Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Schattige foto's 
zondag, 30 juli, 2023, 8:09 pm - Russische
door Martin Braak
Deze foto's zijn in 2016 gemaakt. Alweer 7 jaar geleden. Schattig in een voerbakje.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Tegenwoordig heb ik in mijn kooien geen voerbakjes. Ik heb ze doelbewust eruit gehaald omdat ik merk dat wanneer ik voer strooi ze lekker bezig zijn. En dat vind ik zelf voor hun leuker dan dat alle voer in een bakje zit waar ze zelf lastig in kunnen spitten. In de natuur zit het ook niet in een bakje!

Gedragsproblemen bij sommige Campbelli dwerghamsters na kruisen verschillende lijnen 
maandag, 24 juli, 2023, 8:13 am - Campbelli
door Martin Braak
Ik merk bij enkele Campbelli dwerghamsters gedragsproblemen. Het komt zeer beperkt voor en ik weet niet of het komt door het kruisen van de verschillende lijnen. Maar mijn vermoeden is dat dit hierdoor komt.

Wat ik merk is dat twee kooien de oortjes van de kindjes afgeknabbeld werden. Dit komt mijn inziens door het te extreem schoonmaken van de kindjes. Daardoor proeven ze bloed en gaan ze door. Wat je bij deze twee kooien zag, is dat de vader ook last kreeg van de oortjes. De moederhamsters bleven de oren intact houden.

De twee kooien zijn familie van elkaar, maar zijn onafhankelijk van elkaar opgegroeid. Of wel ze hebben het niet van elkaar gezien. Het gaat hier om een aanpassing in instinkt. En dat is niet goed. Dat is de reden dat ik deze twee kooien uit de fok heb gezet.

Een soort gelijk geval heb ik een tijd geleden met een ander lijn x wildvang opgemerkt. Daar gingen de Campbelli´s elkaar in de nek bijten en kwam er wondjes in de nek. Je denkt dan direct aan ongedierte. Maar na observeren zag ik dat één hamster niets had en dat was de moederhamster. Ook deze heb ik uit de fok gezet.

Als fokker moet je ontzettend goed in de gaten houden welke lijnen je fokt en of gedrag nog goed blijft. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat je vrij tamme Campbelli dwerghamsters onderling fokt je vrij dominante Campbelli´s kreeg die qua karakter bijterig waren. Mijn doel is om naar één type te gaan en dat ze zeer lief tegen elkaar zijn, maar ook lief als huisdier zijn. Dat is selectie op karakter, gezondheid en niet zo zeer hoe ze eruit zien.

Foto behorend bij blog
Toe aan vakantie en bizar 
donderdag, 20 juli, 2023, 7:31 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag was bizar het woord. Terwijl ik op kantoor met mijn collega wat oude herinneringen ophaalde sprak ik bizar vaak uit. Miljoenen voor een klant verdient, die fout ontdekt, 2013 dat ik van cliënt adviseur op visitekaartje terug ging naar standaard assistent-accountant omdat er twee eilanden werden gecreëerd: alleen adviseren en alleen samenstelpraktijk. Bizar dat je dan zelf voor moet vechten dat je dat niet bent.

30 juni 2023 was ik zodanig klaar mee dat ik even nadacht om gewoon ontslag te nemen. Klaar met alles, gewoon opzeggen en ander kant opkijken. Dit jaar 200 overuren, vele frustraties en dingen niet na kunnen komen terwijl ik wel beloofd of toegezegd heb. Frustraties m.b.t. een zeer complex IFRS jaarrekening die ik elke keer maar moest aanpassen. En dat kwam niet door mij maar omdat een big-four accountantskantoor niet lukt om een goede audit te doen waarbij ze eerst de cijfers controleren en dan pas de jaarrekening.

Maar het goede van mijn werkgever is ook weer dat je erover kunt praten. Wat wil je wel, wat wil je niet. Wat moet er veranderen? Zodoende ga ik stoppen bij mijn grootste klant. Dit na ruim 18 jaar en waar ik vele uren gezeten heb. Maar het is tijd om weer naar normaal te gaan. En toch heb ik op moment van beslissing een traantje weggeveegd.

Als ik naar buiten kijk zie ik een donker boze wolk. Het zijn onzekere tijden. Frustratie was dit jaar ook bij mij of de Russische en de Campbelli dwerghamsters verboden zouden worden. Drukte, onzekerheid, en dan krijg je nog meer slecht bericht. En dan ook nog dat de tweede kamer valt. Dan weet je nog niet en blijf je in onzekerheid. Vandaag op de parkeerplaats had ik een gesprek met iemand die veel duiven heeft en hieraan veel plezier aan beleefd. Ik zei tegen hem: stel nu voor dat je volgend jaar al je duiven weg moet doen. Dit omdat ze verboden worden. Zijn reactie was snoei hard: belachelijk, dat is iets wat nooit gebeurd, natuurlijk niet, onzin! De Russische dwerghamster wordt verboden omdat mogelijk virussen kan overbrengen. Denk je dat de wetenschappers een sierduif een goed huisdier vinden? Huidige lijst voor zoogdieren zijn er maar 30 soorten. Waaronder de schaap, koe, kat en hond. Maar let op mijn woorden: vele vogelsoorten worden straks verboden. Ze zijn ongeschikt als huisdier te houden, gevaarlijk omdat ze virussen kunnen overbrengen.

Toe aan vakantie en dat begint volgende week. Natuurlijk blijf ik in hard en nier met passie mijn werk doen en heb volgende week nog twee afspraken staan. En ik moet nog wat dingen afronden. En dan eindelijk vakantie! Tijd om dingen op een rij te zetten, om op te ruimen, om mijn stamboom systeem software deels te herschrijven en te verbeteren. Om eens te kijken wat ik met mijn website moet gaan doen. Om eens wat extra tv series te kijken. Om te kijken wat ik nu met mijn 15 jaar oude PC moet doen. Zunig blijven of toch eens iets nieuws kopen. En natuurlijk de restaurantjes aflopen. En de fiets staat alweer klaar.

In een wereld vol drukte en verplichtingen,
Voel ik me klaar met al die verspilde dingen.
Binnenkort komt de vakantie, zo dichtbij,
Eindelijk kan ik rusten en voel ik me vrij.


Russische dwerghamster vs Campbelli dwerghamster 
donderdag, 15 juni, 2023, 7:57 pm - Russische
door Martin Braak
Ik vind het mooi om de verschillen tussen de twee soorten te zien. Helaas door hybrisering zijn veel Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters niet zuiver en missen ze geregeld de echte soort kenmerken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zoals je boven kunt zien heeft de Russische dwerghamster een heel ander oor. Het oortje kent namelijk een ander soort vouw waardoor ze de oren gevouwen kunnen dragen. Bij de Campbelli dwerghamster komt soms ook in originele lijnen een vouw voor, maar dat ziet er anders uit. En heeft niet het doel om hun oor gevouwen te dragen. De Campbelli dwerghamster kent een wat groter oor, maar wanneer de Russische dwerghamster nieuwsgierig en wakker is, staan de oren spits recht op en is dit niet altijd te zien. Maar bij de hybride Russische dwerghamsters zie je vaak een te lange oorschelp en te rond.

De oogstand van de Russische dwerghamster is wijder en de Campbelli dwerghamster kijkt meer naar voren. De aalstreep van de Campbelli dwerghamster is veel dunner, wordt niet extreem dikker op de kop en helemaal niet in de nek. De neus is hier mooi te zien. Oude forum topics met beschrijving van verschillen vertellen over de 8-vormige neus, een neus met bolletjes. Anno nu wordt het niet zoveel hier over geschreven omdat de verschillen tussen de twee soorten minder is geworden. Maar hier zie je het verschil heel goed. De Campbelli dwerghamster heeft zeg maar een elastiekje om de neus en je ziet twee bolletjes.
Huisdierenlijst uitgesteld tot 1 juli 2024 
zaterdag, 10 juni, 2023, 3:59 pm - Nieuws
door Martin Braak
Helaas maar ook gelukkig is de huisdierenlijst / positieflijst uitgesteld tot 1 juli 2024. Natuurlijk hopen wij dat de dwerghamsters op de lijst komen. Maar er is nog geen enkel zekerheid hierover en in de brief van de minister lees je ook niet hier iets over. Ze hebben het over de uitvoering vertraging kent.

Brief:

Graag informeer ik u over de voortgang van de invoering van de huis- en hobbydierenlijst. In de verzamelbrief dierenwelzijn van 19 januari (Kamerstuk 28286, nr. 1287) gaf ik aan dat momenteel wordt gewerkt aan de implementatie van de lijst. In samenwerking met de handhavende organisaties wordt de uitvoering verder uitgewerkt. Ik gaf aan dat ik verwachtte dat de lijst en de daarbij horende regelgeving (een wijziging van het Besluit houders van dieren en van de Regeling houders van dieren) halverwege 2023 in wet- en regelgeving zouden zijn vastgesteld en dat de geplande datum van inwerkingtreding van de lijst 1 januari 2024 was. De te nemen stappen in het proces, waaronder notificatie van het ontwerpbesluit bij de Europese Commissie en de uitvoering- en handhavingstoets door de handhavende organisaties, en de voorbereiding van de praktische uitvoering van de nieuwe lijst vergen meer tijd dan eerst was voorzien. Daarom verwacht ik dat de lijst en de wijzigingsregelgeving op hun vroegst aan het eind van 2023 kunnen worden vastgesteld. Gegeven het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten betekent dit dat inwerkingtreding voor het eerst op 1 juli 2024 mogelijk zal zijn.


Nu maar hopen dat de organisaties waarmee gepraat wordt zeggen dat de lijst niet goed is. Dat we graag de tamme rat als huisdier willen houden en niet de wilde bruine rat. En dat de Bunzing beschermd is en niet als huisdier moet houden. Evenals dat het wel heel vreemd is dat Russische dwerghamsters verboden worden terwijl een kameel wel als huisdier mag houden.

Ik bereid me voor om kamelen te houden!! Tja.