Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Ondervoeding kan tijdelijk effect hebben op de kleur van de Russische dwerghamster #Hamster 
dinsdag, 28 juni, 2016, 8:24 pm - Russische
door Martin Braak
Toen ik nog jong was, had ik een Wildkleur nestje dat helemaal grijs uitzag. Ik heb toen foto's gemaakt met de camera van mijn ouders en ik was gespannen omdat ik dacht dat het om een nieuwe kleur zou kunnen gaan. Toen hadden we alleen maar Wildkleur, Blauw-wildkleur en Pearl qua kleuren.

Helaas na aantal weken verkleurden deze grijze Rusjes en waren ze normaal Wildkleur. Helemaal niet bijzonder, maar voor mij op dat moment wel heel bijzonder ervaring. Later heb ik vaker geconstateerd.

Twee weken geleden zag ik een Russische dwerghamster in de kleur Russisch blauw. En er zit zoveel witte haren tussen dat je haast zou denken dat het schimmel is. Daarom heb ik paar foto's gemaakt. En begon ik even te twijfelen, het zou toch niet... Maar afgelopen weekend zag ik dat alle witte haren al verdwenen waren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Langste dag van het jaar, het lijkt eerder herfst dan zomer 
dinsdag, 21 juni, 2016, 8:57 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Elk jaar blog ik over de langste dag van het jaar, een bijzonder moment om even stil te staan. Want vandaag zitten we op de helft en realiseren we dat we aan de start staan van de 2e helft van het jaar: de zomer in aantocht en de dagen gaan weer korter worden.

Net las ik mijn blog van vorig jaar terug. Positief dat ik ingesteld was, minder het stuk over de vereniging NKV. En het weer. Nu, als ik recht voor mij uitkijk, zie ik voetbal, rechts naar buitend kijkend regen en daardoor bijna donker. De lichtstralen komen niet aan. En dat gevoel heb ik het hele jaar. Het is namelijk gewoon een shit jaar. Drukte, situatie vader, dingen die niet lopen, bezig zijn met de verkeerde dingen en geen time management. Of wel druk met van alles en nergens relax aan werken. Geen goed gevoel over het verleden, heden en de toekomst. En soms maar een figuurlijk piratenvlag hijsen.

Ik ben gelukkig ook bezig met mooie ontwikkelingen. Ben bezig met verschillende tools voor mijn werk: van cijfers naar mijn inzicht, van big-data naar grafisch weergave, van jaarlijks naar tussentijds.

Helaas kon ik niet bij de ledenvergadering van de NKV zijn. Ze hielden dit op Vaderdag, de dag dat ik bij mijn vader wilde zijn. Terug kijkend, er is niets veranderd. Slechte communicatie, geen nieuwsbrieven laat staan jaarboek, focus ligt op Exoknaag, geen reacties, geen positief energie wat je als vrijwilliger wilt ontvangen. Ik stel me steeds vaker de vraag: wat biedt de vereniging naast de twee evenementen?

Met de hamsters gaat het zoals gewoonlijk goed, maar alle kooien zijn gevuld. Wat ik wel merk is dat de zomergevoel steeds eerder begint. En daarmee bedoel ik dat de dierenwinkels minder dieren wil hebben omdat de zomer in aantocht is. Maar we hebben best laat bouwvak vakantie. Het is een lange tijd om te overbruggen. Dat maakt het lastig. Golvend haar lijk ik kwijt te raken omdat ik meer richt op diversiteit. Soms moet je maar iets laten uitsterven. Want de mutatie is alleen goed fokbaar indien lijnteelt toegepast wordt met een hoge inteeltfactor. En dat houdt na jaren ergens op. Bloedverversing zorgt meteen dat de mutatie niet goed zichtbaar meer is. Enkel gen namelijk, en je hebt twee genen nodig plus roodoog factor om het heel mooi te laten zijn. Ook heb ik wat testen gedaan met wildvang gekruist met Engels bloedlijn. Wat mooi is, is dat dit aantoont dat sommige dingen niet genetisch is, maar door natuurlijke selectie erin zit. Bijvoorbeeld het karakter: allemaal bang. Als je denkt dat het genetisch is dat ze tam zijn, das deels maar waar. Generatie verder: allemaal nog steeds bang. Het kan zijn dat ze het mee krijgen van de ouders. Maar het zit ook gewoon er in. Ik hoorde van een muizenfokker dat het ongeveer vijf generaties duurt voordat muizen weer tammer worden nadat wildvang ingekruist is. Wat ook typisch is, hun look. Allemaal hetzelfde, koppen erg spits. Ook na onderlinge kruisingen. Ik zie ook dat een probleem ontstaat met oogwimpers en ogen. Daardoor ontstaat een soort irritatie. Dat is weer een voorbeeld dat ik vind dat je dieren van verschillende gebieden niet onderling moet kruisen. Je speelt voor god namelijk, want in de natuur leven deze dieren zo ver van elkaar af dat ze elkaar niet direct ontmoeten en ze stammen al eeuwen van elkaar af. Ook in dit geval, de wildvang en tamme lijn die ik onderling gekruist hebben, zijn totaal verschillend van elkaar. En blijkbaar zit er ook iets verschil in lengte wimpers en ogen. Waardoor de kruising leidt tot een nieuw probleem.

Ik moet nog 3,5 week werken en dan heb ik vijf weken vakantie. Vijf?, ja vijf. Heb zo veel dagen staan dat ik maar eens vijf weken vrij neem. Ik hoop dat we leuk weer krijgen, dat ik leuke dingen ga doen en dat ik tijd krijg om deze website op verschillende punten te verbeteren.

Foto behorend bij blog
Fotografie en de kunst van fotograferen 
donderdag, 16 juni, 2016, 8:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik krijg wel eens de vraag waar ik het fotograferen geleerd heb. Dan zeg ik: overal, door vallen en op te staan. Ik ben begonnen met een simpel Canon fototoestel. Het stelde niet veel voor, maar ik was al direct aan de slag met het fotograferen. Vooral mijn kat Ringo kwam er vaak op. Maar al snel wilde ik meer en kocht ik een Canon S2. Vooral omdat de lens een optische zoom had van 12x. En ook kort erop kon fotograferen. Maar op evenementen en ook thuis merkte ik al snel de beperking dat je veel licht nodig had en de camera niet goed zelf kon instellen. Het kon wel, maar.... Buiten maakte deze camera prachtige plaatjes. En ik heb echt heel veel plezier aan deze camera gehad.

Nadat ik de Canon S2 een klein jaartje had en ik ongeveer twee jaar foto's maakte, heb ik een Canon spielelreflex gekocht. Nog zonder toeters en blazen en met een normale lens + een macro lens 105mm van Sigma. En de eerste dagen waren een ramp. Heel veel foto's gemaakt en van de 300 kon ik 1 of 2 gebruiken. Ik kan mij herinneren dat ik een moment had van twijfel en of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Maar op een gegeven moment kwam ik achter settings die voor mij geschikter waren. Contrast, sluitertijd, bepaald licht invalhoek etc. En de foto's werden beter en beter.

Door veel foto's van dieren te maken, leerde ik foto's maken op het juiste moment. Plus dat ik de knaagdiersoorten goed ken en hun gedrag ook kan voorspellen. Nu leg ik de dieren zoals hamsters vast op het juiste moment met hun blik, hoe zij kijken. Op evenementen maak ik pak weg 300 foto's en groot deel is van zeer goede kwaliteit.

Zo maakte ik afgelopen week deze foto. Het gaat hier om een Russische dwerghamster van mijn nieuwe lijn (fok ik al 8 jaar, maar beschouw het als een nieuwe lijn):

Foto behorend bij blog

Je ziet de hamster kijken, de snorharen zijn scherp en het is echt een plaatje geworden. Deze hamster zat echt niet stil. Hij was in beweging en was bezig om zijn gebied waar hij op gezet wat, te onderzoeken.

Foto behorend bij blog

Dit was Ringo. En je ziet dat ik toen al foto's maakte om dieren vast te leggen om een herinnering aan te houden zoals ze toen waren.

Foto behorend bij blog

Maar ook in dierentuinen maak ik foto's. Je moet natuurlijk ook geluk hebben. Er moet een situatie zijn dat je kunt fotograferen. Zoals deze twee apen die op een klein moment zo kijken. Juiste moment, juiste timing en vastleggen.

Ik wil ook wel mensen, voorwerpen of andere soort foto's maken. Maar toch vind ik het maken van foto's van dieren het leukst. Omdat dieren onverwachts zijn en een juiste blik op de foto een geweldige kick geeft.

Foto behorend bij blog

Maar ik moet eerlijk zijn dat mijn nichtje Susan heel vaak op de foto staat en daar tussen prachtige foto's zitten.

Foto behorend bij blog

Nederland doet niet mee aan het EK 
dinsdag, 14 juni, 2016, 7:13 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Twee jaar geleden stond een grote tent op het pleintje hier voor mijn huis: WK voetbal en samen voetbal kijken! Mensen waren enthousiast en de supermarkten versiert. De sfeer werd toen door de commercie gemaakt en mensen hadden zin om te genieten. Dit keer doet Nederland niet mee. En dat is vreemd.

Wat ik ook vreemd vind is dat de supermarkten en overige bedrijven weinig ruchtbaarheid geven en geen sfeer uitstralen. Daardoor is het ook niet gaan leven en mensen zullen vast voetbal kijken. Maar.... geen BBQ, geen grote tent....

Foto behorend bij blog
Ouderdom volgen, wildkleur overleden 
maandag, 13 juni, 2016, 9:00 pm - Russische
door Martin Braak
Ik blog al een paar keer over het volgen van ouderdom en het in beeld brengen hoe de laatste paar weken ze eruit zien. Helaas door privé omstandigheden heb ik te weinig tijd en energie om actief te bloggen. Afgelopen week is de wildkleur overleden. Hij lag ineens dood in zijn kooi. Voor zijn dood constateerde ik een verdikking onder. Waarschijnlijk kanker.

Dit zijn de laatste foto's die ik van hem gemaakt heb. De foto is gemaakt op 29 mei 2016:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto van 16 mei 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 28 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 20 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 13 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Foto van 6 maart 2016:
Foto behorend bij blog

Je ziet dat hij tussen door slechter te pas was en dat hij hiervan herstelt is. Wel is hij elke keer lichtjes afgevallen. Scroll maar weer eens van hier naar boven en kijk de foto's nog een keer!