Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hoe sociaal zijn Roborovski's? 
woensdag, 21 augustus, 2013, 9:26 pm - Roborovski
door Martin Braak
Wat je veel hoort is dat Roborovski dwerghamsters sociale dieren zijn en heel goed in groepjes kunt houden. Ik waarschuw vaker: verdiep eerst goed in deze diersoort voordat je een groep Roborovski's gaat houden en sta stil of je acceptabel vindt dat het mis kan gaan.

Roborovski's zijn inderdaad sociale dieren. Sociaal in de zin dat ze bij elkaar slapen en bij elkaar blijven zolang het getolereerd wordt. En daar zit het probleem. Robbies leven namelijk in kleine groepjes en in de natuur is het zo dat wanneer de tolerantie er niet meer is, ze ergens anders gaan wonen. Eventueel met nieuwe soortgenoot die ze tegen komt en toekomstig partner.

Om te waarborgen dat de groep klein blijft en niet te groot wordt, worden de zwakkeren uit de groep verjaagd. Zij moeten maar ergens anders wonen. Als ze toch blijven, worden ze door anderen uit dezelfde groep achterna gezeten tot eventueel de dood volgt. Ik weet niet of dit in de natuur gebeurd, maar door observeren van groepen zie ik dit gedrag.

Dat is waarom dat na de zomer, vaak in de maanden september en oktober, het verkeerd kan gaan. Ineens is er een kink in de kabel en vinden er ruzies plaats. Ze jagen op de zwakkere en je hoort krijsen dat ze elkaar even niet meer aardig vinden. De kondje van de zwakkere raakt beschadigd en eenmaal beschadigd gaan ze nog meer achter deze aan. Als liefhebber grijp je vaak direct in en haal je dit exemplaar eruit. Wat tot gevolg kan zijn dat de volgende aan de beurd is indien ze vinden dat de groep nog steeds te groot is of dat er nieuwe alfa dieren gekozen worden.

Alfa dieren zijn de Roborovski's die het voor het zeggen hebben en mogen fokken. Binnen een groep fokt niet alle Roborovski's namelijk. Vaak zie je een alfa koppel of trio.

Afgelopen week gebeurde dit bij mij bij twee verschillende groepen. Eigenlijk veel te vroeg en ik had het nu nog niet verwacht. Twee exemplaren die aangevallen waren. Beide groepen stammen totaal niet van elkaar af, totaal ander bloedlijn. Blijkbaar is er een signaal dat het zo ver is. Enige wat ik als logica zie is de temperatuurdaling in combinatie met hoeveelheid licht dat verminderd. Want het gaat hard qua donkerder worden: 2-3 minuten per dag. En deze maand had ik geen lamp bij hen aangezet.

Sociaal zijn zij, maar wil je een groep Roborovski's houden. Houdt dan de groep klein en zorg voor genoeg schuilplaatsen. Wanneer het mis gaat, haal dit exemplaar eruit. Later kan je dit exemplaar opnieuw proberen samen te zetten. Ook met de exemplaren die dit exemplaar verjaagd hebben. Het gaat niet altijd goed, maar vaak wel. Wil jij een groep houden, dan moet je acceptabel vinden dat het mis kan gaan. Twee of meer dieren in eenzelfde kooi kan altijd verkeerd aflopen. Ongeacht welk soort het omgaat.

Foto behorend bij blog




Overige blogposts worden nu geladen...