven. De voorouders zijn onbekend en het gaat om een vrouwtje. Helaas heeft deze Campbelli dwerghamster geen nageslacht en wanneer het om een nieuwe mutatie zou zijn gegaan... Dan moeten wij hopen dat dit ergens zweeft!

Waarom zo bijzonder? Agnes heeft op haar nieuwe blog VerantwoordFokken.nl een blog geplaatst over onder andere chimera (ik schrijf het zelf 'chimaera'). Dit is dat twee bevruchte eicellen samensmelten en tot één organisme uitgroeien. Dit organisme kent twee soorten DNA en wanneer deze verschillende kleurmutaties kennen dan kan dit uiten tot een gevlekt patroon. Maar waarom vind ik deze variant bijzonder? Omdat het a. een vrouwtje betrof en b. om geel achtige vlekking ging. En dan moet ik denken aan het schildpad gen (engels torti). We zullen het helaas nooit weten :(

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Kampeervakantie zet lichaamsklok terug 
zaterdag, 3 augustus, 2013, 5:30 am - Russische , Roborovski , Syrische hamsters , Nieuws
door Martin Braak
Zo nu en dan plaats ik een wetenschappelijk nieuwsfeit van Nu.nl of een ander website op mijn blog. Dit omdat ik de inhoud belangrijk vindt of dat ik een relatie kan leggen met dieren. In dit geval ook. Lees onderstaande over dag- en nachtritme. Ik merk dat mijn Roborovski dwerghamsters boven de hele nacht doorlopen en echte nachtdieren zijn. Mijn Syrische hamsters zijn schemerdieren. Ze worden in de avond wakker en zijn dan actief. Maar midden in de nacht slapen ze allemaal. En in de ochtend zijn ze weer even actief. Nu terwijl het half zeven in de ochtend is, liggen al mijn syren te slapen. En hoor ik mijn Russische dwerghamsters achter mij wakker zijn. Mijn Rusjes zijn geregeld wakker. Er is geen moment dat ik binnen kom en ze allemaal liggen te slapen. Ze kennen een ritme van pak weg vier uur. Aantal uren slapen en daarna weer actief zijn. Gemiddeld zijn ze in de avonduren en nacht meer actief.

Zal e.e.a. beïnvloed worden door hoe wij de hamsters houden?

Mensen die een tijdje gaan kamperen, verzetten daarmee hun lichaamsklok. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als mensen een week in de natuur verblijven en de zonsopkomst en zonsondergang in de buitenlucht beleven, worden ze vanzelf vroeger wakker dan normaal en krijgen ze 's avonds eerder slaap.

Vooral bij nachtmensen is dit effect op hun lichaamsklok zeer sterk.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Colorado Boulder in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie doormiddel van een kleine studie waarbij ze eerst het slaap-waakritme van acht individuen in kaart brachten in hun normale omgeving bij kunstlicht.

Natuur

Vervolgens lieten ze deze proefpersonen een week lang kamperen in de natuur. Tijdens dit verblijf mochten de deelnemers geen zaklampen of andere apparatuur met verlichting gebruiken.

Na het kamperen bleken de tijdstippen waarop de proefpersonen in slaap vielen en ontwaakten gemiddeld 2 uur vroeger dan daarvoor. De meeste deelnemers sliepen rond middernacht in en werden om ongeveer 8.00 uur weer wakker.

Lichaamsklok

Volgens de wetenschappers suggereert de studie dat verschillen in slaap- en waakritmes vooral worden veroorzaakt door kunstlicht.

"In de geconstrueerde omgeving van onze moderne wereld is er veel ruimte voor verschillen tussen individuen", verklaart hoofdonderzoeker Kenneth Wright op de nieuwssite van Boulder University. "Sommige mensen zijn ochtendmensen, anderen gaan juist heel laat naar bed."

"Maar we hebben ontdekt dat de natuurlijke cyclus van zonlicht een sterk signaal uitzendt waardoor deze verschillen tussen avondmensen en ochtendmensen sterk afnemen."

"Wanneer verschillende mensen zich alleen nog blootstellen aan natuurlijk zonlicht lopen hun lichaamsklokken binnen een week ongeveer gelijk", aldus Wright.


Bron: Nu.nl